Bild
Nästa artikel

Rosttest: Hyundai Santa Fe 2,4 GLS (2004)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Hyundai ger inte mer än sex års rostgaranti på Santa Fe. Det är inte försiktigt i överkant, ty skyddet är dåligt. Det har dock gjorts en del behandling i form av vax i huv, baklucka och dörrar.

Underredet, däremot, är mer eller mindre öppet för rost. Det finns många otätade skarvar, stora partier täcks enbart av grundfärg och där det mär pålagt slitskydd, är lagret tunt. I den bakre krockstrukturen fanns redan rost, trots att testbilen inte ens gått 500 mil.

- Det ser ut som en 70-talsbil undertill, kommenterade Vi bilägares rostexpert Thomas Widström.

Inuti bottenplattans balkar finns inget skydd utöver grundfärg. Här och där är inlagt ljuddämpande skumgummifyllning som lär suga åt sig vatten. Bränsletanken är av plåt. Det finns innerskärmar både bak och fram, men de gör ingen större nytta. Vid bakre skärmkanterna bildas en ficka mellan innerskärm och plåt där våt smuts samlas.

Rostskyddsgaranti: 6 år.

Uppdatering:

Hyindai Santa Fe har besiktigats vid ett tidigare tillfälle och då fått
ett högre betyg. Det betyget sattes efter de kriterier som fanns då.
Eftersom kraven skärpts på vad som är ett bra rostskydd, sjunker
betyget i denna förnyade besiktning av Santa Fe.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.