Nästa artikel
Rosttest: Chevrolet HHR (2009)
Rost

Rosttest: Chevrolet HHR (2009)

Publicerad 30 september 2009 (uppdaterad 28 november 2016)

Plasttank och måttligt täckande innerskärmar plus galvanisering är det enda förmildrande som går att påvisa angående rostskyddet på Chevrolet HHR, en bil som tas in av GM Norden AB och som tillverkas i Mexiko.

Sällen eller aldrig har en ny bil varit mer i behov av en importbehandling är denna Chevrolet HHR, men en sådan görs alltså inte. Enligt tillverkaren uppfyller bilen rostskyddsspecifikationerna, också för Norden. Rostskyddsgarantin är på sex år.

Bilen saknar allt vad kompletterande rostskydd heter. Snarare har tillverkaren sett till att förkorta livslängden genom att använda ett sorts fogskum som tätningsmassa under bilen – ett skum som kommer att binda fukt vad tiden lider, enligt rostskyddsexpert Thomas Widström.

Bilen är helt plåtren under och nästan inga skarvar är tätade. Dörrarnas plåtskarvar är endast ihopvikta, utan fog. I framskärmarna, där innerskärmarna är för smala för att hindra allt vägsprut, är de känsliga skarvarna helt otätade. På den inspekterade bilen hade för övrigt rostangrepp redan uppkommit på länkarmar och i fjäderbensfästen.

Bilarna är besiktade av Rostskydds-Metoder AB.

Rostskyddsgaranti: 6 år.

Testinformation

Betyg rost: 1 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.