Bild
Nästa artikel

Rosttest: Kia Rio 1,5 EX Komfort (2005)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Först det positiva. Kia Rio har välgjorda limningar i huv, dörrar och baklucka. Skärmkanterna bak är av bra konstruktion och samma sak gäller infästningen av framskärmarna.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Först det positiva. Kia Rio har välgjorda limningar i huv, dörrar och baklucka. Skärmkanterna bak är av bra konstruktion och samma sak gäller infästningen av framskärmarna.

Men resten övertygar inte. Kia har försökt, men totalt misslyckats, med vaxbehandlingen inuti dörrar, huv, baklucka och i balkarna under bilen. Rostskyddsmedlet har inte spritts ut utan ligger som små klumpar och täcker bara mycket begränsade ytor. Även slitskyddet under bilen är tveksamt. Dessutom saknas stänklappar och bränsletanken är av plåt. 

- Kia Rio ger ett intryck att vara slarvigt byggd. En del skarvar under bilen ser bedrövliga ut och det fattas också lack på flera ställen, bland annat i underkant av dörrarna, säger Vi Bilägares Rostskyddsexpert Thomas Widström.

Han ger bilen underkänt. En svag tvåa blir betyget. 

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Kia Rio

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.