Nästa artikel
Rosttest: Nissan Qashqai (2014)
Rost

Rosttest: Nissan Qashqai (2014)

Publicerad 15 maj 2014 (uppdaterad 28 november 2016)
Hela karossen, till och med tanklocket, är av plåt. Ingen invändig behandling i motorhuv eller baklucka, vars skarvar dock är väl limmade så när som på ett par ”luckor”. Bra stänkskydd fram och bak. Filtinnerskärmar bak, under vilka det helt saknas behandling. Stor smutssamlande hylla i skärmkanterna bak. Dörrarna har viss invändig behandling, men i trösklarna eller längs- och tvärgående balkar finns ingen behandling alls, bara naken plåt (se bild). I vindrutestolparnas nederdel finns en tjock, fuktsamlande ”isoleringsmadrass”. Plastinnerskärmar fram. Vi upptäckte begynnande rost inne i framvagnsramen – på en ny bil!

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Nissan Qashqai 1,6 dCi TEKNA
Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-05-15 20:15
VW Polo 2012

Då passar det väl bra med ett nytt namn nämligen. Nissan Gevalia lättrostad ;) Lättare att uttala, men kanske inte lika lättsåld. Och jag som blev lite intresserad av den bilen först.

#2 • Uppdaterat: 2014-05-16 20:27
Leif Kavander

Att inte japsen lär sig. Gör ett ordentligt rostskydd innan bilen säljs.Vad gör det om den blir några tusen dyrare.Sedan kan de göra som Merca, sälja den med en trettioårig rostskyddsgaranti.

#3 • Uppdaterat: 2014-05-21 07:44
phhasek

Jag har beställt en Nissan Qashqai Acenta som förväntas anlända i slutet av juni. Detta var ju ingen rolig läsning. Bör jag rostskydda den gång jag får den? Skulle det räcka med en Dinitrol PLUS behandling för att komplettera upp rostskyddet? Tråkigt att behöva lägga pengar på detta på en ny bil men det lär ju vara värt det. Enligt hemsidan skulle det kosta FRÅN 3925:-. Vad kan detta landa på i verkligheten tro?

#4 • Uppdaterat: 2014-05-22 09:45
phhasek

Har pratat med Nissan. Man får göra en kompletterande rostskyddsbehandling utan att någon garanti påverkas om den är utförd professionellt. Ringde även och fick även ett prisförslag på rostskyddsbehandling: Dinitrol Plus, 4600:- / Dinitrol ML 5900:-.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.