Nästa artikel
Rosttest: Mercedes B-klass (2019)
Rost

Rosttest: Mercedes B-klass (2019)

Publicerad 17 april 2019 (uppdaterad 17 april 2019)
Mercedes B-klass.
Välgjord behandling och rikligt med vax, men vi hittade skräp innanför skärmarna. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Nya B-klass har motorhuv och framskärmar tillverkade av aluminium, resten av karossdelarna av stålplåt. Limningarna av skarvar i motorhuv, baklucka och dörrar är mycket välgjorda. Invändig behandling finns i baklucka och dörrar. Innerskärmar av plast fram, av filtmaterial bak. Vi fann en del skräp innanför de främre innerskärmarna.

Underredet är täckt av ett bra vaxskikt och det finns gott om vax i hålrummen, samtidigt som alla skarvar undertill är väl tätade. Tröskelskarvarna är nedåtvända men har väl utförd tätning. Hjulupphängningar delvis av aluminium, motor- och bakaxelvagga är dock av stålplåt.

Rostskyddsgaranti: 30 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Kriterier för bedömningen:

Material: Upphängningar av aluminium och karossdelar av aluminium eller plast ger plus i kanten. Så länge materialet enbart består av stål finns alltid rostrisk. Aluminium kan vid galvanisk korrosion ge så kallad vitrost.
Design: Konstruktioner med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar desto bättre. Stänkskydd för att förhindra blästring är också en del i bedömningen.
Rostskyddsmedel: Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrum och skarvar ses som en bra gardering.
Tätning: Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt: Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisnivå: Rostskyddsbetygen sätts i relation till den pris- och storleksklass som granskad bil tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisnivå som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2019-04-17 10:23
hultarn

Stänklappar?

#2 • 2019-05-16 21:15
jete

Kör man på sandvägar eller i länder där vägarna sandas på vintern, så är stänklappar fram en mycket lönsam investering. Här i Syd-Spanien behövs inte sådant.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.