Bild
Nästa artikel
Jaguar F-Pace – rapport från provkörningen

Jaguar F-Pace – rapport från provkörningen

Provkörning

Vi Bilägares Calle Carlquist befinner sig just nu i Montenegro för att provköra Jaguars första SUV-modell någonsin, F-PACE. Det sker samtidigt som Jaguar meddelar att man inte kommer att lansera några kombimodeller på vare sig XF eller XE.

Hej Calle! Vilka är dina första intryck?
– Det här är en bil som är lätt att gilla. Den ser ganska elegant ut, inte så klossig som en del andra i klassen. F-PACE är en logisk utveckling av de senaste årens nya Jaguarmodeller. Det är ju SUV-modeller i den här storleken som säljer som smör just nu och F-PACE ska bli Jaguars bästsäljare, är det tänkt. Bilen bygger förstås på samma grundläggande arkitektur som XE och XF, men har eget axelavstånd och är anpassad för högre kaross och större markfrigång. Utrymmena är riktigt bra, särskilt i baksätet och för bagaget.

Vad har du kört för versioner?
– Den starkaste V6-bensinaren med kompressor och 380 hk och en dubbelturbodiesel på 300 hk. Jag gillade definitivt dieseln mest, urstark och med bättre dämpning av motorljudet än kompressorsexan. Nyss tog jag en rejäl sväng i en tvålitersdiesel med 180 hk, den versionen som med fyrhjulsdrift och automatlåda den svenska generalagenten tror mest på för vår marknad. Jag körde bland annat i verkligt svår terräng och utför brådstup för att testa de olika körsystemen man ”ärvt” från Land Rover. F-PACE gick imponerande även under de förhållandena, registret är mycket större än man tror.

Vad kommer den att kosta och när kommer den till Sverige?
– Lanseringen i Sverige är i gång och priset för en 180-hästare med åttaväxlad automatlåda och fyrhjulsdrift blir ca 475 000 kronor i grundutförandet Pure. Jag tror att det den här modellen kan ta för sig bättre gentemot sina framför allt tyska konkurrenter än vad exempelvis gamla XF kombi kunde göra mot sina. Jaguar hoppas att sälja 250-300 bilar de närmaste tolv månaderna.

En fullständig provkörningsrapport av Jaguar F-Pace kommer i Vi Bilägare nummer 07/2016, i butik den 3 maj.

Diskutera: Vad tycker du om Jaguar F-Pace?

Kommentarer

#1
2016-04-20 14:48

Tycker denna verkar mycket intressant och chassit verkar oerhört påkostat. Dock är den ju rätt så duktigt dyr jämfört med de tyska konkurrenterna.

#2
2016-04-20 16:01

Den väcker onekligen vill ha vill ha. Snygg och med eleganta linjer, som man ska förvänta sig av Jaguar. Tyvärr blir priset för högt, men vinner jag på lotto så slår jag till.

#3
2016-04-20 18:05

Vem behöver en Porsche Cayenne till?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.