Bild
Nästa artikel

Provkörning: Kia Cee´d 1,6 SW CRDi EX Aut komfort

Provkörning

Storsäljande Kia Cee´d kommer i höst med en facelift, bland annat med start-stop-teknik och snålare motorer.

Kia Cee´d har sålt oväntat bra i Sverige och är nästan i kapp klassledaren Golf i registreringsstatistiken. Redan efter 2,5 år på marknaden kommer en delvis omgjord version.

Start-stop strular vid värme och kyla
Exteriört märks främst ny grill och omgjord stötfångare. Interiört hittar vi en ny ratt, modernare instrumentpanel och växelspak.

Under skalet finns det också nyheter, som start-stop-system till bilar med manuell växellåda. Det ska göra att förbrukningen sjunker i stadstrafik. Men systemet fungerar inte om det är för varmt eller kallt, något vi märkte vid provkörningen i 27 graders sensommarhetta. Cee´d vägrade att stänga av motorn automatiskt vid stopp. Anledningen var att klimatanläggningen var påslagen för fullt.

Brister åtgärdade
På vår tidigare långtestbil, en Cee´d från 2007, anmärkte vi på högt buller, stötig fjädring och en krampaktig körställning för gasfoten. De två sistnämnda bristerna verkar vara åtgärdade med nya Cee´d. Styrningen har också bättre känsla än förut.

Däremot är dieselmotorn påtagligt knackig vid acceleration och bensinmotorn rätt surrig i högre fart. Vi provkörde både femdörrars halvkombi och och
kombimodellen SW med 1,6-liters dieselmotor. Just kombiutförandet är storsäljande i Sverige. Kia Cee´d framstår då som en relativt rymlig, körsäker, prisvärd bil i Golfklassen, med bra kvalitet och långa garantier.


Grundpriset för femdörrars Cee´d är 147 900 kr, vilket är 6 000 kr mer än tidigare. Tillägget för kombimodellen är 7 000 kr.

Vad nytt? Facelift och snålare motorer.
För vem? Köpare av bilar i Golfklassen.
Bra köp? Ja, Cee´d är ett vettigt köp.

Plus. Säkerhet, kvalitet, garantier, väghållning, utrymme.
Minus. Surrig bensinmotor, knattrig dieselmotor.


Kia Cee´d 1,6 SW CRDi EX Aut komfort


Pris: 201 900 kr.
Säljstart: Oktober.
Modell: Femdörrars kombi.
Mått, cm: L 449/B 179/H 152.
Tjänstevikt: 1 509 kg.
Motor:
Rak fyrcylindrig dieselmotor på 1 582 cm3. Max effekt 115 hk vid 4
000/v min. Max vridmoment 255 Nm vid 1 900-2 750 v/min.
Prestanda: 0-100 km/tim 12,8 s. Toppfart 180 km/tim.
Förbrukning: 5,7 l/100 km blandad körning (4,5 manuell).
C02-utsläpp: 151 g/km (119 g/km manuell).
Konkurrenter: VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, Renault Megané, Peugeot 308 med flera.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.