Bild
Nästa artikel
Slitskyddet är förhållandevis bra på Mazda CX-3.
Slitskyddet är förhållandevis bra på Mazda CX-3.

Rosttest: Mazda CX-3 2015

Rost

Mycket plast ger Mazda CX-3 medelbetyg. Men på vissa ställen har man missat med limmet. Läs mer i rosttestet.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.
Hela bilen är av stålplåt. Motorhuv och baklucka är bra behandlade mot rost inuti, men inte perfekt limmade. Dörrarna är också skyddade inuti och med limmade skarvar dock inte i alla hörn.

Innerskärmar av mjukplast bak med bra skärmkonstruktion. Under dem är skarvar tätade och dessutom finns ett tunt rostskyddsmedel. Hård plastinnerskärm fram med plastläpp baktill istället för vattensamlande mjukt material.

Plastsköldar i ytterkanterna skyddar undertill. De flesta plåtskarvarna är tätade och slitskyddet är förhållandevis bra.

Balkar och hålrum är väl skyddade. Bränsletank av plast.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Mazda CX-3

Kommentarer

#1
2015-09-14 15:43

Attans. Jag som var lite nyfiken på bilen. Nu går den antagligen bort.
Bilar utan vettigt rostskydd eller alu i utsatta delar åker direkt i papperskorgen för min del.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.