Bild
Nästa artikel

Rosttest: HONDA Jazz 1,4 (2009)

Rost
Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Hela karossen är i stålplåt och allt utom taket är galvaniserat. Baklucka, huv och dörrar har skarvar tätade genom limfog. Bak saknas innerskärm. Det finns också en stor hålighet (stötdämparbenets övre fästpunkt) som visserligen är sprutad med rostskyddsmedel vid importhamn.

Skärmkonstruktionen ger en smutssamlande hylla. Fram finns tunna, sladdriga och inte helt tätande innerskärm och stänklappar. Rostskyddsmedlet täcker inte den yttersta mest känsliga delen. Undertill täcks största delen av mittsektionen med ett stort plastskydd. Bränsletanken i plast ligger ovanligt långt fram och skyddad. Avgassystem och en ljuddämpare är upphängd längs höger sida, inte i mitten av bilen, vilket kräver viss försiktighet då lyft ska användas.

Rostskyddsbehandling av hålrum och balkar går ej att konstatera. Honda hävdar däremot att man använder ett nytt vax som inte är synbart och lämnar 12 års rostskyddsgaranti utan efterbehandlingar. Men Vi Bilägares rostskyddsexpert ger ändå bara betyget 2.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Honda Jazz

Kommentarer

#1
Leif Larsson
2012-07-07 11:49

Honda har Rostskyddsgaranti i 12 år på Jazzen, Vi Bilägares rostskyddsexpert ger det underkänt! Vem kan man lita på?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.