Bild
Nästa artikel

Bravo - En italiensk utmaning

Test

Fiat Bravo Sport är både säker, snabb och snitsig. Men det räcker inte i duellen mot nya Peugeot 308 Turbo. Den franska bilen vinner de viktigaste ronderna och får flest bravorop av testlaget.        

I vår testduell ställs Fiat Bravo 1,4 T-Jet Sport mot Peugeots motsvarighet, som går under beteckningen 308 1,6 Turbo Premium+. De är knappast är några enkla basbilar. Istället handlar det om de motorstarkaste och mest påkostade versionerna i de båda modellserierna.  

Låter nästan för bra

För ordningens skull är det lika bra att avslöja att modellvalet inte är gjort för testlagets höga nöjes skull, utan för att inga andra versioner fanns att tillgå.
Vi hade mycket hellre kört de billigare volymmodellerna, om så varit möjligt. Men i valet mellan att vänta med testet eller ta de mer påkostade varianterna vann nyhetsinstinkten.
       
Fast, det ska erkännas, nyfikenheten på Fiats nya 1,4-litersmotor T-Jet (Turbojet) var stor. Med hjälp av avancerad turboteknik plockas rejält med effekt och vridmoment, 150 hk/230 Nm, ur den lilla cylindervolymen. Samtidigt utlovas låg bränsleförbrukning: 7,1 l/100 km. Det låter nästan för bra för att vara sant. 
 
När det handlar om prestanda håller den nya Fiat-motorn måttet mer än väl. Fartresurserna är helt okej redan i normalläge. Än värre skenar bilen i väg när sportknappen på instrumentpanelen trycks in. Då laddar turbon extra mycket och vridmomentet höjs från 206 till 230 Nm. Hej, vad det går!


Behagligt tyst

T-Jet-motorn jobbar dessutom behagligt lent, tyst och utan alltför besvärande turbofördröjning. Men på en punkt, den kanske viktigaste, svek den lilla turbomaskinen på vår testbil. Bensinförbrukningen skenade iväg till 8,5 l/100 km, nästan 20 procent ner än vad som uppges i bränsledeklarationen. Då kändes det inte lika skojigt längre.       

I fråga om ren och skär prestanda hänger 308:an inte med den snabba Bravon, utan får stryk i alla accelerationsprover. Däremot vinner Peugeoten förbrukningsronden överlägset. Med sina 7,7 l/100 km är den betydligt snålare på bränsledropparna än Fiaten. Det handlar om över tio procent.  

Håller spåret

Men det är inte bara i prestandatesterna som nya Bravo smiter ifrån sin franska konkurrent. Även på testslingans mest utmanande partier är Fiat alertast att hantera. Den är kvickare både in och ur kurvorna, piggare i styrreaktionerna och håller spåret bättre under hård press.

Skillnaden mellan bilarna är dock inte stor och kan till viss del bero på däcksutrustningen: Fiaten rullar på däck av dimensionen 225/45 R17, medan Peugeoten är skodd med 205/55 R16.

Stadiga, snabbsvängda och kryddade med en lagom dos körglädje blir grundbetyget för båda bilarna, med ett extra litet plus i kanten för Bravo.
Fiaten upplevs också smidigare att hantera än Peugeoten. Framför allt beroende på en mer kompetent växellåda och ett bättre avstämt samspel mellan låda och kopplingspedal. Just växellådan är en av akilleshälarna på 308:an, även om den är något bättre i turboversionen än i de mer motorsvaga modellversionerna.  
   
Negativt och positivt

Fiats låda är sexväxlad, medan Peugeoten har fem steg. Men Bravo-lådan är tätstegad och utväxlingen på sexan är lägre än Peugeots femte växel. Hastigheten vid 1 000 v/min på högsta växeln är för Fiat 37,18 km/tim och för Peugeot 39,35 km/tim. Det är faktorer som påverkar bränsleförbrukningen, negativt för Fiat och positivt för Peugeot. 

Det Fiat vinner på de snabba teststräckorna, förlorar den vid mer normal landsvägskörning. Peugeoten har den klart behagligaste fjädringen: bestämd utan att kännas stum. Fiats sportchassi är hårdare strängat och stöter ganska elakt på dåligt underlag.

 Fiat Bravo må vara lite rivigare att köra, men testlagets val är ändå solklart.  
    Peugeot vinner den fransk-italienska duellen. 308:an är billigast att köpa, billigast att äga och drar minst bensin. Den har också störst förutsättningar att fungera som vardagsbil för den lilla familjen.  
    Det enda som vållar en viss oro är byggkvaliteten. Föregångaren, 307-modellen, har inte direkt rosat marknaden på den punkten. 

Taggar: Test, Fiat Bravo
Bravo - En italiensk utmaning
Bravo - En italiensk utmaning

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.