Bild
Nästa artikel
Rosttest: Dodge Caliber 2,0 SXT (2007)

Rosttest: Dodge Caliber 2,0 SXT (2007)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Dodge Caliber är i grunden dåligt konstruerad för att motstå rost. Hela bilen är i stålplåt och både underrede och kaross har många skarvar, varav merparten är dåligt tätade.
 

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Dodge Caliber är i grunden dåligt konstruerad för att motstå rost. Hela bilen är i stålplåt och både underrede och kaross har många skarvar, varav merparten är dåligt tätade.

Omvikningarna i baklucka och motorhuv saknar tätning och skärmkanterna bak är av gammeldags smutssamlande typ. Bakdörren  utgör dessutom en del av skärmkanten och det är ingen lyckad konstruktion från rostskyddssynpunkt.

Andra minusposter är att Dodge Caliber saknar stänklappar, att dörrarnas dräneringshål är små och att dörrtrösklarna har skarven rakt ned, mitt i hjulsprutet. Under trösklarna löper dessutom en plastlist, som lätt samlar på sig smuts och fukt.

Det som räddar Caliber från ett bottenbetyg är att generalagenten låter rostskydda alla bilar i Sverige. Såväl dörrar, huv som baklucka är invändigt behandlade. Samma sak gäller balkarna under bilen. Dörrtrösklarna är däremot obehandlade. Ett hyfsat slitskydd finns under bilen, även innanför de plastsköldar som täcker större delen av underredet. Plus blir det också för bra plastinnerskärmar bak och fram.

Rostskyddsgaranti: 7 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Dodge Caliber

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.