Bild
Nästa artikel

Rosttest: Opel Agila 1,2 16V Comfort (2000)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Opel lämnar 12 års rostskyddsgaranti och 97 procent av karossplåtarna uppges vara dubbelsidigt varmförzinkade. Hur tjockt galvlagret är finns dock ingen information om.
 

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Opel lämnar 12 års rostskyddsgaranti och 97 procent av karossplåtarna uppges vara dubbelsidigt varmförzinkade. Hur tjockt galvlagret är finns dock ingen information om.

I Vi Bilägare nummer 11/2000 testades och jämfördes Opel Agila 1,2 16V Comfort och Suzuki Wagon R+ 1,3 GL. Opel fick där ett högre betyg eftersom den är betydligt bättre vaxbehandlad än Suzuki inuti balkar och sparklådor, samt att slitskyddet under bilen är mer välgjort.

Gemensamt för bägge bilarna är dock att det finns flera rostfällor på dem. Skärmkanterna bak är av dålig konstruktion och fjäderbenens övre infästning fram är ett annat känsligt ställe.

Negativt är också att båda bilarna har bensintankar i plåt. De saknar också helt innerskärmar bak och de främre innerskärmarna är inte heltäckande.
I protokollet noterades att Suzukin är bättre rostskyddsbehandlad än Opel på två punkter: i de bakre skärmkanterna och i bakluckans nederkant.
Men det räcker inte för att få godkänt av Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.