Bild
Nästa artikel
Rosttest: Citroën C5 3,0 V6 (2005)

Rosttest: Citroën C5 3,0 V6 (2005)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

- Citroën C5 II är ett bra exempel på att det behövs företag som rostskyddar bilar, säger Vi Bilägares rostexpert Thomas Widström.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

- Citroën C5 är ett bra exempel på att det behövs företag som rostskyddar bilar, säger Vi Bilägares rostexpert Thomas Widström.


I grund och botten är den stora Citroënen väl konstruerad för att stå emot rost. Motorhuven är av alumnium, resten av karossen i plåt. Konstruktionen är genomtänkt, men det kompletterande rostskyddet brister på sina håll. Vissa skarvar på underredet är inte tätade och hålrummen i balkar saknar vax.  Plastsköldar har ersatt slitskyddet.


Med en bättre kompletterande behandling hade Citroën C5 fått högsta rostskyddsbetyg. Nu når den bara en fyra.
Rostskyddsgaranti: 12 år.
 

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Citroën C5

Kommentarer

#1
Juhani Jalonen
2010-12-25 16:33

Hej! Har köpt en Citroen C5 -06 som har gått 5800 mil. Kan det vara ide att rostskyddsbehandla bilen ? Bor i Bollnäs, där finns det Noxunol behandling tillgänglig.

MVH Juhani Jalonen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.