Bild
Nästa artikel
Långtest: Mazda 3 (2020)

Långtest: Mazda 3 (2020)

Långtest

Vi Bilägare långtestar Mazda 3 med den nya Skyactiv-X-motorn under 2020. Här kan du hänga med i våra senaste uppdateringar.

Mazda 3 2,0 Skyactiv-X 180

Grundpris: 264 900 kr.
Tillval: Gummimattor 1 120 kr, bagagerumsmatta 1 220, lastbågar 4 600, vinterhjul 12 900.
Testbilens pris: 284 830 kr.
Garantier: 10 års nybilsgaranti, 3 års vagnskada, 12 års rostskyddsgaranti, 3 års vägassistans.
Skatt: 1 016 kr.
Mått: L 446/B 180/H 144 cm.
Tjänstevikt: 1 486 kg.
Motor: Tvärställd rak 4-cyl bensinmotor med kompressor + elmotor 4,8 kW. Max effekt 180 hk (132 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 224 Nm vid 3 000 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, 5-växlad manuell låda.
Deklarerad förbrukning: 5,8 l/100 km.
CO2-utsläpp: 131 g/km.
Prestanda: Toppfart 216 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim 8,2 s (fabriksuppgifter).
Betyg i Euro NCAP: 5/5 
VIB:s rostbetyg: 2.
VIB:s ljusbetyg: Halvljus 4/helljus 4.

Mazda 3 2,0 Skyactiv-X 180 är testvinnare i stora Golfklasstestet 2019, har spektakulär design och en sensationell motor: Världens enda ”diesotto”, en fyrcylindrig, kompressorladdad bensinmotor på 2,0 liter/180 hk. Motorn arbetar dels med dieselns självtändning, dels bensinmotorns tändstift för att skapa extra hög kompression och tändtemperatur, vilket i sin tur ska spara bränsle, miljö och pengar. Hur och om detta fungerar kommer våra rapporter att visa. Långtestbilens pris är 291 630 kronor. Plats i registreringsstatistiken till och med november 2019 (gamla modellen): 105, 598 exemplar.

Långtest: Mazda 3 (2020)

2020-02-20

Stora vintertestet

Vi har publicerat vårt stora vintertest där vi bland annat testar köregenskaper på vinterväg, strålkastare, kupévärme, stolsvärme och rattvärme. Läs hela testet här.

Långtest: Mazda 3 (2020)

2020-03-06

Automatisk panikbroms

Efter ett naturskönt besök i Fjärdhundra utanför Enköping passerar trippen 800 mil i Mazdan. Vintern har bjudit på lättsamma mil i framför allt mörker och regn. Trots mildvädret dröjer det till åtta plusgrader innan Mazdas start/stopp-funktion (i-Stop) aktiveras vid rödljusen.  

Funktionen vaknade till liv samma morgon som bilen skulle in till Mazdahandlaren Bjurkell Bil i Bromma för en återkallningskampanj. Enligt Mazda kan en oavsiktlig aktivering av autobromsen förekomma med ökad risk för kollision från fordon bakifrån, något vi lyckligtvis slapp drabbas av. Efter en halvtimmes uppkoppling och tio minuter nedjogg fick vår Mazda rulla ut ur verkstaden. 

Orsaken, enligt Mazda, är en felaktig mjukvara i bilens säkerhetssystem som under speciella förhållanden felaktigt identifierar hinder framför fordonet och aktiverar autobromsen. I bästa fall genom en varning i instrumentklustret eller i sämsta fall genom att anlägga bromsarna. 

Bilens förstaplats i Vi Bilägares vintertest känns avlägsen i mildväder och stadstrafik. Den minimala bakåtsikten gör det krångligt att byta fil och trots diesottoteknik ligger bränsleförbrukningen runt 6,3 l/100 km. Även om Mazda 3 är kompakt i formatet är vår vänskap som starkast efter en lång dags färd mot natt. Omkörningar är dock förenade med kraftig nedväxling och full gas – att bilen har 180 hästkrafter är svårt att tro.

Klas Skarin

Högt bakparti och små sidorutor skapar grottkänsla i kupén.
Högt bakparti och små sidorutor skapar grottkänsla i kupén.

2020-03-31

Titta rakt fram räcker

Att få börja teståret med Mazda 3 kändes som en vinstlott, även om jag villigt erkänner att sommarfälgarna med 45-profilsdäck gör mycket för utseendet. Modellen blev storfavorit under vintertestet i Funäsdalen tack vare fin åkkomfort och suveräna köregenskaper på snö. 

Även på snöfria vägar gör sig körglädjen påmind. Mazda 3 lockar, storleken till trots, fram långresenären i mig och 800 mil bockas av utan problem.

Förarstolen är behagligt skålad och rattens justermån i längsled generös. Bilens höga bakparti i kombination med små sidorutor ger kupén en grottliknande känsla. Bilkörning nattetid är särskilt avkopplande med den spartanska instrumenteringen försiktigt upplyst. Det enda som stör är symbolen till passagerarsidans krockkudde som lyser ilsket i mörkret, förvillande lik ett bakomvarande fordon med sin placering ovanför backspegeln.

Att bilen är försedd med dödavinkelvarning som standard är ingen slump. C-stolpens bredd minimerar sikten snett bakåt och för den som inte litar blint på bilens säkerhetssystem, eller uppskattar att dubbelkontrollera tillvaron, blir filbyten en plåga. Vid landsvägskörning upplevs inte den dåliga runtomsikten som lika begränsande – här räcker det att titta rakt fram. 

De höga förväntningarna på sugmotorn Skyactiv-X infrias däremot aldrig. Bensinmotorn går visserligen snålt på landsväg men minsta lilla tanke på en omkörning kräver ivrigt växlande och stum gasfot. Visst händer det något bortom 5 000 varv men motorns 181 hästkrafter känns nästan lika långt borta som Voyager 1.  

Klas Skarin

Långtest: Mazda 3 (2020)

2020-06-04

Kul att köra bil!

Långteståret började i Tesla Model 3 och ledde till trea nummer två, Mazda.

Efter vibrationsfria elbilsmil räknade jag med att tillbakagången till fossillivet skulle kännas smärtsamt stenåldersmässigt. Jag hade fel. Motorn går så mjukt och tyst att inte ens den känsligaste av möss torde reagera, det här är så nära elmotor det går att komma.

Lite mer av elmotorns knuff hade inte skadat. Nu vill elektroniken ha raska uppväxlingar, och gärna det då växellådan är en riktig juvel, men när växelindikatorn har lugnat sig och man kör 50 km/tim på femmans växel och motorn vevar runt på 1 100 vibrationsfria v/min finns ingen kraft till annat än planflykt. Det har blivit några tjuvstopp under perioden.

Start-/stoppfunktionen aktiveras först när man lägger foten på gasen. Är man (jag) för snabb med kopplingen hinner inte motorn vispa igång innan motståndet blir för stort och maskinen dör. En del förare tror att handbromsen inte släpper automatiskt. Det gör den. Tricket är att man måste ha dragläge med lite grundgas. 

Begränsningar i resandet och långresorna har uteblivit, men 3:an är verkligen lysande lätt och alert. Raskt chassi, manuell växellåda och motor med spets – jösses vad kul det är att köra bil! 

Jag sitter bra i 3:an, kupén är omslutande mysig och behagligt ”analog” jämfört med kliniska Tesla. C-stolparna är hysteriska men de stör inte så mycket i vardagen som jag befarade, under vårvintern har det varit mer störande att rattvärmen stänger av så snabbt. 

Anders Helgesson

Långtest: Mazda 3 (2020)

2020-06-29

Huggsexa om kurvorna

”I den här påminns jag om att det är roligt att köra bil”, sa en av förarna. Mazda 3 charmade sig tidigt in hos långteststallets medlemmar och vann vintertestet.

De goda köregenskaperna är närvarande även sommartid. Direkt styrning utan att bli nervös, bilen går stadigt utan att föraren tappar kontakten med vägbanan. På svängiga småvägar mår Mazda 3 som bäst, det blev nästan huggsexa om vem som skulle köra bilen när de kurviga avsnitten uppenbarade sig på turen runt (halva) Mälaren.

Växlarna rinner i lekande lätt, däremot är växelindikatorn lite väl optimistisk som vill skicka i sjätte och högsta växeln redan vid 50 km/tim.

På landsväg får man en obehaglig överraskning om man inte växlar ner en eller två gånger före omkörning, då segdraget kommer sent och bilen upplevs som slö.

Förarmiljön är tydlig och lättarbetad. Infotainmentsystemet styrs med vred, vilket håller uppe blicken på vägen. Det välvda taket ovanför instrumentklustret och de höga dörrsidorna vill ge illusionen av att man sitter långt ner för ett sportigare intryck. I direkt solljus finns inga bländande kromdetaljer, men pianolacket runt växelspaken har redan blivit väldigt repigt.

Baksätet känns instängt och mörkt. Svart tak, höga dörrsidor och smala bakkanter på fönstren ger vibbar av att åka på dagsutflykt ner i en kalkstensgrotta på chartersemestern till Medelhavet. Det sluttande taket ger dåligt med huvudutrymme för långa baksätesåkare.

Passageraren bakom föraren har inget förvaringsfack på stolsryggen och det saknas ventilationsutblås på mittkonsolens baksida, vilket kan göra det ganska varmt. Lasttröskeln är hög i bagageutrymmet så det kan bli påfrestade för ryggen att lyfta in packningen.

Plus: Vägnärvaro, körkänsla, växellåda, blandning av digitalt/analogt i förarmiljön.

Minus: Mörkt, trångt baksäte, trög omkörning, inga luftutblås i baksätet, lasttröskel.

Maria Dahlin

Långtest: Mazda 3 (2020)

2020-09-04

Ingenting för Harry

Vår hund heter Harry och är en kolsvart dvärgschnauzer. Han gillar verkligen att åka bil, men i Mazda 3 syns han inte under färd. Harry sitter då givetvis i en rejäl hundbur, fastspänd enligt alla konstens regler. 

Bakom framstolarna är Mazdakupén mörk som en kolgruva och för att få in Harrys lilla hundbur måste man fälla ena ryggstödshalvan bak och placera buren ungefär mitt i bilen. Annars går luckan till buren inte att öppna, den skyhöga tröskeln till lastutrymmet tar emot.

Det är en designbedrift att göra en så lång bil så trång och mörk men Mazda har gått i land med uppdraget.

Första service vid 2 000 mil gjordes i somras och kostade 3 035 kronor. Det är inte så dyrt vid jämförelse med en del andra märken.

Calle Carlquist

Långtest: Mazda 3 (2020)

2020-10-15

Förtjänt av en mer praktisk kaross

Jamen tack och hej för min period med dig, ”Trean”! Först och främst har du varit påtagligt reaktionsvillig att köra. Styrningen är rena kalaset, med distinkt känsla och rätt tjocklek på ratten. Ditt väggrepp är ursäkert på alla underlag, ljudnivån är acceptabel och växlingarna rena drömmen. Vad är det som gör att inte alla växellådor har samma känsla och exakthet som din? 

Din inredning gillar jag, nästan allt. Din mjukstringenta helhet känns märkestypisk, du har snygg design i förarmiljön och erbjuder bra funktionalitet. Sköna stolar, bra förvaringsfack, lättskött multimediasystem – allt det där är du! 

Men varför, varför har du så mikrohackig motorgång? Jag körde, som du minns, sju-åtta tankningar på 98 oktan i en futil amatöransträngning att få ordning på saken. Nu får väl verkstaden ta över och söka efter eventuella fel – ty irriterande är det! Din ringa smak för bensin är i alla fall ett plus. 

Pianolackerade ytor i inredningen, vad menar du med dem? De blev fulla av skämmande repor direkt. Varför sade du inte nej?

För att bli en av årets bästa bilar måste du, enligt min mening, byta kosty … kaross. Du borde ha något mer ledigt, inte så manierat. Att din dress är ful i mina ögon är väl en sak, men den gör dig också opraktisk. Sikten bakåt och åt sidorna bakåt är usel, ditt baksäte är kolmörkt och din låga kaross gör inte insteget till någon höjdare precis. Tänk på det.

Calle Carlquist

 
Taggar: Långtest, Mazda 3

Mazda 3 2,0 Skyactiv-X 180

Grundpris: 264 900 kr.
Tillval: Gummimattor 1 120 kr, bagagerumsmatta 1 220, lastbågar 4 600, vinterhjul 12 900.
Testbilens pris: 284 830 kr.
Garantier: 10 års nybilsgaranti, 3 års vagnskada, 12 års rostskyddsgaranti, 3 års vägassistans.
Skatt: 1 016 kr.
Mått: L 446/B 180/H 144 cm.
Tjänstevikt: 1 486 kg.
Motor: Tvärställd rak 4-cyl bensinmotor med kompressor + elmotor 4,8 kW. Max effekt 180 hk (132 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 224 Nm vid 3 000 v/min.

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Följ vår Mazda på Instagram!

Följ bilarna på Instagram!

Vi har gett varje bil en unik identitet på Instagram. Om du är intresserad av att följa vad som händer någon av långtestbilarna under året söker du på den #-tagg som är kopplad till just den bilen.

Mazda 3: #vibil185

Aktuell körsträcka: 826 mil
Officiell förbrukning: 5,8 l/100 km
Vi Bilägares förbrukning: 6,5 l/100 km

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.