Bild
Nästa artikel
Mazda CX-5.
Mazda CX-5.

Rosttest: Mazda CX-5 (2015)

Rost

Tätning saknas på vissa ställen. Men holländsk specialbehandling ger plus i protokollet. Läs mer i Vi Bilägares rosttest av Mazda CX-5.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.
Karossens alla delar är av stålplåt. Motorhuven har ojämn invändig behandling och dåliga hörnskarvar. Under framskärmarna finns ljuddämpande kuddar som drar åt sig fukt.

Bakluckan är rostskyddad i nederkant men saknar tätning i hörnen. Dörrarna har bra skarvar och är tätade inuti, men plastlisterna i nederkant samlar smuts. Mellan vindrutestolpe och dörr finns fuktsugande isolering.

Tank av plåt, innerskärmar bak av filtmaterial, av plast fram. Underredet täcks av plastskivor, skarvarna är väl tätade. Gott om rostskyddsmedel i alla balkar, Mazda gör i Holland en specialbehandling av bilar för den svenska marknaden.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Kommentarer

#1
2015-11-11 11:16

Klokt av Mazda. Snart gör de nog som jag sagt länge: Erbjud en extra super-duper rostskyddsbehandling (med tillhörande garanti värt namnet) i tillbehörslistan. Det är något jag skulle kryssa för, hellre än elektroniskt bling-bling.

.

#2
2015-11-11 15:33

Kommer ni rosttesta nya mazda mx-5?

#3
2015-11-11 18:46

Eftersom du Antifeministen är så intresserad av förstärkt rostskydd så låter det som att du mest köper äldre bilar - så den som i så fall skall kryssa för "förstärkt rostskydd" är nog snarare jag eller nån annan som köper nya bilar. Men de flesta av oss nybilsköpare är nog inte beredda att betala för sånt som möjligen kan hjälpa en ägare när bilen kanske är 10--15 år gammal. För få köper nog nya bilar för att använda till dess dom skrotas.
Angående denna Mazda så är det ändå glädjande att dom tagit tag i sina tidigare rostrelaterade bekymmer så det kan faktiskt bli en Mazda vid nästa bilbyte - fick i alla fall en offert idag...:)

#4
2015-11-11 18:51

@ Pi

Du har aldrig funderat över andrahandsvärdet? Tänk om du kan kryssa i extra rostskydd (och därmed extra garanti) i tillvalslistan - ja, det skulle göra underverk när du vill sälja din bil.

Elektroniskt bling-bling gör ju däremot inte ett dugg för andrahandsvärdet för det slutar ju bara att fungera och täcks inte av garantin längre när du säljer. Däremot.

Det är en sak att du skiter i andra men du kan väl i vart fall göra dig själv en tjänst?

.

#5
2015-11-11 20:06

Antifeministen - jag har mycket svårt att tro att inbytespriset för en bil med extra rostskyddsbehandling skulle diffa jämfört med en med standardbehandling - i alla fall inte under de 3--5 år som de flesta äger sin nyköpta bil. Jag har i alla fall aldrig fått frågan och bilhandlarnas värdering av inbytet utgår numera i mycket hög grad från lägst priset på Blocket för ungefär samma bilmodell. Det är nog mera en önskedröm från din sida, tyvärr. Verkligheten är nog inte riktigt så idag. Däremot så kan nog det elektroniska bling-blinget - t ex autobroms och adaptiv farthållare - hålla upp inbytespriset . Eller så ser du det motsatta - enklare modeller utan dessa tillval kommer att värderas lägre vid inbytet.

#6
2015-11-12 01:04

Det är ju bra då Mazda vet att bilarna kexar på nolltid i sverige,bra gjort!

#7
2015-11-12 08:22

Vi vet ännu inte hur de senaste årens nya elektroniska bling-bling kommer att påverka andrahandsvärdet men när detta någon gång behöver lagas så kommer det att bli riktigt dyrt och detta kan såklart sänka andrahandsvärdet rejält. Det blir andra eller tredje ägaren som kommer att få punga upp för elektroniken.

#8
2015-11-12 09:37

Specialbehandling är inte samma sak som en extra rostskyddsbehandling i importhamn. Eller hur?

#9
2015-11-12 10:16

@ Pi

Du läser mina inlägg som Satan läser Bibeln. Jag pratar alltså om ett extra rostskydd I tillbehörslistan, med tillhörande GARANTI från leverantören, värd namnet.

Sådant skulle höja andrahandsvärdet markant. Till skillnad från elektroniskt bling-bling.

.

#11
2015-11-13 19:33

Det är säkert riktigt att elektroniken idag är så säker att det blir mekaniska problem, ofta orsakat av slarv genom fel olja eller för sent byte, som kommer att ge begränsningarna.
Men med den snabba utveckling som sker inom elektroniksektorn kan det bli trassel om det skulle bli fel på t.ex. någon slavdator som inte längre tillverkas och inte har någon lämplig ersättning.
Rostskador kommer säkert att finnas kvar, men sänker nog inte fordonet inom tio år.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.