Nästa artikel
Rosttest: Dacia Duster 1.5 dCi Lauréate (2010)
Rost

Rosttest: Dacia Duster 1.5 dCi Lauréate (2010)

Publicerad 7 juni 2010 (uppdaterad 28 november 2016)

Dacia Duster har invändigt behandlad motorhuv, bagagelucka och dörrar, med genom limning väl skyddade skarvar. Hela karossen är tillverkad i stålplåt men väl skyddad undertill. Hela bottenplatttan är behandlad med ett skyddande slitskydd. Alla skarvar är därmed också skyddade.

Även hålrum och balkar har skyddats med vax. Framskärmarna har modern luftig infästning vilken minskar risken för rostangrepp. De har också heltäckande innerskärmar av hård plast. Bakskärmarna har bra modern konstruktion med delvis täckande innerskärmar.

Sparklådan är dessvärre skarvad mitt i bakre dörren vilken kan vara en något svagare punkt än omgivande ytor. Påfyllningsrör och bränsletank är av plast. På minuskontot hamnar nedåtvända skarvar i sparklådorna och avsaknad av stänklappar, vilket är invändningar som rostskydds-expert Thomas Widström har mot i stort sett alla bilar. Sammataget har Dacia Duster ett mycket bra rostskydd.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 6 år.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Dacia Duster 1.5 dCi Lauréate
Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-06 19:36
Johan Carlsson (ej verifierad)

Hur svårt kan det vara att erbjuda eftermontering av riktiga innerskärmar bak, skyddskåpor för sparklådornas skarvar och stänklappar? Importören skulle ju skitenkelt kunna fixa en femma i rostskyddsbetyg till Duster.

#2 • Uppdaterat: 2011-02-26 12:15
Hassehopp (ej verifierad)

Hallo. Jag har eftermonterat Skärmar både fram och bak samt skyddkåpor. Prutade till mig det när vi köpte bilen. På bilprovninngen höll de på att trilla baklänges när de fick se hur bra rostskydd den har, de hade aldrig sett nåt liknande.... :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.