Bild
Nästa artikel

Rosttest: Hyundai Getz 1,3 GLS (2002)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Enligt Hyundai är karossen till 65 procent byggd i höghållfast stål med 63 galvaniserade detaljer, vilket innebär hela bilen förutom taket. Vi Bilägares rostkskyddsexpert Thomas Widström ger bra betyg på karossen som har få skarvar. Motorhuven är skyddat i framkant och i hörnen. Bakluckan har rostskyddads inuti. Getz har innerskärmar fram och stänklappar Skärmen är dock inte skyddad med vax. Dörrarna är bra limmade och är skyddade med vax inuti. Bra avrinningar. Bak saknas innerskärmar men rostskyddsmedel finns på insidan.

Konstruktionen innebär dessvärre att det finns en smutssamlande hylla. Plåttanken är skyddad av en plastsköld som är fäst direkt mot tanken utan spalt, varför vatten och smuts kan ge rostangrepp med tiden. Undertill finns en väl utfört slitskydd. Getz är uppenbarligen rostskyddad redan vid fabrik. Tyvärr saknas hålrumsbehandling förutom i sparklådor. Det förekommer också sporadiska sprutningar. Fjäderholkarna är helt oskyddade. Getz har små stänkskydd också bak. Betyg blir 3 även om det är knappt. Minus för plåttank, ej sprutade balkar, bakskärmarnas konstruktion. Plus för få yttre skarvar.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Hyundai Getz

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.