Bild
Nästa artikel
Hjulhus och skärmkanter ger viss likhet med crossovers. Men från Citroën uppges att man vill förstärka identiteten bland kompakta kombisedaner. Komfort står åter högst på listan.
Hjulhus och skärmkanter ger viss likhet med crossovers. Men från Citroën uppges att man vill förstärka identiteten bland kompakta kombisedaner. Komfort står åter högst på listan.
Nya C4 Cactus har förbättrats med ratt som är justerbar både i höjd- och längsled. Stolarna ger bättre stadga, sexväxlad manuell låda är standard och baksätet är delbart men bara i de två dyrare versionerna.
Nya C4 Cactus har förbättrats med ratt som är justerbar både i höjd- och längsled. Stolarna ger bättre stadga, sexväxlad manuell låda är standard och baksätet är delbart men bara i de två dyrare versionerna.
De två displayerna för instrumentering och infotainment känns igen sedan introduktionen 2014. Och vi hittade ingen varvtalsmätare nu heller.
De två displayerna för instrumentering och infotainment känns igen sedan introduktionen 2014. Och vi hittade ingen varvtalsmätare nu heller.
De tidigare så markant placerade ”airbumpsen” har nu halkat ner till dörrarnas nederkant. Nya C4 Cactus är kanske snyggare men är utan dörrskydd.
De tidigare så markant placerade ”airbumpsen” har nu halkat ner till dörrarnas nederkant. Nya C4 Cactus är kanske snyggare men är utan dörrskydd.
Den nya stötdämparen ger bilen mjuk gång vid lugn körning och påminner delvis om den unika gashydrauliska fjädring som Citroën introducerade 1954.
Den nya stötdämparen ger bilen mjuk gång vid lugn körning och påminner delvis om den unika gashydrauliska fjädring som Citroën introducerade 1954.

Provkörning: Citroën C4 Cactus (2018)

Provkörning

Äntligen en bil med komfort i högsätet. Citroën utmanar alla stenhårda konkurrenter. C4 Cactus erbjuder en betydligt bekvämare resa genom en ny typ av dämpning – utan att tumma på körsäkerheten.

Citroën överraskar verkligen med C4 Cactus som förutom en för utseendet verkligen synbar ansiktslyftning också försetts med en mer komfortabel fjädring. Det handlar om en ny typ av stötdämpare som omgärdas av ett tjugotal Citroën-patent. Redan efter någon kilometer vid provkörningen med nya C4 Cactus, som för övrigt ska ersätta både C4 och gamla modellen av C4 Cactus, så känner man skillnaden.

Färden går betydligt mjukare särskilt över små ojämnheter som annars brukar orsaka små jobbiga stötar i fjädring och kaross. Vi passerar också över några fartgupp och kollar intresserat vad som händer. Om man inte buskör över dem kliver Cactus över med en mjuk, behaglig rörelse. Grunden för Citroëns arbete för en komfortablare gång finns redan i hur karossen och bottenplatta är sammanfogad. Det sker genom limning med svetspunkter endast där det inte finns en limsträng.

Med en mer vridstyv och viktbesparande konstruktion minskar kraften i vibrationer och stötar som bilens fjädring och säten måste ta hand om. Stolarnas sittdyna har en ny kombination av polyurethan, ungefär som i en bäddmadrass, typ tempur, som anpassar sig efter kroppen men återtar formen när man byter ställning. Eller när någon annan tar plats. Det ger en extra touch för bekvämligheten, även om den långbente kan önska en något längre sittdyna. Det går visserligen att höja stolens framkant en hel del, men sitsen ger ändå inte fullt stöd för benen. Interiören är riktigt inspirerande. Den är klart ”funky” och följer inte det vanliga regelverket. Det är ganska befriande. 

"Det bästa med progressiv hydraulisk fjädring är att man inte bara har en mjukt komfortabel bil. Den klarar också väghållningen med hård kurvtagning utan problem."

C4 Cactus är en rolig bil på flera sätt. Förardisplayen med hastighetsmätare och andra data, samt skärmen för infotainment och navigator, ser ut att helt enkelt bara vara nedtryckta i stoppningen. Handskfacket, det Citroën kallar ”top-box”, har två remmar som tycks hålla ihop locket och mellan dem finns en nitliknande prydnad, som inte liknar något annat. en ny stötdämpare låter kanske inte så upphetsande, men den här tekniken gör underverk för komforten och utgör en enkel och finurlig fortsättningen på Citroëns berömda gasvätskehydrauliska fjädring.

Stötdämparen uppges ha två hydrauliska kuddar som ska bromsa ändrörelser mjukt, vid kompression och returrörelse. Det är särskilt när man kör över mindre ojämnheter som man upplever att vägens ojämnheter silas bort. Då tillåts rörelserna utan hård dämpning. Vid snabba stora rörelser, potthål till exempel, sker dämpningen snabbare men returrörelsen dämpas mjukt och ger ingen ytterligare returstöt. Det bästa med progressiv hydraulisk fjädring är att man inte bara har en mjukt komfortabel bil. Den klarar också väghållningen med hård kurvtagning utan problem. Den enda egenheten är att bilen niger med nosen vid en hård inbromsning, men den håller spåret och bromsar stabilt.

Under huven ligger som tidigare en trecylindrig bensinturbo på blygsamma 1 199 cm3, men med 110 pigga hästar. Den lirar fint med såväl sexväxlad manuell som med konventionell sexstegad automatväxellåda. Prissättningen är konkurrenskraftig, även om man inte räknar med lanseringsrabatterna. Instegsmodellen för 159 900 kronor, lanseras med ett steg högre utrustningsnivå, Feel istället för Fine.

Nya C4 Cactus har dessutom autobroms, som tyvärr inte bromsar för fotgängare men för bilar mellan 5 och 85 km/tim – men varför bara i dyraste versionen Shine? Å andra sidan hamnar maxutrustade Shine, med automatväxellåda, navigator och klimatanläggning på 184 900 kronor. Den nya komfortfjädringen är standard i alla nivåer. Överkomligt!

Diskutera: Vad tycker du om Citroën C4 Cactus?

Citroën C4 Cactus Pure Tech  110 S&S

Pris, från kr: 159 900.
Säljstart: April 2018.
Mått, cm: L 417/B 171/H 155. bagagevolym, l: 348/1 170.
Tjänstevikt, kg: 1 170.
Motor: Trecylindrig bensinturbo med direktinsprutning. 1 199 cm3, 4 vent/cyl. 110 hk (81 kW) vid 5 500 v/min. 205 Nm vid 1 750 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning med sexstegad manuell eller automatisk växellåda.
Prestanda: Toppfart 188 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 10,3 s.
Deklarerad förbrukning: 4,5 l/100 km vid blandad körning. CO2-utsläpp: 104 g/km.
Konkurrenter: VW Golf, Hyundai i30, Opel Astra, Kia Ceed, Toyota Auris med flera.
 

Plus: Komfort, köregenskaper, fördelaktig prissättning.
Minus: Kort säte för långbenta förare.

Kommentarer

#1
2018-04-28 10:34

En sån här med 110-hästarn och automat kan mycket väl bli aktuell när jag byter nästa gång.

Nu har den tydligen också en ratt som går att justera i längsled vilket var det som gjorde att jag valde bort föregångaren. Äntligen en ny Cittra med rullkomfort som är överlägsen konkurrenterna, precis som det ska vara. Och priset är ju dessutom kanon.

En befriande annorlunda kärra.

#2
2018-04-28 11:15

Manuell är 104 CO2 är låg för bästa val men automat är 119 CO2 är hör hög.
Varvräknare är saknas då är det bäst automat än manuell.
Osäker för hög lasttröskel, trång baksäte och den där snäppöppningen i bakkant för att den finns inte fönsterhiss.
Jag skulle inte köpa över 110 CO2.

#3
2018-04-28 11:19

Sätena låter som något jag känner igen från 1978, har saknat det. men någon nyhet är det kanske inte.
Och eftersom bilar fortfarande kan krocka vore det ju bra om man hade ett tak som tålde lite åverkan också, från älgar och liknande, det har PSA uppenbarligen oftast inte.
Och hur är det med bakfönstren, är de öppningsbara nu?

#4
2018-04-28 11:24

Nix, fönstren går inte att öppna ordentligt; se c:a 2 min in i https://www.youtube.com/watch?v=pVe25PJwrrk .

#5
2018-04-28 11:31

Kolla tid: 1:55 - 2:15.
https://youtu.be/pVe25PJwrrk

#6
2018-04-28 11:43

Varför ska man behöva öppna bakfönstren? Jag eller mina passagerare gör det aldrig. Men den höga lasttröskeln är negativt, det kommer frugan inte att godkänna...

#7
2018-04-28 11:44

Hm, blev lite nyfiken på den men måste ses i verkligheten. Stort minus är att fönster bak är snik. Den verkar lite plastig också. Verkar även bökigt med att styra luftkonditioneringen.

#8
2018-04-28 12:16

Skulle jag köpa en Citroën så fick det bli en Berlingo eftersom den inte försöker vara märkvärdig utan bara erbjuder enkelhet och utrymme.

#9
2018-04-28 12:59

Den som aldrig öppnar fönstren bor förmodligen i eller nära en storstad och kör huvudsakligen på motorväg, bor man nära naturen så vill man kunna öppna fönster på sommaren av många orsaker, inte minst när insikter flyger in genom en öppen dörr och börjar dunka på bakre sidorutan, då trycker man bara på en knapp så flyger de ut lika fort som de kom in men på denna får man bekväma sig att gå ut och öppna dörren och försöka vifta bort dem - så onödigt.

Och så trevligt att hissa ner rutorna om man står en stund på en skuggig parkering i skön natur och vilar sig efter en lång körning, skönt med frisk luft och fågelkvitter.

Vad är det för underliga människor som aldrig gör sådant?

Det handlar uteslutande om design med en opraktiskt stor ruta som därför inte går att hissa ner, vilket ju DS också kör med, i kombination med att den blir såå... mycket billigare att tillverka och det är nog huvudorsaken.

#10
2018-04-28 13:26

Det går ju att hissa ner framrutorna så jag skulle våga påstå att det inte finns behov för att öppna bakfönstren. Bättre att på riktigt få tyngden neråt (vilket var iden med bakfönstren) på våra nya allt för tunga bilar (hallo Volvo!), det var bättre förr i tiden!?

Provkörde den nya Cactusen (Shine) igår och nog stämmer det som skrivs i den här artikeln men inte klarar den min andra bil gällande komfort (C5), skillnaden är ännu stor (beroende på vad jag är van med?). Blev lite besviken (kom ihåg vilken bil jag kör med) att fjädringen inte vara lika mjuk som prototypen man fick köra för den var härlig! Körde besinaren med automat och drivlinan kan jag inte klaga på och bromsarna var bra och lätta att hantera. Körde en asfaltväg som var helt förstörd av vintern (kanske redan flera vintrar?) och körde in i potthål och där blev jag nog imponerad, tog dem elegant, bättre en min C5. Hade önskat att "båt"-känslan funnits i Cactusen men väldigt sällan kände jag av sådant under provkörningen. Styrningen var exakt men i långsammare hastigheter är styrningen också allt för långsam, kanske man vänjer sej eller så inte? I snabbare hastigheter fanns inget att klaga på. I kurvorna gungar inte bilen alls skulle jag våga påstå, inte åtminstone med 1 person. Skulle ha lite mer karaktär om den var mjukare i sidled också? Tror nog att dom nya stötdämparna kommer att göra mera underverk på bilmodeller med längre axelavstånd och hoppas PSA tar dom i användning på alla deras bilmodeller och hoppas även andra biltillverkare börjar använda dom efter dom ett och ett halvt år som Citroen har ensamrätt till dom. Bra med billiga men fungerande lösningar! Simply clever...eller eh... ;)

#11
2018-04-28 13:27

Lasttröskeln är typ 2 meter. Gör om gör rätt

#12
2018-04-28 13:32

Infotainment ingår sjutumspekskärmen som tar över alla funktioner. Dåligt, tycker vi. Att byta radiokanal eller ändra värmen ska inte kräva bläddring i menysystemet.

#13
2018-04-28 13:47

GF, automatisk klimatanläggning som fungerar (kan dock ställas in mellan soft, medium, fast), så behovet att ändra värme är minimal. Byta radiokanaler gör man via knapparna på ratten... Hittar ni på andra icke-problem? Jag hittar på ett som ingen ännu skrivit, franska bilar och elproblem, nej tack! ;)
PS. Glömde testa röststyrningen, dom brukar ju vara sisådär.

#14
2018-04-28 14:09

Bakrutorna går visst att öppna, man öppnar dem utåt istället för hissar ner dem. Det var vanligt så förr. Min Peugeot 309 hade så, och då fanns det mer behov av att öppna rutorna för hade inte luftkonditionering som man har idag. Det är inte en fråga om design, utan om att spara vikt. Mekanism för fönsterhissar och utrymme för dem väger för mycket. Cactus är byggd för att vara lätt, den är 200 kg lättare än en vanlig C4 och även lättare än konkurrenterna. Lätt innebär lägre förbrukning.

Skärmen har snabbknappar vid sidan, genvägar, så man måste inte in i skärmen och bläddra mellan olika menyer. Trycker man på klimatknappen så är man i klimatorn. Tycker den fungerar utmärkt att använda även när man kör, men varför ska man göra det? Den håller temperaturen bra och svarar väl på olika förändringar av utomhustemperatur. Skärmen fungerar förresten även med handskar/vantar på. Tycker det är en utmärkt lösning och snyggt är det också.

Nya C5 Aircross som är större kommer också ha denna fjädring.

N-iklas, stolarna är inspirerade av klassiska Citroën som DS, CX och GSA, men tempur-lösningen med flerlagers stoppning av olika material innebär en fastare kärna och bättre hållfasthet, följsamhet för kroppen och i längden ökad komfort. I stolarna på 70-talet kunde man sjunka ner och de blev rätt fort nedsuttna, det är inte så med dessa nya. Så det har definitivt skett en positiv utveckling samtidigt som man har den där sköna mjuka känslan. Värt att notera är att justerbart svankstöd tillkommit.

Tyvärr är stolarna inte standard i Sverige utan kostar 2 500 kr extra, jag tycker det är en väl värd investering!

Fjädringen är egentligen ganska enkelt tänkt och därmed genial. Man har kombinerat extra mjuka fjädrar med nya stötdämpare som innebär en mycket mer kontrollerad och dämpande rörelse än vanliga stötdämpare. Med vanliga stötdämpare hade den mjuka fjädringen gjort bilen gungig som ett gammalt amerikanskt slagskepp i full storm (och tidiga prototyper var också gungiga). De nya stötdämpare kontrollerar fjädringen så att returerna släcks ut och gungandet försvinner. Väldigt stabilt och mjukt samtidigt. Genialiskt!

#15
2018-04-28 14:18

I stort sett gillar jag den här uppdateringen av bilen, men det finns en sak som skaver - jag gillade soff-känslan i den gamla med knapp-automaten och handbromskryckan som både påminde om flygplan och gamla tiders Citroën som GS/GSA. Nu har automaten en spak på golvet istället, men för automaten i nya Berlingon så har man en ratt att vrida på. Nog borde man ha kunnat ha den ratten i Cactus och på samma ställe som där den förra Cactus hade knapparna för sin automat? Och då kunnat ha kvar den sköna handbromsen och den breda soff-känslan.

#16
2018-04-28 14:40

"N-iklas, stolarna är inspirerade av klassiska Citroën som DS, CX och GSA, men tempur-lösningen med flerlagers stoppning av olika material innebär en fastare kärna och bättre hållfasthet, följsamhet för kroppen och i längden ökad komfort. I stolarna på 70-talet kunde man sjunka ner och de blev rätt fort nedsuttna"

Ja det stämmer nog, men jag tänkte uteslutande på Opel Rekord-Senator som fick den typen av säten då och det är de komfortablaste jag någonsin suttit i, Omega är för all del väldigt lik.
Opels stolar av denna modell åldras inte även om det var vanligt för andra.

#17
2018-04-28 14:51

Mjuk fjädring och konventionell automatlåda.... Har de läst mina drömmar? Annan design än Star Wars på karossen och jag kommer att provköra.

#18
2018-04-28 14:53

Vilket skämt och bortförklaringar till detta. Jag tar gärna fönsterhissar och vanliga rutor. Den extra förbrukning som det ger, har jag råd med. Kan det möjligen spara 0.001 dl per mil.

#19
2018-04-28 15:56

Det är inget skämt och bortförklaring att spara 200 kg och där man sökt minska vikten enkelt, smart och kostnadseffektivt. Många bäckar små... Den lägre vikten sparar inte bara bränsle, utan gör bilen rappare och kvickare att köra och hantera. Och den klarar sig fint även med små motorer.

#20
2018-04-28 15:58

Finns i fler färger än Storm Trooper vitt så gillar man inye Star Wars temat så finns det lösningar på det. :)

#21
2018-04-28 16:12

Är ju baserad på en enkel c2. Därför diverse budgetlösningar.

#22
2018-04-28 16:18

Japsen, bullshit men säg ifall det var sant? Har den någon skillnad ifall slutresultatet är ypperligt och utrymme finns som i den klass bilen lägger sej i? Motorjournalister skriver även dom allt för mycket om platformar såsom deras betydelse var viktigaste av allt fastän de flesta är (nästan) endast i marknadsföringssyfte "påhittade". Såklart finns det tillverkare som inte förr i tiden hade platformar som lämpade sej för kortare och längre bilmodeller men så fanns det också dom som haft det förut dom blev till "reklam".

#23
2018-04-28 16:33

Jag har 2-zons AC och tycker nog jag ändrar en hel en del ändå. Ett liter vrid på vredet för temp-klart!
Jag håller med Niklas. Ibland vill man fläkta ur bilen snabbare än vad AC förmår och då är det en fördel med att ha fönsterhissar på samtliga platser. Den där typen av fönster känns....passé.
Och hur mycket extravikten tillför fönsterhissar bak, egentligen? 10 kg?

#24
2018-04-28 16:58

@Axa
Jag har kollat instruktionsbok med nya Cactus och C3 Aircross 2018 med automatisk luftkonditionering men finns inte 2-zons tyvärr.
Peugeot 308 har 2-zons.

#25
2018-04-28 17:57

Med ständigt stigande bränslepriser så tycker att automatlådan är ett bottennapp med en avsevärt högre förbrukning än den manuella. Den robotiserade automatlådan må vara lite ryckig och så i vissa lägen men förbrukningen håller sig på samma nivå som den manuella. Och inte 5,2 mot 4,5 för den manuella när det gäller bensinmodellerna. . Manuell låda finns inte i min värld.

#26
2018-04-28 18:03

Det är härligt att intresset är så stort för franska bilar! Varenda artikel lusläses av många, och engagerar så mycket.
Franska bilar måste ju vara framtiden, vem vill ha en anonym bil? ;-)

#27
2018-04-28 18:47

Det är busenkelt att ändra temperatur om man vill det, går även under färd (jag har provat).

Automatlådan har momentomvandlare och den drar därför något mer än enkelkopplingslådan men den är mjukare och snabbare i växlingarna.

Man har inte sparat 200 kg genom att ta bort en grej på 200 kg eller två på 100 kg. Utan man har sparat 2 kg här, 5 kg där, 10 kg uppe och 3 kg nere och sen 18 kg till höger och så 14 kg till vänster och till slut var man uppe i 200 kg. Och det är ju faktiskt rätt bra.

Jag har elhissar bak på min Picasso men använder dem inte. Har ju klimatanläggning som är snabb och effektiv..

Är det väldigt varmt och man startar bilen då sätter klimatorn sig automatiskt i mest effektiva kylläge för snabbast möjliga nedkylning. Om man har fönstren öppna så förstör man det hela. Klimatorn fungerar bäst med alla fönster stängda.

#28
2018-04-28 19:40

Faktiskt snygg. Gillar också kupén, som verkar vara luftig och inte så mörk som hos många konkurrenter.

#29
2018-04-28 19:49

Bosse1, CO2 uträkningarna baserar sej nu på verklig körning, därför ser dom annorlunda ut för automater än förut.
Raphael har rätt det där med klimatanläggning och fönster! Det är inte heller någon vits att ställa temparaturen på typ 14 grader när det är varmt i bilen för AC:n vet nog hur mycket den måste jobba för att nå typ 20 grader man har ställt in. Väldigt många missar på den här punkten!

#30
2018-04-28 20:14

Wow, vilken fantastisk AC i franska bilar...automagisk?

Jag föredrar vred för temp. Sådan är jag och tyvärr kan en del modeller falla bort på grund av det.

Jag ståt fast vid att bakfönstren är riktigt snik och handlar snarare om ekonomi än viktbesparing. Jag vet iallafall att med barn bak så vill man ibland dra ner fönstrena.

#31
2018-04-28 20:16

Btw, bilen kan bli riktigt varm på somrarna och luften blir varmare invändigt än ute. Att dra ner fönstrena en stund innan man kör iväg för att fläkta ut mesta av luften sparar på AC och rejält på den initiala bastukänslan.

#32
2018-04-28 20:22

Äntligen en bil där man satsar på komfort istället för alla undermotoriserade stelbenta "Sportwagon" eller vad man vill kalla dem och som med sina träbänkar saknar varje form av bekvämlighet!
Och avsaknad av varvtalsmätare, äntligen, vad sjutton ska man ha en sådan till på en automatväxlad bil?
Och varför gnälla över bakfönster som man inte hissar ner, hur ofta öppnar man bakfönstren?
Själv öppnar jag aldrig något fönster, jo när jag tvingas för att stoppa in P- kortet, mer behövs inte när man har en fungerande klimatanläggning och den ändrar jag aldrig.
Det här kunde vara en perfekt bil för mig, men jag skulle önska lite mer pulver under huven, men ok, jag ska prova den!

#33
2018-04-28 20:32

Det är tydligen svårt att förstå men det handlar faktiskt om vikt. För att få ner vikten har man nagelfarit och skärskådat alla detaljer för att få lägsta möjliga vikt. Motorhuven är t ex av aluminium och det är inte särskilt billigt. Istället för en vanlig behållare och lösning för spolarvätskan så har man särskilda munstycken i änden av torkarna och man menar det sparar spolarvätska så man kan nöja sig med en behållare på bara 1,5 liter vilket gör att den väger mindre. Hela bilen är alltså gjord efter ”hur kan vi göra på annat sätt för att få ner vikten?”. En lättare bil drar mindre bränsle och därmed har lägre Co2 utsläpp. Utgångspunkten för Cactus var en konceptbil som var extrem insin viktbesparing och med andra former nu blev den färdiga bilen inte lika futuristisk men ändå... Namnet ”Cactus” kommer av att kaktusen kan överleva länge på lite bränsle... Cactus ska alltså vara så lätt som möjligt för att dra så lite som möjligt. Det var det uppdraget konstruktionsteamet fick. Och det har lett till en del annorlunda lösningar jämfört med konkurrenterna.

#34
2018-04-28 20:35

I artikeln står det att autobromsen inte känner av fotgängare!
På Citroëns hemsida står det att den gör det!
Vad gäller?

#35
2018-04-28 21:11

En annan fundering som dök upp, hur är det med regnsensor?
Det har jag inte hittat i produktspecen och heller inget om strålkastarrengörare!
Strålkastare förresten, vad är det för typ? Stenålders halogen, järnålders xenon eller moderna LED?

#36
2018-04-28 21:28

Autobromsen bromsar för fotgängare, det är ViB som har missförstått informationen. Den känner av fotgängare i hastigheter upp till 60 km/h.

Regnsensor finns i Shine, står i utrustningslistan.
http://media.citroen.se/file/74/6/.pdf
Strålkastarrengörare saknas.
Strålkastarna är halogen precis som tidigare.

#37
2018-04-28 21:37

Ja, vad ska man säga att Cactus är 1170 kg, 104 CO2 och min Opel Astra är 1335 kg, 103 CO2 och det är 165 kg tungt.
Båda samma 0,45 liter per mil och samma 3 cylinder med turbo men Cactus är lite starkare 5 hk extra än min.

#38
2018-04-28 21:41

Japsen, det stämmer inte att den baserar sig på C2. C2 var en liten och kort bil med två dörrar som fanns mellan åren 2004-2009 och den hade en kortad bottenplatta med kort axelavstånd. Cactus har däremot samma bottenplatta som C-Elysée som aldrig sålts i Sverige, det är en PF1 med längre axelavstånd. Min C3 Picasso har också PF1 som bottenplatta men både med 2-zons klimatanläggning och elhissar runt om även i bakdörrarna. Även varvräknare finns det. C3 Aircross har samma bottenplatta som Cactus, med förlängt axelavstånd.

#39
2018-04-28 21:53

GF fast det är labbsiffror. Om vi tittar på Honest Johns siffror så snittar Astran på 0,67 l/mil och Cactus på 0,59 l/mil i real life. Skillnaden i vikt gör tydligen mer i verklig trafik än i labbtestet.

Siffrorna är från förra Cactus för Honest John har inga på nya än. Men troligen ligger nya däromkring.

https://www.honestjohn.co.uk/realmpg/vauxhall/astra-k-2015/10i-ecoflex

https://www.honestjohn.co.uk/realmpg/citroen/c4-cactus-2014

#40
2018-04-28 22:32

@Raphael
Kolla https://it.motor1.com/reviews/220382/opel-astra-10-la-prova-consumi/
Är det rimligt att min bil drar 0,493 liter per mil i snitt på 2000 mil/år resultat från Spritmonitor?

#41
2018-04-28 22:30

Undrar varför man inte kan få modernt billjus?
Är den bara avsedd för stadstrafik?

#42
2018-04-28 22:41

GF, Honest John ger ett genomsnitt de finns givetvis de som kan köra snålare och de som får högre förbrukning det gäller även Cactus och inte bara Astra.

Vikt betyder inte så mycket i jämn fart, och i labbtestet så är det jämn fart förutom ett kortare accelerationstest. Det är när man accelerar som vikten påverkar bilen, mer vikt betyder att motorn får jobba mer och därmed drar den mer bränsle. När man väl har kommit upp i fart så behövs det inte så mycket kraft att håla bilen rullandes. Jämför med att cykla, att komma upp i fart är tungtrampat men när man väl kommit upp i fart så går det mycket lättare och man kan ligga på en högre växel.

Jag menar att skillnaderna i vikt märks mer i verklig körning än i labbsiffror.

#43
2018-04-28 22:46

Jag har haft xenon sedan femton år och de senaste har led, jag fattar inte varför man snålar med ljuset!

#44
2018-04-28 22:47

Saabnisse, den är ansiktslyft och inte en ny modell. Det finns givetvis en begränsad budget för vad man ändrar och man vill dessutom fortfarande hålla ett lågt pris. Den kommer bara finnas på marknaden till 2020/2021 då den avlöses av en helt ny modell. Det innebär att den ansiktslyfta versionen bara kommer vara i produktion under max 3 år inklusive detta år. Hösten 2020 kommer ersättaren börja säljas.

#45
2018-04-28 22:51

Saabnisse, vilka bilar i Golfklassen har LED som standard för 160 - 180 000 kr listpris?

#46
2018-04-28 22:52

Vanliga manuella fönstervevar borde vara en rimlig kompromiss mellan vikt och funktion om man verkligen ville göra en bra bil.

När nya Astra kom påpekade jag bland mycket annat att en mindre kaross som den fick också innebär mindre material och det innebär en ekonomisk besparing, vilket som bekant var väl motiverat för Opel med sina förluster, därför bör ingen bli förnärmad när jag påpekar här att en enorm besparing i teknik och material också gör bilen enormt mycket billigare att tillverka både i material och i tid då en enkel bil går fort att tillverka med få moment.

Och tittar man på vad högsta chefen pratar om oftast så är det att maximera vinsten och sänka kostnaderna per tillverkad bil.

Så att helt avstå från att nämna den ekonomiska bakgrunden till den enkla utformningen och endast tala om förbrukning är nog inte helt ärligt, det är ju inte världens snålaste bil trots allt.

#47
2018-04-28 23:06

Citroen C4 Cactus, Landsvägskörning 3,9 l/100km. Blandad körning 4,5 l/100km. Stadskörning 5,5 l/100km.

Opel Astra, Landsvägskörning 4 l/100km. Blandad körning 4,5 l/100km. Stadskörning 5,3 l/100km.

Cactus är snålare på landsvägskörning.
Astra är snålare på stadskörning.
Blandad körning är densamma båda.

#48
2018-04-28 23:03

Raphael, kanske inte led som standard men vissa har det som tillval och nog sjutton kunde man väl ha möjlighet att få xenon!
Jag bor på vischan och jag kräver ett fullgott ljus.

#49
2018-04-28 23:16

N-iklas, PSA har sänkt sina produktionskostnader genom a) effektiviseringar i fabrikerna, b) genensamma plattformar och drivlinor, och reduktion av plattformar. PSA ska bara ha två plattformar i produktion och c) gemensamma inköp och logistik.

Köpet av Opel var för att sänka kostnaderna ytterligare genom att få avsättning för tekniken i fler modeller. Du missförstår när du tror detta handlar om att sänka kvalitet.

#50
2018-04-28 23:17

GF, men det är labbsiffror. I verkligheten gör viktskillnaden mer.

#51
2018-04-28 23:25

N-iklas, manuella fönstervevar bak väger mer än rutor som man bara pluppar ut. Du glömmer att dörren måste göras större med plats för nedvevning så det går åt mer material. Allt väger. Cactus är ett specialprojekt, en nischbil där man satsat på maximal viktreduktion. Den är ett experiment där konstruktörerna har testat hur långt man kan gå för att sänka vikten. Det är därför den heter Cactus. Den tillhör de snålaste inom sitt segment. Och den är dessutom riktigt kvick även med den lilla 82 hästarn. Och det kan man inte säga om de flesta konkurrenterna.

#52
2018-04-28 23:33

Saabnisse, man ansåg att efterfrågan skulle vara för liten för att satsa pengar på en sådan ombyggnad då Cactus är en bil med låg prislapp. Cactus är en nischbil och även om Citroën med ansiktslyftet hoppas på att öka försäljningen så räknar de inte med att hamna bland storsäljarna.

Ansiktslyftet är egentligen beslutat sent, det var inte planerat när bilen konstruerades. Tanken var att en ny C4 skulle komma tidigare. Men den nya C4:an försenades av olika skäl och då behövde man ge Cactus ett längre liv än det var tänkt, därför detta ansiktslyft som låter modellen leva ytterligare tre år så man inte får en lucka medan man gör klart den nya C4:an. Cactus var från början planerad som ett sidospår, ett experiment.

#53
2018-04-28 23:41

Raphael
Citroen tillverkar inte bilar för att osjälviskt frälsa mänskligheten, utan för att generera vinst. Att sälja enkelhet dyrt, är en affärside, en strategi.

#54
2018-04-28 23:51

Det var mycket ovanligt att 1.4 T med automat drar mindre 43.2 mpg än 1.0 T manuell drar lite mer 42.7 mpg på samma Opel Astra Sports Tourer.
https://www.honestjohn.co.uk/realmpg/vauxhall/astra-k-sports-tourer-2016
Förtvivlad och förvirrad tycker vi/ni kan inte lita på Honest John :-(

#55
2018-04-28 23:54

Lasse J, jag tycker inte att 160 000 kr för en välutrustad bil i Golfklassen med 110 hk turbomotor är dyrt. Tycker inte heller att 185 000 kr för toppversionen är dyrt. Citroëns affärsidé är att sälja prisvärda komfortabla bilar med egen personlig stil.

När det gäller enkelhet så blev Cactus enkel för att få lägsta möjliga vikt. Det är den enklaste och mest avskalade moderna bil som Citroën byggt. Tycker det är fel att säga att enkelhet är Citroëns affärsmodell när det bara var Cactus som i modern tid var enkel. Inspirationen kommer från 2 CV som designades före andra världskriget på 30-talet.

Det uttalade syftet med Cactus var att göra en nischbil med så låg vikt som möjligt och därmed snål, utan att använda extrem teknik som ingen skulle ha råd med att köpa. Cactus är ett statement.

Cactus är enklare än C4:an och planerades för ett kort liv, det var inte tänkt att den skulle leva så länge. Den är ett experiment för att testa design och lösningar. Nu blev den mer uppskattad än Citroën hade trott och räknat med och därför är alla nya bilar som gjorts efter Cactus inspirerade av dess design, men utan att vara enkla.

C3 Aircross är ju mer avancerad och lyxigare än original-cactus t ex. Med denna Cactus II har man lyxat till grundkonceptet för att ge den längre liv på marknaden i väntan på helt nya C4 III som kommer hösten 2020 som 2021 års modell. Den bygger på annan plattform och får ny teknik bl a görs den som el-bil.

#56
2018-04-28 23:58

GF, siffrorna är ett genomsnitt från inkomna rapporter från körningar i verklig trafik.

#57
2018-04-29 00:06

Jag har följt Cactus-projektet ända sedan det första konceptet visades på Frankfurt-salongen år 2007. ”C-Cactus places the emphasis on equipment that is essential to passenger comfort. At the same time, it explores new design processes in order to show that economy and ecology need not be synonymous with a rough ride.”

Nu kom inte just det konceptet och designen i produktion men det var där det hela började. Ur-Cactus hade en dieselhybrid-motor som kraftkälla och en kaross och kabin byggd av lätta och ekologiskt producerade/framtagna material. Den hade ingen traditionell instrumentbräda utan instrumenten var i ratten. Bilen var byggd med så få delar som möjligt för en effektiv produktion, låg vikt och låga servicekostnader.

Den färdiga bilen blev lite annorlunda i designen men grundvisionen har behållits under hela utvecklingstiden.

#58
2018-04-29 00:10

Tanken med ur-cactus var att göra en lågt prissatt bil. Inte sälja dyrt utan sälja billigt. En ny version av 2CV som uppdaderade Citroëns klassiska vision om den komfortabla folkbilen för fyra personer, några säckar potatis och en fjädring så man kunde köra med fyllda äggkartonger på en dålig väg helt riskfritt.

#59
2018-04-29 01:39

Ytterst tveksam att den där Astra drar mer än min Leon 150 hk i snitt, verklig körning. Jag ligger på 0,66 blandad uppmätt vid pump, totalt på 3 år. Men jag gasar glatt och en hel del. Sam Leonen väger mer än Astran.

#60
2018-04-29 01:41

.

#61
2018-04-29 06:56

Det kommer att bli svårt att jämföra siffrorna på papper en tid?
http://www.fleetservicegb.co.uk/fleets-to-wake-up-to-new-real-world-driv...
https://www.fleetnews.co.uk/news/latest-fleet-news/2018/03/26/fears-that...
Figures suggest the programme, known as ‘CO2MPAS’, is increasing CO2 values by 10% or between 10-15g/km, on average, leaving fleet operators and company car drivers facing a potential tax increase.

It could also force some cars off choice lists, with new converted CO2 values potentially resulting in vehicles falling outside existing emission thresholds.

CO2MPAS was developed by the European Commission as a temporary measure to give cars tested under the new drive-cycle – the Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure (WLTP) – a comparable CO2 value to existing models tested under the former New European Drive Cycle (NEDC).

#62
2018-04-29 08:30

Raphael - även om jag inte håller med i allt du skriver så skall du ha en eloge för att du använder dina egna ord i de flesta inlägg och inte hänvisar till det nån annan skrivit via länkar ! Det gör helt klart inläggen mera läsvärda även om en liten "tjat-varning" ändå kan vara på sin plats. Men viktigare är som sagt, i mina ögon, att DINA inlägg i huvudsak består av DINA ord !
Sen måste man nog ändå konstatera att Citroen missat en del utrustningsdetaljer i sina nyaste modeller som många köpare trots allt vill ha på en bil som är ny på marknaden. Och därmed tappar försäljning - även om kundpriset skulle gå upp t ex 5000 kr.

#64
2018-04-29 08:40

Märkestokar i roliga i sina ansträngningar att försvara dumheter.

Ej öppningsbara rutor. - har jag då aldrig behövt.
Luftutsläpp till passagaren - onödig.

Bilbälte? - Har jag då aldrig behövt.
Antislädd? - Inte då. Man kan väl köra bil?

Undehållande med liten underton av idioti.

Problemet med denna bil är att den är planerad och konstruerad för att vara riktigt billig...den blev enkel men dessvärre gick det riktigt fel vid prissättningen.

#65
2018-04-29 09:54

Sigge...
Bakrutorna bak är öppningsbara. Att de inte går att öppna är en tråkig myt som inte blir en sanning hur många gånger den än upprepas.

Passageraren har luftutblås, sitter på mittkonsolen. På högersidan finns inget stort däremot ett mindre för att hålla sidan imfri. Sitter uppe på panelen vid A-stolpen.

Den har dessutom både bilbälten och antisladd-system som standard. Att det skulle saknas är också myter.

Klimatanläggning, farthållare, avläsning hastighetsskyltar med överföring till farthållaren och Apple Car Play samt Android Auto. Hallå, detta är ingen sniken bil!

Hög kvalitet på material och klassens bästa motorer med PureTech-motorn som vunnit årets motor 3 år på raken.

Jämfört med en Dacia Sandero så både känns och upplevs Cactus som en dyrare och mer förfinad bil och dessutom är utrustningsnibån högre.

Trots att den är mer välutrustad och har mer motor än konkurrenterna i Golfklassen för samma listpris, kom ihåg den kostar bara 160 000 - 180 000 kr, så påstår ni att den är dyr bara för att den inte kostar som en Dacia Sandero, som faktiskt är en mindre bil.

Kom igen, om ni ska klaga på den så kom med mer seriös kritik än klaga på priset. T o m ViB tycker den är prisvärd jämfört med konkurrenterna.

Volkswagen Golf 110 hk börjar på 201 900 kr i prislistan. Cactus är 40 000 kr billigare med motor av samma kraft. Men enligt logiken i detta forum är Golfen billig och Cactus dyr. Topputrustade Cactus är 20 000 kr billigare än den billigaste Golfen.

Ni är helt enkelt inte seriösa! Jag tror jag ska åka och kolla på en Rolls Royce, marknadens billigaste bil enligt den upp-och-nervända logiken här där dyrt är billigt och billigt är dyrt.

#66
2018-04-29 10:11

Ja Sigge jag håller med dig till 110%!

#67
2018-04-29 10:20

Jodå, visst det kan vara så, men...

"N-iklas, manuella fönstervevar bak väger mer än rutor som man bara pluppar ut."

Jovisst men det gällde om man” ville göra en bra bil” och en bra bil är aldrig ensidigt extrem, en bra bil är alltid en kompromiss där man försöker göra allt bra, inte bara en enda sak.

"PSA har sänkt sina produktionskostnader genom a) effektiviseringar i fabrikerna, b) genensamma plattformar och drivlinor, och reduktion av plattformar. PSA ska bara ha två plattformar i produktion och c) gemensamma inköp och logistik."

Det är ju säkert riktigt och det är ju möjligt att PSA alltid tillverkat enkla bilar som kostar småsummor att sätta ihop så man inte kunde spara mer där, det var redan klart, Men det ändrar inte faktum att ju enklare bilen är, med mindre innehåll, mindre material, färre komponenter, färre byggmoment, desto billigare är den att tillverka och desto större vinst gör företaget.

Och när man hela tiden har detta mål som sin främsta målsättning och talar om den tre gånger om dagen, så är det omöjligt att tro på att det är en ren tillfällighet att man tillverkar väldigt enkla bilar som man av en ren händelse tjänar oerhört mycket pengar på.

När man ser hur enkla PSA bilar är konstruerade och byggda under ytan i jämförelse med Opel är det ju självklart att det kostar enormt mycket mindre att tillverka bilar i en PSA fabrik, en enkel bil går mycket snabbare att bygga än en komplicerad och därmed ökar "produktiviteten".

Vad som är kvalitet, är ju en fråga om vad man anser ÄR kvalitet, om man mäter det med två skilda måttstockar tala man inte om samma sak.
Temperatur i Celsius och Fahrenheit - 68 grader F är 20 grader C, hög kvalitet enligt en skala kanske inte är hög kvalitet enligt en annan.
Kvalitet med PSA skala och mått är kanske inte Kvalitet mätt med en annan skala.

"Lasse J, jag tycker inte att 160 000 kr för en välutrustad bil i Golfklassen med 110 hk turbomotor är dyrt. Tycker inte heller att 185 000 kr för toppversionen är dyrt."

Nejdå så kan man se det, men hur dyr en bil är, är inte beroende på priset man betalar för den, utan på hur mycket den kostar för tillverkaren att tillverka...

Ju större skillnad det är mellan tillverkningskostnad och salupris desto dyrare är bilen för då betalar du inte vad den faktiskt är värd.

Kostar en bil, som hypotetiskt exempel, 100 000 att tillverka och den säljs för 160, så är den knappast billig, oavsett vad konkurrenterna i samma klass kostar.

#68
2018-04-29 10:15

Jag har inte testat bilen men den ser intressant ut, lite småfräck med lite annorlunda detaljer. Under 1200 kg är bra och det borde vara ett rikt värde för bilar Golfklassen. Jag har haft bilar med liknande bakfönster som bara kan vikas ut för genomvädring. För bilar som i huvudsak används för max 2 personer är det en förnuftig kompromiss som både är billigare och lättare. Kan tillägga att det var innan AC blev mer eller mindre standard. Det finns flera parametrar än bakfönster öppningen som påverkar genomluftningen. Det är bara att testa för de som är lite tveksamma och inte ha en förutfattad fundamentalistisk uppfattning. Det jag oroas av är kort sittdyna som inte ger stöd för benen när man är 1,85 eller över. För min del är det ett problem med max släpvagnsvikt på 950 kg. Om man skulle vara husvagnsägare och funderar på C4 Cactus, för många husvagnsägare har ofta en uppställningsplats med bara lite körning med vagnen. Hade den klarat typ 1100 kg skulle det underlättat att även dra husvagn.

#69
2018-04-29 10:20

Raphael - fast du är ju inte heller helt seriös när du jämför s k lanseringspriser (med rabatter) för C4 Cactus med orabatterade listpriser för t ex Golf - ett pris som nog väldigt få betalar. Det är inga problem med att hitta nya Golfar för runt 180.000 kr och då får man nåt som C4 Cactus saknar nämligen adaptiv farthållare - och med stor sannolikhet ett klart bättre andrahandsvärde. Visst - du kan få andra utrustningsdetaljer i Cactusen som säkert kostar mera i Golfen så det beror ju på vad man prioriterar. Men jag tycker nog att det ligger en del i Sigges anmärkning om prissättningen av C4 Cactus.

#70
2018-04-29 10:26

Pi, du säger att Citroën tappar i försäljning på sina nya modeller men siffrorna visar att de säljer bra. C3 Aircross ligger inom topp 5 i sitt segment i Europa och segmentets mest sålda bil är Dacia Duster. C3 Aircross säljer som Kia Stonic plus Hyundai Kona kombinerat och mer än VW T-Roc och Seat Arona som har den utrustning som du anser att Citroën måste ha för att sälja bättre. Jag förstår inte logiken att Citroën måste ha den utrustningen när bilar som har den utrustningen säljer sämre... Det är möjligt att den utrustningen du önskar är viktig på den svenska marknaden men den är uppenbarligen inte det på Citroëns nyckelmarknader.

(I min analys utgår jag från försäljningen jan-feb 2018 som är de senast uppdaterade på Carsalesbase. Nya Cactus har precis börjat säljas så för den får vi återkomma om siffror i juli då de uppdaterar varje kvartal och första kvartalet redan gått).

#71
2018-04-29 10:28

Raphael #55 #58
Blanda inte in 2CV i handlingen Det var/är en av bilhistoriens främsta innovationer. Enkelt är bra. Låg vikt är bra. Argumenten för "saknad utrustning", som fönsterhissar, ställbar ratt, ventilationsmunstycken och delbart baksäte(fram till våren 2016), var att minska resursförbrukningen vid tillverkningen såväl som vid brukandet. Bra. Men då borde detta avspeglas i priset, vilket inte var fallet då bilen kom ut på marknaden 2014. När man dessutom som alternativ till den lätta trecylindriga bensinmotorn, erbjuder tyngre dieselversioner och diverse utrustningsnivåer med bl.a glastak, sjunker trovärdigheten som en sten avseende viktargumenten. Personligen har jag inget emot bilen förutom priset.
En liten detalj avseende 2CV. Inte "äggkartonger". En korg med ägg över en plöjd åker.

#72
2018-04-29 10:43

Pi, fast nu är du inte seriös eftersom jag faktiskt utgick från listpriserna på Cactus. Listpriset på Cactus är 159 900 kr och det är standardpriset. Självfallet kan handlarna ge mer rabatter precis som de kan på Golf, men olika handlare ger olika rabatter så där kan vi inte hålla på och jämföra utan vi bör utgå från generalagentens pris. 159 900 kr är priset som gäller från generalagenten för Cactus. Att generalagenten påstår de ger 10 000 kr rabatt är bara nys. De facto priset från generalagenten är 159 900 kr sen är handlarna fria att sätta sitt eget pris. Ni tycker alltså detta är dyrt för en bra utrustad Golf-klassare som kostar som en mindre bil. Nej, jag tycker inte ni är seriösa. Ni vänder upp och ner på begreppen och kallar billigt för dyrt och dyrt för billigt. Att betala 40 000 kr mindre är dyrt, att betala mer är billigt. Att sänka priset tycker ni är att höja priset. Det är ny språk som George Orwell skulke vara stolt över. Men ni har självfallet rätt, Citroën borde höja priset på Cactus för det gör det skulle göra den mer prisvärd och billigt. Och Rolls Royce tillverkar marknadens billigaste bilar. Idag regnar det, nej förlåt. Det är sol det heter! Det är +10 grader varmt och jag verkligen längtar till vintersemestern i juli då vi kan räkna med +20 - 25 grader kallt. Då ska jag hoppa i vattnet och bada så jag blir torr. Det är det språk ni tycker vi ska ha i detta forum och visst det är ju väldigt roligt med tvärt-om-språket men seriöst är det inte.

#73
2018-04-29 10:53

Lasse J, då får du säga det till Citroën eftersom det är Citroën som bestämt att Cactus är den andlige arvtagaren till 2 CV. Det är inte jag som hittat på det, det är Citroën som säger målsättningen med Cactus var att inspireras av 2CV och göra en modern nytolkning. Jag accepterar inte att få skit och klagomål från dig för att jag berättar vad Citroën själva säger!

Glastaket är faktiskt inte tungt, man tog bort den skjutbara gardinen och dubbelt innertak och gjorde en ny beläggning på glastaket för att gardin inte skulle behövas. Varför gjorde man detta? Jo för att spara vikt! Så du ser, de tänkte faktiskt på vikten när de satte på glastaket. Glastaket är viktomptimerat.

Men ok, nu får som ni vill. Cactus är en tung och dyr bil med hög förbrukning. Den nya styvare fjädringen är en enkel konstruktion som innebär att bilen har sämre komfort än de mjukfjädrade konkurrenterna.

#74
2018-04-29 10:57

Lasse J, så du tycker också att 159 900 kr för en helt ny och välutrustad bil med 110 hk i Golfklassen och utan handlarrabatt är dyrt? Då har vi tydligen helt olika uppfattningar om vad som är dyrt.

#75
2018-04-29 11:10

Lasse J, fast du glömmer bort att en Cactus med viktbesparingar på 200 kg fortfarande är 200 kg lättare med dieselmotor än den vanliga C4:an med samma dieselmotor. Det är ju inte så att motorn väger mer i Cactus än i en C4 så där anser jag att du har fel! Och man erbjuder dieselmotor för marknaden kräver det, iaf Citroëns nyckelmarknader. Dessa viktbesparingar på 200 kg gäller ju fortfarande med dieselmotor, de försvinner ju inte bara för det är en diesel. Den lägre vikten innebär att dieselmotorn blir ännu snålare än om vikten var högre. Och bilen är gjord för att ha låg förbrukning. En diesel har lägre förbrukning än en bensinmotor det kan du inte komma ifrån. Det finns givetvis en poäng i att spara 200 kg vikt och ändå ha diesel. För lägsta möjliga förbrukning och Co2 utsläpp.

Med din logik så var originalkonceptet helt fel ute då det hade en tung hybriddrivlina med diesel och tunga batterier. Den låga vikten har inget självändamål, den är för att minska förbrukningen.

Fakta är 1. Diesel drar mindre än bensin.
2. En dieselbil som är 200 kg lättare drar mindre än en dieselbil som är 200 kg tyngre.
3. Blue HDI dieseln i Cactus har lägre förbrukning och lägre Co2 utsläpp än bensinmotorn.

Därför är det helt logiskt att ha en dieselmotor i en lätt bil för att minska förbrukningen även fast dueselmotorn väger mer, för den drar mindre än en bensinare och den drar ju inte mer utan mindre i en bil som är 200 kg lättare än en vanlig C4 med samma motor!

#76
2018-04-29 11:21

Men visst, 201 900 kr är billigare än 159 900 kr. 200 kg lättare är 200 kg tyngre. När det regnar är det sol och minusgrader är värme och plusgrader kyla. Nej jag tycker inte det är seriöst men i er värld är det seriöst att kalla en bil 40 000 kr billigare för dyrt. Och vi talar utan handlarrabatt för handlarna är fria att ge sina rabatter som de önskar, det gäller även Cactus. Nu ska jag klä av mig för att gå ut i högsommarvärmen, jag tar med mig paraplyet eftersom det är skinande sol idag. Klockan är snart 12 och det är mitt i natten. Eftersom det är söndag idag så är det vardag, 2:a maj börjar helgen igen det ser jag fram emot så man kan slösa lite pengar för sitt uppehälle genom att vara ledig 9-5.

#77
2018-04-29 11:33

Pi, om adaptiv farthållare är världens viktgaste grej - förklara då hur det kommer sig att C3 Aircross *utan* säljer bättre än VW T-Roc med? Hur kommer det sig att C3 Aircross *utan* säljer lika mycket som Kia Stonic och Hyundai Kona kombinerat trots att de har adaptiv farthållare? Kan det vara så, jag kan ha fel, att det som du i inlägg efter inlägg tjatat om ända sedan C3 Aircross lanserades, inte är jätteviktigt för så många andra än dig personligen? Kan det vara så att bara för att du tycker att adaptiv farthållare är en deal braker så gäller inte det automatiskt andra, kan det vara så att du inte är representativ för köparna på Citroëns nyckelmarknader i Sydeuropa? Det är upp och nervänt argument att påstå att Citroën förlorar i försäljning utan adaptiv farthållare när de faktiskt säljer bättre än flera konkurrenter med...

#78
2018-04-29 11:42

Pi, du har givetvis helt rätt i att Golfen är billigare än Cactus. 180 000 kr med handlarrabatt är 20 000 kr lägre pris än 160 000 kr för Cactus utan handlarrabatt. Det stämmer att 160 000 kr är 20 000 mer än 180 000 kr. Jag ber att få önska dig en god natt denna härliga söndag och vardag det är snart lunch så det är dags att sova. Det som är billigt är dyrt, det som är dyrt är billigt. Citroën förlorar i försäljning utan adaptiv farthållare fast de säljer bättre än konkurrenterna med. Att sälja mer är att tappa i försäljning, att sälja sämre betyder att man ökar sin försäljning.

Fyrkantigt är runt och världen är upp och nervänd. Australien ligger på norra jordklotet, öst är väst och väst är öst och Putin är president i USA. Detta har blivit forumets logik! Bra, ni för som ni vill då kör vi på detta från och med nu precis som ni önskar.

40 000 kr lägre pris är dyrt och dåligt, och högre pris är billigt och bra. Att sälja bättre är att förlora i försäljning.

#79
2018-04-29 11:47

L-on. Det finns flera husvagnar som Cactus klarar det beror på vilken husvagn du pratar om. Fritidsvagnen och T@B 320 är självklara val. Eller italiebska Wingamm Rookie 3.5 för den som vill ha mer lyx. Om man kan tänka sig inportera så finns det husvagnar från holländska tillverkaren KIP, märkligt egentligen att de inte säljs här... de är både snygga, bra och lätta. I Europa finns flera alternativ även om många inte finns här.

#80
2018-04-29 11:51

Knaus Travelino är en spännande vagn också. 4 sovplatser och totalvikt på 750 kg. Tyvärr tycker jag den ser tråkig ut jämfört med T@B, Fritidsvagnen, KIP m fl, men den är onekligen både lätt, smart och rymlig. Om man satsar på en lätt och smart bil så ska man självfallet också ha en lätt och smart husvagn!

#81
2018-04-29 12:07

Låt mig förtydliga för Pi - priset på 159 900 kr är listpriset. ”lanseringspris” eller ”introduktionspris” är reklam, se på C3 Aircross som fortfarande har ”lanseringspris”. I praktiken är det listpris. Handlarna kan här ge ytterligare rabatt.

Citroën har kört med detta förut, de kallade ”netto priser” eller ”rabatterat och klart”, ”Röda priser”. Men handlarna gav rabatt på det, så prutmån och rabatt fick man fortfarande utöver det.

Så det faktiska listpriset är 159 900 kr och handlarna kan rabattera detta, precis som med Golf. Jag jämför alltså listpris med listpris.

Även om du hittar en Golf rabatterad till 180 000 kr så är det fortfarande mer än listpriset på en Cactus, som alltså går att få ner i pris ytterligare. Och om vi tar listpriset på en fullutrstad Cactus för 180 000 kr så är det alltså innan handlarrabatt det finns prutmån på det också.

Du jämför rabatterat handlarpris på Golf med listpris på Cactus och så kallar du mig för oseriös. Det tycker jag är rätt magstarkt!

#82
2018-04-29 12:25

Låt oss titta på lispriserna:
159 900 för 110hk Feel.
169 900 för 110 hk Shine.
174 900 för 110 automat Feel
184 900 för 110 automat Shine
Dieseln är +5 000 kr på 110 automat.

Detta kallas i detta forum för ”dyrt”.
Betänk nu att handlarna kan ge rabatter på dessa priser. Ofta höjer man priset på inbytesbilen med 10-20 000 kr som standard, fast i praktiken är det rabatt på nybilen. När jag var och kollade på C3 Aircross så fick jag rabatt med en gång utan förhandling och det på ”lanseringspriset”. Sen kan man gå ner ytterligare genom förhandling.

Lanseringspriset är i praktiken ordinarie listpris, det är bara reklam kalka det för lanseringspris. Det är ”ständigt lågpris” men handlarna ger rabatter på det.

I praktiken är det ingen som betalar dessa ”lanseringspriser”, men det låter ju bra..

#83
2018-04-29 12:47

När man tycker att ”lanseringspriset” börjar bli för genomskinligt att använda så byter man ut det mot ”Kampanjpris” i prislistan. Detta är generalagentens strategi i Sverige sedan flera år tillbaks. Och dessa priser rabatteras ytterligare av handlarna. Det innebär att i praktiken så är lanseringspris/kampanjpris ordinarie pris alltså listpris. Ute hos handlarna får du lägre pris. Men det rabatterade priset på dessa listpriser varierar från handlare till handlare därför tycker jag det är mer rättvist att jämföra listpriser. Vilket jag gör och tänker fortsätta med även fast Pi klagar på mig och hävdar att det är oseriöst av mig.

#84
2018-04-29 12:57

Skillnaden mellan prislistans ordinarie pris och lansering/kampanjpris (som i praktiken är ordinarie pris/listpris) är 10 000 kr. Så även om vi räknar på det sk ordinarie priset (som inte är faktiskt listpris) så är Golfen 30 000 kr dyrare. Jag vet Pi att man kan få Golfen billigare ute i handeln men det gäller givetvis även Cactus så det är därför inget argument. Hur du än vrider och vänder på det så har Cactus ett betydligt lägre pris. Men i detta forum kallas det dyra för billigt och billigt för dyrt. Det tycker jag är fullständigt oseriöst. Som sagt, jag tror jag ska kolla på den enkla lågprisbilen Rolls Royce. Eller varför inte Volkswagens lågprismärke Bentley? Eftersom jag är låginkomsttagare så har jag inte råd med dyra bilar som Cactus. En Bentley passar mig bättre. Det är bara direktörer, Kungen och statsministern som åker omkring i lyxbilen Cactus. Och varför inte den är ju onekligen bekväm!

#85
2018-04-29 13:40

Såg nyss på bytbil nya Cactus 2018 fanns 33 st bensin manuell och 5 st automat. 0 st diesel. 18 st FEEL och 19 st SHINE. 1 st saknas utrusning.

#86
2018-04-29 13:51

Ja Sigge kan bara hålla med.
Alla bilar har +och - men att i sten förneka det som är dummt och fel på den egna bilen är konstigt.
Det är sjukt.
Och på mina 70-80 tala cittror tror jag att jag tappade denna typ sido ruta tre gånger när den flög iväg över åkern.
Man hade alltid med sig silvertape på den tiden man körde franskt.

Och jag har i dag inga problem med franska som tex 308an mfl men det går inte att komma ifrån att det finns en del udda och konstiga lösningar och på vissa än fler konstigheter.

#87
2018-04-29 13:50

Grodan boll

#88
2018-04-29 13:56

I lager fanns 13,2% på automat och 86,8% på manuell.
Det är mycket som köper manuell utan varvräknare på Cactus.

#89
2018-04-29 14:01

Mso, det som är dumt och sjukt är att du kallar det för dumt och sjukt det som du inte gillar bara för att du inte gillar det. Det är sjukt att tro att det finns en universell sanning när det i själva verket handlar om tycke och smak.
Det går inte att komma ifrån att på tyska bilar finns en del udda och konstiga lösningar och på vissa tyska bilar ännu fler konstigheter. Men jag har full respekt för de som väljer udda och konstiga bilar som tyska, jag föredrar normala och vettigt konstruerade franska bilar istället för de konstiga tyskarna men jag har full respekt för de som har annan tycke och smak än min.

#90
2018-04-29 14:03

GF, fast lagerstatusen visar ju bara bilar i lager inte vad folk köper. Att de är i lager visar ju snarare vad folk inte köper eftersom det som folk har köpt inte är i lager för det har ju lämnat lagret och gått till kunden. Det som är kvar i lagret är det som folk inte köper, för annars skulle det inte vara kvar i lagret utan hos kunden.

#91
2018-04-29 14:07

Ja, det är udda Cactus som många negativ detaljer men bara tre positiv som tempus framstolar och
fjädring med progressive hydraulic cushions och 104 CO2 gäller endast manuell. Ingen mer.

#92
2018-04-29 14:08

Vi kan t ex se att på C3 Aircross så är den vanligaste lagerbilen 82 hk med manuell växellåda. De är samtidigt den billigaste versionen. Uppenbarligen väljer köparna andra motorer. Intressant är att allra billigast är med orange färg, jag hittar 15 stycken sådana i lager. Precis samma fast t ex vitt istället är dyrare. Orange är uppenbarligen inte en populär färg... Lite tråkigt tycker jag, tycker C3 Aircross passar i orange. :) (det var en orange jag provkörde). När det gäller Cactus får vi väl se vilka färger som blir populära...

#93
2018-04-29 14:16

Jag tycker det är positivt med info-skärmen som styr det mesta av funktionerna, Apple Car Play och bra anslutningsmöjligheter till smartphone, den fräcka designen utanpå och inuti som ger bilen karaktär och värme, de fina motorerna, den härliga åkkomforten som står i särklass, lösningen med handskfacket där man flyttat luftkudden till ovanför vindrutan. "Bagageremmar" i dörrsidor och på instrumentpanelen. Den avskalade instrumenteringen med tydliga numeriska siffror. (de som inte kan köra bil utan varvräknare kan inte köra bil alls). Uppdateringen med autobroms och ytterligare säkerhetssystem är positivt.

Det som är negativt är att automatlådan har en spak istället för knappar eller ratt och att handbromsen är lika konstig och udda som i en tysk bil, jag hade föredragit den snyggare och mer normala lösningen från den tidigare generationen än den helsjuka och knäppa tyska lösningen. Men smaken är ju olika. Det som är negativt för en person är positivt för en annan och tvärtom, det finns inga universella sanningar.

Och vi har ju lärt oss i detta forum att 40 000 kr lägre pris inte betyder att det är billigare utan att det i själva verket är dyrt.

#94
2018-04-29 14:27

Sjukt tröttsamt spammande med återupprepningar.
En sak är säker, det är inget som bidrar till att höja intresset för Citroën.

#95
2018-04-29 14:28

Btw, ja Raphael det är personligen riktat till just dig.

#96
2018-04-29 15:03

Axa, sjukt tröttsamt att skriva sjukt tröttsamt. Btw, ja Axa det är sjukt och personligen sjukt riktat till sjukt just dig. Sjukt helt enkelt. Och tröttsamt.

#97
2018-04-29 15:05

Axa, dina sjukt tröttsamma kommentarer till mig är just sjukt tröttsamma och jag tycker dina sjukt sjuka upprepningar är sjukt tröttsamt spammande.

#98
2018-04-29 15:10

Cactus. Lasttröskel är 82 cm är för hög.

#99
2018-04-29 15:22

Nya facelift Cactus 2018 ägare har köpt totalt 263 st. 36,1% automat och 63,9% manuell.
Mest köpta är manuell.
https://www.car.info/sv-se/citroen/c4-cactus/c4-cactus-12-puretech-16631562

#100
2018-04-29 15:42

Man kan absolut klaga på att Cactus inte är den mest praktiska bilen, men det är heller inte dess syfte. Vill man ha en mer praktisk bil så erbjuder Citroën det i C3 Aircross. Cactus och Aircross har liknande pris men helt olika stilar och väljer sig till olika köpare. Aircross är den praktiska bilen. Cactus är ingen praktisk bil, men det är en skön bil.

#101
2018-04-29 15:45

När det gäller sålda bilar så stämmer det inte att det är 263 köpta, utan det är 263 registrerade. Köpta och registrerade är inte riktigt samma sak. Siffrorna för automat och manuell gäller registrerad. När man tar in en bil i Sverige så brukar de flesta förregistreras. Dvs de registreras av bilfirman. Men bilen är inte såld, den står hos bilfirman. Hur många som verkligen är sålda dvs finns hos kund, det vet vi inte än. Men med tanke på att bilen är helt ny i Sverige så är det rimligt att säga att majoriteten av dessa 263 bilarna är lagerbilar hos återförsäljarna samt demonstrationsbilar och pressbilar.

#102
2018-04-29 15:49

Ja, det stämmer att praktisk är C3 Aircross och opraktisk C4 Cactus för det flesta journalist europa för nya årsmodell 2018!

#103
2018-04-29 15:53

GF, om du tittar på dessa 263 Cactus så är hela 200 stycken i Upplands Väsby och dessutom i samma kvarter! I Upplands Väsby finns generalagenten FSC bilar AB. Vi ser alltså att 200 stycken är lagerbilar hos generalagenten. Resterande 63 stycken är ute hos återförsäljarna. Vi har 61 annonser på nya Cactus ute så där har du dem.

#104
2018-04-29 15:55

Så om vi säger 200 Cactus av 263 stycken är i lager hos generalagenten i Upplands Väsby och 61 annonser på Cactus finns ute hos återförsäljarna, så borde detta betyda att det bara är två bilar som hittills har levererats till kund. Vilket kanske inte är så konstigt för bilen har ju precis kommit till Sverige...

#105
2018-04-29 16:02

Jag nämnde "tjat-varning" tidigare och den varningen var uppenbarligen befogad.

#106
2018-04-29 16:04

Ja, det stämmer att jag kikar zoom karta att den är 200 st i Upplands Väsby än andra ofta 1-6 st i övriga platser. https://www.car.info/sv-se/citroen/c4-cactus/c4-cactus-12-puretech-2018-...
Då är det i lager finns utan ägare. Uppfattat klart.

#107
2018-04-29 16:05

Generalagenten tror helt uppenbarligen mer på manuell för Cactus än automat, vi får se om det blir så. Manuellt är ju onekligen billigare. Men med tanke på komfortfokuset borde automat sälja bättre. Vi får helt enkelt vänta och se där.

#108
2018-04-29 16:10

Raphael
Har du kollat om man har åtgärdat den uppenbara rostfällan vid bakre skärmkanterna som fanns på första modellen, undras?

#110
2018-04-29 16:20

Pi, uppenbart är det befogat att varna om ditt tjat om adaptiv farthållare i tid och otid precis som om det skulle vara världens största grej. Att Citroën skulle förlora försäljning på det när de har flera modeller utan adaptiv farthållare som säljer bättre än närmaste konkurrenter med, ja det ser jag ingen evidens för. Uppenbart har du underskattat eller felbedömt de önskemål, smak och förväntningar som finns på Citroëns nyckelmarknader (t ex Sydeuropa) för bilar i de lägre prissegmenten.

#111
2018-04-29 16:26

Lasse, jag har inte kollat några skärmkanter. Jag är inte orolig. Förra Cactus fick 2 av 5 hos ViB för rostskydd, vad nya får är för tidigt att bedöma. Men min egen Picasso har också fått 2 av 5 och den har gått 15 000 mil och fått beröm varje gång hos besiktningen för att den är så rostfri och ser så fin ut inuti. De säger till mig att jag kommer att kunna köra många mil till med den. Notera att ViB säger om Cactus att erfarenheten visar att Citroën har bra kvalitet på galvaniseringen vilket står emot rost. Galvanisering har dock ingen påverkan på ViB:s betyg, ingår inte ViB:s underlag för bedömning eftersom det visar sig med tiden och ViB bedömer bara det som de okulärt kan se när bilen är ny.

#112
2018-04-29 16:40

N-iklas, men du glömmer utvecklingskostnader. En bil ska inte bara bära produktionskostnader utan även utvecklingskostnader. Den marginal som sätts på en bil handlar alltså även om att tjäna in utvecklingskostnaderna. Marginalen är en kombination av produktionskostnader och utvecklingskostnader, plus ytterligare marginal för att ge vinst till företaget som kan investeras i framtiden - i framtida produkter samt ge avkastning till aktieägarna. Jag ser inget konstigt med att PSA-chefen Tavares pratar om vinst. PSA är ingen välgörenhetsinrättning, de vill självfallet gå med vinst. Opel har inte lyckats gå med vinst. Jag förstår att tänkandet om att gå med vinst är ovanligt för Opel, men om inte Opel går med vinst så kommer PSA att lägga ner Opel eller sälja det till någon annan. Så enkelt är det. Det fungerar inte att producera bilar med förlust hur länge som helst. PSA gav Opel en ny chans, och Tavares tjatar om vinst för att programmera in ett vinsttänkande i Opel, ett tänkande som helt uppenbart har saknats under alltför många år i Opel. Det är tack vare att PSA har vänt sina förluster och lyckats tjäna pengar igen som PSA kunde köpa upp Opel och rädda dess överlevnad, men om Opel verkligen överlever nu eller inte beror faktiskt på Opels förmåga att anpassa sig efter att sträva efter att gå med vinst. Tavares har gett förutsättningarna och pekat ut riktningen men det är Opel som måste göra jobbet.

#113
2018-04-29 16:47

GF, "car info" innehåller en del märkligheter eller felaktigheter. De säger "1.2 PureTech 110 ETG6" för Cactus 2018, men den modellen finns inte. ETG6-lådan har utgått och ersatts av EAT6 i 110:an. Så det ska stå EAT6 inte ETG6. Det finns fler felaktigheter, men jag orkar inte peka ut alla... :) Men detta är ett viktigt påpekande för ETG och EAT är två helt olika lådor. ETG var den manuella lådan eller enkelkopplingslåda med automatiskt växlingsprogram, EAT är en Aisin automatlåda med momentomvandlare.

#114
2018-04-29 16:53

Rapahael #89 #111
Vi har ägt så många PSA- produkter under åren så jag vet att galvaniseringen normalt håller bra klass, vilket även VIB:s redaktion brukar påpeka. I detta fall handlar det dock om en "sanslös" konstruktionslösning som dom flesta ägare inte kommer att upptäcka konsekvenserna av innan det är för sent.
Tyska bilar- konstigheter? Franska bilar -vettigt konstruerade? Peugeot 308 och 3008--- hastighetsmätare går medurs, varvräknare går moturs. Jag skulle få "krupp" efter två km. Detaljer,men nog så viktiga.

#115
2018-04-29 16:58

Ja, Car.info ansvarig som inte ordnat den nya EAT6 på nya facelift 2018 Cactus efter den gamla ETG6 . Det får hoppas uppdatering senare.

#116
2018-04-29 17:13

Lasse, vilket man får "krupp" av eller inte är individuellt och personligt. Jag har ärligt talat svårt för de som säger att de "får krupp". Jag hade krupp som barn och andningssvårigheter. Jag var tvungen att ha en speciell apparat som fuktade mitt sovrum när jag var barn, för att kunna andas ordentligt. "Krupp" är ett ord som jag anser att vi ska vara försiktiga med att använda. Jag har svårt att se att du skulle få en inflammation i andningsvägarna orsakade av en bakterie eller virus av varvräknaren i en 308 (det finns olika former av krupp och vilken form det är beror på om det är bakterie eller virus).

När det gäller instrumenttavlan i 308 så har jag inget problem med den. Jag är uppvuxen med olika bilar med egna lösningar som kanske inte alla andra hade. Min far hade t ex flera Alfa Romeos. Varvräknare som moturs eller instrument som brutit normerna jämfört med andra, är typiskt Alfa Romeo. Det finns en tanke bakom och det är att samla instrumenten för ökat. Om 308:an hade haft klassiskt Alfa-stuk så hade skärmen mellan mätarna försvunnit och mätarna hade suttit närmare varandra, som t ex i en Alfa Giulietta från 1978. Jag tycker det är snyggt, har inga problem med det. Det väcker nostalgiska minnen hos mig. Jag tycker det är sportigt och 308 ska ju ha lite mer sportigt stuk. När det gäller 3008:an så har den en skärm med flera olika layouter, så det finns alltså flera visningar att välja bland så man kan hitta det som man föredrar.

#117
2018-04-29 17:23

Ja, det är olika stil mätartavlor vänd. Jag hade fd Alfetta 1980 för hastighetsmätare nål uppåt från vänster och varvräknare nedåt från högen.

#118
2018-04-29 18:00

PSA:s egen PR-avdelning har här 49 av totalt 117 inlägg.

#119
2018-04-29 18:24

GF, Alfetta var en fantastisk bil för sin tid. Även Giuliettan som i praktiken var en kortad Alfetta. De lyckades förena god komfort med sportigt uppträdande och faktiskt rätt sköna stolar i ljusgrå plysch. Men jag föredrar Giuliettans inredning om jag skulle välja. Den hade inte bara härliga instrument utan även ett handskfack i form av byrålåda som man drog ut. Den idén stal Renault till sin Captur. Men om vi talar Alfa och inredningar så är min favorit Alfa 90. En ”digital” instrumentpanel, ett handskfack som fungerade som en portfölj med handtag som man drog ut och en grön kupébelysning från taket. Den hade en frontspoiler som styrdes av fartvinden. En fantastisk bil och Alfas sista bakhjulsdrivna bil innan det längre uppehållet där de enbart gjorde framhjulsdrivna bilar. Jag ser fram emot kommande mindre version av Stelvio. Och Alfa sägs ju jobba på en egen elbil dessutom. Med Alfa-karaktär.

#120
2018-04-29 18:31

Ja vad skall man säga, rapa måste jobba åt franska ambassaden eller nåt nära fransk bilindustri.
Jag håller med Pi att adaptiv farthållare gör att man kör jämn fart och flyter med trafiken.
Allt för många halvstollar pendlar mellan 75 och 92 på 90 väg när näsan petas viket inte vissa fattar eller bryr sig om och receptet mot detta är adaptiv farthållare...
OCH när alla funktioner ligger i skärmen är helt vansinnigt, värme ökas och minskas beroende på kläder och humör oavsett vad du säger och inbillar folk.
Att fingra på skärmen i tid och otid tar uppmärksamhet och det är lika dåligt med alla bilar som har så.
Och en automatlåda som tar mer än 10% mer soppa är ju ingen höjdare.
Och att inte kunna leverera det bästa ljuset är att lura kunderna som stirrar sig blind på prislappen.
Och komfort javisst men vem vill sitta på en tempur madrass?
Ja franska bilar har höjt sig och är i stort bra men det finns vissa tveksamheter och man kan inte höja 100% av allt även om man är fransk patriot.

#121
2018-04-29 18:35

Skidoo, du har givetvis helt rätt i att jag jobbar som undercover agent åt både franska och italienska ambassaden. Jag tjänar 1 miljon euro i årsinkomst för min konsultverksamhet och jag är anställd som personlig rådgivare åt Carlos Tavares, vi har en briefing varje kväll kl 21 Paris-tid där jag informerar honom om hur det går i ViB:s kommentarsfält.

#122
2018-04-29 18:53

Skidoo, hur mycket får du betalt av tyska ambassaden och tysk bilindustri för att såga franska bilar? Kom igen nu, du kan väl avslöja vad de betalar dig i sponsring för att du skriver inlägg på ViB?

När det gäller dina påståenden från Volkswagen som försörjer dig, så håller jag inte med din uppdragsgivare. Naturligtvis tycker Volkswagen att pekskärmar bara är dumt. Jag är inte förvånad över att din chef tycker det.

Det är inget problem att ändra temperaturen vid färd, de biltillverkare som betalar folk för att påstå det har helt enkelt inte provat själva. Det finns direktknappar till de mest använda funktionerna. Och man behöver inte ens ta av vantar/handskar för att ändra temperaturen. Skärmen fungerar!

Jag minns att Volkswagen genom Skidoo hävdat att man behöver högre temperatur när man kommit in från en kall och blåsig ruggig dag och sen vill man sänka temperaturen när man har blivit varm och fått upp temperaturen. Men då tycker jag att Skidoo kan hälsa hans chef på Volkswagen att man kan ju slå på värmestolarna så sitter man skönt och har varmt utan att ändra temperaturen på klimatorn. När man är uppvärmd så slår man av värmestolarna.

Klimatorn fungerar bra när man låter den göra sitt jobb. Om man måste sitta och pilla på den i tid och otid så uppskattar man uppenbarligen inte den automatiska funktionen och då kan man lika gärna välja en bil som styr allt manuellt istället eftersom det är manuellt man använder systemet.

De nya sätena i Cactus har fått beröm av journalister i hela Europa. Frågan är inte vem vill sitta i dem, utan frågan är vem vill inte sitta skönt och bekvämt?

#123
2018-04-29 19:09

Skidoo, jag har ett enkelt förslag: De som gillar pekskärmar köper det och de som inte gillar det köper inte en bil med det. Problemet löst! Visst är jag väl offantligt smart som kom på denna enkla men smidiga lösning?! :) :) Du behöver alltså inte köpa en bil med pekskärm om du inte vill. Smart, eller hur? :) :) Det mest underliga är att ingen tänkt på detta tidigare...

#124
2018-04-29 19:12

Ratten är för stor och instrumenten är bara synliga genom ratten. De måste synas ÖVER ratten. PSA:s PR-avdelning sågar designen - eller gör man inte det?

Men jag kan för all del tillstå att hela tråden är ganska roande:D

#125
2018-04-29 19:15

@Raphael
Detsamma som jag gillar Alfa 90 när jag var Älvsjö bilmässan sist 1985 sommar där jag träffar Harald Kronegård Motor att han vet är det bara jag enda med mycket begeistrad Alfa drömmar. Jag var 18 år fick jag körkort 1985 januari men har inte råd att köpa ny Alfa 90 2.0 räcker 4 cylinder pga att jag är på gymnasiet därför jag köpte begegnad Alfetta 1980 istället. Kul att höra oppps att du/ni/vi skriver olika bilar på den här tråden Cactus. Går bra att annan tråd forum här ViB.

#126
2018-04-29 19:22

GF, åh kul det var Kronegård Motor på Brahegatan som min far köpte alla sina Alfor av. Jag har träffat Harald Kronegård själv flera gånger. Sonen fortsätter med Kronegård & Otterheim bil på Vallhallavägen, men Harald Kronegård finns ledsamt nog inte med oss längre. Han avled i en ålder av 95 år i april 2016. Frid över hans minne. En legendar inom svensk motorsport.

#127
2018-04-29 19:23

Det är bra att Audis PR-avdelning finner tråden roande, betald underhållning på jobbet helt enkelt att hänga här.

#128
2018-04-29 19:32

En sälja en bil 2018 som man inte kan välja bort lågbudget H4 och betala extraför LED strålkastare och dessutom inte ens höftrycks spolning av strålkastarna.
Det är väldigt många som missar detta och blir väldigt besviken när höst slasket sätter in och det blir svart i vindrutan och det är inte bara citroen som fuskar här.
Vi bor i ett kallt land med salt slask i minst 4 månader.
Att man vill hålla en låg prislapp är helt klart men det är liksom lite att tumma på säkerheten tycker jag.

#129
2018-04-29 19:36

Skidoo får uppenbart betalt för att såga Cactus. Det finns många bilar som har halogen-lampor fortfarande och som inte har strålkastarspolning. Jag har inte det på min Picasso och ser inget problem med det. De blir inte så skitiga som man kan tro utan att ha provat. Skidoo tror tydligen att ljuset är dåligt i Cactus. Nu fick förra modellen 4 för halvljus och 3 för helljus vilket är med beröm godkänt. Finns flera bilar med LED som inte kommit över de betygen.... Skidoo får gärna prova först innan sågar något av ideologiska skäl som handlar om fördomar och tro, inte fakta.
http://www.vibilagare.se/test/ljus/ljustest-designglada-cactus-soul-och-...

#130
2018-04-29 19:47

”Höfttrycks spolning”... :) :) spolning från höften, i höfthöjd eller spolning som ”höftar till”? :) :) :) Låter som felriktade munstycken. :)

#131
2018-04-29 19:48

Raphael Mr Jag-tar-det-inte-personligt. Skidoo påpekar, vilket även jag gjorde tidigare, det bökiga i att justera värme genom skärmen. Du tolkar det som ett påhopp på Citroën.
Det finns andra bilar som har likadan skärmfunktion och har sågats. Jag sågade nya Volvos likadana idé om värmeinställning.
Du får naturligtvis tycka det är fantastiskt bra men du behöver inte göra 44 utlägg om att det fungerar fantastiskt och kritisera alla som inte gillar idéen.
Jag tycker det finns en del bra med Cactusen men även en del dåligt. Tittar man på konkurrenterna så sticker inte Cactusen ut på något sätt, förutom möjligen med sin design. Just häradet 160-210 tusen finns en hel del att välja mellan och då kan det du tycker är petitesser avgöra valet.
Vad gäller franska bilar så är nog snarare Peugeot mer intressant för mig.

#132
2018-04-29 20:07

Axa, nej jag tar det inte som påhopp på Citroën att man inte gillar pekskärmar. Däremot tar jag det personligt att du klagar på mig. Jag tycker din klagan är sjukt tröttsamt.

Men om man inte gillar skärmen så köper man inte bilen så är problemet löst! Det jag stör mig på är de som utmålar det som en universell sanning att det är dåligt bara för att de personligen tycker illa om det. Och det är det jag kritiserar, beteendet att inte kunna acceptera att det handlar om personligt tycke och smak. Eftersom det faktiskt finns personer som uppskattar dessa skärmar så är dst inget faktapåstående att det är en dålig, vansinnig, knäpp eller konstig lösning. Utan det är personliga, subjektiva åsikter som inte har med fskta att göra. Och det är vad jag pekar upp. Därför talar jag om att jag gillar pekskärmen för att visa just att det handlar om personligt tycke och snak. Det finns personer som gillar skärmen, det finns de som inte gör det. Det som en person tycker är dåligt tycker en annan är bra och vice versa. Det som en person tycker ör en brist och negativt, tycker en annan är en fördel och positivt. Min mission är helt enkelt att peka på det.

Jag har aldrig kallat detta för petitesser, jag säger : köp inte bilen om du stör dig på skärmen. Köp inye bilen om du stör dig på handbromsen. Köp inte en bil som du stör dig på. Det är inte svårare än så.

Den nya fjädringen och stolarna, airbag i taket istället för i frampanelen, jag kan hitta mycket som sticker ut men den som tycker Cactus är mainstream har givetvis all rätt att göra det.

Men att Cactus inte är mainstream bevisas av den här tråden. :)

#133
2018-04-29 20:08

Just "finessen" med värmejustering genom pekskärmen är jag väldigt tveksam till, den är till och med idiotisk kan jag tycka. Dock intressant att Volvo som har samma "finess" inte alls får samma kritik här i spalterna. Men det är klart att den är ju inte fransk...

Trots pekskärmen så gillar jag den här bilen skarpt och ska definitivt försöka prova en.

#134
2018-04-29 20:12

Raphael
Bra. För jag trodde alla dina inlägg tydde på motsatsen, att du inte tog det personligt.

Dock vill jag påpeka att dom här kommentatorsfältet även påbjuder gnäll över olika märkens och modellers brister som man själv uppfattar. Om alla håller med är det snarare kollektiv monolog än diskussion.

#135
2018-04-29 20:13

Axa, jag har varken kritiserat dig eller Skidoo för att ni inte gillar pekskärmar. Det jag kritiserar är att ni framför kritiken som en universell sanning. Ni tycker det är bökigt att justera värmen och ventilationen. Men det är er subjektiva, personliga åsikt. Inte ett faktapåstående. Det är vad jag lyfter fram. Ni lyfter er personliga subjektivitet som fakta. Jag har i mängder av inlägg framfört att det handlar om tycke och smak. Tycke och smak är inte fakta. Om du tar denna konstruktiva kritik som kritik mot din person så beklagar jag det.

#136
2018-04-29 20:23

@Raphael
Ja, det stämmer var jag där Brahegatan några ggr och provkörde Alfor. Det mesta Harald sett mig och några ggr Greger. Vi var där Älvsjö mässan med min familj och säga hej Harald och mig och min mamma. Harald berätta till min mamma att jag är mycket begeistrad på Alfor och broshyrer så mycket prata om och det är bara jag och ingen annan personer och ser Harald ler. Jag fniss men kul.
Det stämmer 2 år sen vila i fred Harald 95 år.

#137
2018-04-29 20:24

Axa, normen i detta forum är att såga allt som inte är tyskt eller svenskt. Det var den homogena kultur som fanns här innan jag kom hit för flera år sedan. Det har aldrig accepterats i detta forum att vara positiv till något annat än tyskt och svenskt. Jag har fått påhopp under många år för att jag är nöjd och positiv till mina inköp. Innan jag kom hit så höll alla med varandra. Och fortfarande finns det de som inte klarar av att jag bryter mönstret och den homogena kulturen här. Ja vi har olika åsikter och det har man rätt att ha, det är vad jag har kämpat för i flera år i detta forum trots alla påhopp jag får bara för att jag gillar min bil och för att jag uttrycker det. Jag kommer fortsätta försvara min rätt att visa min uppskattning för det jag gillar!

#138
2018-04-29 20:31

Rålle, ja Volvo har pekskärm och sågas inte för Volvo är Volvo. Det har vi sett flera gånger i det här forumet.

#139
2018-04-29 20:41

GF, är inte säker på jag träffat Greger.. hm... Men Harald iaf flera gånger när min far var där och köpte ny bil. Så det kanske blir en Giulietta för dig då när Astran är dags för byte? :)

#140
2018-04-29 20:43

Grattis Raphael nu har du slösat bort ett dygn på att bevaka och spamma denna artikel.

Kanske dags att fundera om det är riktigt sunt?

#141
2018-04-29 20:51

Sigge, tack för din vänliga kommentar och grattisönskningar. Jag tackar dig för din komplimang. Men jag vill rätta dig på en punkt: Jag tycker inte att jag har slösat bort tid. Om du tycker det är slöseri med tid så vem tvingar dig? Jag förutsätter att vi alla är här frivilligt. Kanske dags att fundera om det är riktigt sunt för dig att vara här om du bedömer det som slöseri med tid?

#142
2018-04-29 21:12

C4 cactus...ännu en bil som kommer stå o damma hos Citroens återförsäljare.

#143
2018-04-29 21:25

Men ärligt så är det intressant med stötdämpargrejen. Kul!

#144
2018-04-29 21:30

@Raphael
I Sverige har minskat med både återförsäljare och servicenät är väldigt lite man köper på efter 2000 talet.
Några jag känner personer Alfor ägt och byte mot annan märken.
Få väldigt små enstaka personer som byter samma bil igen.
Inte så mycket på Alfor gator 2010 - 2018 än förut många.
Man glömmer gamla tider och nytt liv.
Roligt historia har haft härliga upplevelse.
Vet inte om Alfor komma mer intressen och klarar rimligt priset för golfklassen.

#145
2018-04-29 21:52

Jag är inte särskilt förtjust i pekskärmar, men när det gäller justering av kupe'temperatur är det inga problem på Volvo och det är det nog inte här heller.
Jag gillar Cactus för att man satsar på komfort med bekväma stolar istället för sportiga trästolar som är så vanliga nu för tiden.
Och utan att ha provat tror jag på att de nya stötdämparna ger en komfortabel fjädring.
Men jag håller med de som tycker att det borde finnas möjlighet att åtminståne som tillval få adaptiv farthållare, har man väl vant sig vid den vill man inte vara utan, strålkastarspolare, det är ett absolut krav och ett vanvett att ta bort det på bilar i vårt land, led eller xenonljus med halvljusautomatik, det är ju något som börjar bli standard!

#146
2018-04-29 21:54

"Raphael 2018-04-29 16:40
N-iklas, men du glömmer utvecklingskostnader."

Nej av uppenbara skäl naturligtvis inte.
En enkel bil med enkelt innehåll är naturligtvis också extremt billig att utveckla och fort går det också - detta ingår naturligtvis i konceptet.

Sedan tycks ju vissa människor anse att de vill betala stora summor för undermåliga produkter i en slags välgörenhet modell frälsnings armens insamlingsbössor så att tillverkarens fattiga aktieägare kan ta ut en fet avkastning.

Jaha, visst, anser man att finansiering av ett företags vinst är en behjärtansvärd handling man vill delta i med några hundra tusen så varsågod.

Jag däremot har en mycket enkel ståndpunkt: leverera högklassig produkt som uppfyller mina krav eller ta ditt pick och pack och dra.

Kan du inte leverera rätt produkt till mig så skiter jag fullständigt i hur det går för ditt företag och dina aktieägare.

Att sätta företagets vinst före produkten och kunden som betalar dyrt för den är fullständigt oacceptabelt.

#147
2018-04-29 22:13

Alfa är ju ett märke som fortfarande har en magisk klang hos många. Kvaliteten högre än förr. Mer genomarbetade. Jag förstår inte riktigt varför Giuliettan inte blivit en succé. Egentligen borde den hetat Alfasud men men... :) Nästa Giulietta lär blir en kortad Giulia. Men kanske är det så att i en värld där människor allt mindre har intresse av att köra bil och istället söker automatiserad funktion där bilen allt mer tar över själv, så finns det allt mindre plats för Alfa på marknaden. Eller så kanske Alfa får en renässans just därför, att människor vill känna sig i kontroll.

#148
2018-04-29 22:19

Saabnisse, adaptiv farthållare kostar för mycket att implementera på den plattform som Cactus bygger på. Den är inte förberedd för det. Ingen bil i PSAs utbud på den plattformen har adaptiv farthållare. Det krävs för stor ombyggnad. Inom PSA finns adaptiv farthållare enbart på EMP2 plattformen. Att byta plattform på en bil och konstruera om dem när den bara ska finnas på marknaden tre år till, det finns ingen chans i världen att ro hem den kostnaden.

#149
2018-04-29 22:31

Nej, Cactus har inte varit billig att utveckla eftersom det krävts nya lösningar och nytänkande med ett uttalat mål om att sänka vikten. Det har heller inte gått särskilt fort. En utvecklingstid på nästan 8 år är en lång tid i bilvärlden. Eftersom Cactus bygger på en massa egna unika lösningar så kunde man inte bara ta delar från lagerhyllor och skruva ihop dem.

Det finns givetvis ingen motsättning mellan att göra en kvalitetsbil som är optimerad för effektiv produktion.

Opels problem var att de glömde bort vinsten. Deras bilar kostar för mycket att producera och köparna har inte haft tillräckligt intresse av att betala för det. Krångliga produktionstekniska lösningar kallar jag inte avancerat, bara krångligt.

Apple lyckas göra datorer som är kostnadseffektivt och snabbt att producera, men som blir dyra genom dyra material, höga utvecklingskostnader och effektiv mjukvara. Men de produceras snabbt och väldigt kostnadseffektivt.

Jag tror att få köpare tänker att ”jag måste ha den bil som är krångligast att tillverka”. Det finns inget egenvärde med en produkt som produceras ineffektivt. Köparna väljer för produktens egenskaper, inte för hur den tillverkas.

Självfallet måste man gå med vinst, annars finns man inte kvar länge på marknaden.

#150
2018-04-29 22:39

När det gäller frågan från Audis PR-avdelning i tråden om ratten och instrumenten: Det är ett välkänt faktum att jag föredrar instrumenten närmare vindrutan och ovanpå panelen, som i min Picasso eller Peugeots nyare modeller. Det är givetvis en brist att Cactus inte har detta. Men, siffrorna på hastighetsmätaren är stora och tydliga. Det gör att de ändå är läsbara för mig. På grund av mina ögon så ser jag inte siffrorna bra på en vanlig hastighetsmätare med visare och rundel om den är placerad så man ser genom ratten. Det blir för suddigt för mig, för smått. Men siffrorna i Cactus är såpass stora att de är läsbara även för mig. Idealet hade varit att ha dem närmare vindrutan, men Cactus fungerar även fast det inte är en optimal lösning.

#151
2018-04-29 22:45

Ähum, produkter med avancerad teknik är svårare att producera. Att Apple lyckas mata ut sina produkter handlar om storskalighet, inte att det är ”enkel” produktion.

#152
2018-04-29 23:21

Axa, nej. Låt mig ta Steve Wozniak här. När han designade kretskorten för Apple så satsade han inte bara på avancerad teknik, utan även på att göra effektiv produktion. Han har i intervjuer (finns en på Youtube) där han berättar att när han kom på en design så nöjde han sig inte med det utan funderade på hur han kunde göra den mer effektiv och förenkla produktionen. Han lyckades t ex halvera antal borrhål i ett kretskort. På detta sättet förenklade han produktionen och gjorde den billigare utan att försämra prestanda eller kapacitet på något sätt.

Detta är vad effektiv produktion handlar om. Sen Tim Cook blev chef så har Apple satsat extra hårt på att effektivisera produktionen. Om vi tittar på unibody chassiet så är det utskuret ur ett stycke aluminium. Det är inye en massa mindre bitar som man fäst samman. Detta innebär snabbare och enklare produktion och därmed mer kostnadseffektivt. Men aluminium är ett dyrt material så jämfört med plast-stål hybrider är materialkostnaden hög. Men om det handlade om olika mindre aluminium-bitar som skurits ut för att sedan fogats samman - dvs traditionell teknik - så hade det tagit längre tid plus blivit dyrare.

Detta visar att det finns ingen motsättning mellan hög kvalitet och en effektiv produktion.

#153
2018-04-29 23:47

Totalt ointressant bil för mig. Jag har helt enkelt högre krav. Tex på kvalitet.

#154
2018-04-30 01:23

Dina argument håller inte alls eftersom PSA bilarna är enkla allihop.
Om de varit innehållsrika och komplicerade med en mängd fler komponenter än de nu har, och ändå varit så lätta att tillverka hade det stämt - men så är det inte och därmed faller dina argument.

#155
2018-04-30 02:34

N-iklas, jag håller inte med dig om att bilarna är enkla. Du verkar tycka att ju fler komponenter desto bättre bil, desto mer avancerad bil. Men då har du inte förstått mitt exempel med Apple unibody i Macbook. Den är utskuren av ett stycke alimimium. Så sen finns ett lock i botten fastsatt med skruvar. Två delar alltså i chassiet. Jämför det med billigare och till synes enklare bärbara som består av fler komponenter i sitt chassi. Men de håller inte lika bra och är inte lika kostnadseffektiva och snabba att tillverka, men materialen är billigare.

Detta är ett exempel på där färre komponenter faktiskt är bättre, innebär bättre hållfasthet, högre vridstyvhet samtidigt som det är mer kostnadseffektivt och går snabbare att tillverka.

Det är gammalt Opel-tänkande att ju fler komponenter desto mer avancerad och bättre bil. Vi kan se att Opel på grund av det tänkandet höll på att gå under som företag. Om Opel ska kunna fortleva på marknaden måste de acceptera att tänka på ett annat sätt. Men för N-iklas är det bättre att Opel tänker i gamla banor med produktionsteknik från 70-talet med krångliga lösningar med fler komponenter som inte är ett dugg bättre, för det är ju viktigare att ha höga produktionskostnader än att överleva som företag. Men när man vill sälja bilar så är högsta möjliga produktionskostnader inget eftersträvandsvärt.

Låt oss titta på enkla fakta. Opel producerar mängder med bilar varje år. De tillhör Europas mest populära biltillverkare. Och de har varit så nära konkurs att GM inte orkade hålla Opel vid liv.

Det finns en mycket enkel förklaring: För höga produktionskostnader.

Jag önskar faktiskt att PSA inte hade köpt Opel, det hade varit bättre att låta Opel döden dö eftersom de inte begriper att man måste göra vinst för att överleva. Jag tror inte att PSA kan få Opel att förstå hur viktigt det är med vinst, utan Opel kör huvudet in i kaklet med sina höga produktionskostnader för de begriper inte att det är dags att tänka på ett annat sätt.

Precis som Steve Wozniak kunde minska antal komponenter och borrhål för att ändå göra samma sak och därmed få ner kostnader och snabba upp tillverkningen så är det verkligen dags för Opel att lära sig göra samma sak.

Om man har ett chip som gör tio saket så är det bättre än att ha tio chip som gör tio saker. Om Opel vägrar acceptera detta nya tänkande så kommer Tavares att låta Opel klara sig på egen hand. Jag sätter en femhundring på att då dör Opel. För Opel klarar sig inte utan stödhjul.

PSA kommer ersätta sin PF1 med CMP/EMP1 och då gör PSA alla sina modeller på någon av dessa två plattformar. I Opels värld tänker man att ju fler plattformar desto mer avsncerat och bättre, för de begriper inte att man kan ha en plattform som är modulär och flexibel och kan anpassas till mycket.

EMP2 är redan flexibel och anpassningsbar. Vi ser den klarar så skilda bilar som Peugeot 308, DS7 Crossback och nya Peugeot 508. Den klarar olika hjulupphängningar, stötdämparsystem, axelavstånd och hybrid och eldrift. Det är ju mycket enklare så.

Det hade Opel inte klarat eftersom de envisas med olika plattformar för olika modeller.

Peugeot har t ex alltid varit framstående med speciella hjulupphängningar och egendesignade stötdämpare som tillsammans ger utmärkt kombination av komfort och vägegenskaper. Mycket av tekniken och idéerna kommer från engagemanget i Formula 1, Rally och Le Mans. T ex de berömda 90x.

Att PSA varit tidigt ute med partikelfilter, biodiesel och NOx fälla visar att PSAs enkelhet faktiskt fungerar.

Medan de ”avancerade” Opel dieslarna inte klarar Euro 6.d idag så gör redan PSAs ”enkla” diesel det. Givetvis var det mycket enklare att bygga in avgasreningen i dieselmotorn än att lägga separat under bilen, och ha dubbla katalysator system varav en ocidationskatalysator är exempel på att enkel teknik är bättre än Opels mer avancerade lösningar.

Vi kan också se att ”avancerade” Opel inte lyckats få ner Co2 utsläppen medan ”enkla” PSA är den europeiska tillverkare som har lägst utsläpp. Uppenbarligen fungerar ”enkel” teknik bättre än Opels när det gäller att få ner utsläpp.

Citroëns nya enklare stötdämpare fungerar ju uppenbarligen bättre än Opels mer avancerade. Trots Opels avancerade teknik så har de inte lyckats göra en stötdämpare som klarar av att filtrera bort potthål och farthinder.

Jag tycker att N-iklas ska prova de nya enkla tältstolarna i Cactus innan han avskriver enkelhet. Less is more. Enkla lösningar kan faktiskt vara bättre än mer avancerade.

Och vad ska man med Opels avancerade dieslar till när de inte ens klarar HVO100 som PSAs enkla teknik klarar?

Vad är mervärdet i Opels avancerade teknik när det varken leder till bortfiltrering av vägbanan, sänkta Co2 utsläpp, Euro 6.d eller klarar HVO100?

På grund av Opels avancerade teknik som höjer utsläppen så riskerar PSA att få böta mångmiljonbelopp för Opel klarar inte gränsvärdena som EU satt upp. Därför ersätter PSA Opels avancerade utsläppshöjande teknik med mycket enklare teknik som sänker utsläppen.

#156
2018-04-30 02:59

N-iklas får gärna svara på hur det är exempel på Opels betydligt mer avancerade teknik för stötdämpning att vägens ojämnheter känns mer i Astra än i Cactus med dess simpla stötdämpare och enkla tempur-stolar.

Och hur det kommer sig att Insignia Country Tourer med sin avancerade dieselteknik kommer hårdstraffas i Bonus Malus där den kommer hamna på över 11 000 kr per år i skatt?

Trots att Peugeot 308 har en betydligt enklare motor i 1,2 med 130 hk så kommer den bara ligga på 1344 kr per år, medan Astra med den mycket mer avancerade 1,4 Turbo hamnar på 3066 kr per år. Peugeot har ett Co2 utsläpp på 107 medan Astran har 128.

Jag får verkligen inte ihop det hur Opels betydligt mer avancerade teknik för viktreducering, låg förbrukning och låga utsläpp får dessa resultat. Opels avancerade och revolutionerande tekniska lösningar leder tydligen till högre utsläpp.

Tydligen är less is more.

#157
2018-04-30 07:13

Om nu det är så viktigt att gå med vinst varför gör inte PSA det då och utan statliga stöd som betalats ut frekvent om man nu går med vinst. Så skyll inte på Opel att de inte begriper att man måste gå med vinst. Det verkar inte PSA heller begripa när man fått så mycket statligt stöd genom åren för att hålla näsan över vattenytan.

#158
2018-04-30 07:39

Det är ju samma sak i alla biltillverkarländer, även i Tyskland så är det ju bilföretagen som bestämmer över Merkel för alla skräms över att jobben går förlorade. Att skrämmas är ju bästa sättet att hålla folket på sin sida i vilken fråga som helst!? Staten skulle ju gå ur PSA men då började det ju se väldigt ljust ut för företaget så staten väntade med sitt beslut. Vet inte hyr dom ställer sej till frågan just idag? Det har ju inte varit fel på produkterna (förra 308 hade för bra verklig kvalitet) utan det är viktigaste (för företagen) att göra produkter av "lämplig" kvalitet (tex. VW har i 15 år gjort dåliga för dåliga produkter men folket köper ändå för det har ingen betydelse när fårskocken är igång!!!).

#159
2018-04-30 08:17

Shogun. PSA gjorde som så många andra, d.v.s man finansierade sin drift med kort- och medellånga lån. En sådan strategi förutsätter att verksamheten (det alternativa sättet att använda kapitalet) ger tillräckliga överskott för att både bekosta räntorna samt återbetalningarna. Så var inte fallet (vare sig hos PSA eller GM/Opel). PSA hade negativ rörelsemarginal och därför steg deras skuldsättning snabbare än både inkomster och tillgångar (jmfr situationen i svensk ekonomi idag). När finanskrisen sedan slog till och försäljningen vek sig rejält kunde man inte få fram kapital vare sig till drift eller investeringar. Konkursen var ett faktum. Men finanskrisen var inte orsaken utan den blottade bara ett strukturfel inom europeisk bilproduktion. PSA:s bildivision var misskött rakt igenom med sämre produktionskvalitet än konkurrenterna, en marknadsmix med obefintlig lönsamhet och låg konkurrenskraft samt på tok för höga kostnader för både utveckling som tillverkning.

I en fungerande ekonomi slås sådana aktörer ut från marknaden. Deras produkter ersätts då med något annat som kunder och investerare finner bättre. I fallet PSA blev så inte fallet eftersom protektionistiska krafter fick franska politiker att öppna plånboken. Pengar som normalt sett skulle gå till folkets väl och ve prioriterades om till förmån för den franska bilindustrin. Man lät alltså gamla och sjuka bekosta driften av PSA.

Med tanke på de politiska åsikter som Raphael normalt sett brukar ge uttryck för här i trådarna är det för mig en obegriplig prioritering. Men herregud. I krig, kärlek och biltillverkning är allt tillåtet!

MVH AL

#160
2018-04-30 08:47

Raphael 2018-04-29 20:31
Rålle, ja Volvo har pekskärm och sågas inte för Volvo är Volvo. Det har vi sett flera gånger i det här forumet.

Ja Rappa det spelar ingen roll om det är Volvo, MB eller vilken skitbil som helst.
Jag och många andra sågar att alla knappar skall vara i skärmen.
Har du inte något sunt förnuft.
Den dagen Citroën lägger handbromsen i skärmen kommer du att hylla den även om den ligger i tredje menyn.
Min åsikt är att jag skall kunna kasta nycklarna till vem som helst och han skall bara kunna köra iväg utan grundkurs i bilen i fråga.
Sedan är det en annan historia eller fråga att alla tillverkare driver iväg åt det hållet med skärmarna och störst är bäst.

#161
2018-04-30 08:48

Intressant tråd. Man kan fundera över mognadsgraden på del skribenter, som tydligen ser som sin livsuppgift att i denna tråd kritisera allt som handlar om nåt från Frankrike. Inte så mycket om en speciell bilmodell.
Att Raphael är positiv går inte att acceptera - han ska sablas ner.
Det blir lite som i en hönsgård, en udda höna ska man hacka på. Förresten är det inte unikt för franska bilar, liknande debattklimat kan hittas runt Opel, Toyota och VW.
Sen är det ju inte lätt att vara Citroen. Är de udda - då är det fel "varför är de inte som andra bilar?".
Är de mer lika andra bilar - då är det fel "varför är de inte annorlunda?"

#162
2018-04-30 09:01

Hutltarn.Om jag skall säga något positivt om affären med PSA så är det att produktutformningen blivit bättre. Bilarna är trevliga att både se på som att åka i. DS är dessutom riktigt snygg!

Det enda jag hittills har saknat är vettig byggkvalitet men jag kan ju haft otur. Vad jag kunnat utläsa i pressen så lägger PSA mycket kraft där just nu. Man kan lära sig av Opel. De har gjort samma resa och tillhör de med minst fel - betydligt bättre än PSA och till och med Toyota.

MVH AL

#163
2018-04-30 09:11

Nja det håller ändå inte eftersom en bil som består uteslutande av en motor och en stötdämpare inte lär komma många meter på vägen.

Att uteslutande tjata om de enda detaljer och punkter där PSA har något att koma med men helt förneka existensen av resterande 90% där man inget har att erbjuda är inte så genomtänkt eftersom den kontrasten inte går att dölja uteslutande genom att låtsas att den inte finns.

Tillverkningskostnaderna skjuter i höjden i takt med att försäljningen sjunker.
1997 sålde Opel 1 834 000 bilar och gjorde en vinst på 471 miljoner dollar.
Idag säljer man precis hälften så mycket, det betyder att tillverkningskostnaden per bil teoretiskt sett ökat med 100 %.
Effektivare tillverkning med modernare teknik kompenserar en del i praktiken men bara en del.

Dessutom måste man då ta med att en stor del av verksamheten bestått i att utveckla teknik och bilar för amerikanska GM som belastat Opels verksamhet, där Opel fått ta av sina pengar för det arbetet men där vinsten stannat i USA.

Man har arbetat för någon som sedan inte betalat för jobbet, om 40% av verksamheten baseras på sådana affärer kan det inte sluta annat än med katastrof.
Så vitt man vet har inget annat bilföretag i välden bedrivit en sådan verksamhet där man tvingats skänka bort sitt arbete gratis.

Ju fler bilar man säljer och därmed tillverkar desto lägre blir kostnaden per bil tills man börjar göra vinst och sedan ökar vinsten i takt med ökad försäljning.
Om PSA sålde 900 000 bilar totalt skulle nog tillverkningskostnaderna se lite annorlunda ut.

#164
2018-04-30 09:50

"Det enda jag hittills har saknat är vettig byggkvalitet men jag kan ju haft otur. Vad jag kunnat utläsa i pressen så lägger PSA mycket kraft där just nu. Man kan lära sig av Opel. De har gjort samma resa och tillhör de med minst fel - betydligt bättre än PSA och till och med Toyota."

Man hoppas ju på det, den ambitionen till förbättring kan dock bromsas av de som hävdar att kvalitetsförbättring är helt onödig då den alltid varit av högsta klass och det aldrig funnits några fel på bilarna, sådan argument är okloka och kontraproduktiva.

Lyckligtvis tycks dock PSA själva ha en mer realistisk syn på detta än vad entusiasterna har.

#165
2018-04-30 11:27

Shogun, det har tydligen undkommit dig att PSA idag tjänar pengar! Det är ingen hemlighet att PSA drabbades, som många andra, när finanskrisen gjorde att bilförsäljningen i Europa sjönk. Efetersom Europa är PSAs hemmamarknad så innebar det problem. Men PSA var snabba med att ta sig ur krisen, och de gjorde det bl a genom att effektivisera produktionen och sänka produktionskostnaderna så man kan överleva på mindre volymer. De höjde kvaliteten, de lanserade nya modeller där de tog ut svängarna och de anpassade produktionen till att vara mer flexibel och de har lagt ner fabriker. Och de har lagt ner olönsamma modeller/versioner, minskat produktutbudet, skurit ner antal plattformar. De har avslutat samarbetet med BMW för den olyckliga 1.6 Prince motorn och ersatt den med en egenutvecklad 1.6 PureTech turbo, på det sättet behöver de inte dela intäkterna med BMW. Organisationen har trimmats, managementmodellen setts över och istället för en trögstyrd hierarki så har man slimmat beslutsgången med mer närkontakt med teknikerna. Den tekniska kvaliteten har höjts för nya modeller och garantikostnader minskat med 60 procent.

Och dessa förändringar beror på en man: Carlos Tavares. Han tog över när tidigare chefen tvingades lämna företaget. Tavares strategi har lyckats, så mycket att han tyvärr stärkte företaget så mycket att han fick för sig att köpa problembarnet Opel som bara gör förluster. Det var hans misstag. Men jag tror Tavares inte kommer ha tålamod med Opels oförmåga att genomföra nödvändiga förändringar så Opel kommer med stor sannolikhet att döden dö inom de närmaste 10 åren. Tavares har gett Opel en chans men sänker de inte sina produktionskostnader så kickar han ut Opel och ensamma klarar de sig inte.

#166
2018-04-30 11:39

Mso, det stämmer inte att alla knappar är i skärmen och det blir inte mer rätt att du upprepar faktafel. Under skärmen (inte i skärmen) finns knappar för elbakruta, defroster m m. Det är de man har behov av att ändra mer.

När det gäller din fråga om jag inte har sunt förnuft, självfallet har jag det. Problemet här är att ”sunt förnuft” är subjektivt och inte fakta eller universell sanning. Det kommer jag fortsätta tala om för dig varje gång du utmålar dina subjektiva personliga åsikter som fakta och universella sanningar.

Jag kan givetvis säga att sunt förnuft är att ha en stor tydlig skärm istället för små knappar långt nere på mittkonsolen. Sunt förnuft är att ha reglagen för värmestolar i form av rullhjul vid sidsn av stolen istället för sjuka knäppa knappar nere på mittkonsolen.

Så jag tycker du ska lära dig av mig vad sunt förnuft innebär, eftersom mitt sunda förnuft är berydligt mer sunt än ditt.

Eller så lägger du ner ditt sjukt tröttsamma upprepande och ständiga spammande om ”sunt förnuft” på det här forumet och inser att det handlar om personligt tycke och smak, ocj där är vi faktiskt alla olika.

Men det kanske är för mycket begärt av en represententant för Skodas PR-avdelning som får betalt för att skriva inlägg här och svartmåla konkurrenterna?!

#167
2018-04-30 12:13

N-iklas, just därför måste Opel sänka sina produktionskostnader på samma sätt som PSA gjort. Att försvara Opels höga produktionskostnader och ineffektivitet med att de för över 20 år sedan gick med vinst håller inte. Opel lever i det förflutna och har inte anpassat sig till marknadens krav. Opel måste lära sig att när volymen sänks på grund av marknadens utveckling och med allt fler aktörer och konkurrenter så måste man sänka sina kostnader genom smartare sätt att bygga bilar på.

Grunden i en bil är plattformen. PSAs moduluppbyggda och flexibla plattformar är faktiskt avancerade. De kan enkelt anpassas till olika modeller. EMP2 finns under nya Peugeot 308 hela vägen upp till DS7 Crossback, och med SUV:ar, crossovers, MPV och nya fyra dörrars coupén Peugeot 508 emellan.

Detta visar på PSAs avancerade produktions- och konstruktionsteknik. Få men flexibla plattformar som kan användas av många modeller sänker produktionskostnaderna. Enkelt i tanke men givetvis avancerat att utföra.

EMP2 är dessutom både betydligt lättare (200 kg lättare!) och mer vridstyv än tidigare plattformar PF2/PF3 och har lägre tyngdpunkt. Att påstå att PSA är ”enkla” är oseriöst! Finns inget enkelt med EMP2 i konstruktion och utförandet. Däremot är den enkel och flexibel att anpassa och klarar flera olika drivkällor. Lägg till PSAs fina motorer, hjulupphängningar, styrning och drivlinor och vi har 80 procent av bilens konstruktion som är avancerad, modern och har låga produktionskostnader.

Sen har ju varje märke inom PSA sina specialiteter som visar sig på detaljnivå. Det nya systemet för spolning av vindrutan i Cactus som är mer effektivt än tidigare och som gör att det går åt mindre mängd spolarvätska, det må verka enkelt i konstruktiin men var inte enkelt att komma på. Cactus var under utveckling under nästan 8 år där en stor del av utvecklingsarbetet handlade om att komna på nya lösningar för att spara vikt där det krävdes att man ”tänkte utanför boxen”.

Och de nya stötdämparna har varit i utveckling sedan slutet av 90-talet. De må verka enkla men funktionen är avancerad. Och det som verkar enkelt är oftast det som är svårast att komma på och lösa.

Att bränna pengar och göra krångliga lösningar som är dyra att producera, är betydligt enklare och går snabbare att komma på än att göra smarta, kostnadseffektiva lösningar som kostar mindre att producera och samtidigt är avancerad i funktion och såpass flexibla att de enkelt kan anpassas efter olika modeller.

I ärlighetens namn har PSA inte varit bra på det tidigare. Särskilt Citroën gjorde gärna produktionstekniskt krångliga lösningar, men så gick de också nästan i konkurs och togs över av Peugeot. Cactus visar att Citroën lärt sig och har gjort marknadens komfortablaste bil i sin klass utan att produktionskostnaden dragit iväg. Smarta lösningar som de nya stötdämparna, stolarna, skärm-systemet och karosslimningar bidrar till en komplett helhet av komfort och välbefinnande som är väldigt unik i klassen. Samtidigt som den är snål.

Sen kan man absolut kritisera den för den inte är rymligast, inte är mest praktisk, inte har en mångfald av aktiva förarhjälpmedel. Cactus är fortfarande en bil man kör själv! Och den är onekligen väldigt skön att köra.

#168
2018-04-30 12:26

Kan man montera varvräknare med hållare sitter vänster ovanpå från ventilationsutblåsning.
https://www.aliexpress.com/item/VEHTRKACNTOL-Universal-12v-24v-Excavator...

eller

https://www.google.se/search?q=digital+varvr%C3%A4knare+52mm+3+cyl+bilar...

#169
2018-04-30 13:10

När konkurrensen hårdnar måste man prestera bättre i marknadsföring med ännu bättre produkter och därmed bibehållen eller ökad försäljning.

Att bara acceptera att försäljningen viker och anpassa sig till det är helt förkastligt, det är så en förlorare tänker, att ge upp och bara överleva.
Ju sämre det går desto mer på offensiven ska man gå, om man kryper undan i ett hål och blir osynlig begår man självmord.
Det är på den vägen GM tvingat Opel, att bli osynligare och osynligare med vikande försäljning som följd.
När Opel sålde bäst i Europa syntes Opel lika mycket i alla sammanhang som VW gör nu.
Det var ständiga positiva rubriker och satsningar överallt, hela tiden och resultatet blev ständigt ökande försäljning.

Ingen tycker besparing, snålhet och neddragningar är attraktivt.

Om man krymper matsedeln varje gång ekonomin blir ansträngd kommer man en dag att svälta ihjäl.
Besparingar har aldrig löst några problem, endast offensiva satsningar kan åstadkomma någonting.
3008 säljer inte som den gör för att den är billig att tillverka utan för att det är en ny modell med satsningar och investeringar som förmår att attrahera köpare.

Man attraherar inte kunder genom besparingar utan genom offensiva satsningar.
Utan kunder kan man spara så mycket man vill, det är totalt verkningslöst.

#170
2018-04-30 13:11

Jag förstår inte poängen med varvräknare på den här bilen. När jag växte upp så hade min familj många bilar utan varvräknare. Det satt en klocka istället på platsen för varvräknaren. Det var bara lyxiga versioner som hade varvräknare, eller sportversioner. Min fars Alfor hade varvräknare, men inte min mors Fiat, Ford, Lancia... Men man kanske var bättre på att köra bil förr. :) Eller "kanske" förresten, nej man *var* bättre på att köra bil förr. :) För den som måste ha en varvräknare för att växla så har detta fordon ett annat hjälpmedel: Växlingsindikator. Bilen talar om när föraren ska växla, den visar det på skärmen bredvid hastighetsmätaren så behöver man inte kolla på en varvräknare om man inte hör det på ljudet.

#171
2018-04-30 13:30

En växlingsindikator är väl vanligtvis inställd på bästa möjliga ekonomi?
Om man skulle vilja ha bästa möjliga prestanda istället?
Kan man välja?

#172
2018-04-30 13:38

N-iklas, du har helt uppenbarligen inte förstått någonting av det jag har skrivit. Men du illustrerar tydligt varför Opel helt uppenbarligen kommer köra sitt gamla tänkandet in i kaklet vilket kommer att göra att Tavares kickar ut Opel och låte dem klara sig själva, vilket de inte kommer att göra. En biltillverkare måste vara flexibel för att möta marknadens krav. Låga produktionskostnader och en slimmad produktion innebär att företaget kan gå med vinst på lägre volymer. Och denna vinst kan man använda till produktoffensiver, till marknadsföring, till att förbättra bilarnas kvalitet, prestanda och funktioner och till att utveckla ny teknik. Och när man säljer fler bilar så blir det ju ännu mer vinst som man kan investera i produktutveckling.

Och det N-iklas, är faktiskt väldigt offensivt. Man satsar på att slimma produktionen, på att dela plattformar och sänka kostnaderna för att frigöra resurser för att satsa offensivt.

Det är det som PSA har gjort. PSA har minskat produktionskostnaderna och genom detta frigjort resurser till produktutveckling och investeringar därför att PSA tjänar pengar på lägre volymer. Och det måste Opel också göra om de ska överleva. Därför måste Opel också sänka sina skyhöga produktionskostnader. Det är inte ett önskemål från Tavares, det är ett absolut krav. Och uppfyller inte Opel det kravet bara för att de drömmer sig tillbaks till 1997, då kommer Tavares sparka ut Opel och då kommer Opel döden dö. Det är det alternativet Opel står inför: Sänk produktionskostnaderna eller dö. Det finns inget annat alternativ. Tavares kommer inte fortsätta pumpa in pengar till ett företag som vägrar anpassa sig till verkligheten för de tror att året fortfarande är 1997.

#173
2018-04-30 13:40

N-iklas, man är inte ute efter bästa möjliga prestanda med en Cactus. Det är ingen sportbil. Det är en mjukis, den har en mjuk fjädring och lätt styrning och mjuka stolar. Den filtrerar bort vägen. Hela bilen uppmuntrar till en avslappnad och lugn körstil. Det är vad bilen är byggd för, det är Citroëns essens. Bilen är inte byggd för mesta möjliga fart. Den kraftigaste motorn har 130 hk och någon starkare blir det inte.

#174
2018-04-30 13:41

Vill man ha prestanda så ska man satsa på en Peugeot 308 istället för en Cactus, den är mer byggd för sportig körning och den finns med starkare motorer, sportversioner och den har varvräknare.

#175
2018-04-30 13:44

Det pågår uppenbarligen SM i SPAM här...

#176
2018-04-30 13:53

Volvo, istället för intetsägande inlägg som inte har med artikeln att göra så kanske du skulle kunna ta och dela dina erfarenheter av din provkörning av Cactus?

#177
2018-04-30 14:01

AL.

Här är vi helt överens, kul! Men som sagt jag har högre krav än vad Citroen kan förmedla idag. Jag föredrar Peugeot där då de tilltalar mig mer. Men, jag litar inte på kvaliten i längden fullt ut, än. Man har mycket att bevisa för mig fortfarande. Cactus är som sagt helt ointressant.

#178
2018-04-30 14:16

Nu kommer tiotusen kronors frågan, går det att sänka produktions kostnader utan att tumma på kvalitet, tex flytta produktion till låglöneländer? Förvisso görs mer idag av robotar där avvikelser är väldigt små. Dock är det positivt att man fokuserar mer på vikten för bilarna idag är tok för tunga och energikrävande.

#179
2018-04-30 14:17

Shogun, du säger att Cactus är helt ointressant men Cactus är uppenbarligen tillräckligt intressant för dig för att läsa en artikel om den och gå in i en tråd och läsa kommentarer och dessutom hela två gånger förklara hur "helt ointressant" den är. Så nej, jag är inte övertygad om ditt totala ointresse. ;)

#180
2018-04-30 14:28

Det har till 110% med artikeln att göra, iom att du är den som spammar tråden som om ditt liv hängde på det. Jag har inget behov av att provköra den, iom att det räckte att åka en km i den på passagerarstolen, för att jag inte vill slänga iväg en enda krona för att få köpa den. Inredningen är så ful, att jag skulle behöva torka tårarna medan jag kör. Alla mina ungar och deras kompisar, använder bakrutor när de åker i våra bilar. Det är en synnerligen patetisk lösning som Citroën har valt att ta till. Korky Ja, korkad Ja.

#181
2018-04-30 15:04

Styggavargen, PSA har sänkt produktionskostnaderna utan att flytta produktion till låglöneländer. Som jag redan har tagit upp handlar det om att minska antalet plattformar som används och använda gemensam teknik i de olika modellerna och att dra ner på olönsamma modeller och modernisera och förbättra produktionstekniken samt bygga om fabrikerna för flexibel produktion med lägre volymer där man också hyr ut kapaciteten till andra. Det är den resan PSA gjort. Opel har inte gjort den, Opel har fortfarande för många modeller, för många plattformar och för mycket olika teknik i bilarna. Så visst kan Opel sänka sina produktionskostnader rejält, kanske inte så mycket med de modeller de har idag men med framtida modeller som delar plattformar och teknik. Och där man tänker om i fabrikerna.

#182
2018-04-30 15:10

Tack Volvo för din vänlighet. Du har helt rätt i att Cactus inte är en fotriktig och politiskt korrekt bil rekommenderad av Socialstyrelsen, och det är själva poängen med den. Att folk tåras för att inredningen är så ful eller får inflammation i luftrören när de ser instrumenten, att folk blir förbannade när de ser en, att man tycker det är en patetisk skitbil är alla försäljningsargument för bilen. Korky, korkad, knäpp, vansinnig, sjukt ful och sjukt snygg samtidigt. Det är ljuv musik. Citroën har aldrig gjort mainstream bilar som Socialstyrelsen gillar. Citroën har humor, stil och komfort. Citroën väcker känslor och ska göra det för annars har de inget existensberättigande. Om Citroën gjorde bilar som inte provocerade folk, så skulle de lika gärna kunna lägga ner. Andra tillverkare tävlar redan om vilken bil som är mest mineralvatten utan smak, mellanmjölk och godkänd av Socialstyrelsen och mest politiskt korrekt. Citroën har aldrig brytt sig om det. Och det ska de hyllas för!

#183
2018-04-30 15:28

Raphael
Nu får du sluta. Äger du Citroën?
Uppenbarligen tar du kritik mot märket personligt vilket visar sig i ditt senaste svar mot VolvoXC90. Även om han sågar Cactusen i hårda ordalag så tar du det personligt. Det är helt uppenbart.
Det verkar annars väldigt långsökt att argumentera utifrån vad Socialstyrelsen tycker, vad som är politiskt korrekt, etc.
Du kan helt enkelt inte ta att någon sågar fransk bil, oavsett vilket språkbruk som används.
Nu vill jag inte höra en replik med ”nej, jag tar det inte personligt...”....

#184
2018-04-30 15:44

Axa, nu för du sluta med dina sjukt tröttsamma kommentarer till mig. Nej jag tar det inte personligt att man kritiserar Citroën. Jag tycker det är jättebra att man kritiserar och sågar Citroën eftersom Citroën ska väcka känslor, det är ingen mainstream bil och det är inte syftet med märket heller. Det är ingen politiskt korrekt bil godkänd av Socialstyrelsen, och det tycker jag är bra och utmärkt. Sågningar är alltså varmt välkomna.

#185
2018-04-30 15:48

Axa, du tar det uppenbarligt väldigt personligt att jag inte är negativ om Citroën och att jag tycker att Cactus är en fenomenal bil. Du accepterar inte att jag uttrycker min åsikt om Citroën eller om Cactus. Det är helt uppenbart att du inte klarar av min positiva inställning, eftersom du klagar på mig varje gång jag är positiv.

Låt mig då förklara en viktig sak för dig Axa, om alla tyckte som du i det här forumet så skulle det inte bli någon diskussion. I det här forumet får man lära sig hantera att människor tycker olika. Jag tycker annorlunda än dig och jag försvarar min rätt att tycka det och jag kommer försvara min rätt varje gång du klagar på mig för att jag uttrycker mina positiva erfarenheter. Varje gång jag besvarar kritik mot Citroen och förklarar märkets vision och syfte, så tar du det som personlig kritik och attack. Och det intressanta är Axa, att du tar det personligt även när det är en annan än dig som jag besvarar. Jag säger nu detta igen till dig: Om vi alla uttrycker samma åsikter så blir det inget roligt, det blir en homogen monokultur.. Jag ber dig därför vänligt men bestämt om att sluta klaga på mig varje gång jag uttrycker en annan åsikt än din. Och snälla du, sluta ta det så personligt att jag tycker annorlunda, sluta ta det så personligt att jag går i svaromål. Jag har inga åsikter om dig eller om din person. Men det funkar inte i längden att du klagar på mig varje gång bara för att du tar allt så personligt.

#186
2018-04-30 15:49

Axa, har du verkligen inget annat att tillföra diskussionen om Cactus än att klaga på mig bara för att jag har en annan åsikt om den än du har?

#187
2018-04-30 15:58

Rapahel.

När någon som du är så entusiastik över en så i mina ögon simpel bil på många sätt så måste jag bara bli en motvikt till allt hyllande till något så simpelt i många avseenden. Och påpekar det två ggr, hur många ggr har du själv kommenterat denna simpla bil och försvarat den? Den behöver allt försvar den kan få........;o)

Jag föredrar Peugeot, gärna en 3008 suv/crossover med bekvämt insteg/ursteg till kupen. Kvaliten i längden är ett frågetecken dock för de höga krav jag har.

#188
2018-04-30 16:03

Shogun min vän, jag bara såg det humoristiska i att du skriver flera inlägg om något som du kallar för "helt ointressant". ;) Eftersom jag finner bilen både bra och intressant så är det rätt naturligt att jag deltar i diskussioner om den, men när det är något som jag finner helt ointressant så har jag givetvis inget intresse av att diskutera. Jag diskuterar bara det jag finner intressant. :) Så min kommentar var lite "tongue-in-cheek".... Jag tror inte den behöver försvar, den kommer hitta sina köpare hos de som uppskattar den för dess särskilda kvaliteter. Och ja, den är inte för alla. Men det är intressant att så många redan har hunnit provköra den och sågat den fast den precis haft premiär hos återförsäljarna. För givetvis kan man inte säga något om en bils kvaliteter innan man har provat den, men det tror jag nog att vi alla här är överrens om.

#189
2018-04-30 16:10

Peugeot 3008 är en helt annan bil, ett helt annat koncept. Peugeot 308 är den Peugeot som ligger närmast i storlek och biltyp som Cactus, fast de är väldigt olika. Cactus är inte en bil för den som önskar en dynamisk körupplevelse med tät kontakt med vägen. Cactus är raka motsatsen till det, vilket jag tycker är bra. Även om Citroën själva ser den som en modern tolkning av 2CV så ser jag den mer som en modern GS/GSA. Cactus är definitivt inte för alla, det är inte heller poängen med den. Ska man överleva på dagens marknad tror jag att man måste erbjuda något annorlunda, som sticker ut, som väcker känslor, som inte är politiskt korrekt och godkänt av Socialstyrelsen.

#190
2018-04-30 16:14

Apropå Peugeot 3008 så är den nr 1 i Auto Express "Driver Power Survey", före Kia Niro med flera. Och ägarna upplever färre problem med 3008 än ägarna till Kia Niro...
http://www.autoexpress.co.uk/best-cars/driver-power/95238/best-cars-to-o...

#191
2018-04-30 16:21

Ser helt okej ut. Brukar faktiskt aldrig öppna bakrutorna för den delen men det är ju inte någon nackdel att man kan det.

#192
2018-04-30 16:33

Det går utmärkt att öppna bakrutorna, man tar tag i spännlåset och för ut dem. Går på ett litet kick. Och när man vill stänga så gör man samma rörelse fast omvänt. Både höger och vänster sidofönster bak går att öppna för den som vill. Men det finns inte så stor poäng med det när man har klimatanläggning.

#193
2018-04-30 16:43

Rapahel.

När en simpel bil (min åsikt) får ca 150-200 inlägg, ja då funderar man vad som kan generera detta för denna bil. Men tar man bort dina inlägg/försvar så försvinner närmare hälften av inläggen..... Bilen är lika ointressant som tidigare för mig. Men för andra som inte har så höga krav på kvalitet osv kan Cactus vara ett alternativ, så varför inte......

Men du har min respekt för ditt kunnande/entusiasm om/för grod/snigel ätar bilar......

#194
2018-04-30 16:51

Cactusen måste va en skitbil för så mycket ordbajseri om en simpel billigt utförd fransos har jag aldrig sett.

#195
2018-04-30 17:07

Kvalitet kan man bedöma olika. Jag har inte sett någon evidens för att Cactus skulle vara dåligt ihopsatt, ha dålig driftsäkerhet eller kvalitet. Men visst, vissa vill köra riskokare medan jag föredrar ratatouille. :) I vilket fall som helst tycker jag uppdateringarna är bra och gör Cactus ännu mer konkurrenskraftig. Den nya fjädringen och stolarna är utan tvivel unikt på marknaden. Fast jag tror att det som kommer lyfta försäljningen i Sverige är C5 Aircross (med samma fjädring som Cactus).

#196
2018-04-30 17:26

Raffe
Du får tycka att Cactusen är en fantastisk bil. Jag skiter i vilket.
Jag tycker det är märkligt att du känner att du behöver spotta ut dig minst 3-5 kommentarer för att besvara ett ”påhopp”.
Jag och flera andra har tillfört diskussionen genom att påpeka det vi tycker är bra eller dåligt med Cactusen.
Anledningen till att jag kritiserar dig är att du i princip generar inget själv utan handlar mest om upprepade försök till försvar för Cactusen och hela franska bilindustrin.

Du verkar ha ett tvångssyndrom där du bara känner att du måste bemöta varenda inlägg om Cactusen med minst 4-5 egna inlägg...

#197
2018-04-30 18:20

Jag kan i ett större sammanhang, utöver själva bilindustrin, se mycket charm i det franska sättet att leva. God mat, bra viner, fantastiska ostar och salta ostron - ja det finns mycket att hämta i den franska kulturen. Att Frankrike månar om sin särprägel ger förstås problem när det kommer till globaliseringen. Världspopulationen dömer efter någon slags standardmall när det kommer till design, kvalitet och utformning. Men det finns alltid entusiaster som är beredda att överse med brister och omfamna inte bara franska bilar utan även italienska. Britterna är väl de som har de största problemen. Kanske.

#198
2018-04-30 19:44

Världen har förändrat sej, och fortsätter göra det. Glöm det som var "sant" förr i tiden och lev i nutiden. Jag älskar mina Italienska kvalitetsverktyg (typ. Rupes) och lyfter baskern för fransmännen när dom lyckats med att både göra stålar samt leverera verklig kvalitet (Warranty Week statistikerna där tex. tyskarna är sämst, PSA lika med Toyota). Kom igen nu! Snart är 200 kommentarer levererade! Dom nästa tack av sådana som provkört bilen eller så kan ni fråga mej (som kärt nya Cactus) ifall ni verkligen vill veta något? Kanske jag kan svara?

#199
2018-04-30 19:53

F ö provkörde jag detta underverk idag och har skapat en tråd i forumet...för den som ev är intresserad av andra åsikter än Raphaels.

#200
2018-04-30 20:35

Jag tror att Citroën har hittat ett substitut till den tidigare geniala gasfjädringen och ser fram mot att den tar plats i en modern bil där man hittar det som jag saknar i Cactus.
Och detsamma när det gäller stolars komfort och vissa andra innovativt lösningar.
Jag avskyr sportattribut på bruksbilar!

#201
2018-04-30 20:55

Den nya fjädringen är inte riktigt lika flytande som gasfjädringen i upplevelse, men den kommer rätt nära och den är ändå betydligt mer filtrerad från vägen än andra bilar, men det märks mest på ojämna vägar, farthinder och så vidare. Och i kombination med de nya stolarna. Stolarna och fjädringen jobbar i team kan man säga. C5 Aircross med samma fjädring kommer efter sommaren till Sverige, och den bygger på EMP2 plattformen som har adaptiv farthållare och LED-strålkastare så Saabnisse blir glad.

#202
2018-04-30 22:45

Alla bilar kan man någon gång behöva trampa gasen i botten på för att trafiksituationen kräver det.
Det har inget med vad bilen är "tänkt för" att göra utan det är en uppgift den måste klara av därför att trafiksituationen kräver det.
En bil som inte kan hantera normalt förekommande trafiksituationer därför att den "inte är tänkt för det" är olämplig som transportmedel.

Affärsmetoden att klä sig i säck och aska när omgivningen kräver och PSA:s fega taktik att inte våga konfrontera konkurrenterna med överlägsna produkter, är helt förkastlig, den bygger på att acceptera att alla är inkompetenta och odugliga och inte klarar av att öka försäljningen av bilarna och istället anpassa sig till situationer med nedläggningar, försämringar, nerdragningar och bygga sin existens och verksamhet på detta faktum att inkompetens och oduglighet styr hela verksamheten.

Istället för att sälja mer bilar och få bättre ekonomi på det sättet minskar man kostnaderna för sin verksamhet, ynkligt.

Det finns bara ett enda sätt att bedriva en verksamhet och det är att krossa sina motståndare.
Man skall göra detta och lyckas eller försöka göra det och dö under försöket.
Att kapitulera och anpassa sig till de villkor omgivningen dikterar är föraktligt, ynkligt och avskyvärt.

Napoleon som jag till viss del uppskattar och till viss del beundrar var av samma åsikt.
Och Napoleon var faktiskt fransk, även om det kanske är en ovälkommen nyhet.
Förresten skapade Napoleon storhertigdömet Hessen som senare adlade familjen Opel.

Dagen styrelsesätt med en föraktfull syn på arbetare som en simpel "förbrukningsvara" som kan utnyttjas för att tjäna pengar på, påminner mer om Bourbonerna och adelns metoder före revolutionen.

#203
2018-04-30 23:15

N-iklas, man behöver inte en var räknare för att trampa gasen i botten och självklart klarar bilen av det. Du kanske ska prova bilen först innan du sågar den för att den inte är en Opel? Min mor har haft många bilar utan varvräknare - Fiat, Ford, Lancia m fö. De hade klocka på varvräknarens plats. Det gick hur bra som helst för henne att trampa gasen i botten. Om man måste ha en varvräknare för att göra en omkörning etc kan man uppenbart inte köra bil.

PSA har minskat kostnader genom att utveckla avancerade, modulära och flexibla plattformar som enkelt kan utgöra grunden för en mängd olika modeller, istället för Opels pengaslöseri genom att bygga en separat plattform för varje modell de lanserat. Tack vare PSAs smarthet så tjänar de pengar, så mycket att de kunde köpa upp Opel. Om Opel fortsätter att slösa pengar istället för att anpassa sina produkter till marknadens krav så kommer Tavares sparka ut Opel. Men utifrån allt som N-iklas skriver är det tydligt att Opel fortfarande tror det är 1997.

N-iklas hyllar Opels tekniska kompetens och påstår att PSAs produkter är ”enkla”. Well, Opel som riskerar böter för de släpper ut för mycket Co2 för Opel inte kan bygga bilar med låg förbrukning och låga utsläpp. Helt uppenbart är det inkompetens och oduglighet som råder hos Opel eftersom de under flera år gått med så stora förluster att GM tröttnade. N-iklas kan påstå hur mycket som helst om att Opels produkter bräcker konkurrenterna men helt uppenbart är att Opels försäljning sjunker. Nya Astran tappar i försäljning. PSAs nya produkter går däremot bra på marknaden. Peugeot 3008 och 2008 har blivit stora succéer, Citroën C3 Aircross säljer också bättre än konkurrenterna.

Helt klart har PSA lyckats bättre med sina produktlanseringar än Opel gjort de senaste åren.

#204
2018-04-30 23:23

N-iklas ställde frågan varför en Citroën istället för en Ford, Hyundai, Kia eller Toyota. Svaret är komfort. C3 Aircross säljer mer än Kia Stonic och Hyundai Kona gör tillsammans, den säljer mer än Seat Arona och VW T-Roc och även mer än sitt Opel-syskon. Varför? Komfort! Konkurrenterna är stötigare, hårdare. Citroën ligger bättre på vägen och är mer avslappnad att köra.

Nya Cactus betonar komforten ytterligare, med ännu skönare fjädring, ännu tystare (mer ljudisolering, tjockare mattor) mer förfining.

Att satsa offensivt är att göra annorlunda, göra bilar som andra inte gör, att erbjuda något eget som väcker känslor. Cactus är ett unikt erbjudande. Det är inte en bil för alla. Det finns bilar som är mer praktiska, det finns bilar som har mer förarassistans, det finns bilar som är sportigare och mer dynamiska osv. Men det finns ingen som är lika komfortabel i stora småbilsklassen som Cactus. Så det är en modig bil i en tid där alla ska vara ”sportiga”.

#205
2018-05-01 07:05

N-iklas #202
Napoleon var korsikan och det är en avsevärd skillnad mot att ses som fransman.

#206
2018-05-01 07:22

Lasse, javisst helt riktigt, men Napoleon II, III och IV var fransmän.
Men det var väl inte dessa N-iklas avsåg.

#207
2018-05-01 07:37

Det här påminner om Perpetuum mobile (evighetsmaskinen). Måtte friktionen ta ut sin rätt--- snart !

#208
2018-05-01 10:22

N-iklas, Opel har befunnit sig i fritt fall ekonomiskt under de senaste 20 åren. Du kan skriva hur många inlägg som helst om att Opel är ”avancerade” och PSA ”enkla”, men fakta kvarstår: PSA köpte upp Opel, inte tvärtom. Om inte PSA hade köpt Opel så hade Opel gått i konkurs och inte funnits kvar idag. Och i ärlighetens namn tycker jag det var ett misstag att köpa Opel för Opel förstår inte att de måste gå med vinst, Opel har inte klarat att anpassa sig efter marknaden de senaste 20 åren så varför skulle de göra det nu? PSA har lyckats med nödvändiga omstruktureringar och en effektivare produktion. De senaste lanseringarna på marknaden har blivit lyckosamma. Det gör att PSA har resurser att satsa. Opel satsade i 20 år och GM betalade som om de hade en outtömlig kassa. Det fungerade inte. Att vägra acceptera den ekonomiska realiteten och genomföra nödvändiga förändringar, det är att köra huvudet ända in i kaklet och förlora. Och ärligt talat så skulle jag inte sakna Opel ett dugg, de får gärna döden dö för deras oförmåga till anpassning efter marknadens verklighet.

#209
2018-05-01 10:29

PSA skulle heller inte funnits om inte staten i Frankrike öst in pengar i företaget under många år. Så de är inte ett dugg bättre än Opel.......

#210
2018-05-01 11:17

Shogun. +1. Det är alldeles rätt. Historieförfalskningen är monumental i denna tråd, så även användandet av fakta. Och har du krav på driftsäkerhet avråder jag dig från ett köp av PSA-produkter. Det finns det gott om "evidens" som visar...http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/brista...

MVH AL

#211
2018-05-01 11:16

Shogun, fast där har du fel! PSA lånade pengar av franska staten för att göra nödvändiga omstruktureringar och sänka produktionskostnaderna och effektivisera tillverkningen. Om PSA inte hade gjort dessa förändringar så hade PSA inte lyckats ta sig upp ur fallet. PSA tjänar pengar idag! Det beror inte på franska staten att PSA tjänar pengar idag, utan det beror på det arbete PSA gjort för att sänka kostnader och anpassa företaget efter marknaden. Det arbetet har Opel inte gjort. Opel har under 20 års tid fått pengar av GM, utan att Opel förändrat sin verksamhet. Så det handlar inte om att bara få kapital, det handlar om vad man gör med det! Så PSA är bättre än Opel.

#212
2018-05-01 11:23

AL, historieförfalskning är att påstå att det bara räcker med tillskott av kapital. Opel har fått tillskott av GM under många år men inte förändrat verksamheten och därför fortsätter deras verksamhet att blöda. PSA har använt kapitaltillskottet till att kavla upp ärmarna och förändra företaget och verksamheten på flera plan för att bli mer kostnadseffektiva, ge mer kvalitet och tjäna pengar på färre produkter och öka sina marginaler. Det är ett arbete som fortfarande pågår. Tack vare det har PSA stoppat blödningen och tagit sig upp ur svackan. Opel är fortfarande kvar i svackan. Jag ser inget fel i att staten hjälper med finansiering till självhjälp, men då måste företaget också vara berett att göra nödvändiga förändringar, vilket faktiskt PSA gjort.

#213
2018-05-01 11:26

AL, när jag säger mina PSA produkter varit driftsäkra och inte haft fel, när mina släktingars bilar fungerar bra, när andra i forumet delgett att deras fungerar vraså kallar du det anekdotiska bevis. Sen utgår du från egna trista erfarenheter och skjuter andra i sank utifrån dina egna anekdotiska bevis. Sanslöst hyckleri från AL!

#214
2018-05-01 11:27

Som en liten korrigering. PSA fick inte lån någon annanstans för sin fortsatta drift och tvingade de franska politikerna att ta kapitalet från de offentliga budgetarna (pengar till operationer och gamla och sjuka) för att "strukturera om bolaget". Och det är inte de nya modellerna som gör att PSA "vänt skutan" utan att den generella efterfrågan på nya bilar är starkare på PSA:s huvudmarknader än vad det var under finanskrisen. Notera särskilt att betalningsvilja från kunderna inte är ett dugg högre idag än vad den var i mitten av 2000-talet.

Så precis som jag skrev redan år 2010. PSA kan enbart räddas via en makroekonomisk återhämtning i EU och tjing vad rätt jag fick - ödmjuk som jag är lägger jag inte till som vanligt;-))))

MVH AL

#215
2018-05-01 11:29

”FORGET THE GERMANS — PEUGEOT 3008 TOPS DRIVER POWER LIST OF THE BEST NEW CARS TO OWN”
https://www.google.se/amp/s/www.driving.co.uk/news/peugeot-3008-tops-dri...

Detta är inte anekdotiska bevis utan en undersökning utförd med 80 000 bilägare. Peugeot toppar listan!

#216
2018-05-01 11:34

Raphael. Rent samhällsekonomiskt är det inget annat än ett gigantisk slöseri med resurser att rädda kvar en biltillverkare som blöder. Det finns gott om många andra sätt att tillgodose efterfrågan av transporter via befintlig kapacitet och via de aktörer som klarar sin produktion utan externt kapital. Dessutom med mindre förluster och med högre kvalitet. Att pumpa in miljarder av gamla och sjukas pengar i PSA är inte bara slöseri, det är dessutom gravt omoraliskt, oetiskt och om något hyckleri.

Det finns helt enkelt ingen som helst grund för PSA;s existens lika lite som Opel eller GM, i alla fall inte utifrån ekonomisk synvinkel.

MVH AL

#217
2018-05-01 11:41

Raphael. Det är ingen evidens för att PSA har förbättrat sin driftsäkerhet eller ens att den är bättre än någon annan. För att dra sådana slutsatser måste man göra en korrekt statistisk mätning enligt matematikens orubbliga lagar, vilket det inte är frågan om.
För att nyttja sådana tekniker som du tänker på (statistisk inferens)måste det till ett slumpmässigt urval och det villkoren är inte uppfyllda här. Inte ens i den svenska postmodernistiska flumskolan är ett sådant underlag användbart. Evidensen faller härigenom.

MVH AL

#218
2018-05-01 11:41

AL, där har du faktiskt helt fel! Det är tack vare PSA:s strategi "Back in the race" som företaget lyckades stoppa blödningen och pengarullningen. Och strategin lyckades uppenbarligen. När Back in the race hade lyckats snabbare än förväntat så gick PSA över till nästa fas: Push to pass och det är den strategin som PSA befinner sig i nu. Jag skrev inte att det var de nya modellerna som vänt skutan, jag skrev att det var omstruktureringen av företaget med kostnadsnedskärningar och besparingar. Däremot så har de nya modellerna varit lyckosamma på marknaden, men det är strategin av att skära i kostnader, effektivisera tillverkningen och höja kvaliteten som har stoppat blödningen och vänt företaget.

#219
2018-05-01 11:44

AL, du fortsätter med ditt sanslösa hycklande! Så när jag hänvisar till undersökningar så är det "ingen evidens". Men när du hänvisar till dina personliga anekdoter så gäller plötsligt inte "korrekt statistiskt mätning" längre. Det gäller bara när jag säger något men inte för dig själv. Det är ju mobbning du ägnar dig åt när du inte har samma regler för dig själv som du har på mina inlägg.

#220
2018-05-01 11:47

AL, din länk till dina erfarenheter av en Grand Picasso är ingen evidens för att PSA har sänkt sin driftsäkerhet eller att de är sämre än någon annan. För att dra sådana slutsatser måste man göra en korrekt statistisk mätning enligt matematikens orrubliga lagar, vilket dina personliga åsikter om PSA inte handlar om. Du väljer att sprida flum AL istället för korrekt vetenskap och det är ett sanslöst hyckleri.

#221
2018-05-01 11:54

AL, Jag vet inte vilken flumskola du har gått som tror att det bara är att sitta på häcken med armarna i kors! Att bilförsäljningen i Europa har ökat har gjort att back to the race kunde avslutas snabbare än beräknat, men om PSA inte hade gjort de omstruktureringar som de faktiskt gjorde så hade de fortsatt att blöda. Vi kan ju faktiskt se att den ökande bilförsäljningen i Europa inte har lyckats att rädda Opel! Det är skrämmande att du inte förstår att det är bra att sänka kostnader, öka effektiviteten och höja kvaliteten i företaget. Det är bra att kunna tjäna pengar på färre volymer, för när marknaden åker upp så innebär det högre intäkter än utan dessa omstruktureringar.

#222
2018-05-01 12:00

AL, du missar hela tiden att företaget använde det finansiella tillskottet till strukturera om företaget, sänka kostnaderna, höja kvaliteten och investera i framtiden. Det går bra för PSA nu och blödningen är stoppad. Den franska staten gav PSA chansen att förändra sig för att bättre möta marknadens krav och därmed göra vinst. Vilket räddar arbetskraft, pensioner och drar in pengar till Frankrike. PSA är ett stort exportföretag och därför viktigt för att dra in pengar till den franska statskassan. Du klarar inte av att svälja att PSA faktiskt lyckades med sitt förändringsarbete och den franska statens investering var därför lyckad.

#223
2018-05-01 12:05

AL, för att balansera upp din flumskola och alla dina faktafel, så rekommenderar jag den här artikeln från 2016 som sammanfattar de lyckade resultaten av "Back in the race" strategin.
https://automotivemanufacturingsolutions.com/focus/psa-back-in-the-race

"Some key objectives for the turnaround were set not long after Tavares took the helm. His ‘Back In The Race’ strategy called for a 2% operating margin in 2016, major cost savings, an overhaul and reduction of the company’s model line-up, and the modernisation of key manufacturing facilities. The four pillars of the new strategy were aimed at differentiating the brands better, especially with improving pricing; focusing on a reduced range of core models globally; achieving profitable growth worldwide; and establishing competitiveness in all core areas of the business.

Although much remains to be done, the success of this new strategy is already becoming clear, as shown by the 2015 figures; having targeted a 2% operating margin by 2016, the automotive division achieved a 5% margin last year. Moreover, the company’s net profit of €1.2 billion compared very favourably with losses of €555m in 2014. Group revenue rose by 6% after adjustments, following the planned sale of Faurecia’s exterior components division to Plastic Omnium."

#224
2018-05-01 12:05

Raphael min vän. Om man skall börja prata om evidens och skillnader måste villkoren för statistisk inferens vara uppfyllda. Det är de inte i den länken du redovisade och det är den inte i någon av de övriga underlag som du lagt fram här genom åren.

Mina erfarenheter är just mina egna. De utgör precis samma typ av evidens som de länkar som du redovisar. Där har du poängen.

MVH AL

#225
2018-05-01 12:16

Din artikel handlar inte om ekonomi utan om ett företags omstrukturering. Du måste alltså skilja på produktionsteori och vad PSA pysslar med för att kunna dela ut pengar till sina ägare.

Rent ekonomiskt skulle PSA avvecklas. Det finns gott om andra sätt att tillgodose transportefterfrågan via befintlig apparatur - dessutom till en lägre kostnad - än genom att rädda kvar PSA och upprätthålla en överkapacitet som inte är nödvändig. Vid en sådan situation får vi kapital över som kan användas till andra saker än att producera bilar. Och vi blir alla rikare.

Jag kan ganska snabbt rabbla upp ett antal andra utgiftsområde som är betydligt viktigare än att gynna PSA - både utifrån ett etiskt, ekonomiskt och moraliskt perspektiv. Att Raphael väljer att blunda för dessa må vara hans prioritering men om jag utgår från de uppfattningar som han normalt sett kommunicerar här i trådarna är det högst inkonsekvent.

MVH AL

#226
2018-05-01 12:16

Som kontrast till AL:s postmodernistiska flum och ovetenskapliga påståenden, så kommer här presentationen av strategin Push-to-pass från 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=iwB7Q_kKTLQ

Det är bara i den svenska postmodernistiska flumskolan som man kan tro att ett företag kan sitta på rumpan och låta marknadens utveckling sköta om allt och ge vinst. Men som vi faktiskt kan se, så är verkligheten annorlunda. Det var Opels strategi att sitta med armarna i kors och hoppas på att bilförsäljningen skulle gå upp, och vi kan se vart dessa idéer tog Opel. PSA:s strategi var inte att vänta, utan att göra något åt situationen och de har uppenbarligen lyckats med det. Och det betyder att även om bilförsäljningen har gått upp i Europa nu så är PSA bättre rustade för framtida nedgångar än de någonsin varit tidigare, just för att de inte nöjde sig med att sitta och vänta.

Det som AL bortser ifrån, det är att marknaden är mycket mer konkurrensutsatt idag än den har varit tidigare. Nya aktörer har inträtt på marknaden. De flesta företag satsar på att finnas i de flesta segment. De kinesiska biltillverkarna har börjat exportera utanför Kina och kommer i allt fler länder. De Indiska tillverkarna satsar hårt. Det handlar inte längre om USA, Europa och Japan. För att möta detta så fungerar det inte att sitta med armarna i kors och tro att bara marknaden för bilar ökar så räddas företaget.

Dessutom behöver vi titta på demografiska förändringar där yngre människor inte längre är intresserade av att ha bil. Yngre är mycket mer flexibla gällande transporter än äldre. Och det är en utmaning som man faktiskt bör ha med när man utvecklar företaget. Bilar är inte attraktiva för ungdomar längre, ungdomar har andra intressen. Återväxten är alltså dålig.

#227
2018-05-01 12:21

F.ö har Raphael helt fel I frågan om PSA och deras uppköp av Opel. Att sämre produkter kan dominera en marknad och slå ut de som är tekniskt bättre upptäckte man redan på 70-talet. Skälet till att de kan bli så stavas differens i information och kunskap. The market for lemons är en välkänd skrift som är direkt applicerbar på affären mellan PSA och Opel och den ingå vanligen i studier i ämnet ekonomi vid våra universitet. Här kan Raphael läsa mer..https://www.economist.com/news/economics-brief/21702428-george-akerlofs-...

MVH AL

#228
2018-05-01 12:21

I det här fallet håller jag med AL om att staten inte ska använda skattepengar för att rädda bilföretag, eller banker och andra företag.
Det är ett incitament för att fortsätta dåligt företagande som leder till nya kriser och nya hjälppaket med skattepengar.

#229
2018-05-01 12:23

AL, Driver Power Survey är en undersökning med 80 000 deltagare. Vi har även Warranty Direct som inte är en undersökning, utan som utgår från faktiska data om reparationer och kostnader. Dessa visar att PSA:s produkter tillhör de främsta och att dina ovetenskapliga påståenden från den svenska postmodernistiska flumskolan om att PSA har dålig kvalitet och driftsäkerhet saknar stöd. Dina påståenden är anektdotiska, verkligheten ser annorlunda ut.

#230
2018-05-01 12:31

Nej AL, nu flummar du igen. PSA kunde köpa upp Opel därför att PSA lyckades med sina omstruktureringar och stoppade blödningen av företaget vilket satte PSA i en finansiellt stabil situation. Opel blöder därför att Opel inte har gjort nödvändiga omstruktureringar, Opel har för höga kostnader. Din postmodernistiska artikel har inget att göra med det jag säger utan är halmgubbe-argumentation och whataboutism.

Sen att du påstår att den artikel jag länkade till inte handlar om ekonomi, ja det var ju ett intressant påstående från flumskolan.

"Although much remains to be done, the success of this new strategy is already becoming clear, as shown by the 2015 figures; having targeted a 2% operating margin by 2016, the automotive division achieved a 5% margin last year. Moreover, the company’s net profit of €1.2 billion compared very favourably with losses of €555m in 2014. Group revenue rose by 6% after adjustments, following the planned sale of Faurecia’s exterior components division to Plastic Omnium."

Detta var alltså resultatet av strategin år 2016. Hur man kan förneka detta faktum, det kan endast studenter i den postmodernistiska flumskolan svara på.

#231
2018-05-01 12:32

Ja Raphael. Att återväxten är dålig och att vi planerar våra resor annorlunda är knappast ett argument för att pumpa in tiotals miljarder i en ineffektiv bilproducent - vars produkter dessutom inte håller ihop lika länge som andras (enligt ett evidensbaserad underlag som följer den statistiska teorin). Det bekräftar tvärtom precis det jag skriver, nämligen att PSA skulle ha avvecklats.

Det Raphael inte lyckats förklara är varför man skall bibehålla en producent som inte klarat av sin uppgift, dessutom på bekostnad av andra svaga gruppers väl och ve. Att man strukturerat om bolaget och lyckas hålla liv i det i några år till (via detta kapital) är inte ett argument för det.

Det finns - precis som Raphael är inne på - redan gott om bilproducenter i världen. De har både kapacitet och möjlighet att möta marknadens efterfrågan. PSA hade inte det och man kommer inte ha det i nästa veva heller (då även fler bolag kommer gå under).

Att man köpt Opel och nu ersätter bättre lösningar med sämre är heller inget som gynnar någon.

MVH AL

#232
2018-05-01 12:38

Åter Raphael. Om du inte känner till vad statiskt inferens är och hur det används så undvik ämnet. Ingen av de 80 000 svaren är ett dugg mer korrekta än min egen erfarenhet. Det gäller även om Raphael visar upp 800 000 svar. Warranty gäller ungefär samma sak. Det är inga slumpmässiga urval där heller och dessutom påverkas resultatet av uppenbara bas (i frågan om teknisk komplexitet). Därutöver är det ett index och även om indexberäkningar inte ingår i den svenska flumskolan så är det en sammansättning av flera olika faktorer och följaktligen ingen evidens för felfrihet.

Är det inte dags Raphael att du läser på?

MVH AL

#233
2018-05-01 12:39

AL, ditt postmodernistiska teoribygge är förvisso intressant men ändå flum och helt uppenbart byggt på ideologi och inte rationell vetenskap. Självfallet handlade det inte om transportbehov som gjorde att franska staten valde att investera i PSA. Utan det handlar om att värna om franska arbetstillfällen och jobb och ge ett betydande exportföretag hjälp till självhjälp för att strukturera om verksamheten och reda ut sin situation, vilket PSA bevisligen har lyckats med att göra. Franska staten hade självfallet inte investerat i PSA om de inte trodde på strategin och planen att gå med vinst, franska staten delar inte ut pengar hursomhelst utan de ställer motkrav! Det är den postmodernistiska ekonomiska tea-party ideologin som AL utgår från när han tror på att marknaden löser sig själv, här kommer AL och jag alltid vara bittra fiender och aldrig komma överens. Jag tillhör de som ser det positivt i att staten har utvecklingsbidrag och lån till olika verksamheter.

#234
2018-05-01 12:46

Raphael. Sedan måste du lära dig skillnaden mellan ekonomi som ett akademiskt ämne och företagsekonomi. Det är nämligen inte samma sak. Att en avgränsad producent (PSA) ökat sina marginaler har inte mycket med det ekonomiska perspektivet att göra och utgör heller inget argument att stödja PSA på bekostnad av gamla och sjuka.

Hur efterfrågan och tillgångar möts på en marknad kallas för jämvikt. När efterfrågan är lägre än den samlade produktionskapaciteten slås några aktörer ut från marknaden. Detta skedde under finanskrisen och det kommer att inträffa igen. Att vid en sådant läge gå in och rädda kvar bolag som per definition inte bygger lika bra produkter som konkurrenterna är slöseri och skapar obalanser som gör oss alla fattigare.

I det aktuella fallet fick gamla och sjuka en sämre standard enkom för att gynna en bilproducent och dennes dåliga affärer. Jag har som sagt svårt att förstå det.

MVH AL

#235
2018-05-01 12:47

AL, du upprepar flummande och har inte läst på. Vad studenten i den svenska flumskolan helt uppenbart bortser från i det här forumet, det är att huvuddelen av de lån som franska staten gett PSA var ämnat till omställning och utveckling för hållbarhet och miljö. Det är tack vare franska statens investeringar som PSA utvecklar en ny generation av högeffektiva och kompakta bränsleceller för transportsektorn. Föregångaren till tekniken visade PSA upp 2010 och nästa år så kommer PSA visa sin senaste utveckling på området. Frankrike har som mål att bli ledande i hållbar utveckling och att tackla klimatförändringarna och PSA är en nyckelaktör i detta arbete.

#236
2018-05-01 12:48

Raphael. Du visade åter att du inte har koll på begreppen. Den franska statens prioriteringar har ingen betydelse för det ekonomiska resonemanget. Lär dig skillnade n mellan statens utgifter och samhällsekonomi.

MVH AL

#237
2018-05-01 12:52

AL, det är postmodernistiskt flum att ställa olika grupper och verksamheter mot varandra. Att gamla och sjuka skulle fått sämre liv på grund av att franska staten satsar på hållbar utveckling och en omställning till utsläppsfri och gröna transportlösningar, det är ju ett makabert påstående! AL tycker alltså att det är dåligt för gamla och sjuka att satsa på miljövänliga transporter och skapa jobb inom den gröna sektorn. Tvärtom säger jag! AL är alltså motståndare till ren luft, rent vatten och fossilfria transporter, för han anser att statens satsningar på en grön omställning av industrin är till nackdel för gamla och sjuka.

#238
2018-05-01 12:54

AL, varför tycker du att gamla och sjuka ska ha smutsig luft och smutsigt vatten?

#239
2018-05-01 12:57

Låt mig lära studenten i flumskolan som inte har koll på begreppen lite grundläggande ekonomi som inte har koll på begreppen: Ett företag som går med vinst ger inkomster till staten. Inkomster till staten är bra för gamla och sjuka. Exportinkomster är bra för staten. Vi kan börja med en grundkurs i ekonomi för AL så slipper vi sådana här debatter i fortsättningen: https://www.youtube.com/watch?v=rpMV7BNLlQQ

#240
2018-05-01 13:04

AL, jag försvarar franska statens investeringar i PSA därför att jag tycker det är viktigt att industrin ställs om till hållbar utveckling och miljö. Du har inte lyckats visa på något sätt hur smutsig luft och smutsigt vatten skulle vara bra för gamla och sjuka. Frankrike satsar på att bli världsledande i hållbar utveckling, och bränsleceller är en stigande marknad i Frankrike som har en stark ekonomisk potential. Franska staten påverkar industrins fokus genom sina investeringar, detta är inget nytt för Frankrike utan är klassisk fransk politik att franska staten agerar på marknaden. Frankrike har en marknadsekonomi med tydligt statligt inflytande och tydliga statliga ramar. Det är Frankrikes ekonomiska system.
--
More than 30 French companies are engaged in research, development, and production of fuel-cell stacks and components, including automakers PSA Peugeot Citroën and Renault, fuel-cell developer Axane, fuel-cell systems maker Hélion, and utility suppliers Électricité de France and Gaz de France. International companies involved in the French fuel-cell industry include 3M, Delphi , Nuvera, and Plug Power.

France's commitment to fuel cells is nothing new. Research on fuel cells started in France in the early 1960s. In 1999, the French government set up the Fuel Cell Technological Research Network, referred to as the PACo Network, to foster public and private initiatives in the industry. A year later, the government launched the Centre National de Recherche Technologique in Belfort-Montbéliard, where a fuel-cell test platform was constructed to test applications for the transportation industry.

A partnership between PSA Peugeot Citroën and the French Atomic Commission has introduced GENEPAC, the partnership's first fuel-cell stack for the automotive market. GENEPAC stands for “Genérateur Electrique à Pile a Combustible” (fuel-cell electricity generator).
PSA Peugeot Citroën operates a fuel-cell research unit at its research center in Carrières-sous-Poissy. “A major component of PSA Peugeot Citroën's environmental strategy, fuel cells are a promising technology that is destined to play an important role in automotive development over the long term,” the automaker says.
----
http://www2.technologyreview.com/microsites/archive/france/fuel_cell.aspx

#241
2018-05-01 13:07

Raphael senaste svar innehåller i sedvanlig ordning ett egenpåhittat påstående som han sedan spinner vidare på. Det är extremt oseriöst. Men för att svara på det. Om det nu är viktigt med rena transporter så kan 40 miljarder användas på ett betydligt bättre sätt än att subventionera ineffektiv bilproduktion. Så miljöargumentet är helt ihåligt. Det skapas inte bättre och ren luft genom att bygga bilar. Det skapas en sämre luft av det.

MVH AL

#242
2018-05-01 13:12

AL, på årets version av den årliga konferensen Financial Forum i New York så gjorde Frankrike FN-ambassadör Mr. François Delattre ett inledningsanförande där han tydligt berättade om den franska statens hängivelse till hållbar utveckling och "grön styrning" av marknaden och investeringar. Årets tema var "Green and sustainable Finance : from billion to trillion scaling-up Europe / US Action Agenda". Här är länken till anförandet:
https://onu.delegfrance.org/France-is-strongly-committeed-to-green-and-s...

#243
2018-05-01 13:17

Raphael - du slänger dig med information som om den är sann tyder på att du har information om företaget som normalt inte sprider sig utanför den inre PSA-kretsen så hur är det - vilken position och roll har du inom (eller ev utanför) PSA ? Detta är ju intressant att veta när man skall bedöma allt du skriver om företaget och dess produkter.

#244
2018-05-01 13:17

Raphael. Din länk har inget med ekonomi att göra. Ekonomi är läran om hur vi utnyttjar våra resurser bäst och det är också det som analysverktyg används till. Statens inkomster och utgifter är inte samma sak som ekonomisk effektivitet. Och det är just ineffektivitet som stödet av fransk bilproduktion ger uttryck för. Det gäller både utifrån ett ekonomiskt som ingenjörsmässigt perspektiv. Vi blir inte rikare tack vare PSA och vi får ingen renare luft. Tvärtom. Det är dags att öppna ögonen nu Raphael.

MVH AL

#245
2018-05-01 13:21

ALs senaste svar var ännu ett obegripligt och irrelevant svar från den svenska postmodernistiska flumskolan. Jag skulle välkomna att AL läste på om både ekonomi och vetenskaplighet. Låt oss komma ihåg att det var AL som påstod att gamla och sjuka får sämre liv på grund av den franska statens satsningar på att förändra industrin till hållbar utveckling och miljömedvetna produkter. AL kan inte acceptera att syftet för den franska staten är att sponsra hållbar utveckling, och det är ett område som PSA satsar enormt på. Under nästa år lanseras flera nya hybridbilar på marknaden, sen kommer elbilar. I framtiden väntar PSA:s nya produkter med bränsleceller. Det tar självfallet några år att lägga om från fossila transporter till fossilfria lösningar, men det är en satsning som Frankrike gör och PSA är en nyckelaktör i den satsningen. Att AL hävdar att denna satsning skapar sämre liv för gamla och sjuka, det är ett extremt oseriöst påstående som bara kan komma från en student i postmodernism. AL vill uppenbarligen inte ha renare luft och rent vatten. Jag säger till AL: Det är i hållbar utveckling som framtidens arbetstillfällen ligger, därför är det synnerligen bra att franska staten satsar på omställning av industrin och investerar i de företag som franska staten anser är bäst lämpade för att lyckas med denna omställning.

#246
2018-05-01 13:28

Pi, den information jag ger är officiell. PSA har utvecklat teknologi för bränsleceller under lång tid. Här är ett officiellt dokument från 2008 som berättar om denna utveckling.
http://www.storhy.net/finalevent/pdf/Welcome-Notes-and-Keynote-PSA.pdf

Här har du en Peugeot Partner med bränslecell som demonstrerar tekniken.
http://www.hydrogencarsnow.com/index.php/peugeot-h2origin/

Se också den länk jag gav tidigare till en artikel om att PSA tillsammans med 30 andra företag satsar på bränsleceller och att franska staten är involverad i denna satsning. Det har dessutom stått i fransk media att PSA släpper nya prototyper av bilar med bränsleceller under 2019.

Att PSA släpper hybrider 2019 och elbilar det har PSA sagt på mässor, bl a Citroëns VD Linda Jackson gav information om det på Frankfurtmässan i höstas. Så detta är inga hemligheter.

#247
2018-05-01 13:29

Pi, jag har ingen position inom PSA men jag är förbannat bra på att googla och hitta information. :)

#248
2018-05-01 13:29

Pi, jag har ingen position inom PSA men jag är förbannat bra på att googla och hitta information. :)

#249
2018-05-01 13:33

AL, det är dags att du öppnar ögonen och att du lämnar den svenska postmodernistiska flumskolan. Det är tydligen svårt för dig att se hur statligt stöd till att ställa om industrin till hållbar utveckling är till gagn för samhället. För den som tvivlar på den franska statens hängivelse till hållbar utveckling så rekommenderar jag den här artikeln som visar de områden som franska staten satsar på.
https://sustainabledevelopment.un.org/memberstates/france

#250
2018-05-01 13:34

Man kan ju ställa sig frågan varför vissa bor kvar i Sverige om nu Frankrike är det nya Shangri La. :-)

#251
2018-05-01 13:36

Raphael. Jag är ledsen. Men det är fortfarande inget argument, vare sig utifrån ett miljömässigt eller ekonomiskt perspektiv.

Men om jag skall göra en "Raphael" -d.v.s hitta på en tes och sedan pådyvla andra denna egenpåhittade idé och dessutom kritisera dem för det så får Raphael gärna förklara hur han kan tycka att bilar är miljövänliga. Hur kan Raphael sitta och argumentera för att barn i tredje världen skall utnyttjas i gruvorna och hur kan Raphael anse att kinesisk utvinningen av metaller är föredömlig? Hur kan man dessutom sitta och påstå att konsumtion ger ren luft?

Nej, jag menar inte vad jag skriver eftersom jag inte är så oseriös. Raphael däremot är just det.

Det stödet av PSA inneburit är:

- Skapat undanträngningseffekter i de offentliga budgetarna som kunde använts på ett bättre och etiskt mer hållbart sätt.

- Upprätthållit obalanser på bilmarknaden som innebär en fördyrad och ineffektiv bilproduktion som vi alla blir fattigare av.

- Att Opels bilar i slutändan kommer bli sämre.

MVH AL

#252
2018-05-01 13:41

Sedan bör Raphael förklara varför han tycker att Frankrike skall använda atomvapen i Syrien?

Jag tycker inte det är särskilt miljövänligt eller etiskt hållbart att slänga atombomber på barn, gamla och sjuka men det tycker alltså Raphael.

MVH AL

#253
2018-05-01 13:41

Franska staten har sedan 2012 satsat på en omställning av industrin genom subventioner, lön och ekonomisk stöd till bilindustrin inklusive PSA för omställning till elektriska bilar och hybrider. Ett absolut motkrav är att behålla arbetstillfällen och fabriker i Frankrike och använda sig av franska underleverantörer. Det handlar helt enkelt om att säkra jobben i Frankrike.
https://www.ft.com/content/7dcff0c2-d654-11e1-b547-00144feabdc0

#254
2018-05-01 13:44

AL, eftersom du hävdar att franska statens stöd till PSA försämrar livet för gamla och sjuka så innebär det att du påstår att gamla och sjuka får det sämre när den franska staten investerar i en omställning av industrin för hållbar utveckling. Franska staten stödjer inte PSA bara för att stödja PSA, de har motkrav för sitt stöd. Jag har gett mängder av länkar i tråden som visar franska statens hängivelse till en hållbar utveckling och där franska staten ger finansiellt stöd till denna nödvändiga omställning. Franska staten är alltså en aktiv aktör för att ställa om marknaden och det är väldigt franskt att vara detta. Det är bara oseriös postmodernism att påstå att detta aktiva stöd för hållbar utveckling är negativt för gamla och sjuka!

#255
2018-05-01 13:47

AL, eftersom franska regeringen inte har lagt ett förslag om att använda atomvapen i Syrien så förstår jag inte din kommentar. Du får gärna länka till var de skulle påstå att atomvapen i Syrien är en bra lösning, eller var det ännu ett falskt påstående från din sida därför att dina argument är slut?

#256
2018-05-01 13:50

AL, du får gärna ta tillbaka ditt påstående om att gamla och sjuka drabbas negativt av den franska statens investering i PSA för en omställning till hållbar utveckling och bättre miljö. Jag har verkligen inte hittat på en tes och påpdyvlat andra det, utan det är du själv som har hävdat att gamla och sjuka drabbas av franska statens investeringar. Det var du själv som skrev det, inte jag.

#257
2018-05-01 13:51

Raphael. Det var just det som var poängen med parallellen till atomvapen. Du målar upp ett påstående som ingen givit uttryck för och sitter sedan och kritiserar folk baserat på ditt eget påhitt snarare än vad som har uttryckts. Det anser jag är synnerligen oseriöst.

MVH AL

#258
2018-05-01 13:56

AL, bra. Då tar du alltså tillbaka ditt påstående om att franska statens investeringar i PSA drabbar de gamla och sjuka eftersom du själv anser att du inte har påstått det. Det tycker jag är bra av dig, då ser jag fram emot att du inte fortsätter med sådana påståenden i framtiden.

#259
2018-05-01 13:58

AL, kan vi vara överens om att den franska statens investeringar och omställning av industrin för hållbar utveckling och för att möta klimatmålen är något positivt och bra?

#260
2018-05-01 14:12

Att det skulle gynna miljön att investera i en miljöförstörande verksamhet eller för den delen göra folk mer friska är heller inget som går att visa. Det gäller både i jämförelse med andra alternativ som framförallt i relation till alternativa sätt att spendera tiotals miljarder på.

All produktion och konsumtion ger upphov till miljöeffekter. Det gäller både PSA som någon annan. Därför skall man inte anföra miljön som ett argument (inte ens så här i efterhand) för att rädda kvar ineffektiv bilproduktion.

I fallet subventioner av PSA har det fortfarande skett på bekostnad av en alternativ konsumtion och detta utan att det påverkat vare sig strukturer eller fundament på marknaden som motiverar "satsningen". Det finns fortfarande alternativa aktörer som kan tillgodose transportefterfrågan via befintligapparatur. Det fanns det även under finanskrisen.

MVH AL

#261
2018-05-01 14:05

Raphael. Att kapitalet som tagit från de offentliga budgetarna påverkar någon annan - såsom gamla och sjuka - är mycket enkelt att både se och förstå. Att man behöver kunna visa upp på samhällsekonomiska nyttor för att ens börja prata i termer av investeringar är ytterligare grundläggande kunskap.

Det kommer jag fortsätta att förklara och det är därför som PSA borde gått i graven.

MVH AL

#262
2018-05-01 14:16

AL, så då anser du att allt som staten betalar för är att ta från gamla och sjuka. Svenska staten tar från gamla och sjuka för att finansiera försvaret. Svenska staten tar från gamla och sjuka för att betala för sin representation i FN. Svenska staten tar från gamla och sjuka för att satsa på bredband. Svenska staten tar från gamla och sjuka för att ge ekonomiskt stöd till elbilar. Jag håller inte med dig om den synen. Gamla och sjuka har precis som alla andra betalat in pengar till staten genom skatt. Gamla och sjuka får det inte sämre för att deras skattepengar används jämfört med att deras skattepengar bara sitter på statens konton utan nytta.

#263
2018-05-01 14:23

Dont' feed the trolls! Stäng den här "tråden" tack! Moderator!?

#264
2018-05-01 14:24

AL, du anser alltså att det inte är en samhällsekonomisk nytta att satsa på ren luft och rent vatten eftersom du inte stödjer den franska statens satsningar på att ställa om industrin? Det tycker jag är väldigt flummigt. Transporter behövs även i framtiden och att franska staten satsar på hållbara transporter ser jag bara som positivt. Frankrike har varit föregångare med transporter tidigare, se bara på TGV-tågen. Därför är det välkommet att franska staten investera i PSA för att värna om franska jobb, om franska underleverantörer, men kravet är att PSA gör en omställning med målet av fossilfria produkter. Och det är den omställningen som PSA befinner sig i. Jag ser absolut inget fel i att franska staten gjort detta och det kommer jag fortsätta att förklara för dig.

#265
2018-05-01 14:28

AL, franska staten investerar för att ställa om verksamheten. Jag har gett massor av länkar om detta tidigare. Det är detta faktum som du vägrar att acceptera. Franska staten stöder industrin för att ställa om den till mer hållbar produktion i enlighet med franska statens klimatmål. Ditt motstånd mot detta är rent ideologiskt och har inget med hänsyn om vare sig ekonomi eller miljö att göra, utan det handlar om att du av ideologiska skäl är emot statlig intervention. Men i Frankrike har man ett annat synsätt på marknaden än vad du har.

#266
2018-05-01 14:46

Raphael - det vore trevligt om du kan lägga alla dina svar till en specifik skribent i ett inlägg vid samma tillfälle och inte skriva flera. Hade du gjort det så hade denna mastodont-tråd, som inte på länge handlat om ämnet nämligen C4 Cactus, varit typ 1/3 så lång som nu i inlägg räknat...:)

#267
2018-05-01 14:55

AL, att lägga ner företag och skicka ut folk i arbetslöshet är inte bra för samhället. Men att hjälpa företag att ställa om sin verksamhet så att jobb och arbetstillfällen behålls och skapas, det är givetvis bra för samhället. En arbetslös person är mer sjuk än den som har arbete. Att vara arbetslös och inte ha en meningsfull sysselsättning, det är inte bara en personlig tragedi utan innebär även en ökad belastning på sjukvården. Det gynnar alltså sjuka och gamla att människor hålls i arbete och har en meningsfull sysselsättning, för det innebär mer av sjukvårdens resurser till sjuka och gamla. Här skiljer vi oss åt ideologiskt. Jag anser att samhället har ett ansvar för arbetsmarknaden och därmed står jag bakom en marknadsekonomi med statlig styrning, statliga ramverk och statlig intervention.

#268
2018-05-01 15:15

Raphael. Bättre miljö (vilket det inte är frågan om här då lösningarna kräver enorma miljömässiga intrång som stora mängder energi för att ens komma till stånd) är en samhällsekomisk nytta men det behöver inte vara samhällsekonomiskt lönsamt för den sakens skull. Det är det som är poängen. Stöd och subventioner till enskilda näringsidkare som i kraft av dåligt arbete står på ruinens brant skapar inga större förbättringar av miljön, inte ens med ekonomiskt stöd från den franska staten.

Det du tycks missa är att bilproduktion och konsumtion av densamma aldrig kan vara miljövänlig. För att skapa det du försöker argumentera för måste det fram helt andra lösningar. PSA kommer inte kunna uppfylla dem. Det kunde man inte år 2009 och det kan man inte idag heller. Miljön är helt enkelt ett ihåligt argument som du har uppfunnit enligt ditt sedvanliga cirekelresonemang för att rättfärdiga industriell (och verkligt miljöbelastande) överkapacitet.

Tåg är en annan sektor som inte heller är särskilt miljövänlig. Den är på vissa sätt måhända bättre än PSA:s bilar (med avsikt på transporteffektivitet) men det kräver stora ekonomiska investeringar och rejäla intrång i känsliga naturvärden. Så nej. Jag är högst tveksam till höghastighetståg - trots restidsvinsterna.

Men för att återupprepa mig. Stödet till PSA handlade inte om miljön och det handlade ännu mindre om ekonomisk effektivitet. Det handlade om protektionistism och att PSA av rent politiska skäl skulle överleva till varje pris. Att man får ställa in annan nödvändig offentlig konsumtion (högre pensioner, operationer, vårdinrättningar etc) eller för den delen investeringar (exempelvis i miljöteknik) spelade ingen roll. Och nej, statligt stöd till ineffektiv bilproduktion minskar inte på den långsiktiga arbetslösheten. Det förvärrar den.

Det är just därför som Raphael i denna tråd inte bara argumenterar mot både ingenjörsmässig som ekonomisk vetenskap. Han går dessutom rakt emot sin egen ideologi, i alla fall så som jag har uppfattat den.

MVH AL

#269
2018-05-01 15:36

AL, stödet till PSA ingår i den franska statens strävan att ställa om industrin till mer hållbara lösningar och miljöteknik. Att ställa om industrin har nytta för samhället på flera plan - dels handlar det om att värna om franska jobb och arbetstillfällen, det är bättre att folk har jobb än blir arbetslösa och vi vet att arbetslösa blir lättare sjuka än de som har jobb på grund av den psykiska press och stress som de upplever och därmed tar arbetslösa resurser från andra grupper i samhället. Därför är det bra för samhället att människor har jobb och att staten satsar på jobb.

Men det handlar också om att satsa på en framtid med hållbara och miljövänliga transporter. Transporter kommer att behövas även i framtiden. Att utveckla PSA och skapa en hållbar produktion av transportlösningar med minimal belastning av miljön är därför positivt. Att AL argumenterar om framtiden utifrån PSA:s produktportfölj år 2009 anser jag är oseriöst. Syftet med franska statens investering i PSA har aldrig varit status quo. Syftet med investeringen var att PSA skulle göra nödvändiga omstruktureringar för att skära i kostnader och utveckla nya, hållbara och miljövänliga produkter.

Att utveckla nya lösningar tar tid och innebär övergångslösningar. Vi går från fossila produkter till allt mer fossilfria men det sker inte över en natt. Både hybrider och elbilar är temporära lösningar. Längre fram väntar bilar med bränsleceller och det satsar PSA stort på, vilket jag har visat med flera länkar. Hela Frankrike storsatsar på bränsleceller för att möta framtidens energibehov och ordna en fossilfri framtid.

Att utveckla industrin till en hållbar industri byggt på miljöteknik innebär att franska företag fortfarande har en framtid och att fransmännen fortfarande har jobb att gå till vilket är bra för samhället. Om det inte finns några som jobbar för att industrin är nedlagd så finns det definitivt inga resurser att lägga på sjuka och gamla.

AL upprepar sitt oseriösa mantra om "ineffektiv produktion" för att han inte accepterar det faktum att PSA har strukturerat om sin verksamhet och skärt i kostnader och ökat sin effektivitet. Han förnekar fakta för det inte passar hans tea-party ideologi.

AL:s argumentation om att operationer ställs in på grund av franska statens satsning på en grön omställning av industrin, är lika oseriöst som att påstå att operationer i Sverige blir inställda på grund av att svenska staten har ökat anslagen till försvaret. Att AL vill avveckla staten och offentligt finansierad välfärd och införa en extrem nyliberalisering av marknaden är väl känt. Jag delar inte hans extrema politiska uppfattning och ideologi.

#270
2018-05-01 15:48

"Oekom Research, the German extra-financial rating agency, has revealed its international ranking of the most responsible companies.
Groupe PSA is the leader in the automotive sector1, for the third year in a row.
The Group also retains the status "Prime" (status of excellence), determining in investment decisions."
https://www.businesswire.com/news/home/20180312005514/en/CSR-Groupe-PSA-...

#271
2018-05-01 17:02

Precis, att argumentera för en nedläggning av det miljömässigt ledande bilföretaget inom Europa på grund av en extrem libertansk ideologi det tycker jag är vansinne.

#272
2018-05-01 17:40

Ökom bedriver såvitt jag förstår ingen egen forskning, utan sammanställer uppgifter/fakta lämnade av företag, myndigheter och media. Bra i och för sig, men som vi vet är steget ganska stort mellan t.ex presenterade utsläpp och verkliga.

#273
2018-05-01 17:47

När det gäller verkliga utsläpp och verklig förbrukning så har PSA varit tidig ute med att lämna sådana uppgifter, i samarbete med oberoende testföretag som testar ute i verklig trafik. Nu i år har de dessutom (mars 2018) släppt helt officiella siffror uppmätta enligt nya standarder för tester i verklig trafik, för hur deras bilar möter de nya Euro 6.d reglerna som inte gäller förrän 2020 så PSA ligger alltså före här.
https://www.transportenvironment.org/press/groupe-psa-discloses-vehicle-...

#274
2018-05-01 22:11

Jag visste väl att inte Cactus var en intressant bil......finns bättre med avsevärt bättre kvalitet i längden.

#275
2018-05-01 22:21

Raphael har i de inledande inläggen i denna tråd hänvisat till evidens som ett kvitto på att subventionerna av PSA var vettiga. Som jag redan har visat är inte de underlag som har lagts fram evidensbaserade. De saknar allt igenom alla krav på både repeterbarhet som nödvändiga instrument för att via inferens göra statistiska analyser. De är helt sonika inga som helst underlag som kan betraktas som annat än löst tyckande och ger oss ingen ledning om driftsäkerhetsnivån hos PSA, dess konkurrenter eller eventuella förändringar och skillnader hos de olika alternativen på marknaden.

När pratet om evidens blåst över valde därför Raphael att fokusera sig på ekonomin istället. Han försökte motivera PSA;s ekonomiska stöd med att deras rörelsemarginal har förbättrats. Men lika lite som att det finns några matematiska bevis som kan skatta skillnader i populationen via tidningars skeva urval, lika lite finns det någon ekonomisk teoribildning som motiverar överkapacitet inom fordonssektorn. Att hålla liv i en döende tillverkare är precis lika dumt som att bygga fler broar över än å än vad det finns bilar. Det både kostar resurser som skapar onödiga utsläpp utan att ge motsvarande nyttor tillbaka.

Och det var också det sista argumentet som Raphael la fram, nämligen att subventioner av en bilfabrik och en överkapacitet medför lägre utsläpp än om samma tillverkare går i konkurs. Detta är givetvis lika felaktigt som falsarierna om evidensbaserade underlag eller den missuppfattade ekonomiska teoribildningen. Konsumtionen av bilar innebär nämligen aldrig någon miljönytta. Det är och förblir en miljöförstörande verksamhet att bygga och utveckla bilar. Att dessutom öka fordonens tekniska komplexitet och göra dem än mer tekniktunga ökar utsläppen ytterligare. Att därtill bygga fordon som inte håller ihop lika länge som konkurrenterna är i sig betydligt mer miljöförstörande än att bygga fordon som lever 10 och 20 procent lägre tid - och utför ett större transportarbete.

Så nej. Det finns ingen miljömässig, ekonomisk eller teknisk grund för att subventionera driften och omstruktureringen av PSA. Det finns ännu mindre några skäl att göra det på bekostnad av andra offentliga investeringar. Hade miljön varit i fokus skulle man lagt ner tillverkaren.

Och det var heller inte miljön, ekonomin eller teknisk utveckling som var anledningen till att franska staten tog av gamla och sjukas konsumtionsutrymme för att driva en av branschens minst effektiva bilfabriker vidare. Anledningen till att man ökade sin belånigsgrad och stoppade in detta kapital i PSA var och förblir politisk.

Och de som får bekosta detta är vi bil köpare. Precis som pristagaren i ekonomisk vetenskap till Alfred nobels minne, George Akerlof, skrev om redan på 70-talet.

MVH AL

#276
2018-05-01 22:34

AL har i inläggen i denna tråd hänvisat till personliga anekdoter som ett kvitto på att subventionerna av PSA inte var vettiga. Som jag redan har visat är inte de underlag som har lagts fram av AL evidensbaserade. AL har inte presenterat något annat än löst tyckande istället för ett vetenskapligt underlag för hans analys.

När AL inte fick gehör för sina personliga åsikter valde därför AL att fokusera sig på ekonomin istället. Han försökte motivera sitt ideologiska önskemål om nedläggning av PSA med att helt bortse från de omstruktureringar som PSA faktiskt har gjort av verksamheten och som innebär evidens för att PSA har stoppat blödningarna av verksamheten och har blivit en effektiv biltillverkare som har lyckats sänka sina produktionskostnader, arbeta bort överkapaciteten och uppnå en finansiell stabilitet samt satsa på framtiden.

Vi kan se att AL har misslyckats med att ge en seriös argumentation till att skicka ut tusentals arbetare ut i arbetslöshet och försämra Frankrikes möjligheter och fransk industrins möjligheter att ställa om sin utveckling och produktion till en miljömässigt hållbar utveckling. Vi har förstått att det för AL handlar om ett vurmande för en libertansk ekonomisk modell där staten ska avvecklas och arbetslösa människor får klara sig bäst de kan för vind och våg. I ren desperation för att få gehör för sitt postmodernistiska åsiktsbyggande så slängde AL in i kortet att hävda att gamla och sjuka får sämre liv genom att staten sponsrar en omställning av den franska industrin för att möta av staten uppsatta klimatmål.

I ren desperation upprepar AL sitt postmodernistiska mantra om "ineffektiv biltillverkare" där han bortser från de strukturförändringar som företaget gjort. Han förnekar den franska statens mångåriga satsningar på att ställa om den franska industrin och skapa jobb inom grön och hållbar sektor, trots alla länkar som jag har gett som visar evidens för detta.

Den enda slutsats som man objektivt kan dra är att AL förblindas av den libertanska ideologin där staten ses som ett hot istället för en möjlighet. Där statens satsningar på försvar, polisväsen, utbildning, forskning och utveckling samt industriell utveckling och omställning för att uppfylla klimatmål, angrips med oseriösa argumentation om att det är att "ta pengar från gamla och sjuka".

Jag hade önskat en mer seriös och vetenskapligt rationell diskussion, men som vi vet att AL har bevisat om och om igen i detta forum i flera års tid - så är det inte möjligt för han drivs av politisk ideologi och därmed inte är mottaglig för seriös, rationell argumentation på vetenskaplig grund.

#277
2018-05-01 23:13

Jag konstaterar att istället för att diskutera bilar så ägnar sig AL åt politik där han utgår från libertarianism med en avvecklad stat och en laizzes-fares kapitalism. Det är ett extremt synsätt på ekonomi som vi känner från den amerikanska Tea Party-rörelsen med Kentucky-senatorn Rand Paul i spetsen. Fortfarande har AL inte sagt något om Cactus. Det är onekligen en bedrift att i en tråd om Cactus skriva så många inlägg utan att säga någonting om det som är trådens ämne. Eftersom AL har mer intresse av politik än bilar så är mitt förslag att han flyttar sin politiska diskussion till ett annat forum.

#278
2018-05-01 23:18

Om vi går igenom ALs flum så ser vi inte ett enda inlägg med evidens för att Cactus skulle vara en dålig bil. Varken den utgående versionen eller den uppdaterade modellen. Däremot hittar vi påståenden om tusen andra saker.

#279
2018-05-02 01:24

Auto Express Power Drive har ett underlag på 80 000 personer, och en PSA produkt hamnar på första plats. Tittar vi på Warranty Directs statistik som utgår från faktiska siffror på reparationer så ser vi att PSAs produkter hamnar bland de främsta med hög driftsäkerhet, hög kvalitet och låga kostnader. Dessa är inte enstaka personers uttalanden utan vi talar om tusentals faktiska erfarenheter. Ju större underlag - desto säkrare data.

#280
2018-05-02 08:02

A.L..
Nu är du så där dryg igen..
Raph.. Du behöver faktiskt inte bemöta allt..

Det blir massor att radera här men hurvida gamla blir drabbade av att Franska regeringen hjälper PSA är en ikkefråga här inne.
Otroligt långsökt och trist att du i varje tråd om franska bilar ska dra upp detta A.L. Precis som du ska dra upp Toyotas dåliga ekonomi i varje artikel om det märket. Du förkastar alla andras länkar för att det inte finns repeterbarhet och evidens mm. men när dina egna texter saknar det samma så är det så "att det kan man räkna ut". Jag tycker att det räcker nu.. Det räcker mer än väl.

#281
2018-05-02 10:59

*Tråd låst*

#282
2018-05-02 11:30

Raphael.

1. Villkoren i dina undersökningar för att använda statistisk inferens är inte uppfyllda. Utan slumpmässiga urval kan man inte göra skattningar av populationen och ännu mindre uttala sig om skillnader mellan olika element i densamma. Därför spelar inte antalet påstådda svar någon roll. Man når inte en högre träffsäkerhet oavsett det finns 80 000 svar eller 800 000 (påstådda) svar om bilarnas kvalitet eller ägarnas upplevelser. Dessa underlag saknar helt representativitet och följer inte den statistiska metodiken (som du nu åter precis hänvisade till #279)). För att göra sådana bedömningar krävs en annan typ av datainsamling. Då kan man redan med hjälp av några hundra svar se skillnader och man kan rent av börja åberopa evidens (som du inledde tråden med). Men i dessa fall kan man inte det, oavsett du har 5, 50 eller 500 000 "svar". Ja urvalsstorleken kan beräknas, givet vilka precisionskrav man ställer upp.

Och frågan många ställer sig då är vad man kan lita på? Ja faktiskt intet särskilt mycket. Det finns underlag som är acceptabla. Besiktningsresultat och Carmd är sådana. Försäkringsbolagen är mer tveksamma, eftersom de har uppenbara skevheter och inrapporteringsbias som stör mätningen.

Så en gång för alla. Det har hittills inte redovisat några beläg för att PSA har bättrat sin tillförlitlighet. Utgångspunkten blir därför att Cactus har ungefär samma felnivå som tidigare bilmodeller från märket ifråga.

MVH AL

#283
2018-05-02 12:01

Sedan är det alldeles riktigt att detta inte är en politisk tråd utan en tråd där vi skall diskutera bilar. Varför Raphael väljer att åberopa politiska ståndpunkter - och dessutom projicera över dem på andra - får han själv svara på.

Klart är att det ekonomiska stödet till PSA - som möjliggjort att denna Cactus presenterats - påverkade bilmarknaden på ett för konsumenterna dåligt sätt. Bilmodellen ifråga borde alltså aldrig ha sett dagens ljus - då den har utvecklats, producerats och nu saluförs på bekostnad av något annat. Det anser jag både är oetiskt som omoraliskt.

Att vissa sedan uppskattar bilmärket Citroen (dit jag räknar mig själv) eller tycker att bilen är allmänt trevlig är en annan bedömning som ligger utanför det ekonomiska ramverket.

MVH AL

#284
2018-05-02 11:44

Deeds. Nu gällde frågan huruvida det finns ett evidensbaserat underlag som visar på kvalitetsförbättringar eller inte. Som jag redan har visat är så inte fallet eftersom det inte går att dra sådana slutsatser via artiklar i tidningar.

Angående ekonomin är det en del av biltillverkarena vardag. Den avgör både produktens utformning som antalet enheter som kan säljas och produceras. Varför vi inte skall kunna göra analyser av marknadens funktionssätt i en tråd om bilar förstår jag därför inte. Men om det inte är tillåtet så böjer jag mig för det.

MVH AL

#285
2018-05-02 12:10

AL, dina inlägg handlar om politik och inte om Cactus. Dina inlägg om ekonomi är ideologiska och politiska ställningstaganden och har inget med Cactus att göra. Frågan var om det fanns evidens på att Cactus hade dålig kvalitet och bristande driftsäkerhet, vi kan konstatera att den evidensen helt saknas. Slut på diskussionen.

#286
2018-05-02 12:33

Raphael. Angående hur en marknad påverkas av olika aktörer och hur efterfrågan ser ut är inte ideologi utan mikroekonomi. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mikroekonomi

Stödet till PSA ger påverkan på de mikroekonomiska analysverktygen och det är också dessa effekter jag stödjer mig på i min kritik. Mikroekonomi är inte samma sak som politik, även om många (och särskilt de som ägnar sig åt postmodernism) lätt blandar ihop dem.

MVH AL

#287
2018-05-02 12:41

Angående evidens är det bra att Raphael nu håller med om att hans hänvisning till tidningsartiklar inte ger något stöd för att PSA förbättrat sig. Det var ju trevligt att vi kan enas om det nu. Då kanske Raphael också kan förstå Shoguns tvivel att köpa sig en Citroen?

Studerar man de underlag som uppfyller kraven på "evidens" så har PSA ungefär samma mängd fel som tidigare och också fler än konkurrenterna. Det kan vara en av anledningarna till att bilarna inte uppnår mots varande ålder eller förmår utföra samma transportarbete som alternativen.

Men kanske att Cactus blivit bättre och att PSA kan lära sig något av Opel med anledning av produktionskvalitet och långsiktig slitstyrka. Opel tillhör nämligen den delen som ligger bäst till, man är så att säga PSA:s rak motsats (väl i linje med som George Akerlof skriver om i sin välkända skrift som jag har redovisat tidigare i tråden).

MVH AL

#288
2018-05-02 12:35

AL, nej det var inte det jag skrev så där ljuger du som vanligt om vad jag skrivit. Jag skrev att det saknas evidens för att Cactus är en dålig bil med dålig driftsäkerhet och det stämmer fortfarande att den evidensen saknas. De undersökningar (inte artiklar) jag hänvisat till är evidens för att PSA idag inte är sämre än någon annan utan tvärtom ligger högt. Hur nya Cactus hamnar får vi vänta och se om eftersom den precis har kommit ut. Hur tidigare modeller varit säger ingenting om nya modeller. Slut på diskussionen.

#289
2018-05-02 12:42

AL och Raphael: ni får gärna diskutera i en separat tråd. Vi vet alla att ingen av er ger er, och ni kommer allt längre från artikeln. Varken Syrien eller atombomber har något med frågan "Vad tycker du om Citroën C4 Cactus?" att göra.

#290
2018-05-02 12:47

Jag tänker i fortsättningen inte besvara AL:s politiska ställningstaganden om ekonomi med annat än att det inte har med bilar att göra och det har definitivt inte med Cactus att göra. Jag har kört Cactus. Det är en trevlig bil med egen karaktär. AL kan återkomma när han har kört den. Punkt.

#291
2018-05-02 13:01

"De undersökningar (inte artiklar) jag hänvisat till är evidens för att PSA idag inte är sämre än någon annan utan tvärtom ligger högt " skriver Raphael.

Och som jag redan har gått igenom är det en helt ogrundad slutsats som saknar empiriskt stöd. De studier som gjorts - och som uppfyller de statistiska villkoren - visar att PSA har fler fel än konkurrenterna.

Om det däremot gäller Cactus specifikt är mer svårbedömt. I sådana fall brukar man gå på de data som man har och bilda sig en uppfattning om ett troligt framtida scenario (s.k prognosteknik). Gör man det hamnar även Cactus bland de med fler fel. Men saker kan ändras. Det är ofta det man använder prognoser till.

MVH AL

#292
2018-05-02 13:06

Nej du behöver inte diskutera ekonomi Raphael eftersom du uppenbarligen gör det normativt. Det är lätt hänt.

Klart är att stödet till PSA påverkade marknadens funktionssätt och att det nu - i förlängningen - medför att en tillverkare av kvalitativt sämre produkter (PSA)köper upp en som tillverkar bättre produkter (Opel).

MVH AL

#293
2018-05-02 13:13

Till skillnad från vissa andra här som bara vill ge sina politiska åsikter om ekonomi så har jag kört Cactus, det är en skön bil vilket också ViB:s provkörning visar. Fjädringen fungerar bäst upp i fart, i låga stadsfarter kanske det inte är någon större skillnad men ute på landsvägen märks det.

#294
2018-05-02 13:42

Ja det är utmärkt om man gillar Cactus. Jag har inte kört den men gillar skarpt komfortinriktningen. Men efter att ha ägt tre olika Citroen (C4, Berlingo och C4 grand picasso) - där två av dem stod mer på verkstaden än rullade - är jag tveksam till ytterligare en ny.

Men får man bara ordning på driftskvaliteten är jag den första att vara intresserad. Men då av DS i första hand;-).

MikroEkonomi är sedan inte postmodernism, så jag förstår om det blir svårt att ta till sig.

MVH AL

#295
2018-05-02 14:14

Tavares målsättning är att PSA år 2018 (alltså i år) ska befinna sig bland topp 3 kvalitetsmässigt av volymtillverkarna. Interna mätningar visar PSA lyckats. Garantiåtgärder har minskat. Att Tavares program har haft effekt bekräftas av oberoende undersökningar som jag redan berättat om. Studier gjorda på äldre produkter producerade före Tavares program har begränsad relevans. Jag ser ingen evidens för att vara orolig för kvaliteten på Cactus och det står jag fast vid. Kvaliteten har inte varit dålig på de tidigare heller, men bra kan givetvis alltid bli bättre. Jag har aldrig känt orolig för kvalitet och driftsäkerhet på en PSA-produkt, alla de jag har haft och de jag känner som haft har fungerat bra. Även om detta är anekdotisk bevis med enskilda fall så bekräftas det av oberoende studier som jag hänvisat till som har haft ett betydligt större underlag med tusentals ägare.

#296
2018-05-02 20:44

Är det ändå inte lite onödig arbetsinsats att skriva igen det som redan skrivits ett - bokstavligen obegränsat - antal gånger?

"Raphael 2018-05-02 14:14
Tavares målsättning är att PSA år 2018 (alltså i år) ska befinna sig bland topp 3 kvalitetsmässigt av volymtillverkarna. Interna mätningar visar PSA lyckats. Garantiåtgärder har minskat. Att Tavares program har haft effekt bekräftas av oberoende undersökningar som jag redan berättat om. Studier gjorda på äldre produkter producerade före Tavares program har begränsad relevans. Jag ser ingen evidens för att vara orolig för kvaliteten på Cactus och det står jag fast vid. Kvaliteten har inte varit dålig på de tidigare heller, men bra kan givetvis alltid bli bättre. Jag har aldrig känt orolig för kvalitet och driftsäkerhet på en PSA-produkt, alla de jag har haft och de jag känner som haft har fungerat bra. Även om detta är anekdotisk bevis med enskilda fall så bekräftas det av oberoende studier som jag hänvisat till som har haft ett betydligt större underlag med tusentals ägare."

#297
2018-05-02 20:59

N-iklas är det inte lite onödigt att kopiera det jag skrivit och posta det igen? Har du provat nya Cactus än? Jag vet att det inte är en Opel och att Citroën och Opel har olika fokus och visioner när det gäller bilar, men har du provat den än?

#298
2018-05-02 21:25

Tja, där har vi det: "Tavares målsättning är att PSA år 2018 (alltså i år) ska befinna sig bland topp 3 kvalitetsmässigt av volymtillverkarna. Interna mätningar visar PSA lyckats. Garantiåtgärder har minskat."

Internt bevisat. Målsättning. Jag tycker nog att detta har hörts till leda de senaste 20 åren när det gäller PSA. "Det har varit si och så med kvaliteten, men nu är det mycket bättre."

Men jag kan ju ha fel.... Vi får väl se.

F.ö. så noterar jag att det s.k. lyxmärket DS gjorde en "mindre" succé förra året i Sverige. Vi fick ju höra om hur lyckat det där skulle bli här tidigare. 116 bilar blev det (drygt 2 i veckan). Trots "showroom". 29 hittills i år - trenden minskar. Undrar hur länge man står ut.

#299
2018-05-02 21:42

Nej det är riktigt N-iklas och det som är det verkliga problemet är att det inte finns några "oberoende studier" som säger att PSA:s driftsäkerhet förbättrats. Det enda som redovisats är sammanställningar av några stycken eventuella brukare eller ägare som har samlats in via någon hemsida. Det är vid min själ ingen evidens. Det är egentligen helt lönlös och substanslös information.

Men Raphael är välkommen att redogöra för dessa s.k studiers spridningsmått och bortfallsstorlek samt inte minst hur detta senaste har bearbetats. För det har givetvis gjorts i ett underlag där det inte ens är känt, eller hur;-).

Nej. PSA:s felnivå är fortfarande högre än konkurrenternas. I alla fall i de underlag som har producerats på ett seriöst och statistiskt korrekt sätt. Det är den enda rimliga slutsatsen.

MVH AL

#302
2018-05-02 22:43

Jag har inte provkört Cactusen men fick ont i ryggen av den...

#303
2018-05-02 23:14

Den enda franska PSA bil jag är tillräckligt nyfiken på för att sätta mig i är nya 508 den ska jag ta en titt på, det blir första gången jag besöker Peugeothandlaren sedan 505 1988, därför att den är inte lika tråkig som de övriga, DS7 har jag förvisso aldrig sett, men njae...

Jo med enstaka undantag upplever jag Citroen som tråkig, speciellt denna Kaktus, jag är ointresserad av enkla ting, de har alldeles för lite att erbjuda, ingen spänning eller äventyr om man kan se allt som finns på 5 minuter.
Om man undantar användande och manövrerande av teknologi, där enkelhet är nödvändigt, men det är inte alls samma sak.

Annars är nuvarande Citroen C4 picasso den enda jag ser intresserat på, instrumentpanelen är oacceptabel men annars påminner den mycket om äldre Opel, Meriva, Zafira, Signum och just därför ska man lägga ner den... jovisst...

#304
2018-05-02 23:14

Jag är inte bitter....

#305
2018-05-03 05:47

Här har Peugeothandlaren gått i kk Flash auto i Karlstad....... och ingen verkar vilja ta över.....enligt konkursförvaltaren.

#306
2018-05-03 07:25

"Annars är nuvarande Citroen C4 picasso den enda jag ser intresserat på, instrumentpanelen är oacceptabel"

Ja det är en trevlig bil (när den inte står på verkstaden). I fallet Instrument är de dåligt utformade och framförallt placerade eftersom man blir bländad i mörker och störd av solreflexer i dagsljus. Placeringen är alltså helt idiotisk.

Så förhoppningsvis har Opel en annan lösning..

MVH AL

#307
2018-05-03 09:15

Jag gillar tanken på att förenkla det som går så länge kompromisserna inte påverkar funktionen nämnvärt som i fallet med med att begränsa bakfönstrens öppningshet om man samtidigt garanterar en bra ventilation. För de som sällan är mer än 2 i bilen är detta en helt rimlig kompromiss så länge funktionen ventilation är tillräcklig. Jag har själv hållit på med innovationer och konstruktion under några år och vet att förenkla och göra robustare konstruktioner kräver och kostar mer än att kopiera befintliga lösningar därför att tester mm kostar. Jag gillar även tänket bakom konstruktionen av den trecylindriga motorn. Där finns en YT där motortekniker tar isär alla delar på motorn och ifrågasätter varför. Sådant är lärorikt även om det finns en del patent med i bilden. För mig är enkelhet synonymt lång livslängd och låga kundkostnader och det förutsätter jag även här. Till på köpet har man fått en relativt lätt bil som bilar i golfklassen borde eftersträva, en bil e den klassen borde klara en vikt på 1,2 ton.
Till det negativa är som på många andra bilar så kan inte kunden själv få välja extrautrustning, man tvingas ta hela paket. Jag vet att alla är och tycker olika därför borde tillverkarna vara bättre på att ge kunderna vad de vill lägga extrapengar på. Jag har inte provkört bilen delvis för att parametern max dragvikt är 150 kg för låg, men jag är ändå nyfiken på bilen främst för komfort tänket.

#308
2018-05-03 10:00

Lasse L-on
Håller med till vissa delar. Teknik ska vara enkel, funktionell, lätthanterbar och hållbar. Komplicerad dito bör förpassas till teknikhistoriens soptipp.
Ur- Caktusen hade i mina ögon tre inskränkningar som påverkade funktionen. Ej ställbar ratt. Poputfönstren. Ej delbart baksäte.
Duger inte för en bil i prissegmentet 150- 220000 kr.
Avseende motorn sätter jag ett frågetecken för korta bytesintervaller av kamrem. Därtill befarade framtida rostproblem skärmkanter pga "fickor,spalter" där smutsen packas.
Med vettig prissättning anser jag dock bilen intressant.

#309
2018-05-03 10:26

Det är en intressant uppfattning flertalet delar att det är svårt, dyrt och krångligt att ta fram enkla lösningar och enkla konstruktioner, logiskt innebär det omvänt att det är lätt och billigt att ta fram invecklade och komplicerade lösningar - jag undrar om det går att finna stöd för det i verkligheten?

I så fall borde denna bil vara oerhört dyr och t.ex. en Ferrari en riktigt billig bil att köpa eftersom dess komplicerade teknik är något man smäller ihop på en kafferast eller?

#310
2018-05-03 10:26

Audi, DS har bara en ny bil och det är DS7 Crossback där man förbereder Sverige lansering nu. DS5 och DS4 har skutat att tillverkats och DS3 är vid ättestupan. Klart är att man inte satsar på äldre modeller som inte längre är i produktion eller snart tas ur produktion. Efter nya DS7 lanseras nya DS3 Crossback som även kommer som elbil.

#311
2018-05-03 10:38

AL kommer som vanligt med helt felaktiga påståenden. Warranty Direct har inte samlat in via en hemsida. Jag skulle välkomna att AL släpper sitt postmodernistiska tänkande och ägnar sig åt vetenskap istället. Warranty Direct är ett oberoende försäkringsbolag utan bias som talar om fakta från sitt eget kundregister. Och självfallet så är ett underlag på 80 000 mer säkert än ett underlag på två eller tre personer. När man har flera undersökningar och studier som pekar på samna resultat, så kan man anta att det ligger något i dem. ALs studier handlar inte om driftsäkerhet och heller inte berör produkter tillverkade efter Tavares program. Han försöker säga något om PSA idag utifrån inaktuella och gamla uppgifter som dessutom har stora brister. Det förstår man inte stämmer med verkligheten hur mycket AL hävdar det. AL har helt enkelt helt fel och AL kommer alltid att ha fel så länge som han fortsätter som han gör.

#312
2018-05-03 10:42

Lasse, fast där har du faktiskt fel. Det är inte Citroën som begränsat några tillval utan det är generalagenten FSC Bilar AB i Upplands Väsby. Det är FSC som har valt utrustningsnivåer och paket utiftån vad de bedömer passar den svenska marknaden bäst. I andra länder är utrustning, tillval och paket annorlunda.

#313
2018-05-03 10:47

N-iklas, Ferrari är dyr inte för att den är avancerad utan för att den tillverkas i liten upplaga och för att Ferrari inte har en robotintensiv massproduktion. Ferrari tillverkas i långsam takt och delvis för hand. Det innebär skyhöga produktionskostnader jämfört med en masstillverkare. Sen kan vi räkna med att Ferrari också har hög marginal på sina produkter, vilket de också kan ha eftersom de har ett exklusivt varumärke som rika personer är beredda att betala för.

#314
2018-05-03 10:47

AL skriver: "Det enda som redovisats är sammanställningar av några stycken eventuella brukare eller ägare som har samlats in via någon hemsida. Det är vid min själ ingen evidens. Det är egentligen helt lönlös och substanslös information."

Och ändå framhåller han sin åsikt baserad på sitt eget innehav av Citroen, gång på gång skrivs det om stå på verkstad. Vad jag vet så har han haft en (1) ny Citroen. De andra har varit äldre, och hör egentligen inte hit alls.
Men, det är ju inget underlag alls, en person med en bil. Alltså kan vi helt bortse från vad AL påstår.

#315
2018-05-03 10:59

Sen så tycker jag inte att 160 000 kr för en komfortabel bil med 110 hk motor i lilla mellanklassen är dyrt, inte ens dyraste versionen är dyr med alla tillval. Men Cactus har helt klart en egen karaktär. Jag uppskattar interiören för den är avskalad och skön för ögat. Inte något myller av knappar och reglage, inte ett myller av mätare som ger för många intryck till föraren. Det som behövs, det finns. Det ger en skön upplevelse. I min egen bil kan jag styra visningen och koppla bort varvräknare och annat omödigt så bara hastigheten syns. Det tycker jag är bra. Mindre information för hjärnan att bearbeta vilket ger mer utrymme i hjärnan att fokusera på vägen och trafikmiljön. Att minska information till bara det väsentliga är definitivt en trend i vårt informationsintensiva samhälle. Myller av mätare förknippas ju traditionellt med sportbilar, inte vardagsbilar. Se på 70-talets sportbilar eller sportversioner. Några extra bokstäver på bakluckan, stripes och tuffa fälgar och så fler mätare i interiören jämfört med komfortversionerna. Cactus är en modern hyllning - hommage - till 70-talets komfort och interiörtänkande, med modernt infotainmentsystem för den uppkopplade världen.

#316
2018-05-03 11:53

Det är sensationella nyheter att komplicerad teknik är billig, normalt är det ju så att ju mer tekniskt avancerat något är desto dyrare är det, det finns inget exempel på motsatsen någonstans i samhället.

Av denna orsak blir det nog väldigt svårt för någon att trovärdig bevisa att komplicerad teknik är lika billig som, eller rent av billigare än enkel.

Att sedan den som är väldigt trögtänkt kan uppleva att enkla lösningar är omöjliga att komma på, det är väl mer ett personligt bekymmer.

#317
2018-05-03 12:04

Raphael. Nu var det väl inte Warranty som jag syftade på utan länken till Auto express som du delade ovan. Den är och förblir helt substanslös.

Men om vi skall gå igenom Warranty Direct så kryllar en sådan sammanställning av olika bias. Vad som menas med bias kan Raphael lära sig mera om här. https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Statistikskolan-Koll-pa-...

Typexempel på bias hos Warranty är variationer i inrapportering (mycket vanligt i försäkringssammanhang - kallas ofta för inrapporteringsbias), möjligheter att fastställa fel (mycket vanligt hos bilverkstäder), variationer i felens komplexitet, reparationskostnad och tid på verkstad osv (listan kan göras oändligt lång).

Så att det inte skulle förekomma bias hos ett index (Warranty är ett sådant)är inte bara fel, det är en matematisk omöjlighet. Det går inte att uttala sig om smaken på tomater genom att äta gurka. Och det går inte att uttala sig om smaken på gurka genom att smaka på en röra av olika grönsaker där denna ingår. Warranty är därför helt ointressant som underlag för att skatta andelen fel hos olika bilar och skillnader mellan olika märken.

Därtill är det i princip inga oberoende händelser eller slumpmässiga urval ( vilket är grundvillkoret för att nyttja inferens) varpå mängden element, n= 80 000, också är ointressant för att dra slutsatser om egenskaper och skillnader i totalpopulationen.

Så tyvärr Raphael. Inte heller Warranty ger oss några svar på frågan om PSA har förbättrat sin driftsäkerhet och ännu mindre i jämförelse med andra märken. Sådana slutsatser kan man bara dra genom att ta ett stort slumpmässigt urval av bilar (där varje händelse kan betraktas som oberoende) och mäta andelen fel enligt en standardiserad metod. Vid tillräckligt stora urval och när vi har formulerat en erforderlig signifikansnivå (eller så ange man bara p-värdet rakt av - det görs numera frekvent) kan vi sedan börja prata om skillnader, både över tid som mellan olika märken.

Kan Raphael lägga fram ett sådant underlag som visar att PSA blivit bättre är jag den första att ta till mig det. Jag har i alla fall hittills inte sett sådana siffror.

MVH AL

#318
2018-05-03 12:06

För skojs skull skulle vi ju kunna jämföra Cactus med Dacia Sandero Stepway, och Dacia är väl närmast urtypen för "billig bil" i Sverige idag. En Sandero Stepway är 30 000 kr billigare än en Cactus och då får du finesser som backkamera och manuellt nervevbara bakrutor för den som är motståndare mot plopp-upp fönster. Den har en 90 hästars bensinturbo som gör sitt jobb väl. Så varför i hela friden betala 30 000 kr mer för en Cactus? Förutom att Cactus har Apple Carplay/Android Auto och en klimatanäggning där Sandero har manuell A/C, och annan utrustning så ger Cactus mer bilkänsla. Rutorna är tjockare och isolerar bättre mot omgivningens ljud, mattorna är tjockare och isolerar bättre mot vägbuller. Även om Sandero har en helt ok fjädring så är Cactus definitivt bättre, särskilt på landsvägen både asfalt- och grusbelagda. Cactus rör sig med en helt annan grace och mjukhet och stabilitet, även i kurvorna. Cactus har definitivt bättre vägegenskaper och mer exakt styrning även fast den är lätt som en traditionell Citroënsk styrning ska vara. Stolarna i Cactus, även standardstolarna, är bättre än Sandero som känns nedsutten redan som ny. Cactus har ju dessutom justerbart svankstöd som Sandero saknar. Går vi igenom inredningen, eller sitter och tittar på den (bilarna är för små för att gå igenom dem, möjligtvis krypa igenom dem) så har Cactus - trots sin synbara enkelhet - mer förfining i materialen. Titta på kanter, infogningar och även struktur och de många fina detaljer som Cactus faktiskt har. Cactus har designglädje. Sandero känns bara tråkig inuti och där värmereglagen känns som de ska gå sönder. Textilmaterialen i Cactus håller högre kvalitet. Tar vi detta med gas och koppling och bromsar så tycker jag absolut Cactus är att föredra. Sanderos växellåda är "klonk, klonk" med tydlig mekanisk känsla vilket kanske en del tycker är sportigt, men Cactus är mjukare. Sandero finns med manuell låda med automatkoppling, som faktiskt inte är så dum egentligen men den är rätt långsam i jämförelse med Cactus momentomvandlarautomat. Vägljud, vindbrus, motorljud, ja alla ljud är högre i Sandero än Cactus. För den som tycker Cactus är för dyr så är Sandero definitivt ett alternativ, och Stepway ger ju viss "crossover-look" som också Cactus delvis har (med plast på skärmbreddare och så vidare) och lite högre markfrigång än standard. Sandero är en charmig bil, jag uppskattar den för dess enkelhet, men jag tror personligen att Cactus är lättare att leva med i längden, särskilt för den som gör längre resor. Men Sandero känns som den typiska slit-och-släng-bilen för landsbygden när man åker och köper jord till trädgården eller ska köra gräsklipparen till slipning och service.

#319
2018-05-03 12:28

AL, fast jämförelse med totalpopulationen är ointressant då många inte har bil och inte har intresse av att ha bil. Bilars kvalitet är inte en opinionsundersökning där man söker fastställa t ex vilka partier som man kan tänka rösta på i nästa val. Det är ju helt andra förutsättningar och helt annan marknad för statistik än bilars kvalitet. Så jämförelse med totalpopulationen är i detta sammanhang helt oväsentligt och har inte ett dugg med saken att göra. Det man däremot kan göra, det är i jämförelse med andra bilar hos de som har bil och göra under samma förutsättningar. Vilket är precis det som de jag hänvisar till har gjort och därför är de också viktiga.

Att 80 000 bilägares erfarenheter skulle vara lika ointressanta som två eller tre personers, det tror jag inte ett dugg på oavsett hur många gånger du säger det. Det är klart att ju mer data man har desto mer kan man utläsa en tendens. AutoExpress tio-i-topp-lista över bilar med högst driftsäkerhet och tillförlitlighet listar idel japaner, men på 5:e plats kommer faktiskt den första europeiska bilen och det är Peugeot 3008, plus att den toppar listan över bästa bilen att äga.

När det gäller ägarrapporter så bör vi förstå att fel överrapporteras, ägare är alltså mer benägna att rapportera fel än att rapportera att en bil fungerar bra. Det har med det mänskliga sinnet att göra att människor är mer intresserade av att säga sin åsikt om det som de är missnöjda om än när de är nöjda. Betalar man flera hundratusen för en bil så vill man ju att den ska fungera och gör den inte det så blir man förbannad och då talar man ju om det och man till och med överdriver felen och bristerna för man vill att har man betalat så mycket så ska bilen vara perfekt. Man har rätt att kräva det.

Därför är det givetvis särskilt positivt att PSA lyckas så bra i sådana listor.

Warranty Index ger absolut svar på frågan om PSA har förbättrat sin driftsäkerhet och kvalitet och ännu mer i jämförelse med andra märken. De går in direkt på vad det är för fel och i indexet tar de hänsyn till körsträcka och tid som fordonet står på verkstaden. Så det är en totalupplevelse de ger. Och PSA hamnar man bland de främsta hos Warranty Index med, där flera tyska konkurrenter hamnar sämre till.

När det gäller Försäkringsbolag som tycks det som att AL har en uppfattning som stämmer väl överens med följande reportage men låt mig redan nu förvarna om, det är ingen dokumentär. :)
https://www.youtube.com/watch?v=kO2R_DDZPCM

Den statistik som AL utgår från är gammal och inaktuell och speglar inte PSA:s nya produktutbud eller de modeller som har tillverkats efter Tavares program. De omstruktureringar av företaget och satsningar på produktkvalitet som Tavares har gjort i programmen Back in to the race samt Push to pass, är inte hemliga. De är absolut de mest långtgående förändringar av företaget som någonsin genomförts och på alla nivåer, vilket inte har varit enkelt givetvis. Det är ett stålbad som PSA gått igenom där hela strukturer och arbetsmetoder och managementsystem och produktutveckling och produktion har gjorts om. Och det gör att PSA idag är en effektiv tillverkare som både har sänkt sina produktionskostnader samt höjt en redan bra kvalitet ytterligare.

#320
2018-05-03 12:30

Jag säger igen: Det finns ingen vetenskaplig evidens för att Cactus är en dålig bil med dålig tillförlitlighet, att påstå att Cactus har dålig kvalitet är alltså både osakligt och felaktigt.

#321
2018-05-03 16:31

Raphael. När man pratar om totalpopulationen så avser man vanligtvis de element som man vill mäta. Metodiken är densamma oavsett vi tar ett blodprov hos doktorn (blodet är totalpopulationen och stickprovet är urvalet), skattar partisympatier (som du tydligen trodde jag syftade på), mäter trafikskador, luftföroreningar, fel i i produktionen, mäter bränsleförbrukning eller som i detta fallet felnivån i bilpopulationen.

Det du behöver läsa in dig på kallas för statistisk inferens. När villkoren för detta är uppfyllda (slumpmässiga urval och oberoende) kan man med hjälp av stickprov skatta den bakomliggande populationens värde. Då påverkar stickprovets storlek mycket riktigt mätningens noggrannhet (upp till en viss gräns - stickprovsstorleken kan beräknas). Men om man inte uppfyller grundvillkoret för inferens så blir hela diskussionen om antalet svar och mätprecision meningslös.

Det är därför som vare sig Spritmonitor, Auto express eller Warranty är vettig information. Det är inte möjligt att använda de tekniker som du tänker på med dessa som grund. Det blir helt enkelt fel.

MVH AL

#322
2018-05-03 15:25

När det sedan kommer till Cactus tillförlitlighet så är den givetvis svårare att sia om så det är en relativt ny modell. Vad man då brukar göra är att man med hjälp av dåtiden skattar framtiden ;-) - och baserat på den trend som finns visar på troliga utfall givet allt annat lika. Har man tillräckligt säkra observationer igår kan vi alltså via prediktion uttala oss om morgondagens olika tänkbara scenarier och vi kan göra detta utifrån olika osäkerheter (notera likheten med inferens)För att vi skall kunna göra en vettig prognos så måste våra tidigare data vara korrekt insamlade och bearbetade. Annars får vi ett prognosintervall som inte är av denna värld.

Vad som kännetecknar en tidserie och prognos kan Raphael läsa mer om här; https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tidsserie

Så jo, det finns gott om data som visar att Citroen traditionellt sett har en högre felnivå än konkurrenterna. Det är denna trend som jag utgår från, inte vad Raphael, PSA eller någon motortidning basunerar ut i sitt pressmaterial.

MVH AL

#323
2018-05-03 16:55

Mycket skrik för lite ull, sa käringen när hon klippte grisen.

#324
2018-05-03 17:41

"Grunden för Citroëns arbete för en komfortablare gång finns redan i hur karossen och bottenplatta är sammanfogad. Det sker genom limning med svetspunkter endast där det inte finns en limsträng."

Det vore tråkigt om bilen skulle gå upp i limningen. Då skulle man verkligen sitta i klistret. ;)

#325
2018-05-03 19:42

Ja man kan förstås tycka att det är komplext och svårt Lasse J. Och det är det.

Men om doktorn inte får korrekta underlag från labbet så sätter han eller hon inte in rätt medicinering. Så visst är det viktigt att man håller sig till korrekt metodik oavsett vi mäter felnivåer hos bilar, bygger broar och vägar eller utvecklar nya mediciner.

AutoExpress eller övriga underlag uppfyller helt enkelt inte de precisionskrav som vi normalt sett kräver för att fatta beslut. Och därför kan man heller inte stödja sig på dem i sin argumentation.

MVH AL

#326
2018-05-03 21:03

AL
Utifrån ditt förhållingssätt till olika studier så får man uppfattningen av att det inte finns en enda studie i världen som håller.
Dessutom så verkar det som att du utgår från att alla studier måste vara kvantitativa och bygga på statistik för att hålla måttet. Vilket inte stämmer alls.

Jag vet inte när du var sist hos en läkare men en läkare kan ställa diagnos utan labbtest och fatta beslut om behandling.

Du verkar leva i en fantasivärld...

#327
2018-05-03 21:50

Axa. Nej då du har helt missuppfattat det jag skriver. Det jag har synpunkter på är när man felbehandlar data, vilket är fallet här. Skall man åberopa en viss typ av dataanalys så måste den ha genomförts på ett korrekt sätt för att vara trovärdigt. Så är inte fallet här.

Läkaren ställer ofta diagnos baserat på kombinationen av olika bedömningar. I de fall där man kan mäta upp en avvikelse (kontra det som är definierat som normalt - något som läkarvetenskaperna själva kommit fram till via kvantitativa data) så väljer man till 95% att utgå från de iakttagelserna. Som lekman kan man tycka både det ena och andra om detta men när den typen av analysinstrument är så betydelsefullt är det givetvis av yttersta vikt att det sker på ett vetenskapligt sätt. Annars får man fel diagnos och fel behandling.

Inte minst i fallet läkemedel är det synnerligen viktigt att man nyttjar en korrekt metodik. Annars blir det inte godkänt av läkemedelsverket. Ja du fattar poängen.

Vill man sedan mäta upp felnivån i bilpopulationen via en alternativ metod så har jag inga invändningar.

MVH AL

#328
2018-05-03 21:55

Nu har tråden spårat ur igen.Diskussionen har svängt från Cactus till läkarbesök.
Sen sitter somliga och rutinbromsar enbart för att de kan (utan att ha något att säga), trist.

Men, faktum kvarstår, vilket jag skrev i början av tråden, att franska bilar väcker känslor. Vilken tur att det finns bilar som vågar ta ut svängarna. Och att ingen är tvingad att köpa dem, gillar man dem - bara köp. Gillar man dem inte - låt bli. Svårare är det inte. Ska vi säga så?

#329
2018-05-03 22:42

Ja hultarn, du har helt rätt och jag tycker att de som har något att tillägga kan göra det här
http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/provko...
men först sedan de provkört så att de vet vad de pratar om!

#330
2018-05-04 00:07

Franska bilar väcker känslor?
Njaaee...
Inte speciellt påtagliga känslor i så fall.

DÄRemot anhängare och entusiaster av franska bilar, DE väcker känslor med besked.
Utan dem skulle det inte bli mycket uppmärksamhet.
Bilen kommer helt i skymundan.

#331
2018-05-04 01:23

Ja man får givetvis tycka bra om Citroen. Det gör även jag på många plan. Men efter att på ett eller annat sätt ha ägt ett antal (b.la två C4;or där det senaste stjärnskottet, Grand Picasso, var betydligt mer behäftat med fel än modellen från 2006 som jag hade tidigare) kan jag inte se att driftsäkerheten ligger i paritet med de bästa.

Det gör att jag har mina tvivel även inför Cactus. Ty man börjar tröttna på den ständigt utlovade kvalitetsförbättringen (som aldrig dyker upp). Den känns för mig fullkomligt urvattnad vid det här laget.

MVH AL

#332
2018-05-04 10:08

AL: som du själv säger: en person utgör inget underlag. Mina Citroen (och Peugeot) har inte bott på verkstad, så jag har inga betänkligheten om kvaliteten. Bara som en balans till vad du säger.

#333
2018-05-04 12:40

Hultarn. Nej utifrån ett generellt perspektiv är givetvis en enskild observation inte värd särskilt mycket. Men det är samtidigt svårt att ändra på dennes uppfattning om vederbörande har ett par olyckliga respektive (som du beskriver) positiva upplevelser av Citroën.

För egen del var besvikelsen stor. Och den bekräftas ju också av heltäckande data. Men inget är skrivet i sten. Även Citroën och PSA förbättrar sig. Det är detta hopp jag lever på - eftersom jag gillar bilarna. Så nästa gång hoppas jag att det påstådda kvalitetsarbetet också givit någon form sv resultat.

MVH AL

#334
2018-05-04 13:26

Tavares är inte känd som en person som tar nej för ett svar. Om det inte går hans väg, så ser han till så det går hans väg. Han accepterar inte misslyckanden, i den aspekten är han bilvärldens svar på Steve Jobs. Vi kan se att Tavares plan för omstruktureringar och kostnadsreduktion har varit väldigt lyckosam och dessutom blev klar i förtid, alltså före tidsschemat. Det gick snabbare än t o m han planerat. Han kan upplevas som en hård chef, men hans strävan efter mästerskap på alla nivåer i företaget är inspirerande. Jag tvivlar varken på Tavares ambition eller hans förmåga att få in en strävan efter mästerskap i hela organisationen. PSA har behövt en inspirerande chef med visioner och nytänkande efter tidigare chefers tillkortakommanden och motstånd till förändringar. Tavares gjorde en raketkarriär inom Renault-Nissan och var andreman i företaget efter Carlos Chosn, men han fick sparken när Ghosn uppfattade Tavares som ett hot. Vi bör förstå att detta handlar inte bara om att Tavares vill att det går bra för PSA för att han ska göra skäl för sin lön, detta handlar även om något personligt: Tavares vill bräda Ghoshn. It's personal.

#335
2018-05-04 13:28

När det gäller Citroën så har Citroën gått från klarhet till klarhet under Linda Jackson och gjort bilar som har stuckit ut mer och med ännu tydligare fokus på komfort än de hade under några år. Linda Jackson har fört Citroën tillbaks till rötterna, till det företag som gjorde knasiga men bekväma folkbilar som Citroën Ami och Citroën GS och det är den inspiration som finns i Cactus och som har format varje ny modell efter Cactus - som nya C3, C3 Aircross och C5 Aircross.

#336
2018-05-04 13:29

Det behövdes uppenbarligen en kvinna på jobbet för att få Citroën "de nouveau sur la bonne voie".

#338
2018-05-04 20:13

Här kan man f.ö. läsa om vad ViB tyckte om ursprunget från 2015: http://www.vibilagare.se/test/langtest/vintertest-lysande-men-ingen-snos...

Detta som motpol till PSA:s reklamavdelning.

#339
2018-05-04 20:19

Värdelös bil i vinterväglag. Vem vill köpa något sådant? Finns bättre bilar på marknaden som fungerar år efter år utan mankemang. Ser hur min granne som jag berättat om tidigare hur han har det med sina Citroenbilar. Jag skulle bli mer än gråhårig om mina bilar strulade så. Men han älskar bilarna ändå trots alla fel han drabbas av och talar om vad bra de är......bilarna är bra!! Vad krävs då för att en bil ska vara dålig hos en Citroenägare? Har de aldrig ägt något annat märke än Citroen? Troligtvis har de inte något annat att jämföra med. Skräpbilar!

#340
2018-05-04 20:57

Shogun : det påminner om vissa som ständigt tjatar om japanska bilars överlägsenhet... Eller Opel. Eller VW. Eller Audi. Eller vad som.
Folk gillar olika bilar helt enkelt, det kan vara svårt att förstå för en del.

#341
2018-05-04 20:58

Stollig design avdelning som inte teknikerna styr över.
Då blir det diverse missar som luftutblåset på höger sida.
Och att någon lägger 200 kommentarer om att allt är förträffligt genomtänkt och bra samtidigt som man inte äger bilen ifråga,
Mycket konstigt.

#342
2018-05-04 21:01

hultarn: håller med till 100%. Jag ville bara balansera PSA:s reklamavdelning med något annat. Cactusen är en bil - inget annat. Guds svar på Paradiset finns att hitta annorstädes.

#343
2018-05-04 21:09

Underbart att det finns så passionerade, enögda märkesentusiaster...

Ungefär som vi som håller på Leksand i ishockey, de är alltid bäst oavsett vad andra tycker :-)

Heja Raphael...

#344
2018-05-04 23:31

Årsmodell 2019 eller 2020 nya interiör Citroën C4 Picasso. Bilder förvirrad fel på Cactus.
https://newsuvprice.com/2018-citroen-c4-picasso-review/2018-citroen-c4-c...

Eller

Riktigt Cactus framtid 2019.

https://agario7.com/2019-citroen-c4-cactus-review/2019-citroen-c4-cactus...

#345
2018-05-05 08:06

Teknikens Världs Mikael Stjerna gillar den nya Cactusen:
http://teknikensvarld.se/provkorning-av-citroen-c4-cactus-623800/
"Det är svårt att inte förtjusas av faceliftade Citroën C4 Cactus. Komforten är svårslagen. Hela bilen andas också en slags revolt mot bilnörderiet. Ingen varvräknare, inga kurvhandtag att hålla sig i. Såklart. Flygande mattor har heller inga kurvhandtag."

#346
2018-05-05 11:01

skidoo: inte konstigare än när så många tvärsäkert uttalar sig om en bil de aldrig sett, suttit i eller provkört. Där ser man vad fördomar kan ställa till med.
Hänga upp sig på enstaka detaljer som t.ex. en handbromsspak, bakre sidorutor eller ett luftutsläpp. Inte förrän man själv provkört och verkligen upplevt om det är ett problem eller inte, borde man uttala sig.
Men, många är så förblindade i sitt hat till franska bilar så det är pinsamt att läsa. Tvärsäkra uttalanden baserade på fördomar och förutfattade meningar, rykten om nåns kusins hörsägen om en ständigt krånglande Peugeot på 80-talet.
Rykten som är lika sanna som alla Volvo rostar upp på några år, bara för att Amazon gjorde det på 60-talet.

#347
2018-05-05 11:20

Så man måste alltså provköra och provsitta en bil, för att jag ska kunna veta om jag vill ha bakrutor som går att hissa ner och bort, ist för att jag ska nöja mig med en sniken lösning? Ska även behöva provköra, för att veta att inredning är ful som stryk...

Allvarligt talat hultarn. Det är inte direkt något som krävs en provkörning för att veta om man hissar eller dissar.

#348
2018-05-05 17:26

GF de där länkarna var ju väldigt fel. :) Länken till ”C4 Picasso” har interiören från C3, dessutom har de missat att C4 Picasso från och med nu heter C4 SpaceTourer. Anledningen är att Citroën inte längre vill betala royalty till familjen Picasso. De betalar ju för varje bil de tillverkar...

Det finns inte så mycket info om efterföljaren till C4 Picasso/SpaceTourer, men det sägs den kortare varianten utgår och kvar blir bara den 7-sitsiga. Vi får se.

Länken om ”C4 Cactus” har bilder och interiör från konceptet till C5 Aircross. Har inget med C4 Cactus alls att göra. :) Så här ser C5 Aircross ut som färdig...
http://www.citroen.se/bilar/kommande-modeller/c5-aircross.html

Vi vet hur C4 Cactus 2019 ser ut, den är samma som dagens. :)

När det gäller nya C4 som presenteras under 2020 som 2021 års modell så finns inga bilder på den och inget officiellt koncept, bara gissningar. Vi får vänta och se.

#349
2018-05-05 17:29

Men klart är iaf att nya C4 kommer som elbil, det är officiell info. Även nya Peugeot 208, 2008, DS3 Crossback och Opel Corsa kommer som elbil. Och nästa generation Peugeot 308 men den ligger längre fram i tiden. C4 blir PSAs första elbil i lilla mellanklassen / stora kompaktklassen.

#350
2018-05-05 17:43

Så har Audis reklamavdelning härjat i tråden igen. Det är intressant att se att Audi AG betalar skribenter för att smutskasta sina konkurrenter. Men för att svara Audi - hela den långa lista som Audi tar upp har en sak gemensamt: det är provkörningar och ingen gjordes på vintern. Uttryck som ”finns risk för imma på vintern” är en gissning från skribenten, inte fakta eftersom skribenten inte har testat. Det kryllar av sådant i provkörningar. De är inte samma sak som fakta. Istället för att smutskasta sina konkurrenter som man inte ens har provkört så rekommenderar jag en provkörning innan man uttalar sig, men Audis PR-budget kanske inte täcker sådana excesser?

#351
2018-05-05 17:57

Skidoo, jag har givetvis kört bilen i fråga. Har du gjort det? Jag tycker inte att det är en miss att utblås inte finns på höger sidan. Har du kört bilen på vintern, har du kört den på sommaren, eller har du bara fått för dig att det är en miss för att det är annorlunda mot vad du är van vid? Sen finns det faktiskt utblås vid A-stolparna på båda sidor där defroster-luften kommer ut från. Det är uppenbart mycket teori i tråden, gissningar och spekulationer men väldigt lite av praktisk erfarenhet. Men så brukar det ju vara, franska bilars funktion sågas genom att Audi och Skodas PR-avdelningar tittar på bilderna. Mycket dålig stil tycker jag. Jag tycker man ska vänta med att säga något om hur en bil är innan man har provat. Brukar Audi och Skodas PR-avdelningar såga en lunchrestaurang innan de provat maten?

Det stora utblåset på höger sida är ersatt av ett extra stort utblås i mitten som ger luft till passageraren. Och imman tas om hand av defroster-utblåsen vid A-stolparna. Anledningen är praktisk: för att maximera handskfacket som man öppnar på ovansidan. Av samma skäl sitter luftkudden i taket och inte i handskfacket.

Ja, man har tänkt annorlunda. Det måste inte automatiskt vara fel bara för att man har valt att göra på annat sätt. Om Citroën gjorde som ”alla andra” så skulle de inte vara Citroën. Det är *meningen* att Citroën ska vara annorlunda, det är därför folk köper dem!

Det finns två typer av bilar: Vanliga bilar, och så Citroën.

#352
2018-05-05 18:34

Rapa. Man kan nog till 101% säkerhet säga att ta bort utblåset på höger sida där föraren inte kan skrapa rutan och ersätta det med ett utblås 2-3 decimeter från sidorutan ovanpå instrumentpanelen inte kommer att tina is eller ta bort imma från sidorutan på samma sätt som på den vänstra sidan där föraren kan styra luften med det klassiska utblåset eller torka med handen.
Det råder ingen tvivel om det även om man kört bilen.
Om design avdelningen pratat med konstruktörerna så hade man kompromissat.
Det är samma sak med feta handbromsen som tog bort möjligheten till mugghållare.
En miss mellan konstruktion och konstruktions avdelningen men det är nog den franska/syderopeiska mentaliteten att man säger inte emot en högre rang på fabriken.
Det spelar ingen roll om man är 99 mot 1 utan man säger inget utan gillar läget och jobbar vidare.

#353
2018-05-05 18:38

Kul perspektiv att Audi är en konkurrent till Citroen. Det krävs verkligen en märkesentusiast för att göra den kopplingen.

Angående vinteregenskaper provade ViB Cactus (vilket Audi länkade till ovan men som det blundades för;-)) och det blev ju inte några goda vitsord direkt.

"Värmen håller god standard och jämna steg med resten av bilarna, utom i baksätet. Värmeutblås under stolarna fram saknas, vilket sannolikt är förklaringen. "

"Har någon på fabriken alls suttit i baksätet?"

" Luftutblåset för passagerarsidan fram är placerat mitt på panelen och vinklat åt höger. Defrostermunstycket för sidorutan har ett tufft jobb att ensamt sköta imborttagningen."

"Den värsta kritiken gällde dels att snö och is ideligen packade igen fälgarna bak och orsakade vibrationer, dels att det ofta dök upp oroväckande felmeddelanden. ”ESP/ASR system fault: have the vehicle repaired”, ”Tyre under-inflation monitoring system fault”, ”Service”, ”ESP deactivated” etcetera.  Det ingav inget förtroende i kylan precis och samtliga fem förare placerade Cactus sist i den totala sammanräkningen."

Ny uppdaterad modell bla bla (osv) lär knappast ändra på de missförhållanden som beskrivs ovan.. Och felmeddelanden som dyker upp titt som tätt (utan att verkstaden kan hitta felet) känner jag väl igen från C4 Grand Picasso. Det tycks vara standard och ingå i grundutrustnigen.

http://www.vibilagare.se/test/langtest/vintertest-lysande-men-ingen-snos...

MVH AL

#354
2018-05-05 20:15

@ hultarn #346:

Exakt! Det finns väldigt många som precis som du säger bara är helt förblindande i sitt hat;(eller om jag ska vara lite mildare), förakt mot "annorlunda bilar". Alla franska givetvis och lägg därtill även alla italienska skulle jag vilja påstå. Att man som bilintresserad överhuvudtaget kan hänga upp sig på t ex att luftutsläppet inte sitter där det "ska" utan att ha provat funktionen är skrattretande och visar bara på hur j-vla fördomsfull man är. Allvarligt, det finns väl minst 200 funktioner i en bil som är viktigare? Nä, man måste bara hitta fel när det står exempelvis Citroen eller Alfa Romeo på grillen. Hittar man inget så drar man det klassiska "usel-kvalitet kortet". Patetiska individer....

Jag skiter fullständigt i vilken nationalitet mina bilar haft. Det som är viktigt är att JAG gillar dom och att de passat MINA behov vid det tillfället. Därav har jag ägt en svensk, en engelsk, två italienare, tre tyska, tre fransoser och numera en japs.

Cactus har givetvis en del mindre bra egenskaper men det har ALLA bilar men att den är annorlunda i vissa lösningar är tydligen oerhört provocerande för vissa.

#355
2018-05-05 19:04

Nåväl, man kan anklaga mig för mycket men att jag gör reklam för Audi - nä, det har någon fullständigt hittat på. Men en länk till min reklam vore i så fall hovsam.

ViB skriver: "Imma har en tendens att snabbt krypa upp på sidorutorna under fuktiga vinterdagar."

Aftonbladet skriver: "Som kompensation är passagerarens luftutblås i mittkonsolen större än vanligt, men ändå inte tillräckligt för att få bort imma från högra rutan."

Teknikens Värld skriver: "Som kompensation är passagerarens luftutblås i mittkonsolen större än vanligt, men ändå inte tillräckligt för att få bort imma från högra rutan."

Gröna bilister skriver: "Det finns inget ventilationsutblås på höger sida, vilket gör att det ofta blir imma på höger sidoruta, ...."

Men de har väl alla fel.....

#356
2018-05-05 19:40

AL, varför skulle Audi annars svartmåla Citroën i detta forum om inte Audi såg Citroën som en konkurrent? Vad skulle syftet för Audi AG vara menar du?

Sen har ju ViB uppenbart fel för bilen har luftutsläpp till baksätet de sitter under framstolarna. När det gäller fälgarna och problem med snö som orsakar obalans och därmed påverkar sensorer negativt så har de tydligen inte kört med vinterfälgar. Kör med andra fälgar så är problemet löst.

#357
2018-05-05 19:48

Audi, jag har alltid undrat vad ni tjänar på Audis PR-avdelning. Du kan ju berätta för oss läsare här vad ni får betalt för att skriva här. Jag tycker att ni ska ägna er åt att tillverka bilar istället. Er strategi är helt uppenbart att svartmåla konkurrenterna. Det har vi ju lärt oss sedan flera år här i forumet att ni sysslar med.

Men vad ni på Audi i Sverige inte förstått, det är att det finns luftutblås vid A-stolparna. Imma tar man bort med defrosterfunktionen och då kommer det upp luft där som tar bort imman. Det luftutblås ni refererar till är för passageraren inte vindrutan.

Jag förstår att ni säljare har för lite att göra i ert Showroom vid Norrmalmstorg men om ni nu är så intresserade av Cactus så kan man åtminstone begära att ni läser instruktionsboken!

#358
2018-05-05 19:50

Rålle G, visst är det så. När Citroën gör något annorlunda så är det automatiskt fel bara för att det är annorlunda. Det är kärnan i kritiken mot Cactus. Jag köper inte det.

#359
2018-05-05 19:54

Audi, jag skulle verkligen rekommendera er säljare på Audi Norrmalmstorg att provköra Cactus innan ni uttalar er. Jag har varit förbi er flera gånger och när jag tittar in så verkar det som att ni inte har så himla mycket att göra. Vi har ju pratat här så länge, så vad säger du Audi bjuder du mig på fika om jag kliver in genom ert allra heligaste på Norrmalmstorg? Har du fortfarande kvar din A5:a som tjänstebil från din arbetsgivare Audi?

#360
2018-05-05 19:58

Jag köper inte att en sniken/dålig/billig, funktion/egenskap/konstruktion, skulle vara särskilt mycket att hänga i granen.

Det är som att diskutera bibeln, med en troende, som trots alla brister och motsägelser, fortfarande inte klarar av att inse att det är ett påhitt.

#361
2018-05-05 20:04

Raphael gnisslar tänder - extra kul. Ja, jag får väl erkänna att jag får betalt av Audi för att sabla ner just Citroen. Det kan ju var och en syna genom mina inlägg ;-)

Men bortsett från detta, så försvann inte imman på sidorutan på Catusen hur mycket än Raphael än ville.

"ViB skriver: "Imma har en tendens att snabbt krypa upp på sidorutorna under fuktiga vinterdagar."

Aftonbladet skriver: "Som kompensation är passagerarens luftutblås i mittkonsolen större än vanligt, men ändå inte tillräckligt för att få bort imma från högra rutan."

Teknikens Värld skriver: "Som kompensation är passagerarens luftutblås i mittkonsolen större än vanligt, men ändå inte tillräckligt för att få bort imma från högra rutan."

Gröna bilister skriver: "Det finns inget ventilationsutblås på höger sida, vilket gör att det ofta blir imma på höger sidoruta, ...."

Kul tråd!

#362
2018-05-05 20:15

Audi, nej jag gnisslar inte tänder. Det var ju synd du inte besvarade min fråga om du bjuder på fila om jag kommer förbi ert showroom på Norrmalmstorg där du jobbar.

Vi tar detta igen:
Använd defroster-funktionen. Den får bort imbildning. Det är vad den är till för. Inte utblåsen på sidorna. *Stäng* alla utblås i mittenhöjd, ställ in komfortläget med luft bara uppe och nere och använd defroster vid behov. Problemet löst!

Alla Audis länkar tjatar om utblåset i mitten för passageraren, men det har ju inget med sidorutorna att göra! Det finns defrosterutblås vid A-stolparna. Använd dem! Här är det helt tydligt användarfel.

Jag kör alltid med utblåsen i mittenhöjd stängda vinter som sommar. Och jag har inget problem med imma.

Det är inte utblåsen i mittenhöjd som tar bort imma utan det är utblåsen vid A-stolparna samt utblåsen till framrutan. Om utblåsen är öppna i mittenhöjd så blir det mindre luft till defrosterutblåsen vilket sänker deras effektivitet.

Dvs det Audi hänvisar till är användarfel. Jag har kört bilen, det var inte Audis säljare.

#363
2018-05-05 20:20

Audi, jag har mina luftutblås på sidorna stängda och jag har inget improblem. De behövs alltså inte för att ta bort imma, deras syfte har inget med imma att göra. Deras syfte handlar om luft till passageraren inte till fönstren. För fönstren finns defrosterutsläpp vid A-stolparna på båda sidor. Audi har helt enkelt fel. Besök en återförsäljare och kolla själv! Och stäng utblåsen i mittenhöjd för att maximera luften till defrosterutsläppen så hålls imman borta. Det är när de är öppna som defrosterutsläppen får för lite luft och då bildas imma. Helt enkelt handhavandefel.

#364
2018-05-05 20:21

Precis Raphael. Hade luftutsläppet suttit på samma plats i en ny Audi hade det givetvis varit "Vorsprung durch Technik" ;-)

#365
2018-05-05 20:25

Rålle G, tydligen måste man ha sidoutblpsen öppna för att få bort imma på en Audi. Det har jag aldrig behövt på någon av mina Citroën. Jag kör med dem stängda året om. Förstår inte vad de är till för. Jag kör med luft bara uppåt och neråt, och använder defrosterfunktionen vid behov (men behovet finns sällan). Finns defrosterutblås på sidorna på alla Citroën.

#366
2018-05-05 20:32

Kul. Själv har jag alla luftutblås stängda på min av Audi betald bil. Imman som bildas finns inte - den bara försvann. Hokus Pokus!

#367
2018-05-05 20:36

Vilket stolleri på hög nivå.
Jag börjar snart tro att citronen är fullkomlig och utan en enda nackdel och bara genomtänkta lösningar.

#368
2018-05-05 20:36

Vilket stolleri på hög nivå.
Jag börjar snart tro att citronen är fullkomlig och utan en enda nackdel och bara genomtänkta lösningar.

#369
2018-05-05 20:42

Inget stolleri utan logik. Stänger man alla luftutblås i mittenhöjd - dvs sidoutblåsen och i mitten på panelen - så blir det mer luft till defrosterutblåsen som sitter längst ut på sidorna och därmed ser bättre till att det är imfritt. Öppnar man utblåsen i mittenhöjd så blir det mindre luft till defrosterutblåsen och därmed svårare att hålla imfritt.

#370
2018-05-05 20:46

Verkar ju totalt hjärnsläpp på vissa när man uppfattar att kritik mot en modell specifikt handlar om att såga hela franska bilindustrin.
Det vissa dock kan ta till sig är att den kritik som framförs, i det här fallet mot bristande ventilation, är befogad. Det handlar inte vilken nationalitet bilen har utan det handlar om en uppenbar brist. Hade det varit en annan modell så hade det likväl varit dålig lösning.
Men naturligtvis så verkar en del tro att estetik är detsamma som funktion.

#371
2018-05-05 20:46

Skidoo, ingen bil är fullkomlig men man kan vara helt nöjd ändå. Det handlar bara om tycke och smak. Det som är nackdel för en person är en fördel för en annan. Det är bara frågan om smak. Vi människor är olika, och då är det ju bra att det finns bilar som är olika. Om alla bilar var likadana och hade samma lösningar så hade det räckt med en tillverkare. Men ingen bil passar alla. Vilket ör precis som det ska vara.

#372
2018-05-05 20:47

@skidoo:

Finns det några sämre egenskaper på din Octavia? Det hyllas ju något enormt på forumet och jag måste nog kolla upp den närmare. Är den helt utan brister?

#373
2018-05-05 21:02

Rålle G, fråga mso... Det är väl där Octavia-säljet har gått som hårdast i forumet. :)

#374
2018-05-05 21:05

Måste vara besvärligt att ha en sämre bil och ha ett sånt oerhört behov, av att försvara de mest fundamentala tillkortakommanden som ens bil har.

#375
2018-05-05 21:11

Alla lösningar i en Citroën är givetvis genomtänkta, däremot kan man ha olika uppfattningar om lösningarna är bra eller inte - det är en annan sak och det handlar om personligt tycke och smak. Men det finns en tanke bakom allt, det gör det. För att maximera handfacket som man når på ovansidan så tog man bort det stora utblåset på höger sida (stör inte mig, jag har mina sidoutblås stängda så vad ska jag med dem till? För mig hade de gärna kunnat få ta bort den på vänstersidan också), man flyttade även luftkudden till taket. Den fungerar utmärkt där, den ramlar ner och fångar upp passageraren i tid. Detta har givetvis testats.

Jag tycker Cactus är en utmärkt bil, men jag kommer inte köpa en Cactus för jag vill ha en mer fyrkantig akter och jag vill ha mer MPV-stuk. Cactus är ju ändå fortfarande en lågbyggd bil, den har låg kaross. Och då har den givetvis nackdelar som alla lågbyggda bilar när det gäller dåligt insteg och att ma sitter lågt och så vidare. Men det hör ju ihop med biltypen och är inte specifikt för Cactus.

Jag tror på att bedöma bilar utifrån vad de är. Visst hade man kunnat kritisera min fars Alfa GTV för att en barnvagnsinsats inte går in, att det inte gick att sitta tre bekvämt bak, att den saknar Isofix-fästen och dragkrok och att baksätet inte är delbart eller ens fällbart och att en hundbur inte går in. Men då har man inte heller riktigt förstått poängen med bilen.

Och man kan även kritisera Cactus för att den är inte en sportbil, största motorn har bara 130 hästkrafter och bilen är inte särskilt rolig eller inspirerande att köra. Styrningen är inte direkt med få rattvarv, det är ingen tjock knubbig sportratt och fjädringen är alldeles för mjuk för bankörning. Att den saknar 20" fälgar med lågprofildäck är givetvis också en nackdel plus att den inte har en fet spoiler på bakänden. Dessutom flyttar sig inte trafikanterna på vägen när de ser en Cactus i backspegeln, de kör inte undan. Att Cactus inte är terränggående är också en nackdel. Den går inte att köra under vatten och den saknar inbyggda missiler, och Bond har aldrig kört en Cactus i någon film (men han har däremot kört Citroën 2CV och Renault 11!) En Cactus skrämmer ingen. Så absolut har Cactus en massa nackdelar, men om man upplever dem som nackdelar eller inte, det är personligt. Vi alla har olika tycke och smak och olika behov. Och det är ju precis så det ska vara.

#376
2018-05-05 21:18

Rålle :) min octavia är väldigt komplett för oss och för en barn familjs behov är den suverän men den har sina brister den också likaväl som alla andra bilar har brister.
Hmm, spontant kan jag inte komma på nåt annat än dom tonade rutorna skulle kunna vara dubbelt så mörka och att jag med facit i hand efter två år skulle valt dsg lådan men det finns nog mer..
Fjädringen är naturligtvis inte som C4an men jag har inga problem med att den är som en vanlig bil och octavian finns med adaptivt chassi som jag provat en gång och då blir det lite citroen gung i 110 på guppiga motorvägen.

#377
2018-05-05 21:24

Okey, styrkan på toningen går ju att välja. Då vet jag; inga brister. Tänk att jag anade det, men kul att du är nöjd. Själv blir jag trött bara jag ser en Octavia men vi är ju alla olika;-)

...

#378
2018-05-05 21:34

En Cactus är inte gungig. Den hade varit gungig med vanliga stötdämpare, men de nya stötdämparna dämpar returen och då uppstår inget gung. Mjuk är den ja, men gungig tycker jag är helt fel att säga. Då har man inte kört en gungig bil. :)

Skidoo, så du hade velat ha mörkare rutor. Ok. Och jag hade velat ha den gamla handbromsen i Cactus istället för den nya som inte är lika rolig. Och så hade jag velat ha ratten för automatlådan som i nya Berlingo istället för en tråkig vanlig spak. En vanlig spak till automatlådan känns inte som Citroën. Flera Citroën har haft både handbromsen och växelspaken mittenpanelen. Förstår inte varför man slutade med den idén, men det tog väl upp plats. Så en ratt i mittenpanelen hade ju iaf varit ett bra alternativ, eller spak vid ratten.

#379
2018-05-05 21:58

Det är naturligtvis meningslöst att bry sig om konstiga bilar, jag har haft en sådan här framför näsan i tre år och skakar på huvudet varje gång jag ser den, knäpp, ingenting att engagera sig i, finns viktigare saker att ägna sig åt.

Så det jag skriver här är bara luft, inget att bry sig om för hela ämnet är meningslöst, men det hindrar ju inte att man ändå kan lägga några minuter på att skriva lite, det är ju inget större arbete direkt.

Vad ingen sagt är att det finns god plats för ett längsgående, vertikalt luftmunstycke vid sidan av handskfacket och öppnar man locket visar det sig att själva facket är betydligt smalare än locket ger sken av, man kunde ha utnyttjat utrymmet effektivare och ändå fått plats med samma volym på handskfacket och ännu mer utrymme för ett luftmunstycke om man gjort locket lika brett som själva facket är.

Kontakten för urkoppling av kudden hade lätt kunnat placeras på mer effektivt sätt.
Det finns ingen rationell orsak till utformningen.

Och det lilla hålet långt bort på panelen som ska blåsa luft på rutan har ingen möjlighet att fungera effektivt på ett så stort avstånd om det inte blåser med större kraft än ventilationssystem i bilar normalt klarar av och det har väl inte framkommit att systemet är ett slag super jetmotor ?

Är den sedan inspirerad av bilar från 1930-50-talet så är väl utformningen begriplig för då hade man ju ännu inte uppfunnit mycket av det som sedan kom på moderna bilar under 60-talet.

#380
2018-05-05 22:25

N-iklas, men du har uppenbarligen inte provat i verkligheten så du vet ju inte, eller hur?
Det stämmer att defrosterutblåsen är mindre än de vanliga utblåsen, det är de på de flesta bilar. Men syftet med dem är att vara defrosterutblåsen. Sidoutblåsens syfte är inte att vara defrosterutblås, utan deras syfte är att blåsa på personerna i bilen inte på fönstren. Storleken på defrosterutblåsen räcker alltså till, de behöver inte vara större. Jag förstår inte de som argumenterar för att utblåsen för passagerarna måste användas till fönstren, det låter som feldesignat för mig, som feltänkt.

Och nej, man kan inte ha luftutblåset där du vill för då måste man flytta på avstängningen av luftkudden. Den måste ju sitta någonstans eller hur och det är ju mest logiskt att den sitter i närheten av passageraren. Men här handlar det också om att man ska påminnas om den. Man ser den ju varje gång man använder handskfacket och då ser man hur den är inställd.

Det kan finnas situationer där man behöver stänga av den, och det kan t ex vara när man vill använda en barnstol i framsätet. Då är det bra om den omkopplaren är lätt åtkomlig och synbar.

PSA var förresten bland de första som erbjöd avstängningsbar krockkudde, andra tillverkare krävde frånkoppling och demontering på verkstan....

#381
2018-05-05 22:36

@Raphael
Ja, det stämmer att du vill ha crossover/mpv som har bra insteg.
C3 Aircross har bra insteg än Cactus.
C3 Aircross har låg lasttröskel 70 cm än Cactus har hög 82 cm.
Cactus är mer komfortfjädring betyg 4 än C3 Aircross betyg 3.5.
C3 Aircross är mer detaljer än Cactus fattas detaljer.
C3 Aircross är lite mer roligare att köra än Cactus.
Cactus är mer klumpig än C3 Aircross.
Sånt är livet.

#382
2018-05-06 10:22

Klumpig? Cactus mjukare fjädring gör den sävligare i reaktioner men klumpig skulle jag inte säga...

#383
2018-05-06 11:06

Om inte någon onormal specialkonstruktion som inte existerar i någon annan bil föreligger och sådan information har ju inte framkommit, så visst kan man veta det, erfarenhet säger det, har man ingen erfarenhet av bilar så vet man inte utan att prova men det är rätt magstarkt att utgå från att alla aldrig har kommit i kontakt med en bil tidigare.

Detta är väl för övrigt första gången i världen som någon påstått att luftmunstyckena inte ska användas för att ta bort imma från fönstren, om det finns ett officiellt uttalande eller en teknisk beskrivning eller instruktion som säger att de inte ska användas för att bort imma från fönstren så är jag väldigt nyfiken på att få veta det, vore mycket intressant.

Kontakten till kudden kan placeras på samma ställe men som en liten rund cylinder i nedre hörnet av öppningen istället för att upp hela utrymmet ända fram till vindrutan och kanten på vänster sida är onödigt bred utan orsak den också, eller den kan placeras i taket, det har ingen annan och det vore väl passande, eller den kan skötas med en knapp på panelen, det hade Corsa eller den tidigare vanliga placeringen i sidan på panelen när man öppnar dörren.

Möjligheterna är många.

#384
2018-05-06 11:17

N-iklas, eftersom det redan finns defrosterutsläpp på sidorna så är det ju självklart att de större utsläppen är för passagerarna. Om det var meningen att utsläppen för passagerarna var för fönstren så skulle man ju överhuvudtaget inte gjort defrosterutsläpp, eller hur?! Alla mina bilar har haft separata defrosterutsläpp för fönstren. Och det är inget nytt i bilhistorien. Går vi längre tillbaks i tiden så hade både Lancia Delta och Ford Sierra defrosterutsläpp på sidorna. Om man måste använda utsläppen för passagerarna till fönstren så tyder det på en felkonstruktion.

#385
2018-05-06 11:50

Raphael har rätt (igen).

#386
2018-05-06 12:16

Ja men visst är det så att den bilen som är utan utblås är den som är korrekt konstruerad och alla andra bilar är felkonstruerade... Troende individer är verkligen otäcka.

#387
2018-05-06 12:42

De små munstyckena är helt ineffektiva, de kan i bästa fall blåsa rent så man kan se backspegeln men inte mycket mer och det tar tid för dem att uppnå det, de är mest en hjälp om panelen är utformad så att sidomunstyckena inte kan blåsa så bra längst fram i hörnet på rutan i dörren för just backspegeln, någon funktion utöver hjälp med backspegeln har de inte.

De är helt oförmögna att hålla sidorutan ren, det klarar bara de stora munstyckena som dessutom blåser hela rutan ren på några minuter medan det lilla munstycket efter lång tid kanske klarar 20 cm.

De är en hjälp för att se backspegeln, det är den funktion dessa har, inte att hålla sidorutan ren.
Det är den enda slutsats man kan komma fram till då de inte klarar av någon annan uppgift och vanligtvis alltid sitter just vid backspegeln.

Detta är väl ett av få exempel då de sitter där de inte kan göra någon nytta.

#388
2018-05-06 15:30

Intressant bilmodell/märke detta, snart 400 kommentarer och vad har man kommit fram till? Utblåsen för friskluften är bäst/sämst.....

#389
2018-05-06 15:38

N-iklas, hur kan du påstå det när du helt uppenbart inte varit nära en Carus och helt uppenbart tydligt inte ens kört en - ändå yttrar du dig tvärsäkert om utblåsen. Well, jag har kört en på vintern. Det har inte du. Case closed. Om du använder utblåsen till passagerarna för sidofönstren istället så använder du dem på annat sätt än de är designade för.

#390
2018-05-06 15:39

Shogun, uppenbart en massa kommentarer från självutnämnda experter som inte ens har provat bilen. Som det brukar vara i detta forum...

#391
2018-05-06 16:20

@Raphael
Menar inte klumpig fjädring utan det handlar om design.

#392
2018-05-06 16:54

Ja det är iofs till största delen, pga att han som har gjort 300 av de 400 inläggen, försöker få oss icke troende, att acceptera att en dålig lösning, på något märkligt sätt, är bättre än en bra lösning.

#393
2018-05-06 21:59

Det är mycket enkelt att påstå det då jag har lite erfarenhet av bilar och påstår någon att det omöjliga är möjligt, att det ingen någonsin lyckats med plötsligt är ett faktum, så får man nog också förklara varför och hur detta omöjliga som ingen någonsin lyckats med plötsligt blivit möjligt.

Det kräver en sensationell ny teknik och är det en sådan så borde det gå att berätta om den och redovisa vilken ny teknologi man använder som helt har revolutionerat ventilationssystemet.

Det vore som sagt mycket intressant att få ta del av denna sensationella information.

Om du inte har en sådan information som styrker dina påståenden och då dina påståenden strider mot verkligheten så som den hittills är känd, så skulle det inte kunna vara så att det är du som helt missuppfattat vad man ska ha luftmunstycken till?

Det finns ju ingenting som styrker ditt påstående.
Det är ett problem.

#394
2018-05-06 22:25

Om det är betett sig konstig placering ventilationsutblåsning långt bort från sidorutor på höger sidan blir tjatigt för mycket kommentar då låt dem vara som inte gillar Cactus. Köp någon annan märken eller modell.

#395
2018-05-07 15:53

Den är ju tystare än både Golf och Astra men i den här klassen så beror det mycket på däcken. Förstår inte varför Cactus har hastighetsklass V däck här hos oss för utan dom vore den ännu mer betydligt tystare än andra?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.