Bild
Nästa artikel

Provkörning: Mazda5 2.0

Provkörning

Nagare är det som lyfts fram mest när nya Mazda5 presenteras för första gången. Det är den japanska beteckningen på en designfiness som ska ge ett intryck av en vågrörelse längs sidorna på bilen. Och visst ger karossvecken lite extra krydda åt bilen. Men viktigare är att Mazdas nya familjetransportör behåller positionen som en av de smartaste och körtrevligaste bilarna i klassen.

Spänstiga köregenskaper är knappast vad man förväntar av en sjusitsig familjetransportör. Men i fallet Mazda5 finns det gott om både kör- och familjeglädje.

Det gällde redan den gamla modellen och egenskaperna har förstärkts ytterligare i den nya nya generationen, som kommer till Sverige sent i höst.  
Mazda har behållit de lättmanövrerade skjutdörrarna bak och den som är villig att betala några kronor extra kan dessutom få dem elmanövrerade. Även det smarta Karakuri-systemet för stolsarrangemanget bak finns kvar. Så när det handlar om flexibilitet och insteg finns inte mycket att klaga på.   

Längre än tidigare
Nya Mazda5 är något längre än sin föregångare, plus åtta centimeter, främst beroende på att fronten har ändrats för att förbättra fotgängarskyddet. Bilen mäter numera 459 centimeter mellan kofångarna och är 162 centimeter hög och 175 centimeter bred.  

Inuti bilen märks förändringarna för baksätespassagerna främst på att de två yttre fåtöljerna på andra sätesraden blivit större och bekvämare. De kan numera också justeras hela 27 centimeter i längsled. På den smala mittplatsen är det dock lite sämre ställt med komforten.

De två uppfällbara stolarna allra längst bak är överraskande rymliga när man väl krånglat sig på plats och kan härbärgera vuxna, åtminstone på kortare sträckor. Stolarna är också smidigare att fälla än tidigare.


Vettig förbättring
Även förarplatsen har förfinats och är mer lättanvänd än tidigare. En vettig förbättring är att informationsdisplayen flyttats högre upp på instrumentpanelen, samtidigt som den gjorts större och vinklats mot föraren.

Bra är också den stora och tydliga indikatorn som talar om när det är dags att skifta växel för att körningen ska bli så ekonomisk som möjligt.  

Fina köregenskaper var ett signum redan för gamla Mazda5 och den nya modellen känns ännu trevligare att hantera. Stadig, följsam, bekväm och svängvillig är de omedelbara intrycken efter den första, mycket korta, bekantskapen med bilen.  

Vi återkommer
Men det omdömet måste tas med en rejäl nypa salt. Vi tilläts bara köra drygt två mil på inte alltför utmanande vägar vid provkörningstillfället, som var en exklusiv förhandsvisning inför den egentliga presslanseringen i slutet av sommaren.    

Av samma anledning är det svårt att ha någon bestämd åsikt om ljud- och fjädringskomfort. Men det är i alla fall egenskaper som Mazda-teknikerna påstår sig ha jobbat hårt med att förbättra i den nya bilen. Och det behövs; stum fjädring och högt däcksbuller var två av akilleshälarna i den tidigare modellen.  

Vi får återkomma med en mer ingående bedömning av köregenskaper och åkkomfort när vi fått möjlighet till en ordentlig provkörning.

Start/Stopp som standard
Under huven på Mazda5 2.0 sitter en nyutvecklad direktinsprutad bensinmotor på 150 hk, som är hopkopplad med en sexväxlad manuell låda och har stopp/startsystem som standard.

Trots fyra hästkrafter mer än i den gamla två-litersmotorn är den deklarerade förbrukningen (6,9 l/100 km) 15 procent lägre i den nya. Koldioxidutsläppet har också minskat, från 187 till 159 g/km.        

Som ett billigare alternativ till tvålitersmotorn finns en mindre 1,8-litersbensinare på 115 hk. Men den är både törstigare och miljöovänligare än den större motorn. Förbrukningen ligger på 7,2 l/100 km och CO2-utsläppet är 168 g/km.

Däremot kommer några dieslar inte att finnas när bilen börjar säljas i Sverige i november. De kommer först någon månad senare.
Ingen automatlåda
En, med tanke på biltypen, allvarligare brist hos Mazda5 är att den inte finns med automatlåda. En sådan kommer inte förrän i början av 2012. Då lanserar Mazda en ny serie snåldieslar, där automatväxling finns med som tillval.  

Mazda gör ett stort nummer av sin nya designlinje, som Mazda5 är först med av märkets produktionsbilar.

Den går under beteckningen Nagare, ett japanskt uttryck som beskriver de vågrörelser som uppstår när vinden blåser på vattnet.

Nagare-filosofin går igen i hela bilen, både på ut- och insida, men syns tydligast på de vågliknande karossveck som löper längs sidorna. Elegant eller bara tillkrånglat, det är upp till var och en att avgöra.

Bra att veta är i alla fall att Mazda tagit fram en metod för att enkelt och effektivt laga eventuella plåtskador. Så alla som är oroliga för att Nagare-vågorna ska göra karossreparationer extra dyra kan känna sig lugna.                                             

Mazda5 2.0

Grundpris: Från ca 220 kr (ännu ej fastställt).
Säljstart: November 2010.
Modell: Sjusitsig flexbil med skjutdörrar bak.  
Mått, cm: L 459/B 175/H 162.
Tjänstevikt: Ca 1 500 kg (exakt uppgift saknas).
Max lastvolym: 1 485 l (VDA).
Motor: Fyrcylindrig direktinsprutad sugmotor med kamkedja och stopp/startsystem. 1 998 cm3, 150 hk, 191 Nm.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda.
Prestanda: Toppfart 194 km/tim. 0-100 km på 11,0 s.
Bränsleförbrukning: 6,9 l/100 km.
CO2-utsläpp: 159 g/km.   
Konkurrenter: Toyota Verso, Renault Scenic, VW Touran, Opel Zafira  m fl.

Vad nytt? Hela bilen, även om en del idéer och komponenter flyttats över från tidigare modellen.
För vem? Alla som vill ha en smart och rymlig flexbil som dessutom är underhållande att köra.
Bra köp? Ja, om inte priset sticker iväg för mycket. Nya Mazda5 är kul, både för föraren och familjen.      

Plus: Fin körkänsla, spänstigt chassi, bra flexibilitet, smidiga skjutdörrar, generös lastöppning,   
Minus: Ingen snåldiesel, automatlåda finns ej, delvis billiga inredningsmaterial.

Kommentarer

#1
Sigge
2010-07-29 11:12

Först och sist...lyckligtvis blir detta enda modellen med Nagare. Mazda har lagt ned Nagare och kommer med ny och bättre design.

#1
Hasse
2010-07-29 13:05

Huuuuu!!! Det där var ett Riktigt Missfoster! Fulare bil har man inte sett på flera decennier! Bara fronten, är ju en ren Katastrof (som en "sjuk" Peugeot)! Sedan Vågor på sidorna, Huuuuu!!!

#1
Lägerleffe
2010-07-29 18:04

Mazda har sedan länge specialiserat sig på bilar som ser gamla ut redan som nya. Här ännu ett exempel - färdigskrapad mot långtradare på båda sidor.

#1
Lasse
2010-07-29 18:19

Mazda är nästan lika ful som de övriga japanska bilarna. Bara Toyota är fulare...

#1
Q
2010-07-29 23:35

Inne i cupén var det inte speciellt vågat!! ;)

#1
S-E S
2010-07-30 12:02

Har man inte annat att komma med så satsar man på sminket. Personligen betraktar jag det hela som en misslyckad ansiktslyftning som lämnade kvar lite skrynklor på kinderna.

#1
Pelle
2010-07-30 12:22

Har för mig att förra Mazda 5 såg rätt skaplig ut - men denna!! Priset dock; 'Grundpris från 220 kr' verkar bra!! Det gör ju att man kan tänka sig köpa alla som är till salu!!

#1
Kalle K
2010-07-31 02:19

Ser ju ut som om den krockat redan!
Fy tusan vilken ful bil - tror nästan den petat AMC pacer från 1:a platsen som som världens fulaste bil någonsin...

#1
Kalle K
2010-07-31 12:53

Efter att ha sovit på det kom jag fram till att peugeot:en bara är världens tredje fulaste bil - efter AMC Pacer (fortfarande fulast) och cadillac escalade (näst fulast)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.