Bild
Nästa artikel

Rosttest: Kia Sportage

Rost

Motorhuv, dörrar och bagagelucka är alla rikligt behandlade med rostskyddsmedel. Bakluckan är dessutom bra limmad. Det finns stänkskydd och innerskärmar både fram och bak. Tyvärr finns också bensintank i rostkänslig stålplåt och smutssamlande invikta kanter på bakskärmarna.

I balksystemet har Kia försökt spruta in vax. Tyvärr har det blivit något fel i processen, på vårt testade exemplar ligger vaxet samlat i stora klumpar istället för att, som det var tänkt, ha spridits ut. Vi hoppas vi hittat ett olycksfall i arbetet.

Bottenplattans slitskydd är bra och skarvar är väl tätade med pvc. Kia Sportage lider av en mindre lyckade grundkonstruktion. Att behandlingen är bra hjälper upp betyget som blir en trea.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 6 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Kia Sportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.