Bild
Nästa artikel

Rosttest: Ford Focus (2009)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB
 

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB

Från och med 1 januari 2008 fick svensksålda Ford Focus ett förstärkt rostskydd, en manuell extra behandling som görs på fabrik i Tyskland. Inspektionen visar att Ford sprutat vax i såväl huv som baklucka, om än något sparsamt. Vidare har underredet behandlats med ett tunnare svart slitskydd. Här har också filtinnerskärmarna bak vikts åt sidan för en extra dusch på insidan av skärmarna. Det har skett efter att innerskärmarna monterats och det gör att rostskyddsmedlet inte når fram överallt. Som komplement till allt detta har Ford också sett till att montera större stänkskydd bakom framhjulen, för att förhindra vägsprut mot de något utstickande hjulhusen bak.

Här är också en liten genomskinlig plasttejp fastsatt, för att motverka blästring av lacken. Fords tidigare problem med dörrarna bör vara undanröjda, skarvarna är limmade hela vägen och behandlade inuti. Även balkar och tröskellådor är sprutade redan från början. Tack vare det förstärkta skyddet höjs betyget ett snäpp, men det har också visat sig att vissa att bilar utan extrabehandlingen slunkit in på den svenska marknaden. I sådana fall - se till att omedelbart reklamera hos närmaste återförsäljare.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Ford Focus

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.