Bild
Nästa artikel

Rosttest: Audi A4 3,2 FSI Quattro (2008)

Rost

Nya Audi A4 har, till skillnad från Saab, tolv års rostskyddsgaranti (utan krav på efterbehandling). Audi är också bäst rustad för att stå emot rostangrepp på lång sikt.

Hela karossen är av galvaniserad stålplåt och galvlagret är tjockare än hos de flesta konkurrenter. Såväl dörrar som huv och baklucka har väl tätade skarvar och är dessutom invändigt behandlade.

Undertill består skyddet i huvudsak av plastsköldar som ersätter ett konventionellt slitskydd. De flesta, men inte alla, skarvar innanför plasten är tätade. Balkarna under bilen har skyddande vax inuti och skärmkanterna bak har en bra konstruktion. Men en miss är att innerskärmarna är gjorda i fuktsamlande filtmaterial. Dessutom saknas stänklappar.

Bränsletanken är av plast och fram-/bakvagn skyddas nästan helt av plastsköldar. Att roskskydda med plastsköldar i stället för rostskyddsmedel innebär risk för att smuts, saltslask och småstenar letar sig in under sköldarna. Det kan med tiden orsaka rostangrepp.

Audis goda konstruktion och höga kvalitet på galvaniseringen innebär ändå att nya A4 behåller samma betyg, en fyra, som den förra modellen fick när den granskades.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Läs mer om:

Taggar: Rost, Audi A4
Rosttest: Audi A4 3,2 FSI Quattro (2008)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.