Bild
Nästa artikel

Rosttest: Kia Cee´d 1,6

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Kias nya bil har fått ett  välgjort rostskydd. Karossen är galvaniserad till 87 procent och grundskyddas med en ny metod. Istället för att dras på längden genom ett grundlackbad roteras karossen. Därigenom kan skyddslacken tränga in mer effektivt i hålrum och skarvar. Dörrar, motorhuv, baklucka och även mittstolparna har dessutom behandlats invändigt med vax. Det finns också gott om skyddsvax i tröskellådor och balkar under bilen.

Hela underredet är täckt med ett tjockt slitskydd och plåten skonas från grus- och smutssprut av stänklappar vid alla hjul. Innerskärmarna är av plast och täcker bra.

Det som hindrar Kia från att få högsta rostbetyg är att hela karossen är gjord av plåt och att sparklådornas skarv vänts nedåt. Bränsletanken är, ovanligt nog, av plåt.

- Kia Cee´d är föredömligt behandlad och i särklass den bäst rostskyddade Kiabilen, säger Vi Bilägares expert Thomas Widström och ger Cee´d en fyra i betyg.

Rostskyddsgaranti: 10 år.

Revidering: Efter Vi Bilägares egna uppföljningar och Kimab-rapporten, där karossdelar sågats loss och analyserats på 4-7 år gamla bilar, har betyget sänkts från 4 till 3. Skarvar i huv och baklucka är känsliga för angrepp, liksom tankbandet till bränsletanken i plåt. Utstickande bakdörrar och hjulhus är känsliga för blästring.
 

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Kia Cee'd

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.