Bild
Nästa artikel

Rosttest: Audi A4 2,0 TDI (2008)

Rost

Audi lämnar som de flesta konkurrenter 12 års rostskyddsgaranti (utan krav på efterbehandling). Skillnaden är att Audi är bättre rustad att stå emot rostangrepp en längre tid. Hela karossen är av galvaniserad stålplåt.

Nya A4 har i många avseenden samma skydd som förra modellen. Såväl dörrar som huv och baklucka har väl tätade skarvar.

Undertill består skyddet i huvudsak av plastsköldar som ersätter slitskydd. De flesta men inte alla skarvar under plasten är tätade. Balkarna och dörrarna har sprutats med skyddande vax inuti. Skärmarna har bra konstruktion och är väl luftade framtill. Tyvärr består innerskärmarna av fuktsamlande filtmaterial. Stänklappar saknas också. Bränsletanken är av plast. Framvagn och bakvagn skyddas nästan helt av plastschoken.

Att roskskydda med plastsköldar i stället för rostskyddsmedel innebär att smuts, saltslask och småstenar ofelbart letar sig in och så småningom kan orsaka angrepp. Audis goda konstruktion och kvalitet på galvaniseringen innebär ändå att också nya A4 behåller betyget 4.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi A4 2,0 TDI

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Audi A4
Rosttest: Audi A4 2,0 TDI (2008)
Rosttest: Audi A4 2,0 TDI (2008)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.