Bild
Nästa artikel

Rosttest: Audi A4 Avant 1,8T (2004)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Audi lämnar 12 års rostskyddsgaranti. A4 har bra limmad huv, baklucka och dörrar (dock ej dörrarnas framkant). Framskärm och huv är luftad via särskilda spalter.

Hela karossen är i galvaniserad plåt. Innerskärmen fram är välgjord. Bra stänklappar fram. Tyvärr har också Audi börjat med filt-innerskärmar bak. Men skärmen är av modern konstruktion utan smutssamlande hylla. Karossen har få skarvar. Gummilist på tröskellåda kan bli en smutssamlare med risk för rostangrepp.

Undertill har A4 numera täckande plastschok som skruvats fast. Framvagn och bakvagn är till stor del i aluminium, precis som länkarmarna. A4 har bränsletank och påfyllningsrör i plast. Det finns lite vax i dörrarnas nederkant. Slitskydd saknas. Det finns vissa otätade skarvar. Balkarna är skyddade inuti med vax.

Metoden med täckande plastsköldar har vissa nackdelar. Smuts och kondens kan ligga kvar och så småningom orsaka rost som dessutom inte lätt är synlig. Men god kvalitet på galvaniseringsmetod och material borgar ändå för ett bra skydd.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Läs mer om:

Taggar: Rost, Audi A4

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.