Nästa artikel
Rosttest: Mercedes A-klass (2012)
Rost

Rosttest: Mercedes A-klass (2012)

Publicerad 25 mars 2013 (uppdaterad 28 november 2016)

Nya A-klass har också motorhuv och framskärmar av aluminium, resten av karossen är av plåt. Skarvar i motorhuv, baklucka och dörrar är ordentligt limmade. Även vaxbehandligen i dörrar, baklucka och i balkarna är väl utförd.

Rejäla främre innerskärmar av plast och bakre skärmkanter av en konstruktion som inte gynnar rost. Länkarmar av aluminium såväl fram som bak. Alla skarvar i bottenplattan är väl tätade.

På minussidan noteras innerskärmar bak som är tillverkade av ett filtmaterial som på sikt kommer att suga åt sig fukt. Inga stänklappar. Bakdörrarna var oväntat illa inpassade på testbilen – blästringsrisk.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 30 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mercedes-Benz A180 CDI
Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-26 10:02
SAABnia

Det ser ut som att Mersan skulle ha snäppet bättre rostskydd än Volvon på grund av motorhuv och framskärmar i aluminium.
Men hur kan man använda filtmaterial i innerskärmarna bak, en rosthärd kommer att bildas där efter kort tid.
Jag skulle vilja veta vad som krävs för att någon av dessa vagnar skulle få en femma i rostskyddet?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.