Bild
Nästa artikel
Rosttest: Mini Cooper SD

Rosttest: Mini Cooper SD

Rost

Öppna hörn ska vädra ut fukten. Men om det funkar får framtiden utvisa.

PDF 2014/16 ViB Test: Mini Cooper SD, Seat Leon TDI, Volvo V40 D4

Mot målsnöret i tre starka, kompakta dieselbilar med personligare
stil än de flesta andra. Hinner nya femdörrars Mini Cooper SD, sportutrustade Seat Leon FR TDI eller
Volvo V40 D4 med ny svensk snålmotor först?
PDF 11 sidor
Även denna Mini är väl skyddad mot rost och hör till de bästa bilarna med plåtkaross över huvud taget. Vi testade Cooper S sommaren 2014 och modellernas skydd är identiskt. Dörrar, huv och baklucka har vax på insidan och speciella ”öppna hörn” som vädrar ut fukt (se bild). Hur de fungerar på sikt återstår att se, konstruktionen är av en typ vi inte stött på tidigare. Överlag väl utförda skarvar. Trösklarna är helsvetsade mot golvet – bra. Bra behandling under täckskivorna i underredet. Alla hålrum och balkar har ett väl utfört vaxskydd. Tank av plast, filtinnerskärmar bak och av ett blandmaterial fram.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Mini Cooper
Rosttest: Mini Cooper SD

Kommentarer

#1
2014-12-12 13:01

Det var ju inga plump i protokollet alls här när man läser testen, varför inte sätta full pott på denna bilen?

#2
2014-12-14 18:59

Öppna hörn är väl bara en variant på de vanliga avrinningshålen. Varför skulle det funka sämre bara för att det råkar sitta i ett hörn? Det borde väl rimligen vara bättre då vatten sällan samlas i mitten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.