Bild
Nästa artikel
Provkörning

Hyundai i30 – rapport från provkörningen

Publicerad 19 januari 2017 (uppdaterad 19 januari 2017)
Vi Biläghares reporter Erik Rönnblom tycker att nya Hyundai i30 känns stabil reaktionssnabb.
Vi Bilägares reporter Erik Rönnblom tog en sväng med nya Hyundai i30 längs spanska solkusten.
Hej Erik, hur har du det nere i Spanien?
– Hej, vi kör på somriga vägar mellan Malaga och Marbella. Här är vägarna släta och fina så ljudkomforten är utmärkt. Det blåser rätt ordentligt och vi kan höra visst vindfräs från de yttre backspeglarna.
 
Vad är nytt med Hyundai i30?

– Den har fått en helt ny kaross och består nu av högre andel ultrahållfast stål. Den ska därför vara både styvare och lättare. Utseendet är mer välslipat och påminner faktiskt starkt om både Golf och Audi A3.
 
Vad tycker du om bilen hittills?
– Jag tycker att i30 känns mer europeisk än den tidigare modellen, vilket ju också varit ett av målen med nya bilen. Det är trots allt en ganska begränsad bedömning man kan göra efter en kortare provkörning. Men nya i30 känns stabil och reagerar kvickt och precist på rattutslag.
 
– Vi kör just nu den nya bensinmotorn 1,4 T-GDI på 140 hästar och med en 7-växlad dubbelkopplingslåda. Det känns som en smidig och komfortabel drivlina. Som alternativ finns en mindre bensinmotor och Hyundais 136-hästars diesel.
 
När kommer den till Sverige och vad kommer den att kosta?
– Bilen kommer att presenteras i mars. Men vi har inte fått veta hur den kommer att ligga prismässigt – bara att det ska bli ”konkurrenskraftigt”. Så det återstår att se. Jag gissar att priserna på 5-d och herrgårdsvagnen kommer att ligga mellan 190 och 250 000 kr. I30 kommer i två utföranden komfort och premium. Utrustningsnivån är väl tilltagen redan i komfortversionen.
 
– Generellt verkar det som om Hyundai är mycket offensiva för närvarande. Snart kommer en herre-jösses version som kallas i30 N, som nog blir rätt extrem. Men det kommer också en kombi och en Fast Back-modell. Och så småningom får vi säkert se elektrifierade versioner också av i30.
 
Diskutera: Vad tycker du om Hyundai i30?

Vi Biläghares reporter Erik Rönnblom tycker att nya Hyundai i30 känns stabil reaktionssnabb.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.