Bild
Nästa artikel

Rosttest: MAZDA 3 1,6 DE AdvancePlus

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Hela karossen är tillverkad i stålplåt, t o m tank-luckan. Det finns inget rostskyddsmedel vare sig i motorhuv, baklucka, eller i dörrar. Alla dessa detaljer har fogar som är tätade men med vissa brister i hörnen och då det gäller bakluckan inte vid armaturen. Framskärmarna har en luftig konstruktion och är försedd med plastinnerskärm av hygglig utformning. Stänklappar
saknas. Bakskärmen har fortfarande en liten smutssamlande hylla men med en förbättrad utfyttad skarv som då kan tätas.

Innerskärmarna är av den mjuka typen. Mazda har på modell 3 också börjat med plastpaneler som täcker stora delar av underredet. Men behandling saknas och det finns många otätade karossskarvar.  En plastskena ska skydda dörrtröskeln men riskerar också att samla smuts. Bränsletanken är av plast men med rör i plåt. Det finns ingen behandling vare sig i hålrum eller balkar. Och det är inte så lyckat att bakskärmens främre del sticker ut utanför bakdörrens bakre kant. Stänk och smuts hamnar ofelbart på skärmen.

Mazda uppger att hela karossen är galvaniserad. Årliga kontroller krävs för att rostskyddsgarantin på tolv år ska gälla.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Mazda 3

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.