Bild
Nästa artikel

Rosttest: Mercedes Vaneo (2003)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.
 

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Hela karossen är tillverkad i stålplåt. Motorhuven är dåligt limmad och saknar rostskydd. Bakluckan är bra limmad men saknar rostskyddsmedel. "Mercedes har en ny typ av metallegering och det är svårt att bedöma vilken betydelse den har", kommenterar ViB:s rostskyddsexpert Thomas Widström. Både främre och bakre dörrar är limmade vilket ger täta starka skarvar. Stänklapp saknas, vilket är dumt eftersom hjulet sticker utanför karossen och ger smutssprut längs sidorna.

Vaneo har plastinnerskärmar fram och bak. Skärmkanten bak, där två plåtar är ihopsatta är konventionellt utformad vilket innebär grogrund för rost. Undertill täcks utrymmet mellan balkarna med plastsköldar. De kan ge upphov till kondens. Under dessa sköldar är plåten obehandlad förutom lackering. Sparklådorna är dock vaxbehandlade.

Bränsletanken är i plast. Vaneo har betydligt sämre skydd än de bäst rostskyddade bilarna, vilket kan te sig lite underligt med tanke på att rostskyddsgarantin är hela 30 år.

Rostskyddsgaranti: 30 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Mercedes Vaneo

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.