Nästa artikel
Rosttest: Audi A6 2,4 (2006)
Rost

Rosttest: Audi A6 2,4 (2006)

Publicerad 22 september 2006 (uppdaterad 13 november 2011)

Audi lämnar 12 års garanti mot genomrostning utan krav på efterbehandling.

Audi har tidigare alltid garderat sig genom en noggrann underredsbehandling. Det har man slutat med både på A4 och nu A6. Hela undersidan förutom mittsektionen och bakdelen täcks nu av stora plastsköldar. Under dessa är inte karossen behandlad alls. Vissa skarvar är skyddade men långt ifrån alla.

Hålrum och balkar är däremot vaxbehandlade. Fukt och smuts kan stänka in och så småningom orsaka rostangrepp även om det är meningen att utrymmet ska ventileras via en luftström. Avgassystemet är rostfritt och bränsletank med ledningar i plast.

Dörrtröskelkonstruktionen som täcks av plastsjok har försämrats genom en nedåtvänd fals vilken på tidigare modellen varit inåtvänd för att skyddas mot rostangrepp.

Framskärmar och motorhuv är tillverkade i aluminium. Bakluckan är bra limmad men dörrarna bara bak och undertill. De är vaxbehandlade nedtill. Till vår expert Thomas Widströms stora förvåning har Audi gått över till filtinnerskärmar:

– Det här kan inte vara bra, är hans kommentar.

Framtill ligger mattan direkt mot plåt. Bakskärmskonstruktionen är dock fortfarande av modern konstruktion. Även om skyddet har blivit sämre så är det en bra bil ur rostskyddssynpunkt, anser Widström. Men en sänkning av betyget blir det. Till en fyra.

Betyget är reviderat i efterhand sedan det visat sig att dörrlisterna längst ned på dörrarna inte ligger an tillräckligt effektivt mot plåten. Grus, vatten och salt kilar sig fast bakom listerna och orsakar rost i dörrhörnen och på dörrarnas utsida. Dessa lister fastsatta med clips finns på A6 från hösten 2004 till hösten 2009.

Bilar har åtgärdats i efterhand, då försedda med limmade lister. Också dekorlisterna som sitter på tröskellådorna är potentiella rostfällor. En ny typ av list monterades från och med hösten 2008.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Testad 2006.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.