Bild
Nästa artikel
Rost

Rosttest: Mini One 1,6 (2004)

Publicerad 22 september 2004 (uppdaterad 28 november 2016)

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Mini har bara sex års rostskyddsgaranti. Ändå har den betydligt bättre förutsättningar än C2 att motstå rosten. Den invändiga behandlingen i hålrum och balkar är mycket bra och samtliga hålrum är behandlade. Även limningar i dörrar, motorhuv och baklucka är välgjorda. Plus blir det också för vettigt utformade skärmkanter bak, vältäckande innerskärmar runt om och bränsletank/bränsleledningar av plast.

På minuskontot noteras att underredets slitskydd inte är heltäckande, bara de mest utsatta delarna är sprutade med PVC. Varning också för de svarta plastsköldarna runt skärmkanter och sparklådor, på sikt kan dessa vålla rostproblem. Hela karossen är i plåt, vilket inte är helt lyckat från rostskyddssynpunkt. Aluminium är ett bättre material att använda exempelvis i motorhuv och baklucka.

Men trots dessa missar får Mini One näst högsta betyg av Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Rostskyddsgaranti: 6 år.

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.