Bild
Nästa artikel
Ljustest: Ford Kuga, Honda CR-V, Kia Sportage (2019)

Ljustest: Ford Kuga, Honda CR-V, Kia Sportage (2019)

Ljus

En av bilarnas korta halvljus räddas av att det är brett istället. Läs mer i Vi Bilägares ljustest.

Vi Bilägare 2019/02 Biltest: Ford Kuga / Honda CR-V / Kia Sportage

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 14 sidor. OBS! Du som är prenumerant kan läsa testet gratis på vibilagare.se/fri. Du behöver prenumerationsnummer och postnummer.
Trots att modellen uppdaterades 2017 har Kuga Xenonstrålkastare. Halvljuset är kort men räddas av fin bredd. Helljuset har skaplig längd men är smalt. Avsaknaden av strålkastarspolning kastar en skugga över Kias annars utmärkta halvljus. Ingen har adaptiv ljusbild. En udda finess är att Honda kan spola strålkastarna fristående från vindrutespolningen.

Ford Kuga (Xenon):

Halvljus, längd: 84 m.
Halvljus, bredd: 26 m.
Halvljus, betyg: 3/5

Helljus, längd: 160 m.
Helljus, bredd: 8 m.
Helljus, betyg: 2/5   

Honda CR-V (LED/H7):
Halvljus, längd: 103 m.
Halvljus, bredd: 28 m.
Halvljus, betyg: 3/5

Helljus, längd: 175 m.
Helljus, bredd: 17 m.
Helljus, betyg: 3/5 

Kia Sportage (LED):
Halvljus, längd: 140 m.
Halvljus, bredd: 27 m.
Halvljus, betyg: 5/5

Helljus, längd: 163 m.
Helljus, bredd: 10 m.
Helljus, betyg: 2/5 
 

Kommentarer

#1
2019-03-08 09:55

160-170m för helljus, kan det vara så svårt att få till något bättre?
Bra bilar har ju 50% längre.

#2
2019-03-20 19:49

Jag är ärligt trött på bla KIA ( har själv en KIA Sportage 2017) och andra biltillverkare i mellanskiktet som inte fixar till ett bättre helljus på sina bilmodeller. Vidare tycker jag det är tråkigt av Vi Bilägare att inte mer" stå upp" för bättre helljus kvalite på alla nya bilar!
Era ljustester är visserligen informativa men vad hjälper dom om ni inte samtidigt mer ifrågasätter dom dåliga helljusbilderna. Tycker faktiskt ni "passar" för mycket vad gäller detta kapitel i bilanalyserna! Det handlar ju faktiskt om att framföra fordon i mörker även utanför tätbebyggda områden!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.