Nästa artikel
Rosttest: Mercedes E-klass All-Terrain (2017)
Rost

Rosttest: Mercedes E-klass All-Terrain (2017)

Publicerad 24 maj 2017 (uppdaterad 28 augusti 2018)
Mercedes E-klass All-Terrain.
Tröskelskarvar är nedåtvända men bra tätade. Men under plastsköldarna finns nästan inget slitskydd alls. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
All-Terrain har en hel del detaljer av aluminium, länkarmar fram och bak, motorvagga, bakre differential, fjäderholkar fram, bärarmar, motorhuv, baklucka samt framskärmar. Dörrarna och karossen i övrigt är av stålplåt. Dörrarna är skyddade inuti. Undersidan är täckt av stora plastsköldar. Tröskelskarvar är nedåtvända men bra tätade, liksom skarvarna i bottenplattan.

Under plastsköldarna finns nästan inget slitskydd alls. Behandlingen i balkar och hålrum är ojämn. Dörrar, huv och baklucka är bra tätade. Nästan hela avgassystemet är tillverkat av rostfritt stål. Innerskärmar fram av hårdplast, bak i plastfilt. Bakre delen av underredet är av plast.

Rostskyddsgaranti: 30 år

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 5 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.