Bild
Nästa artikel
Mercedes E-klass kombi – rapport från provkörningen

Mercedes E-klass kombi – rapport från provkörningen

Provkörning

Vi Bilägares reporter Erik Rönnblom har varit i Hamburg och kört en nypressad bjässe. Han passade på att testa lastutrymmet på ett kreativt sätt.

Fin bild, Erik!
– Tack, bagaget på nya E-klass kombi rymmer 1 820 liter med nedfällt baksäte eller en 190 cm lång motorjournalist!
 
Så du har varit ute och finåkt?
– Ja, bilen ger verkligen premiumkänsla i varje centimeter. Jag tycker att nya E-klass ger ett smärtare och nättare intryck. Ändå är nya bilen faktiskt något längre, visserligen bara två centimeter, försiktiga fem millimeter högre och lika bred som tidigare. Men det är ju maxmått. Och det ser ut som om taket sluttar något mer än tidigare. Det är i mina ögon en mycket snygg kombi med harmoniska och rena linjer.

Och hur är den att köra?
– Körställningen är som tidigare kanonbra. Den nya instrumenteringen med ”wide screen” och de två touchplattorna på ratten gör att man inte behöver flytta händerna när man vill byta vy eller göra justeringar i infotainment-systemet. Den känns stabil och trygg på kurvig väg med bra styrkänsla och på snabb motorväg slipper man sitta och småjustera. Den går rakt när man håller ratten still.
 
Vad satt det för motor i provkörningsbilen?
– E 220d, känns pigg ända upp till toppfarten på 235 km/tim, vilket en kollega vid provkörningen på Autobahn kontrollerade när jag satt bredvid. Men dieselfyran är inte bara stark utan också snål i kombination med den nioväxlade automatlådan. Det paketet känns som ett måste, men går lös på 23 900 extra för automatlådan. Annars är utrustningen bra som standard i SE Edition.
 

Vad kommer den att kosta och när kommer den till Sverige?
– I mitten av oktober. För svenska marknaden finns en speciell SE Edition som kostar 393 900 kronor. Som tjänstebil, Fleet Edition, går den att få under åtta basbelopp, 352 000 kronor.

Läs hela provkörningen i ett kommande nummer av Vi Bilägare.

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes E-klass kombi?
Mercedes E-klass kombi – rapport från provkörningen
Mercedes E-klass kombi – rapport från provkörningen

Kommentarer

#2
2016-09-16 16:20

Faller på prisbilden, men visst.. säkert en av de bästa man kan köpa. Jag förstår dock inte varför de måste ta så mycket betalt för automatlådan, varför inte låta den vara standard. Vem vill ha manuell låda idag? Inte jag i alla fall...har blivit för gammal och lat antar jag.

#3
2016-09-16 16:24

Styggavargen, håller helt med, automat borde vara standard. Särskilt som det verkar som bilen blir snålare i praktiken med automat än manuell till denna dieselmotor.

#4
2016-09-16 17:14

Tråkigt att den bara verkar finnas som kombi. Och dessutom bara med dieselmotor?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.