Nästa artikel
Rosttest: Kia Sportage (2016)
Rost

Rosttest: Kia Sportage (2016)

Publicerad 11 maj 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Kia Sportage.
Vi kunde krama ur decilitervis med vatten redan efter knappt hundra mil. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Kaross av stålplåt, tanklock av plast. Bra limning i dörrar och motorhuv, något sämre i baklucka. Insidan av motorhuv och baklucka är behandlade men bara i ”duttar”. Huv och baklucka är bara grundlackerade på insidorna. Tank av plåt. Innerskärmar av filtmaterial bak, bra skärmkantslist.

Innerskärmar av plast fram, stänklappar standard. Tätning mellan framskärm och vindrutestolpe av kraftigt fuktsugande material. Vi kunde krama ur decilitervis med vatten redan efter knappt hundra mil. Undertill finns slitskydd och tätade skarvar. Många utsatta balkar har bra invändig behandling, liksom den bakre hjulupphängningsvaggan.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-11 17:46
VW Polo 2012

VIB skriver (tanklock av plast) Ja det var ju viktig info :)

#2 • 2016-05-12 09:53
hultarn

Plåttank?? Underligt att de inte lär sig, europeiska bilar har haft plasttank sedan 80-talet. Och så är det inga problem med rostiga tankar.

#3 • 2016-05-12 12:52
Simon no1

Dålig limning i bakluckan, tätningar som är fuktsugande och slarvigt även på motorhuv, resultatet en 3:a? Tror den här bilen kommer att rosta betydligt mer än ett annat känt märke som alltid får 2:or :)

#4 • 2016-05-12 22:31
HT19

Utmana Volvo? Tror ingen som köper volvo suv skulle ens fundera på en KIA..

#5 • 2016-05-12 23:09
Tvärnit

Ja det är KIA det. Man ska inte syna en KIA i sömmarna.
Jag vet inget märke idag som har en så godtycklig finish, "duttar" och sprayningar finns det gott om på dem, ok de syns inte utåt men ändå.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.