Nästa artikel
Rosttest: Mercedes S 350 (2016)
Rost

Rosttest: Mercedes S 350 (2016)

Publicerad 21 september 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Mercedes S-klass.
Filtmaterial med dålig passform kan dra till sig fukt, men hög aluminiumanvändning ger högre betyg. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Alla lösa karosspaneler (dörrar, huv och baklucka) är i aluminium, precis som delarna i fram- och bakvagn under bilen. Dessutom är hela avgassystemet i rostfritt stål.

Undertill är skarvarna bra limmade och bärande balkar är rejält behandlade invändigt. Dock är rostskyddsbehandlingen på bottenplattan i tunnaste laget. Precis som innerskärmarna är täckkåporna under bilen av mjuk filt som riskerar att suga åt sig fukt, de har också dålig passform där smuts kan leta sig in. Tack vare hög aluminiumanvändning och rostfritt stål i hela avgassystemet får S-klass ett högre rostbetyg än övriga Mercedesbilar.
 
Rostskyddsgaranti: 30 år

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 5 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-09-21 20:36
celef

Tyskarna kan verkligen om dom vill, inte tu tal om det!

#2 • 2016-09-22 13:34
Roger Skagerström

Ok. Bottenplattan - den enda exponerade ytan i stål, har filtskydd, som andra bilar får nedslag på, och dålig passform på plastsköldarna, som andra bilar får nedslag på bara de råkar ha dom. Och den får 5/5? Är det på grund av att avgasssystemet är i rostfritt stål kanske? Verkligen vanligt med nya bilar med sönderrostade avgassystem!

I och med detta så är det väl dags att justera alla andra bilar innan som fått lägre betyg på grund av filtinnerskärmar och tunnt rostskydd. En femma till alla!

Humbug.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.