Bild
Nästa artikel
DS 3 Crossback – rapport från provkörningen

DS 3 Crossback – rapport från provkörningen

Provkörning

Vi Bilägares Tommy Wahlström åkte ner till en blåsig fransk riviera för att testa nya småsuven DS 3 Crossback.

Hej Tommy! Skägget ser vilt ut idag? 
– Du, det blåser som tusan här på franska rivieran idag! Inflygningen till Nice var det skumpigaste jag varit med om! Men det är en kul bil jag fått köra. 

Ja, DS 3 Crossback. Vad är det för något? 
– En ny, liten premium suv som byggs på samma bas som bland andra nya Peugeot 208. Jag tycker det är spännande med lite lyx även i minsta klassen, bilen är ju bara 4,12 m lång. Och dessutom kommer den som elbil som vi också fått prova en liten sväng här. 

Och hur verkar den då? 
– Komfort är ju helt klart prioriterat och det tycker jag är rätt. Jag tror att köparen av en sån här bil föredrar mjuk fjädring och låg ljudnivå framför krispiga köregenskaper. 

DS 3 Crossback – rapport från provkörningen

Elbilen då? 
– Jättespännande! Upp till 32 mil räckvidd, 100 kW snabbladdning och batteriet inkräktar inte alls på kupeutrymmet vilket är extra viktigt i en så här liten bil. 

Vad ska de kosta och när kommer de till Sverige? 
– Priser är inte klara ännu men DS 3 med förbränningsmotor kommer i augusti och elvarianten i oktober. Men resten berättar jag i nästa nummer av Vi Bilägare!

Läs hela provkörningen i Vi Bilägare 05/2019 som kommer ut den 26 mars. Prenumeranter får tidningen en vecka innan det. Läs mer om prenumeration här!

Diskutera: Vad tycker du om DS 3 Crossback?

DS 3 Crossback – rapport från provkörningen

Kommentarer

#1
2019-03-12 23:52

Grillen tagen från Lexus.....

#2
2019-03-13 07:59

Grillen är inte alls lik Lexus, därmot påminner den om nån Hyundai (Santa Fe?)
Var en märklig utformning av mittdelen av panelen/luftutsläppen. Men, det är klart, Citroen har ju en tradition att våga vara annorlunda.

#3
2019-03-13 08:28

Nu är detta ingen Citroën utan en DS. DS är ett eget märke inom PSA-koncernen och har sin egen organisation. I Sverige så har DS agenturen tagits över av KW Bruun som även nu ansvarar för Opel Sverige, och som sedan länge importerar Peugeot hit. Citroën Sverige ägs av Mitubishi-agenturen och fd Hyundai imprtören.

Jag gillar designen, den har en egen karaktär både utanpå och inuti. Och den är snygg med kontrasttak. De franska journalisterna hyllar den för en utmärkt avvägning mellan sport och komfort, lugnare och värdigare på vägen än sportiga Peugeot men inte lika flytande och svävande som Citroën med PHC-stötdämparna. Stolarna har samma typ av ”minnesstoppning” som Citroëns Advanced Comfort säten. Hos Citroën kostar det extra, hos DS är det standard.

Tekniknivån och förarassistansen är hög och bilen kan parkera själv, där bilen sköter gas och växling själv så mer automatisk än tidigare halvautomatiken där bilen skötte styrningen men föraren gasen och växlingen.

Nackdelar är att bilen inte är lika praktisk som C3 Aircross. Bagageutrymmet är mindre och ”hajfenan” tar bort sikt från baksätet, men de har iaf bra ljud (det sitter högralare i ”hajfenan”).

Kommande 2008 blir lite större, så DS3 är främst för två personer som vill ha lyx i en liten crossover

Priserna lär börja vid 220 000 kr om man tittar på prisbilden i Storbritannien och Frankrike. Då får mam den minsta bensinturbon och 6 växlad manuell låda i lägsta utrustningsnivån. Räkna med att högsta utrustningsnivån La Premiere ligger på över 300 000 kr med den kraftigare motorn och nya EAT8 automaten. Elversionen lär hamna på över 400 000 kr.

Så lilla DS3 kostar som den större Peugeot 3008, men då har DS mer utrustning och en lyxigare, mer sofistikerad stil.

Och tycker man det är dyrt så kommer ju snart nya 2008:an, den får lägre priser men lär inte bli lika sofistikerad. Peugeot 2008 kommer också som elbil med samma drivlina.

#4
2019-03-13 08:30

Lite roligt är att bilen har touchkontroller till knapparna, det gäller även interiörbelysningen.

#5
2019-03-13 09:32

Sen kan man ju fundera på om "skygglappen" på bakdörren är mer i vägen än om den sitter i bakkant som på XC40.

#6
2019-03-13 09:38

Jag tycker den är ful med en bedrövlig inredning och lite onödigt julgransglitter tar inte bort kolkällarintrycket.
En fullständigt onödig skapelse som lär få en tynande tillvaro under en kort tid.

#7
2019-03-13 09:55

Som jag skrivit tidigare så tycker jag det är superkul att det finns tillverkare som sticker ut, vågar släppa en bil som inte ser ut som alla andra, och som inte försvinner i den grå massan av Golfar, Passater och liknande! :)

Sen är ju smak alltid individuellt, men tycker det är sjukt tråkigt med folk som direkt ska kasta negativa kommentarer på allt som inte ser ut som de tycker.

Jag tycker denna verkar ha ett sådant utseende att den måste ses i verkligheten först innan man kan bestämma sig.....sen tror jag att den gör sig bättre i en färg som mer visar de olika tokiga detaljerna än denna svarta.

#8
2019-03-13 10:01

Synd att de inte behållit det krombefriade yttre till insidan. Man ska inte dricka knark innan man designar miljöer där någon ska vara längre stunder.

#9
2019-03-13 10:08

Bilen är designad som en tredörrars fast den har 5 dörrar. Premium handlar inte om att vara praktisk, premium handlar om en målgrupp som är beredd att betala för design och omsorg.

Den provkörda bilen är i utförandet Performance Line, om man istället väljer Prestige eller Ultra Prestige så får man blanka kromdetaljer på utsidan där det nu är svart. Som t ex runt grillen m m.

Och jag kan lugna Saabnisse med att infedningen finns att få i ljusare färger för den som önskar. Det finns en ljusgrå, nästan vit, inredningen i alcantra, där även instrumentpanelen är stoppad med ljus alcantra. Den kanske inte är så praktisk, den lär bli smutsig fort. Och så finns det en i bronsfärgad alcantra.

#10
2019-03-13 10:19

Jag personligen skulle välja bronze-inredningen, och så I DS egna mörklila kulör för utsidan tillsammans med svart tak. Inredningen har laserskurna reglage i alumimium för fönsterhissar och styrknapparna på ratten. Ruter-formen är ett genomgående tema för märket DS och ska få en att tänka på diamanter.
Om man ska designa en interiör så ska man göra det på ett sätt så att den är trevlig att se på och skön att vidröra. DS har en trevlig intedning, en intressant och spännande formgivning som för tankarna till 70-talet då tillverkarna vågade mer.

Och den som vill ha en vanlig tråkig intedning kan ju ta och välja en Opel eller en Sunaru istället.

#11
2019-03-13 10:21

Om Mäkinen anser att de som designat DS interiör har varit drogpåverkade eller onyktra på arbetstid så får han gärna presentera några sakliga bevis för det påståendet.

#12
2019-03-13 10:48

Raphael, du har ju helt rätt, Mäkinens påstående kan ju vara helt felaktigt, det finns ju individer som beter sig som de vore helt packade även som nyktra!

#13
2019-03-13 10:50

Raphael,
De har uppenbart haft någon form av problem med att få en behaglig känsla inuti bilen. Jag tror att enda möjligheten till det resultatet är psykisk påverkan av något stimuli alternativt en psykos.
Du nämner ibland att DS ska vara premium. Det där framstår mer som något hämtat ur Pimp My Ride än inspirerat av brittisk herrklubb.

#14
2019-03-13 11:15

Premium, det vet jag inte, men exklusiv är helt säkert. I alla fall i Sverige, där man sålde i snitt 3 st DS i månaden 2018 (38 st) och i år har man sålt 1. Så, ja, exklusiv.

Vad gäller inredningen får jag nog hålla med saabnisse och Mäkinen. Och om "ruterformen" ska påminna om diamanter, ja då är det väl oslipade sådana;-)

#15
2019-03-13 11:29

Jag trodde faktiskt att det var en ny Lexus när jag såg bilden och läste rubriken på förstasidan, så jag tycker inte Shogun är helt fel ute. Men det beror säkert på att bilen är svart, så man inte ser karaktäristiska särdrag så bra... Jag håller med Henrik här, kul att nån tillverkare vågar sticka ut och göra något annorlunda. Att jag sen inte faller pladask för interiören är en annan sak. Men positivt att man prioriterat komforten. Inför nästa bilbyte ska jag definitivt testa både Citroën och DS.

#16
2019-03-13 11:30

Ser verkligen hemsk ut. Lär inte sälja många. Franska bilar ska man passa sig för

#17
2019-03-13 11:52

Jag håller med Rutger att det är ett sundhetstecken att man prioriterat komfort, synd bara på förpackningen.
Men den här måste nog ses och kännas på innan man vet vad man ska tycka, på bild blir det inget vidare.

#18
2019-03-13 12:29

DS sammanfattar sig själva med ”Spirit of Avant-Garde”. Och vad är då ”avant-garde”? Jo, det är en artistisk och kulturell rörelse som handlar om att bryta normer, vara o-ortodoxa och radikala. I rörelsen ligger även att marknadsföra sociala reformer, att använda konst och kultur för att förändra samhället och bryta upp konservatism och dysfunktionella normer och traditioner.

DS är alltså en motrörelse till den tyska borgerliga konservatismen, produkterna ska vara mer lekfulla, mer artistiska och kulturella, mer liberala om man så vill. Det är ett modigt politiskt statement i vår tid.

#19
2019-03-13 12:37

Mäkinen, men inredningen är varken i rosa eller knalliga färger utan går i sobert mörkgrått eller ljusgrått eller i brons. Sobert, elegant och smakfullt med fodrad panel och exklusiva material (laserskuret aluminium) i knappar och reglage. Om du vill tro att kulturarbetare i regel är onyktra eller drogpåverkade, så visar du bara både förakt och fördomar mot franskt artisteri. Detta är konstnärlig design, vilket är precis det som märket står för. DS är märket som Sverigedemokrater och Kristdemokrater älskar att hata.

#20
2019-03-13 12:37

Avantgarde har Mercedes haft som modellvariant i säkert 15 år. Så det där har DS snott rakt av.

#21
2019-03-13 12:41

DS är en radikal och progressiv kulturrevolution, en nagel i ögat på den bakåtsträvande konservativa borgerligheten, detta är verkligen långt från Hötorgskonst och nationalromantiska porträtt på gamla kungar.

#22
2019-03-13 12:56

Audi, nu börjar du faktiskt bli pinsam. Nej det var inte Mercedes som uppfann avant-garde. Det är en kulturell och artistisk rörelse som uppstod efter första världskriget och har influerat radikala konstnärer och politiska rörelser. Mercedes är snarare anti-tesen till avant-gardismens radikala revolutionärer.

#23
2019-03-13 13:06

Man KAN gilla ett märke men ändå anse att enskilda modeller kanske inte är jättevackra och har betydande brister. Oavsett om man är frankofil, Toyota-fundamentalist eller VAG-entusiast....Något att tänka på för vissa härinne kanske?

Vad jag tycker om denna? Ful utsida, annorlunda och spännande insida....

#24
2019-03-13 13:09

Jag vet mycket väl vad avant-garde är och varifrån det kommer. Men att kalla ett bilmärke eller modellvariant för avant-gardeistiskt är väl rätt magstarkt - vare sig det är Mercedes eller DS.

Sen tycker jag nog att kommentaren; "DS är en radikal och progressiv kulturrevolution, en nagel i ögat på den bakåtsträvande konservativa borgerligheten.." t.o.m. får N-klas inlägg kring Opel att framstå som mer adekvata.

#25
2019-03-13 13:11

Audi, avant-garde är inte ens ett tyskt ord utan det är franskt. Så det är snarare Mercedes som har tagit det från fransmännen, Mercedes är också det faktiskt ett franskt namn - det är ett franskt kvinnonamn. Så tyskarna stjäl från fransmännen.

Begreppet och den kulturella stilen avant-garde har sitt ursprung i fransmannen Henri de Saint-Simon som skrev en essä 1825 där han utvecklade sina tankar om konst och kultur som pådrivare för sociala reformer.

En annan fransman av betydelse här är Gustave Courbet, som var en förgrundsfigur inom socialrealismen.
Även Edgar Degas och George Braque som verkade i skiftet 1800-1900 talet var förgrundsfigurer ino
avant-garde.

Avant-garde uppstod i Frankrike, det är en fransk kulturrörelse som fick påverkan internationellt. Att DS som vill vara Frankrikes stolthet låter sig inspireras av avant-garde är givetvis fullt naturligt.

#26
2019-03-13 13:16

Audi, att vara avant-gardistisk är att bryta normer och traditioner. Det är vad begreppet innebär. Och att använda konsten för att marknadsföra nya livsstilar och samhällsreformer.

Vi kan se att DS design exteriört och interiört väcker känslor, det provocerar, det är nyskapande. Man kan knappast säga att designen är konservativ och försiktig, snarare radikal och nyskapande - och det är precis det som är avant-garde.

#27
2019-03-13 13:20

Audi, nej du vet uppenbarligen inte att avant-garde kommer från Frankrike när du hävdar att DS skulle tagit det från tyskarna. Det är tyskarna som som snott det från fransoserna. Jag rekommenderar att du tar och studerar konst- och kulturhistoria.

#28
2019-03-13 22:18

Raphael: Lugna ner dig lite nu va, det Audi skrev var att Mercedes hade det som ett paket redan för 15 år sen. Han skrev inget att Mercedes skulle ha snott det av fransmännen.

All respekt för att man kan uppskatta och tycka om sitt bilmärke men att hetsa upp sig så...

#29
2019-03-13 13:26

Den som är borgerligt konservativ och traditionalist, den kör lämpligen Audi. DS vänder sig till radikala och nytänkare, som vill ta samhället framåt.

#30
2019-03-13 13:26

Jag kan bara tolka Raphaels beskrivningar av fordonet som att det skapats för att passa "rödvinsvänstern" som väl också är en i grunden frankofil rörelse. De franska influenserna i svenskt kulturliv nådde väl sin absoluta höjdpunkt 1792 och har nog inte till fullo hämtat sig sen dess.

#31
2019-03-13 14:21

Raffe, Mercedes är väl främst ett spanskt kvinnonamn och inte franskt. Ursprunget kommer från 'merced', det spanska ordet för barmhärtighet.

#32
2019-03-13 14:28

Ska man nu köra fast på namnet Mercedes, så var det dotter till en österikare som köpte ett flertal bilar av Daimler.
Men, artikeln handlar väl om DS?
Som saabnisse skriver: man behöver se bilen i verkligheten (gäller alla) innan man kan bedöma utseendet. En del bilar ser mycket bättre ut i verkligheten, gäller dock inte Lexus eller Toyota (i mina ögon)

#33
2019-03-13 19:17

Är inte direkt negativ till detta, i svart är det en katastrof, borde inte tillverkas i den färgen, finns några detaljer som inte är så tokiga, luftmunstyckena i dörrarna är ju roligt, påminner om gamla bilar från 80-talet, BMW och Senator, men som på Mazda gör designen att de inte är till stor hjälp på immiga rutor.

Elhissar i mittkonsolen är bättre än i förardörren, BMW igen och Opel från 1964, yttre dörrhandtagen är inte så dumma för biltypen, kul och verkar fungera trots den udda utformningen, principen på dem är från 1930 talet, Tatra 77 och Opel Kadett.

Äntligen lite avancerade strålkastare från PSA, ska tydligen vara matrix.

Trösklarna är tydligen helt skyddade.

Väldigt instängt baksäte, som ett stridsfordon med skottgluggar, B-stolpen är inte bra, aldrig varit det, ser desperat ut, går för långt, är smaklöst istället för eget, förstör linjerna, Euroncap får svara på om det innebär någon fördel i en sidokrock?

Sittpositionen fram är visst lite "underlig" om man är över 1,80 enligt de som provat.

Och kommer PSA någonsin att komma med en riktig HUD som inte är en billig plexiglasbit?
Troligen inte, eftersom det skulle indirekt ifrågasätta... Peugeots instrument, så det aktar man sig nog för, väldigt tråkig inställning, en lyxbil blir aldrig lyxig med en så billig detalj mitt för ögonen hela tiden.

Och instrumentpanelen är för enkel och naken, grejen i mitten lyfter inte upp tomheten, trots intensiva försök.
Och gasdämpad motorhuv borde man kosta på om det nu ska föreställa en lyxbil.

#34
2019-03-13 16:30

Se upp Mercedes och BMW! Tror dom inte kan lata sej mera då DS börjat leverera!

#36
2019-03-13 18:30

Jag VILL verkligen tycka om DS. Jag vill att de ska vara så där skönt mjuka, behagliga och vackra som bara franska bilar kan vara. Denna bil lockar mig lika mycket som en ordinär kundvagn.

#37
2019-03-13 20:19

Jag VILL verkligen att den ska heta Citroën, DS kan lågprismodellerna heta!
PSA har missuppfattat hela hierarkin!

#38
2019-03-13 21:58

Henrik M, ditt meddelande är onegripligt. Det är tyskarna som anptt avant-garde från fransoserna. DS kan inte ha snott der från tyskarna eftersom det är franskt från början! Det är ett franskt begrepp och inte ett tyskt! Om Mercedes vill göra sina bilar mer franska för den rätta premiumkänslan, så är der bara att gratulera Mercedes för att de inspireras av fransk kultur. Men att hävda att DS skulle tagit fransk kultur från Mercedes, det är höjden av hybris! Avant-garde är ett franskt begrepp, fransk kultur, fransk konst. DS är en fransk bil. Självfallet vill DS associera sig med fransk kultur, vad annars?! Att Mercedes vill hävda sin franskhet, visar bara att vill man köra ett premium original så väljer man franskt och inte tyskt.

#40
2019-03-13 22:07

Saabnisse, du menar att 2CV var en premiumprodukt och att DS var lågprismodellen? Ami och Dyane var premiumprodukter? Frankrikes motsvarighet till VW bubblan? Att du förnekar Citrpëns stolta arv av mjuka, roliga folkbilar ja det är ju känt sedan länge, men det är folkbilarna som Citroën tjänade pengar på. DS, SM osv var förlustprojekt som drev företaget i konkurs så Peugeot tog över. Jag tycker det är helt rätt att göra DS till ett eget märke med fokus på premium och bara premium.

#41
2019-03-13 22:21

Vill man ha en massa knappar och spakar väljer man Opel istället. Minimalistisk design ger premiumkänsla, en avslappnad och lugn interiör för ögat med stoppade paneler. Väldigt ljus ljusgrått, brons eller vinrött finns istället för svart och mörkgrått. Sobra färger och premiummaterial med alcantra.

Backspegeln är ramlös, vilket är snyggt och minimalistiskt. Ändå är den automatiskt avbländade. Touchkontroller i taket för innerbelysningen. Inga knappar att trycka in.

Tjock stoppning i dörrar, extra tjocka rutor, allt sänker ljudnivån.

Journalisterna berömmer komforten och den stabila mjukheten på fjädringen, det är imponerande eftersom pressbilarna har 18” hjul! Med 17” däck, som är lägst, så blir det ännu mjukare.

Grip control finns givetvis, men istället för vredet i C3 Aircross så finns en vippa i laserskuret alumimium.

Instegsmotorn och dieseln blir bara med manuell. De störe bensinarna har endast automatlåda.

La Premiere edition ligger på motsvarande 340 000 kr med största motorn, den är då fullutrustad. Allt som standard plus exklusiv lack.

Performance och Prestige ligger på 240 - 270 000 kr beroende på motor. Prestige har mer krom och läder, Performance mer alcantra och inget krom på utsidan. I övrigt är de likvärdigt utrustade.

#42
2019-03-13 22:21

"nytänkare, revoöutionärer, som vill skapa ett bättre samhälle istället för att blicka bakåt. Det är en bil för en ny tid och en ny värld. Nya tankar och nya idéer, ny design och nya lösningar."

En värld där man prioriterar ökad vinst framför kvalitet blir inte en bättre värld utan en mycket sämre, helt utan framtid.
Pengahunger ligger bakom alla stora olyckor, katastrofer och hot som vilar över mänsklighetens framtid.

Att inte dyrka pengar alena, det är verkligen revolutionärt i dagens samhälle.

#43
2019-03-13 22:29

Svart är väl mer att räkna som stealth-variant för den som vill vara mer diskret. Bilen finns även i en guldorange så utbudet är brett. Och olika takfärger och med olika strukturer och textur på taket. Alltså inte bara en lackad yta. Du känner texturen med fingrarna, en reliefeffekt.
Givetvis är detta dyrt och komplicerat, men det visar omsorgen om detaljer.

Ja den har automatiska matrislampor i de dyrare utförandena som anpassar utlysningen och ljusbilden efter bilarna framför. Även DS7 har avancerad belysning.

Jag vet inte varför de svenska journalisterna valde svarta, det fanns pressbilar i andra färger också. Men kanske de franska jourbalisterna hade bokat upp sig på de roligare färgerna. :) Finns flera youtube klipp från franska journalister, bl a från L’Argus.

#44
2019-03-13 22:32

N-iklas,jag håller helt med dig. Det hade varit mycket bättre att Opel hade fått dö istället för att PSA försöker rädda Opel. Det var ett misstag av PSA att köpa Opel och försöka få ruljangs i verksamheten. Det hade varit bättre för alla om Opel bara hade fått dö eftersom företaget slukade för mycket pengar.

#45
2019-03-13 22:35

Du kan väl inte på fullaste allvar mena att interiören i denna är minimalistisk?!?! Då har du verkligen inte koll på vad det ordet betyder.....

#46
2019-03-13 22:35

DS är kvalitet, handlar om design och kvalitet och omsorg om detaljer. Den nya plattformen är kvalitet rakt igenom. Lättare, starkare och avsncerat uppbygd i moduler. Magnesium, aluminium och högfasthetsstål används. Alla är dyra material. Laserskurna alumimium-detaljer. Alcantra-textil. Dyr förarassistansteknik. Exklusiv takkonstruktion. Osv osv.

#47
2019-03-13 22:39

Henrik M, du har verkligen ingen som helst koll och kunskap på vad ordet minimalistisk betyder. Det betyder inte en massa knappar och reglage. Minimalism innebär få detaljer. Och det har DS. De flesta knapparna pch reglagen finns i skärmen. På panelen finns endast ett fåtal smabbknappar och utblåsen för luft. Det är avskalat och rent i en snygg design.

#49
2019-03-13 22:45

Henrik M, minimalism är en konststil som söker omdefiniera rummet och skalan genom reduktion av detaljer men inte borttagning av detaljer helt. Det handlar om modulära och utbytbara enheter som återupprepas, handlar om geometriska former. Hela den återkommande och upprepande stilen med ruter-symbolen eller diamanten är exempel på detta. En och samma form som återfinns, i luftutblås och knapp-samlingar.

Så det är absolut minimalism. Om det var fyllt av olika former vore det inte minimalism men nu har vi en ren panel som bryts av med diamanten.

#50
2019-03-13 22:45

Raphael: Till att börja med kan du ju sluta med din jävla översittarmentalitet mot folk som inte tycker som dig, de har inte fel, de har bara en annan åsikt!
Sen så har jag helt klart koll på att minimalistiskt innebär få detaljer, och det var självklart det jag menade att DS inte har, det är ju en av de mest plottriga inredningar man sett på länge!! Det är knappast avskalat.......kolla Tesla model 3, där har du en minimalistisk inredning....

#52
2019-03-13 22:49

Henrik M: Det är som att tala till en vägg. R är övertygad om sin absoluta överlägsenhet. Det är därför han pratar om kvalite och franska bilar i samma mening ;-)

#54
2019-03-13 22:58

Alltså, jag orkar inte......så du anser att bara för man använder samma form hela tiden ÖVERALLT så till den milda grad att det blir plottrigt så är det minimalistiskt, men om man använder två olika former men bara på ett ställe vardera så är det inte minimalistiskt?!?
Ja jag säger då det......lyset tänt men ingen hemma....nu lägger jag ner detta, ha en trevlig kväll i din galenskap.

#55
2019-03-13 22:59

Henrik M, jag har nu blockerat dig så nu kan du ta dina svordomar och ditt dåliga humör och ge till någon annan. Och jag hoppas att du lär dig att göra research och att läsa på, både om begreppet avant-garde och om minimalism.

#56
2019-03-13 23:09

Raphael står för närapå hälften av alla i lägg i denna tråd så nu är han riktigt på G...:)

#57
2019-03-13 23:09

Och om Henrik M inte gillar det jag skriver så är det bara för honom att blockera mig. Att han inte ser det återkommande och genomgående geometriska temat i interiören, ja då har han inte tittat tillräckligt noga - allt är samlat i diamantformer.

Så i praktiken består inredningen bara av två former: rektangulära platta ytor. Och på dessa platta ytor så finns det bara diamanter som återupprepas.

Bara två former Henrik M, det är minimalism. Att ha få former. Och dessa former kan upprepas in i det. oändliga. Ja minimalismen tillåter upprepningar igen och igen av samma former.

Det är antalet former som ska vara få, men samma form får återkomma hur många gånger som helst! Det är minimalism. Så du har helt missförstått när du tror att minimalism är att man inte får ha flera kopior av samma form.

Det är många olika forner du inte får ha, men du får ha få former och flera av samma form!

#58
2019-03-13 23:10

Pi, jag är alltid på G men du är välkommen att blockera mig så slipper du mina inlägg.

#59
2019-03-13 23:20

interiören i en Hyundai Kona är motsatsen till minimalismen hos DS 3. I Kona så är de yttre utblåsen runda, medan de i mitten är rektangulära med rundade hörn. Reglagen för värme och temperatur och annat är en osalig blandning av cirklar och fyrkanter.

I en DS3 är allt diamanter, ruter. Utblåsen, snabbknapparna till bildskärmen, radions på/av osv. Allt är ruter/diamanter.

Även högtalargallren... fast de är liggande diamanter. Ändå samma form som utblåsen och knapparna, bara lått vriden.

Minimalism: få former som upprepas genomgående.

Det är inte plottrigt. Plottrigt är att ha många olika former som i en Kona och de flesta andra bilar. Där har vi plottrighet. Finns inget genomgående designtema i en Kona, eller så är plottrigheten designtemat. :)

#60
2019-03-13 23:30

Minimalism? Jag trodde bilen representerade avant-garde? Men vad vet jag.....

F.ö. tycker jag att den mest av allt representerar "rombism" ;-) Jag har nog aldrig sett en så eländigt oestetisk interiör på en bil på denna sidan millennieskiftet. Men vi tycker ju alla olika - även om somliga tydligen tycker att det är olyckligt.....

#61
2019-03-13 23:39

Här i ViBs forum så kallas det för minimalism att ha en massa olika former helt planlöst placerade, som i en Hyundai. Och att vara stram och konsekvent genom att ha en och samma form på allting, det kallas för ”plottrigt” och att ”ha druckit knark”.

I detta forum har tydligen ord en annan betydelse än i världen utanför.

#62
2019-03-13 23:44

Audi, det finns givetvis ingen motsättning mellan minimalism och avant-garde. Att vara avant-garde är att vara annorlunda och nyskapande, att vara radikal. Att ha en minimalistisk interiör med diamanter, det är radikalt, nyskapande och annorlunda. Det är avant-garde i en tid med plottriga interiörer fulla med olika former, knappar och reglage.

#63
2019-03-13 23:50

Och den som inte ser att interiörtemat är diamanter har aldrig spelat Boulder Dash. Ruter-formen är i västvärldens kultur en accepterad stilsering av diamant.

#64
2019-03-13 23:59

Jösses! Tydligen måste folk slänga sig med konstnärliga begrepp för att få en mindre lyckad bil att bli snyggare.

Lite som när utställande konstnärer försöker påvisa verkshöjd i trams.

För en som en någorlunda konstnärligt intresserad så vill jag påpeka att bilen inte på något sätt är designad minimalistiskt. Men visst vill man försöka omdefiniera begreppet, varsågod.

I övrigt vad gäller den aktuella modellen så ser utsidan ok ut medan den har en rörig interiör.

#65
2019-03-14 00:10

Det finns även i DS loggan. D är en halv ruter/diamant. S är ytterkanterna av två ruter/diamanter som är ovanpå varandra.

Det var helt enkelt någon inom PSA (jag vet inte vem) som i bokstäverna DS kom att tänka på ruter/diamant och sedan blev det märkets signum. Men det har aldrig tidigare varit lika genomgående utfört som i 3:an.

Och eftersom DS var Citroëns första premiumprodukt så är det mer naturligt att DS får ta hand om premiummarkmaden än att märket känt för enkla folkbilar som 2CV och Ami blir premium.

2CV och Ami var storsäljare i Europa och Ami tillverkades till 1980 och 2CV ännu längre. Detta är vad européer förknippar Citroën med: 2CV och Ami.

Men i Sverige är Ami i praktiken okänd, 2CV är väl lite mer känd. Men Ami var den som satte Frankrike verkligen på hjul, den var en storsäljare under 20 år.

Så den bil som är mest Citroën i Frankrike, som byggde varumärket Citroën, det är en bil som de flesta svenskar inte känner till och än mindre har sett - om de inte varit i Frankrike förstås.

DS var en specialprodukt, Ami var bilen för massorna.

DS fortsätter idag vara en specialprodukt och ett eget märke. Citroën för folket.

DS är motsatsen till mainstream, så att klaga på en radikal och nyskapande produkt för att den är för radikal och nyskapande, det är som att klaga på en Porsche 911 att den inte rymmer en barnvagn i bagageutrymmet.

Kritik som bara visar att man inte förstår vad det är för produkt som man försökt göra och till vem man vänder sig, det är ingen seriös kritik.

DS3 vänder sig inte till vem som helat, den är för den som vågar och är annorlunda och som önskar ett fordon som speglar den personligheten på ett komfortabelt och estetiskt sätt.

Ett franskt bilmärke kan givetvis inte vara ”för franskt”. Poängen med DS är ju att lyfta fram aspekter av fransk kultur och design.

#66
2019-03-14 06:05

Måste vara underbart att vara Raphael. Snart ser han bara sina egna myriader av inlägg, alla andra är censurerade/borttagna/blockerade. Så resonerar Trump och Raphael. Allt avvikande är fake news och ska tystas.
Jag har varit blockad i nåt år av honom, ty han gillar ej att bli emotsagd.
Då blir han den lilla femåringen som skriker på mamma....

#67
2019-03-14 06:56

Herregud 65 inlägg på ett dygn så fort det är en Citroën.

Och att en fransk bil inte kan bli för fransk säger Rapayel.
När många fransmän är vansinnigt konstiga och galet patriotiska.
Om det kom en Citroën med ratten i baksätet skulle det vara bäst enl rappa.
Nä överdrivet skit på många punkter men bra på andra punkter.
Pricis som på alla andra bilar men det fattar inte vissa patrioter av det franska släktet.

#68
2019-03-14 07:36

Tillomed mönstret i grillen har man tagit från Lexus Nx F-sport....sämre förebild kan man ha.

#69
2019-03-14 08:03

Härligt att en bil kan väcka så många känslor. Det betyder ju att Citroen lyckats i sin avsikt att synas.
Ingen mellanmjölk där inte.

#70
2019-03-14 08:15

Shogun, nej du har inte tittat tillräckligt noga. Mönstret i grillen är diamantformad precis som interiören. Och det kommer av DS-märket, av loggan. Hos Lexus är mönstret mer liggande, Lexus har längre avstånd i bredd och lägre i höjd. Den är alltså inte liksidig. Hos DS så är alla sidor lika långa. DS använder en välkänd geometrisk figur. Det är en figur som har funnits i västvärlden länge, det är ingen figur som Lexus jar hittat på.

Man ser DS mönstret bäst på den elektriska för där är den kromad. Ich då ser du också skillnaderna mot Lexus. På Lexus går mönstret in mot mitten och sedam breder ut sig i överkant och nederkant. Det är inte alls så på en DS. Fronten på en DS går utåt där den går inåt på en Lexus.

Här ser du fronten tydligare, den kromade versionen på batterivarianten. Och här ser du verkligen att det är sidorna i diamanten är lika långa. Och den har en optisk effekt som ska likna kristaller.
https://youtu.be/Vq1VCuHi7B8

#71
2019-03-14 08:21

Hultarn, fast DS är ingen Citroën. DS är en helt egen avdelning och organisation inom PSA precis som Peugeot eller Citroën. Märket tillhör inte Citroën. Det har sitt eget team av designers och konstruktörer och chefen för DS har samma status som chefen för Peugeot och Citroën. Det är inget sub-brand av Citroën.

Chefen för DS är Yves Bonnefont. Han är inte underställd Linda Jackson på Citroën, utan han är underställd Carlos Tavares som är chefen för PSA.

#72
2019-03-14 08:29

Audi, du är givetvis varmt välkommen att tycka att interiören är det fulaste du nägonsin sett. Interiören vänder sig inte till en konservativt lagd mälgrupp. Det är tvärtom en välbehövlig motreaktion till konservatismen.

Däremot vänder jag mog emot när man kallar den för ”plottrig”, för då har man inte förstått innebörden i ordet. Det är per definition inte plottrigt när man använder en och samma form genomgående och konsekvent. Plottrigt är när man blandar en massa olika former.

Minimalism är att hålla sig till en form, som man kan upprepa hur många gånger som helst.

Och det finns inget i begreppet och konststilen avant-garde som förbjuder en att använda en och samma form genomgående och konsekvent.

Det finns ingen annan bil på marknaden som har gjort diamant-formen, eller romben om du vill, till sin på samma sätt som DS. Ingen annan som använder en och samma form så genomgående och konsekvent från logotyp och frontgrill till interiören. Inte ens Fiat har lyckats med det i sin 500 X, de blandar olika mjuka former, har inte ens samma stuk på luftutblåsen. Men det är annars den som kommer närmast i en konsekvent utförd interiör.

#73
2019-03-14 08:36

Rolig fakta om DS-teamet är att 42 procent är kvinnor! Tyvärr är dock chefen, produktchefen och designchefen fortfarande män, men det är ändå positivt att det finns så många kvinnor i ett bilföretag. Bilföretag tillhör de mest patriarkala strukturerna i världen, och bilar är en patriarkal företeelse. Så fler kvinnor behövs!

#74
2019-03-14 08:38

Yves Bonnefont CEO DS finns f ö på Twitter för den som vill ha mer direkta nyheter från chefen själv... ochhan twittrar på engelska så man måste inte kunna franska. DS satsar på världsmarknaden. Hans konto är hans namn ihopdraget, så lätt att hitta.

#75
2019-03-14 09:02

Skärningen på mönstret i grillen är intressant, det är inte ett ”hål rakt igenom” s a s. Utan för att få kristalleffekten så är nedre halvan av romben ljusare och fast, medan övre delen släpper in luft. Men det märks inte på bilarna med svart grill, utan på de med kromad.

Nu är denna symbol inte unik i Frankrike. Renault har symbolen sedan länge, men hos Renault är den avlång på höjden. Hos DS är alltså alla sidor lika långa, och med ljusare undersida för kristalleffekt.

Och Renault använder inte sin symbol i inredning och design, det är bara en logga i fronten och mitt på ratten, så Renault har inget djupare tänk där.

#76
2019-03-14 09:12

Raphael, "Renault har inget djupare tänk där."
Man kan ju också vända på det och se det som att Renault tänkt till lite bättre där!
F.ö. när det gäller vad du skrev i #40 om jag anser att 2CV ska räknas till premium. Ja det gör jag, tekniskt och praktiskt sett!
Och där kan man tala om minimalistisk inredning, ta en titt på den!

#77
2019-03-14 09:16

Den front som DS 3 har, har DS haft sedan 2013-2014. Shogun påstår att Lexus NX F-Sport är förebilden, en bil som funnits sedan augusti 2014. När Lexus kom med sin, så hade DS redan visat sin frontdesign. DS var redan klar med sin front innan Lexus NX och därmed kan inte Lexus NX vara förebilden eftersom den kom efter. Det är därmed rimligare att säga att Lexus har tagit sin front från DS än tvärtom!

#78
2019-03-14 09:27

Saabnisse, då har vi olika definitioner av premium om du tycker att en så enkel och folkligt billig bil som 2CV och Ami är premium.

Och när jag skriver ”djupare tänk” så ligger det inte med någon värdering om ”bra” eller ”dåligt” i det, så din kommentar om ”bra tänkt” förstår jag inte. Jag konstaterar helt enkelt att Renault inte använder sin logo genomgående som interiördetalj, de har inget djupare tänk.

Men ”djupare” är inte samma sak som ”bättre” eller ”sämre”. Det innebär ingen värdering utan är ett sakligt och neutralt konstaterande av fakta. Om det är bra eller dåligt tillhör en annan diskussion.

#79
2019-03-14 09:35

DS presenterade sin nya design genom konceptet Wild Rubis våren 2013 som sedan förfinades och justerades i samband med att märket DS Automobiles skapades som eget i juni 2014 då även DS nya logga presenterades, som diamant eller rombformerna utgår från. Och sedan dess har alla DS fått denna front och logga.

Man kan säga att det finns två varianter av DS fronten. En smalare front i höjdled och med tjockare kromsidor som användes när Citroën DS 5 och DS4 ”DS-ifierades”, de kunde inte få den större för de var inte formgivna med den från början.

Och så en större variant som är större på höjden och med smalare kromsidor. Men båda varianterna har ”DS wings” på sidorna och samma romb-mönster eller kristallmönster i grillen som lyfter fram DS loggan som har utgår från samma kristallmönster.

Detta var alltså redan klart och presenterat i juni 2014 när märket lanserades som sitt eget.

#80
2019-03-14 09:51

Om vi tittar på reglagen bredvid växelspaken, de som sitter i en platta av krom och aluminium: den plattan har en ytstruktur som är samma som mönstret i grillen. Och vippbrytarna är vinklade aluminium plattor ställda som ger en kristall-effekt, de är alltså hörnbitar i kristallmönstret.

Det här mönstret återfinns även i rattkontrollerna. Rullarna i laserskuret alumimium som sköter kanalbläddring och rullning av kontakter i mobilen, de har ett mönster som är precis samma som återfinns i fronten och i den övriga inredningen.

Den strukturen gör det lätt att greppa rullarna, eftersom det inte är en plan yta.

Och startknappen till bilen består av en romb med kristalleffekt som har ett pulserande ljus a la ”bultande hjärta” så att man lätt hittar det när man ska starta bilen.

Även bildskärmnarnas grafiska stil speglar den här kristalleffekten, kristalldesignen, som är så genomgående i hela bilen.

Detta är alltså extremt konsekvent och genomtänkt utfört.

Vilket hör till premium-temat. Spykers bilar har t ex ett genomgående flyg tema i hela interiören. Paganini har också en genomgående interiördesign.

Jag tror inte att DS kan lyckas i premiumsegmentet genom att göra tråkiga konservativa inredningar. Det finns redan märken som erbjuder det. DS tjänar på att vara annorlunda.

Svenskarna är för tråkiga och konservativa för att uppskatta extrovert design, men DS är framtagen för den internationella marknaden. Den har aldrig utgett sig för att vara ”svensk design”, detta är fransk utåtriktad avant-garde med minimalistisk och balanserad interiör med ett genomgående kristall-tema.

#81
2019-03-14 09:54

Raphael: nu ska du vara snäll mot Shogun, han vill ju så gärna se Lexus i allt.... ;-)

#82
2019-03-14 09:56

Hultarn, jag är snäll. Jag bara berättar historiska fakta. Att återge fakta handlar inte om att vara elak, det handlar om saklighet.

#83
2019-03-14 09:59

Inte ens den designade Mini är lika konsekvent som DS 3 Crossback. Mini-interiören är plottrig, där ser ni vad plottrighet är! Det är fullt av olika former. Cirklar, rektanglar och allt möjligt. Ingen konsekvens alls. Vebtilationsutblås, knappar, värmereglage. Allt har olika design.
Inte alls den renhet som finns i DS med en och samma form.

#84
2019-03-14 10:19

En så avantgardistisk minimalistisk bil borde haft ratten i mitten. Nu är den osymmetrisk med en nästan rund ratt sittandes på vänstra sidan som förstör hela det minimalistiska designen. Om inte annat så borde ratten varit ”ruter” formad.
Men det kanske kommer i faceliften....

#85
2019-03-14 10:36

Man kan nog säga det mesta om interiören, utom att använda ordet minimalistiskt.... jag tänker närmast på att det skall vara enkelt och byggt med små medel och detta känns nästan som tvärtom, otroligt "plottrigt" men väldigt många "överdesignade" prylar. Tesla 3 är mycket mer "minimalistisk" om man nu ens skall använda det ordet, för jag tror det finns många bättre ord att använda i sammanhanget för att beskriva interiören.

#86
2019-03-14 10:43

Raphael, för mig är premium främst teknik och brukbarhet, orgasmer i tillvridna, meningslösa former är bara fånigt och har inget med premium att göra, det är enbart inbillning. Ibland kan resultatet bli estetiskt njutbart, men går det ut över funktionen är det olämpligt och det gäller oavsett om det handlar om detaljer till en bil eller en badkarsblandare.

#87
2019-03-14 13:04

"Den nya plattformen är kvalitet rakt igenom. Lättare, starkare och avsncerat uppbygd i moduler. Magnesium, aluminium och högfasthetsstål används. Alla är dyra material. Laserskurna alumimium-detaljer. Exklusiv takkonstruktion. Osv osv."

Och var någonstans finns dessa fakta och uppgifter att hämta?
Ingående och detaljerade fakta om hur bilen är byggd saknas väl?
Svepande allmänna ord som påstår saker utan att presentera några tekniska fakta som backar upp orden.

#88
2019-03-14 14:54

Tja, när man ser grillens mönster, så tänker man Lexus Rx/Nx F-sport mfl, ser man inte den likheten är man tämligen blind, men som sagt sämre förebilder kan man ha. Men nu behövs det mer för att locka till ett köp, tex Lexus kvalitet, men dit når inte franska produkter, det om något är fakta.

Diamantmönstret har man väl tagit från Toyota C-HR som har det temat i inredningen i hela bilen, tex tak dörrsidor, likadant här sämre förebild kan man ha.....

#89
2019-03-14 14:51

Egentligen omöjlig att komentera innan man sett den och kört den i verkligheten.

Men som vanligt är känslan franskt och bakvänt på mycket.

#90
2019-03-14 15:14

Vid utformningen av växelspaken har DS varit så ”minimalistiska” så dom tagit den rakt av från Lagerhyllan med delar till Peugeot 508

#91
2019-03-14 15:40

Shogun: ja, om Toyota C-HR kom före 2014, så är mönstret säkert taget från den.
Men, oavsett så är det ju olyckligt om det finns likheter med de mest könlösa bilarna på marknaden.

#93
2019-03-14 17:17

Peter E. PSAs reklamavdelning......

De könlösa bilarna som C-HR? (första gången jag läst att den är könlös)uppskattas och säljs i stora mängder världen över till skillnad mot DS, bilen har design, kvalitet, pålitlighet, driftsäkerhet, kul köregenskaper, hög försäljning. Allt det DS önskar man hade/har......

http://www.vibilagare.se/nyheter/ds-utokar-efter-dystra-ar

Är man inte där än med DS, alltså Premium.....? Kul kommentarer i länken nedan när man återkopplar till denna artikel och kommentarer, vad är det man gör fel hela tiden på PSA?

http://www.vibilagare.se/nyheter/citron-vill-gora-ds-till-statusmarke

#94
2019-03-14 17:06

Verkar var kognitivt vanföreställning om att det är minimalism. Nej det är inte minimalism.

#95
2019-03-14 17:48

Men man måste ändå ge Raphael ett erkännande som lyckats få 95 kommentarer till en medioker produkt, även om han skrivit de flesta själv.
95, det är väl avsevärt fler än den här bilen kommer att sälja i Sverige under sin korta levnad?
Men vad vet jag? Den kanske visar sig vara alldeles utmärkt när man får en möjlighet att se, känna och klämma.

#96
2019-03-14 18:27

saabnisse, det brukar vara så att det blir fler kommentarer än det säljs bilar av vissa märken/modeller :-)

Trots reklamavdelningen här...….eller kanske pga :-)

#97
2019-03-14 19:28

Styggavargen, nej det kan per definition inte vara plottrigt när man använder en och samma form genomgående. Plottrigt betyder att man blandar en mängd olika former. Och det gör inte DS 3. Den kör samma form igenom.

#98
2019-03-14 19:32

Shogun, jag vet att du jobbar på Lexus reklamavdelning och därför ser Lexus i allt, det är även spånnande att du hävdar att DS har inspirerats av modeller som inte ens fanns på marknaden när DS presenterade sin designstil. Du hävdar det praktiskt omöjliga.

#99
2019-03-14 19:33

Raphael, " Den kör samma form igenom.". Är det inte risk att det blir enformigt då?

#100
2019-03-14 19:34

Saabnisse, medioker produkt? Den börjar säljas i Europa i maj och i Sverige i augusti. Det är intressant att du redan har dömt ut den imnan du ens har kört den.

#101
2019-03-14 19:35

Saabnisse, nej det blir inte enformigt eftersom det bryter av mot andra tillverkare. Enformigt hade varit om DS hade gjort en intedning som andra.

#102
2019-03-14 19:37

DS är ett projekt på 20 år, nu kommer de nya produkterna ut på marknaden efter att man har jobbat med att bygga upp den nya organisationen och investerat i fanriker och logistik. Med tanke på suget efter batteribilar på marknaden så tror jag DS gör helt rätt. Och Toyota/Lexus har inte ens en batteribil på marknaden!

#103
2019-03-14 20:20

De skulle ha investerat pengar i en eller två drivlinor med fyrhjulsdrift som inte kostar 600k istället för all bling bling.

#104
2019-03-14 21:22

Raphael, läste du sista raden jag skrev i #95?

#105
2019-03-14 21:26

saabnisse, Raphael läser inte. Han skriver, vilket ingår i konceptet (Avd. PSA reklam - filial ViB).

#106
2019-03-14 21:51

"Apex
De skulle ha investerat pengar i en eller två drivlinor med fyrhjulsdrift som inte kostar 600k istället för all bling bling."

Det hade gjort det väsentligt "tuffare" med bättre image.
Grundläggande teknik och konstruktion är en bättre grund att stå på än en lyxig yta.

#107
2019-03-14 22:04

Apex, nu har DS resan investerat i drivlinor som ger fyrhjulsdrift. DS 7 E-Tense är en fyrhjulsdtiven laddhybrid och lanseras i Sverige till hösten. Den har två elmotorer, en fram och en bak. Vad den kommer att kosta i Sverige, det får vi se. Jag vet inte var du har fått priset 600 000 kr ifrån. Priserna för DS 7 E-Tense är inte klara än. Det finns ingen DS idag som kostar 600 000 kr.

DS 3:ans plattform klarar rent tekniskt dubbla elmotorer, men jag tror det skulle ta för mycket av batteriet så det blir för liten räckvidd.

#108
2019-03-14 22:16

Saabnisse, jag läser givetvis allt och jag konstaterar att du kallar FS 3 för en medioker produkt redan nu. DS 3 handlar inte om bling. Den har en genomgående och hög kvalitet. Det är inte bara yta. Och syftet med DS är att introducera ny teknik som sedan ska leta sig ner till billigare märken. DS 3 har omeklogen en hel del intressant teknik, att det sedan är smakfullt förpackat ser iaf jag ingen nackdel med. Det är fina material i inredningen och den har autonom nivå 2 och är förberedd för 3 när mjukvaran är färdig men den kommer i DS 7 först. Det är en bil för den uppkopplade internet generationen. Och journalister berömmer redan nu bilen för komfort, styrning och väguppträdande. Och förbränningsversionerna går mycket tyst. Premium handlar om känsla, om upplevelse, om taktilitet och omsorg om detaljer.

Därför är dörrhandtagen infällda och kommer ut vid behov. Därför kan man få taket med en strukturbeläggning. Därför är det alcantra i intedningen. Därför har stolarna flerlagersstoppnkng efter samma idé som Tempur-madrasser och därför har bilen ett genomgående designtema ända ner till startknappen.

Det är inte premium för dig, men det är den franska definitionen av premium. Om man vill ha tyskt premium så köper man tyskt. Så kritiken mot DS går alltså ut på att den inte är tysk. Men DS har aldrig utgett sih för att vara tysk. Den är fransk. Om DS skulle göra tysk prenium så vore den inte fransk. Jag förstår inte varför vissa har problem med att förstå det.

#109
2019-03-14 22:18

Raphael

Enligt KW bruun kan man förvänta sig ett pris fr. 560000. För 450000 som en DS7 kostar är det skandal att fyrhjulsdrift inte ingår. En MB GLC 220d 4matic kostar från 410000. Priset är alldeles för högt.

#110
2019-03-14 22:18

Jag förstår att i en perfekt värld gör alla som tyskarna. Då har vi bara tyskar. Ich bin ein Berliner. Inga avvikelser tolereras, allt som tyskarna gör är rätt och allt som fransmännen gör är fel för att fransmännen gör på ett annat sätt. Och att göra på ett annat sätt än tyskarna är att göra fel. Bra, då har vi utrett det. Kan vi gp vidare nu?

#111
2019-03-14 22:31

Raphael

Men är det något positivt att man inte KAN få fyrhjulsdrift hos DS när man får det hos MB för mindre pengar som standard? Det är inte bara hos tyskarna det är så. Måste inte heller vara premium. Man kan få fyrhjulsdrift i en Dacia utan att betala 150000 extra.

#112
2019-03-14 22:44

Nu är frågan. När kan vi se DS i toppen av diverse kundundersökningar, kvalitetsundersökningar, riktigt bra resultat i begagnat tester etc? Väntar på att se DS passera Lexus/Toyota och övriga asiater där, hur lång tid tar detta enligt PSAs egna beräkningar?

#113
2019-03-14 23:39

Apex, jag antar att du pratar om DS 7 nu och inte om DS 3. DS satsar på hybrider och batteribilar, där är framtiden. En mekanisk fyrhjuksdrift får inte plats för utrymmet behövs till batterierna. Dessutom ökar meksniskt länkage vikten och gör drivminan mindre effektiv än med elmotor bak. DS 7, Peugeot 3008, C5 Aircross och Opel Grandland X - alla kommer som laddhybrider med 4-hjulsdrift. Detta får också ner priset på tekniken. Tycker du att en DS 7 med 4x4 är för dyr, välj en C5 istället. :)

Det går inte att få ekonomi med mekaniskt länkage när framtiden är laddhybrider och elmotorer. Vore helt vansinnigt satsa miljoner euro på att utveckla mekaniskt länkage när vi står vid ett teknikskifte mot eldrift.

#114
2019-03-14 23:41

Apex, DS 7 kostar från 269 900 kr. 450 000 kr är en maxutrustad toppmodell. Om du tycker det är för dyrt, välj en billigare DS 7.
Jag vet att du tycker det är skandal, det är dumt, vansinnigt, helt fel, konkurrenterna är bättre. Du har sagt allt det. Jag har noterat att du tycker det.

#115
2019-03-14 23:45

Apex, Dacia är inte precis ett val för låga utsläpp. Och de har ingen laddhybrid med 4x4. Peugeot säljer många 3008 utan 4x4. En skandal, absolut. Men de säljer. Ren idioti, självfallet. Men de säljer. Uselt och dåligt säger Apex, men de säljer.

#116
2019-03-14 23:48

Shogun, för att man ska få vara med i sådana undersöknkngar så måste man sälja många på marknaden så det finns ett underlag. Med en återförsäljare i Sverige som nyligen blivit till 5, så kommer det ta tid att få upp volymen i Sverige innan märket kan finnas med i ViBs undersökning. Jag vet intd hur marknadsutvecklingen i Sverige kommer att se ut. Det vet nog ingen, och inte du heller.

#117
2019-03-14 23:49

Shogun, DS förbereder för USA marknaden. Vi kan ju återkomma när de har börjat säljas där och börjar att synas i undersökningarna.

#118
2019-03-15 00:34

Saabnisse, trots din dysterhet så är DS 3 redan en succé. I Norge. Bokningslistan stängde 6 mars, fullbokad. För E-Tense, batteriversionen. Norske agenten meddelar i norsk media att från de första bilarna kommer efter sommaren så kommer det ta till sommaren 2020 att leverera till alla på listan. Först efter sommaren 2020 kan den leveraras till kunder som inte står på listan som stängde 6 mars. Och norrmännen har varken sett eller provkört bilen i verkligheten, de köper den ändå.

Detta innebär att Sverige bara kommer få enstaka provkörningsexemplar till att börja med. Norge är en prioriterad marknad.

Den billigaste DS 3 E-Tense kostar 312 000 NOK. Jag vet inte hur man räknar om i SEK för vi har ju helt andra avgifter och subventioner etc här.

#119
2019-03-15 06:47

Man har alltså ingen plan för hur långtid det ska ta för märket att placera sig i toppen av premiumprodukter? Det var en synnerligen bra analys av marknaden när man lanserar ett nytt märke, man undrar hur länge kommer detta att vara innan man lägger ned märket. Men det är klart, man har bråttom att få fram eldrift närman tidigare felsatsat och målat in sig i ett hörn med dieselmotorer, därför har man nu bråttom när man inte ens lyckats få fram hybrider som fungerar bra och går att sälja på marknaden. Detta är en desperat åtgärd under galgen. Och man skickar bilar till Norge där man subventionerar elbilar mer än någon annanstans, möjligen enda stället där man kan sälja några bilar. Möjligen går hela årsproduktionen dit av eldrivna DS ? Kan det röra sig om 200 st bilar på sin höjd? Detta liknar en desperat åtgärd från en tillverkare som felsatsat på dieselmotorer under långtid som sagt var med höga utsläpp som nu måste ner annars väntar dryga böter. Andra tillverkare som satsat rätt under långtid med hybrider som säljer med små utsläpp behöver inte ha bråttom ut på marknaden med renodlad elbil. Så dras en slipsten när man kan tänka framått och har en R&D värd namnet. Hur gick det med lufthybriden, blev det ett luftslott endast från PSAs sida där?

https://www.motor.no/artikler/2019/februar/dieselstup-og-bensinvekst-i-d...

#120
2019-03-15 09:26

Shogun, DS är redan på toppen av premiumprodukter. DS 3 är en premiumprodukt. Men din fråga var ju faktiskt när de hamnar i toppen av kundundersökningar, inte när de är på toppen av premium. Du vet alltså inte vad du själv frågar om.

#121
2019-03-15 09:33

Jag noterar att du inte svarar på frågan hur man analyserat marknaden, utan gör en undanmanöver för att slippa svara. Man har alltså ingen direkt plan hur man ska nå toppen av premiumprodukter i undersökningar som avhandlar kundnöjdhet, kvalitet etc, läs Lexus. När kan vi se att de passerar Lexus, hur ser planen ut för detta?

#122
2019-03-15 09:34

Shogun, man har bråttom att få fram elbilar för det är vad marknaden efterfrågar. Att Toyota/Lexus inte har förstått marknaden är ju anmärkningsvärt! DS fick in 1 000 ordrar ftån norska kunder under *första dagen* som orderboken öppnades i samband med Parissalomgen i höstas. Alla som förbokade en betalade en deposit på 300. Första dagen som bilen visades i höstas så fick alltså DS in 300 000 *euro* (motsvarande 3 miljoner kr SEK) bara i depositioner av förhandsbokning frpn Norge. Därför skickar DS bilarna till Norge för de har orderböckerna fulla, Norge har beställt dem!

#123
2019-03-15 09:37

Shogun, man skippade lufthybriden för man insåg att kunderna vill ha batteribilar istället. Hybrider har ingen framtid hos småbilar, även Toyota kommer att tvingas inse detta och övergå till batteribilar. PSA ligger före Toyota/Lexus på batteribilar.

#124
2019-03-15 09:40

Shogun, nu är du ju inte seriös. Du frågade mig om när man ligger i toppen av kundundersökningar, inte om hur man har analyserat marknaden. Jag besvarar dig de frågor du ställer, men du kan ju inte hävda att du ställt frågor som du faktiskt inte ställt!

#125
2019-03-15 09:43

Shougun, DS plan är att satsa på egna DS Store i Europa, det är ett exklusivt koncept som redan idag finns i flera europeiska huvudstäder och som expanderar. Men för en full satsning så behövs det produkter. DS 7 finns nu, nu kommer DS 3. Under hösten 2019 så visas DS 9 och den rullar ut till våren. Därefter kommer DS 5 och så en ny sportbil. Detta betyder att DS plan är att ha ett komplett modellprogram 2021 ute på marknaden. Och då kommer den verkliga marknafssatsningen ske. Man satsar på Kina och Asien och man förbereder en introduktion på USA marknaden.

#126
2019-03-15 09:46

Shogun, exakt hur DS har analyserat marknaden är uppgifter som DS inte har släppt några officiella uppgifter om. Eftersom jag inte jobbar på DS så har jag bara tillgång till officiell information. DS marknadsanalyser och exakt hur de kommer bygga marknad och jobba mot kunder, det är information som jag som vanlig privatperson inte har tillgång till. Jag förmedlar bara officiell information,

#127
2019-03-15 10:10

Apex, varken Mercedes eller Dacia erbjuder elektrisk 4x4 till lägre pris än DS. Mekanisk 4x4 är gårdagen. Om DS skulle göra mekanisk 4x4 nu för sina förbränningsmotorer så skulle de satsa på att utveckla en teknik som bara lever för den första generationen av DS 7. DS 7 II kommer bara som batteribil och laddhybrid. DS har redan meddelat detta, detta är officiell information. Och mekanisk 4x4 tar upp för mycket utrymme och vikt, utrymme som behövs för batterierna. Att utveckla teknik för att lägga ner den efter några år, det känns inte som bra ekonomiskt tänkande. Man måste tänka långsiktigt. Framtiden är eldrift. Man kan tycka det är bra eller dåligt att framtiden är elektrisk, men kunderna efterfrågar eldrift.

#128
2019-03-15 10:15

Shogun, det har inte varit någon felsatsning av PSA att under många år satsat på diesel. PSA har sålt fler dieslar i Europa än Toyota har sålt hybrider. PSA har tjänat bra på diesel.
Och nu går de över till batteribilar och lanserar en bredsida medan Toyota bara står passiva och ser på helt handlingsförlamade. Toyota har målat in sig i ett hörn med hybrider. För småbilar är det batteridrift som gäller.

#129
2019-03-15 11:22

Visst har det varit en felsatsning med diesel, det är därför fler än PSA har så bråttom med rena elbilar idag för att få ned utsläppen annars väntar böter. Det är därför inte Toyota behöver skynda ut med elbilar pga hybridbilarna eftersom man satsade rätt för över 20år sedan då de kom ut på marknaden, det gäller att kunna läsa av marknaden och satsa i rätt tid för att få ut så mycket som möjligt i vinst. Man bygger en egen batterifabrik tillsammans med Panasonic 80/20 % som man har ett långtgående samarbete med sedan långtid tillbaka. Man har flest patent på solidstate batterier av alla tillverkare. Men visst "tittar" man bara på och är passiva....man kan göra det för man har inte kniven mot strupen utan analyserar noga marknaden innan man springer åt något håll.

C-HR kommer med eldrift nästa år på Kina marknaden, ev kommer den även till Europa efter det.

Nå hur gick det med lufthybriden för PSA? Gick luften ur den? En felsatsning återigen.

#130
2019-03-15 12:25

Jag hade önskat att Toyota satsat mer på el och laddhybrider, för dessa biltyperna är de som kan sänka utsläppen mest för flest bilägare. Nu när Corolla kom ut, varför fanns den inte som laddhybrid? Så Toyota har inte heller varit speciellt aktiva, man lever kvar på den "gamla" hybrid tekniken, som i realiteten oftast bara sänker förbrukningen med ca 5-15%. PSA gruppen har redan haft många modeller med låg förbrukning, därför tror jag inte heller de varit allt för aktiva att införa hybrider. Rätt eller fel, kommer de ut med tex en eldriven C4 eller liknande kan det bli storsäljare under förutsättning att priset är "rätt". Överhuvud taget tror jag folk kan tänka sig en kombi/sedan/halv-kombi för ca 250 tkr... den som släpper en sådan kommer att få fart på försäljningen rejält.

#131
2019-03-15 12:32

Shogun, jag har redan svarat dig om lufthybriden, du frågar mig om den hela tiden sedan flera år tillbaks det verkar rätt maniskt faktiskt. Alla tillverkare tar fram olika koncept. Väldigt få av dessa koncept leder till produktion. Detta tycker du tydligen är skumt, mystiskt och märkligt. Alla tillverkare utvecklar mer än de lanserar. Man utvärderar marknaden kontinuerligt.

#132
2019-03-15 12:38

Shogun, under de 20 år du pratar om så har PSA sålt fler dieslar i Europa än Toyota har sålt hybrider, så det är fakta att Toyotas satsning på hybrider har varit en felsatsning under 20 år. Och nu är det elbilar som gäller inte hybrider, PSA har dem redan klara men eftersom Toyota gjort en felsatsning så har inte Toyota några elbilar. I år kommer PSA leverera DS3 och 208 elbil i Europa. Nästa år utökar PSA med Opel Corsa och Mokka elbil samt Peugeot 2008 som elbil. 2021 så levereras Citroën C4 som elbil. Detta i det närmaste.
Och du pratar om en Toyota kanske under nästa år i Kina! Toyota har missat elbilståget, medan PSA är redan redo och färdiga!

#133
2019-03-15 12:41

Shogun, och DS satsar på sina kunder genom DS Store, DS Salon och konceptet ”Only you” som innebär kundklubb och olika exclusiva tjänster och service. Du kan läsa om det här:
https://www.dsautomobiles.co.uk/inside-ds/only-you

#134
2019-03-15 12:47

"De könlösa bilarna som C-HR säljs i stora mängder"
Nu ska ju C-HR jämföras med bilar i motsvarande klass, och då ser man att den sålt betydligt sämre i Europa än t.ex. 2008.
DS ligger i en annan klass, vilka Toyota och Lexus finns där?

#135
2019-03-15 12:53

Styggavargen, i Norge är elversionen billigare än bensinbilen. PSA säger att elbilstillägget för de nya elbilarna kommer vara lågt, man ska alltså få betala mindre för elversionen än hos konkurrenterna. Bensin 130 hk med EAT 8 automat ligger på 329 900 NOK i utförandet So Chic. Samma utrustnigsnivå med elmotor kostar 319 900 NOK. Givetvis är det subventioneringar i Norge som ser till det, men ändå... Och då köper man elbilen istället. När dagens C4 Cactus ersätts med en ny C4 så kommer den som elbil. Presentation hösten 2020 eller våren 2021. Leverans 2021. Innan dess ska Peugeot 2008 och Opel Corsa och Mokka lanseras som elbilar, förutom de två som redan finns nu (DS 3 och Peugeot 208).

#136
2019-03-15 13:00

Vargen, det är givetvis ynkligt att Toyota lanserar en ny bil i C4 klassen som inte är en elbil.

#137
2019-03-15 13:36

Jaha, så diesel är gångbart nu då? Nej, det är en återvändsgränd och har så varit, alltså en felsatsning. Hybrid är gångbart ännu, alltså en korrekt satsning som gjort bla att man har de lägsta genomsnittliga utsläppen av Co2 i Europa och man riskerar inte att få några böter som andra tillverkare som satsade fel,PSA är en av dessa och som nu stressar fram elbilar. Man undrar hur blir dessa elbilar, är allt riktigt genomtänkt, blir det en lufthybrid av det hela. Massa krångel för köparna?

DS är ett rent plagiat av Lexus lansering med flotta lokaler, exceptionell bra service etc. Så långt är kanske allt bra om man ser till lokaler, men resten då? Frågan är om man undersökt marknaden lika grundligt som Toyota gjorde inför lanseringen av Lexus, jag tvivlar på det med tanke på alla andra tvivelaktiga satsningar PSA gjort och den kvalitet/dritsäkerhet/pålitlighet man erbjudit i jämförelse.

Fransmännen köper billiga batterier från Kina, och sitter sedan fast i klorna på kineser, smart. Toyota har högre krav på kvalitet och tillverkar själva så man har kontroll på kvalitet, bygger egen fabrik.

Toyota kom med Rav4 EV redan 1997, tiden var dock inte mogen för el då. 2012 kom nästa generation Rav4 EV, så när PSA filade som bäst på sina dieselmotorer som var en återvändsgränd hade redan Toyota släpp elbilar på marknaden ;o)

Toyota står på egna ben utan en massa bidrag från höger och vänster, PSA har hållits under armarna med statliga bidrag under långtid, inte konstigt att man inte kunnat satsa rätt på något när pengar saknas. Japanerna vet hur man driver ett företag framgångsrikt, kvalitet i längden och långsiktigt strategiskt tänkande är A & O om man ska ha kvar kunder i längden och överleva på marknaden. Franskt och kvalitet, är inte direkt förknippat, och det har sina orsaker om vi ser historiskt vad man levererat. Återigen kan man fråga sig hur blir dessa elbilar, blir de driftsäkra utan problem för kunderna? Man har ju inte direkt någon erfarenhet av elmotorer sedan tidigare som tex Toyota med sina hybrider och elbilar.

Nä, det krävs att man visar att man höjt kvaliten etc innan ens det skulle bli intressant med något franskt för våran del. Jag ser hur grannen har det med sin C5a som han sliter med och reparerar, ändå är det världens bästa bil....så skulle jag inte orka ha det. En bil ska bara fungera, det gör inte franskt i mina ögon och de krav jag har.

#138
2019-03-15 13:27

Shogun, diesel är fortfarande fullt gångbart ännu. Och en modern dieselmotor är välkommen överallt, så jag förstår inte vad du pratar om att det inte är gångbart.

#139
2019-03-15 13:30

Shogun, PSA har producerat elbilar sedan 1988. Den första var Citroën C15 electrique som var en skåbil baserad på Visa. Sedan har Berlingo/Partner funnits och finns i elektriskt utförande ända sedan den första generationen på 90-talet så PSA var långt före Toyota med elbilar. PSA har alltså lång erfarenhet av elfordon.

#140
2019-03-15 13:33

Shogun, så när Toyota släppte sin elbil 1997 så hade PSA redan släppt andra generationen av sin. PSA var 9 år före Toyota på elbilar! Men som du säger var marknaden inte mogen så därför släppte PSA dem som skåpbilar. Franska postverket har kört elektriska skåpbilar från PSA sedan 1988.

#141
2019-03-15 13:39

Shogun, den utgående Berlingo generationen har producerats som elbil sedan 2013. Det är bara naturligt att PSA efter att ha producerat elektriska skåp- och transportbilar sedan 1987 nu kliver ut på personbilsmarknaden med elbilar.

#142
2019-03-15 15:58

Nej,diesel är inte gångbart. Försäljningen sjunker som en sten runt om i Europa pga utsläppen och nya avgasregler i städer etc. Så sluta ljug för dig själv och andra att det är gångbart.

Över 130inlägg om annat, än en totalt ointressant bil som troligen kommer finnas en kort tid på marknaden, precis som Peugots 5åriga garantier som fanns 1år.....

#143
2019-03-15 15:12

Shogun, jag tycker att du ska sluta ljuga för dig själv. I Sverige så uppgår nya dieslar till 37 procent av nybilsförsäljningen. Och städer i Europa har bara förbjudit *äldre* bensin- och dieslar. Inte nya med modern avgasrening. Detta är fakta.

#144
2019-03-15 15:22

N-icklas frågade om detaljer om CMP plattformen, här finns PSAs översikt om CMP.
https://www.groupe-psa.com/en/newsroom/corporate-en/cmp-modular-platform/

Här är PSAs reklamvideom om plattformen.
https://youtu.be/OMa5hxd8XX4

En samling referenser och artiklar om plattformen. (CMP = EMP1)
https://www.revolvy.com/page/PSA-EMP1-platform

#145
2019-03-15 15:24

Shogun, DS 3 är tydligen tillräckligt intressant för dig att skriva mängder med inlägg där du kallar den ointressant. ;) Det är uppenbarligen en bil som berör och väcker känslor.

#146
2019-03-15 15:32

Fattar du inte att det är din obsession, som vi finner så förbluffande, är orsaken till att vi skriver? Drygt 50 procent av alla inlägg i varenda artikel om Citroën. Vi kan inte fatta att du inte är avlönad av Citroëns PR-avdelning.

#147
2019-03-15 15:34

Här är artiklar om succén i Norge, vi börjar med Paris salongen hösten 2018.
”Tirsdag denne uken åpnet DS for reservasjon av bilen, for øvrig samme dag som den store bilutstillingen i Paris åpnet dørene. Og mot slutten av første salgsdag, hadde nesten 1.000 norske kunder satt seg på liste for å få kjøpe den og betalt depositum på 3.333 kroner.

– Det er et nesten uvirkelig tall for DS, som så langt i år ikke har solgt mer enn 60 biler i det norske markedet. Her ligger det an til tidenes salgsøkning. Og vi skal huske at dette altså er snakk om bare én dag. Derfor er det også grunn til å tro at dette tallet vil stige betydelig, sier Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen som er på plass i Paris.”
https://www.tv2.no/a/10118122/

#148
2019-03-15 15:37

Det norske markedet har prioritet for levering av elektriske DS 3 og de første 100 på listen vil få bil allerede høsten 2019. Christensen kan fortelle at alle kunder som står på reservasjonslisten og signerer kontrakt i 2019 vil få levert bil i første halvår 2020. Kunder som ikke har reservert bil, vil også få bil i 2020, men antakelig nærmere andre halvår. Muligheten for å reservere bil går ut onsdag 6. mars, da stenger reservasjonslistene. Nye kunder som ikke har reservert bil får tildeling når reservasjonslisten er fullført”.
https://www.side3.no/motor/bil/ds-3-crossback-e-tense-pris-og-rekkevidde...

#149
2019-03-15 15:41

I december förra året var antalet förhandsbokningar med betald deposit på 300 euro, uppe i 1500 i Norge. Endast de som betalt 300 euro för att få stå i kö, räknas med.
https://www.tv2.no/a/10262024/

#150
2019-03-15 15:43

Ivarsson, men DS är ingen Citroën. Det är ett eget märke, egen organisation. Varför skulle Citroën betala mig för att skriva om DS? Det där är bara löjligt. Jag tycker DS är snygg och jag skulle själv vilja ha en.

#151
2019-03-15 15:56

Guran, jag gillar idén med ruterformad ratt men jag tror inte kunderna hade accepterat det. Av samma skäl ser inte dörrhandtagen ut som diamanter, för de hade varit obekväma att öppna. Bilen ska ju fortfarande vara användbar.

#152
2019-03-15 16:20

Nej, jag skriver inte om DS3. Jag skriver om mycket annat, diesel och om märket DS dess lansering på marknaden hur man gått tillväga för att få märket att sälja och dess förutsättningar för det att locka premiumköpare. Det är vad vi avhandlat. Modellen DS3 är totalt ointressant som jag ser det, kommer att bli en dagslända, precis som hela märket DS kommer att bli på marknaden som jag ser det.

Sedan står du för 80% av inläggen, då blir intresset för modellen DS3 än mindre....

I rest my case....

#153
2019-03-15 17:43

Shogun, nu finns DS 3 Crossback med ett flertal olika drivlinor. Den finns med diesel, bensin och som elbil. Den erbjuder något unikt på marknaden. Den är mindre än Audi Q2 som kan väl sägas vara den närmaste konkurrenten. Men A2 finns inte som elbil. Och du kan tjata om Lexus hur mycket som helst, de har ingen konkurrent i klassen och de har definitivt ingen elbil de heller! Anledningen till att du är ointresserad av elbilar är bara för att Lexus inte har en, om Lexus hade en så skulle du vara intresserad av elbilar.

#154
2019-03-15 17:59

Shogun, bara 80 procent? Då måste jag skriva fler inlägg. Mitt mål är 95 procent. :)

#155
2019-03-15 18:18

Hört talas om Lexus UX 250h? Kommer i en nära framtid hos handlarna. Kommer även i en eldriven version UX300e. Visst är jag intresserad av eldrift och förespråkat det under en längre tid. På dieselns bekostnad, diesel tillhör inte framtiden utan är ett bränsle för dinosaurier. Men det ska vara ett märke som har kvalitetstänk i allt man företar sig som jag skulle kunna tänka mig att köpa en sådan. Lexus och Toyota och några till är sådana märken, tvärtemot DS som har mycket att bevisa innan man får förtroende pga PSAs historia vad gäller kvalitet,driftsäkerhet, pålitlighet etc.

#156
2019-03-15 18:27

Raphael

Ojsan, vad mycket inlägg. Har du funderat att köpa DS eller?

#157
2019-03-15 18:39

Shogun

Är DS ett plagiat av Lexus? Då är Lexus ett plagiat av Acura.

#158
2019-03-15 19:07

Apex.

Konceptet med DS är ett plagiat Lexus "light", annars som produkter är de inte ens jämförbara..... Acura och Lexus det är korrekt, fast Toyota hade högre ambitioner med sitt premiummärke och lyckades bättre.

#159
2019-03-15 19:51

Det är lite som handikapp -OS när diskussionen går het om franska eller japanska bilar är främst.
De som är i topp får inte delta.

#160
2019-03-15 20:41

L. Mäkinen

Hahahah.

#161
2019-03-15 22:26

Tack för länkarna till vidare information, det mesta visste jag väl förut men det var en hel del nytt ändå, inte så tokigt, det låter ju bra, jag tänker vänta tills mer är känt innan jag har någon bestämd åsikt.
Ser ut att dröja till 2021-22.

Är lite bortskämd med Opels information som förr brukade vara väldigt detaljerad och avslöjande med sådana detaljuppgifter som andra av någon orsak föredrar att hålla hemligt.

För mig är det teknik och konstruktion som är det viktigaste, design och mindre teknisk utrustning är komplement, men inte det huvudsakliga så vida det inte är en cabriolet eller coupe.
Så egentligen borde man diskutera tekniken istället för design och liknande, det vore mer relevant.

Matrix strålkastarna är av större betydelse än materialet på instrumentpanelen ex.

#162
2019-03-16 08:55

N-iklas fast det är material och design som gör ett märke till premium. Därför är Jaguar premium medan Opel inte är det. Därför är Maserati premium medan Skoda inte är det. En Maserati har i många stycken enklare utrustning än en Skoda. Men Maserati har känsla och design. Den har materialen, designen, en förfining som inte Skoda har.

#163
2019-03-16 08:58

Mäkinen, då har vi olika människosyn. Jag anser att funktionshindrade tillhör elkten i vårt samhälle och de har all min beundran och support. De lyckas göra fantastiska saker! Paralympics är de verkliga elitidrottarna, det är givetvis en mycket större utmaning för funktionshindrade. Jag tycker samhället är sjukt och dysfunktionellt som inte ger funktionshindrade högre status.

#164
2019-03-16 09:05

Lexus är mähä mähä och helt ointressant. En prenium wannabe som misslyckas totalt och en hysterisk insida, plottrig, rörig och full av olika linjer, stag och former som saknar totalt harmoni. Det finns ingen sammanhållning, inget gemensamt tema för inredningen, ingen geometri. Och på det sättet är den precis som Toyota som gör helt värdelösa inredningar och med en klocka med gröna numeriska siffror från en Fiat från 80-talet. Snälla Shogun, det är ju faktiskt pinsamt hela grejjen!

#165
2019-03-16 09:08

Shogun, ja jag känner till Lexus UX. Det är ju fint att du tycker att den är en konkurrent till den betydligt mindre DS 3 Crossback. Lexus UX är 30 cm längre och befinner sig i ett helt annat segment. Nej Shogun, jag säger igen - DS 3 Crossback är en unik produkt och Lexus har ingen konkurrent.

#166
2019-03-16 09:20

GF jag skulle gärna ha en DS 3 E-Tense men min finansiella situation tillåter inte det. Den kostar i Frankrike strax under 40 000 euro i utrustningsnivån So Chic och sen finns den i dyraste La Premiere och då talar vi om några tusen euro till.

Instegsmodellen med minsta motorn kostar 23 000 euro i Chic-version (Exclusive) i Storbritannien. Nästa är So Chic (Prestige) och sen Grand Chic (Ultra Prestige). Och så La Premiere på toppen.

Det finns också Performance som har samma utrustningsnivå som So Chic och så Performance Plus som har samma som Grand Chic.

Skillnaden mellan Performance och Chic är design. Där So Chic / Grand Chic har krom på utsidan är Performance svart matt. De har även andra fälgar. På insidan har Performance en tygklädsel med röda ränder och alcantra medan So Chic / Grand Chic har konstskinn och läder på flera detaljer.

Men alla har tillgång till ytterligare inredningsval: Bronz, vinrött och ljusgrått/vitt i Rialo. Med denna färg och material även på instrumebtpanelen.

För den som vill ha en DS 3 i vinröd Bordeaux läderinredning med vinröd läderinklädd instrumentpanel så finns detta (det är standard på La Premiere).

Eller svart och mörkgrått för den som föredrar.

#167
2019-03-16 09:28

DS räknar med att So Chic för 27 000 euro blir storsäljaren. Grand Chic ligger på 31 000 euro. Svenska priserna är inte släppta än. Och agenturen har inte meddelat ens vilka motorer och utrustningsnivåer som kommer gälla i Sverige, inte heller om de kommer köra de franska eller engelska namnen på utrustningsnivåerna. Det kommer efter sommaren. Bilen börjar levereras i Maj ut i Europa, medan Sverige får vänta till Augusti. Norge har redan priserna klara.

#168
2019-03-16 09:38

Den bil som DS 3 Crossback konkurrerar mest med, det är inte Lexus UX utan Mini Clubman. Målgruppen är samma. Unga lyxiga personer utan barn, ofta är de särbo. Men som behöver mer utrymme än en Mini och tycker Countryman är för stor och ful.

Nu är Clubman en liten kombi och DS 3 en mini SUV/Crossover. Och Mini satsar på sport och DS på komfort. Men båda handlar om mycket design i ett mindre format.

Starkaste förbränningsmotorn till DS blir 155 hästar, instegsmodellen har 100 men DS räknar med 130 hästars blir storsäljaren. Alla utom 100:an har automat.

100 finns som bensin eller diesel, och 130 finns också som bensin eller diesel. 155 finns bara som bensin

#169
2019-03-16 11:30

Jag har redan provsuttit Lexus UX i ett förserie exemplar då jag var intresserad av modellen. Men den passade inte mig, lite lågt insteg/sitthöjd, hade hoppats den skulle vara något högre (där var C-HR något bättre. )Litet baksäte och även bagage. Så jag valde bort den, att då ens fundera på något som heter DS3 som kunde vara en ryggsäck känns inte alls lockande om den är mindre än UX och inte annars heller...skulle aldrig ens fundera den tanken, liksom många andra premiumköpare kommer vandra vidare, modellen och märket är totalt ointressant. Därmed har vi nått vägsände i diskussionen......inget mer intressant kommer fram från reklambyrån för DS/PSA ;o)

#170
2019-03-16 11:56

Shogun, nej vi har inte nått vägens ände i diskussion. Jag fortsätter gärna att prata med dig för du är ju anställd på Lexus och Toyotas reklambyrå och du får betalt för att bedriva hatkampanjer på internet mot franska bilar.

#171
2019-03-16 12:00

Shogun, här har du en jåmförelse mellan Mini och DS 3 Crossnack. Den kan du visa för dina kollegor på Lexus/Toyotas reklambyrå. Jag förstår att din arbetsgivare inte tillåter att du kör något annan än Toyota/Lexus som tjänstebil. Men till skillnad från dig så är jag en privatperson och jag betalar med egna pengar och har ingen tjänstebil så jag väljer själv och jag skulle aldrig välja en Toyota/Lexus inte ens om jag en gratis från din arbetsgivare.
https://youtu.be/8AWxTaJTSmI

#172
2019-03-16 12:01

Shogun, det är klart att du provsuttit ett förserie exemplar av en Lexus, eftersom Toyota/Lexus är din arbetsgivare så har du givetvis full tillgång till förserie exemplar.

#173
2019-03-16 12:35

Jag har givetvis varken kört eller suttit i en DS 3 Crossback än, för till skillnad från Shogun så är jag en privatperson som inte har någon tillgång till förseriebilar. Däremot har jag tittat på bilderna och följt journalisterna på Youtube och jag gillar det jag ser. Jag tror absolut att det finns - särskilt i Sydeuropa - en marknad för mindre premium-bilar. Det måste inte vara stort för att vara premium! Premium har inte med storleken att göra.

#174
2019-03-16 14:13

Shogun, en DS 3 Crossback med Blue HDI som kör på HVO har lägre utsläpp av CO2 än din RAV4. Anöedningen är att HVO är klimatneutralt med noll nettoutsläpp.
Vilket biodrivmedel var din RAV4 certifierad för sa du?

#175
2019-03-17 11:00

Fyrkantigt utblås i dörren??

#176
2019-03-17 12:02

Nej, det är samma utblås som i mitten, samma form på själva utblåset men vinklat istället för rakt som i mitten. Samma del, de är utbytbara med varandra. Det som skiljer är den yttre infästningen eller inramningen av utblåset. Man ser ändå att det är samma utblås.

#177
2019-03-17 13:12

Här finns ingen HVO att tanka, som tur är där man skövlat regnskog för att få fram för att några enfaldiga miljöpartister tror att de gör en miljöinsats och betalar 2kr mer per liter än diesel. Så Rav4 hybrid är ett bättre val än vilken diesel som helst, jämför utsläppen som jag visat på annan plats med plutt bilarna från PSA, Rav4 hybrid som suv har lägre/lika utsläpp Co2/Nox än C3 Aircross tex.

https://media.citroen.se/file/76/0/produktfakta_c3_aircross.293760.pdf

http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad/ra4_pf_web.pdf?_ga=2.12...

DS är totalt ointressanta bilar, ingen är intresserad att ens diskutera dom, pga arvsanlagen från huvudägaren....;o)

#178
2019-03-17 13:12

HVO är ännu ett sätt att tro att underverk sker genom att skövla träd för att få bilen ren ifrån utsläpp. Man biter sig själv i svansen. Nu är det i högsta grad viktigt att inte tillföra koldioxid mer till atmosfären. Att vänta på rundgång på 100 år hjälper föga...

#179
2019-03-17 15:31

Shogun, jag märker att du fortsätter förneka att en DS 3 tankad med biodiesel släpper ut mindre CO2 än en RAV4 med fossil bensin.
Det är anmärkningsvärt att du inte begriper skillnaden mellan klimatneutral biodiesel och fossilt bränsle gällande utsläppen!

#180
2019-03-17 15:34

Shogun, jag har dessutom redan berättat för dig att din länkade produktfajta är felaktig, du länkar till 2018 års modell inte 2019. Det vet du om för det har jag sagt. Men det spelar i sak ingen roll. För med HVO försvinner 90 procent av CO2. Och jag tankar HVO. Jag släpper ut mindre CO2 än vad du gör. Jag vinner!

#181
2019-03-17 15:38

Vargen, HVO gör vi av restprodukter från skogsindustrin. Preem gör detta t ex. Det handlar om skog som redan fällts för annat. Och vi kan bygga växthus på höjden och odla livsmedel och biomassa till biodiesel. Att skrota dagens bilar och bygga elbilar som släpper ut i tillverkningen är inte lösningen. Men elbilar kan vara ett bra komplement till HVO. DS erbjuder både och. Toyota erbjuder varken HVO eller batteribilar.

#182
2019-03-17 16:38

Ska jag tanka luft menar du när ingen HVO finns att tanka och köra på luft?! Som man skövlat regnskogen för att få fram skiten HVO. Det är bara urblåsta miljöpartister som tror på det och tankar det när det kostar 2kr mer än diesel.
Nej, för mig är en hybrid bättre som har lägre utsläpp än diesel. Diesel och bensin som jag har att välja på. Förstår du eller är du helt blåst i skallen?

Möjlig att du "vinner" med den matematiken du för som betalar 2kr mer för HVO än diesel....men PSA och miljön förlorar matchen när regnskogen skövlas och när man jämför pluttbilar från PSA med en stor suv från Toyota som Rav4 hybrid som har lägre utsläpp när man jämför de bränslen som finns här att tanka bensin o diesel, se länkar nedan. Och så ser det ut i stordelen av Sverige för de flesta som ska tanka, HVO finns inte att tanka. De är inte så dumma i skallen så de tankar HVO som man skövlat regnskogen för att få fram. Möjligt att man tror man "vinner" om man som endast påläst om PSA har asbergers syndrom...https://www.umo.se/jag/funktionsvariation/aspergers-syndrom/ påstår någon något annat så rasar världen samman, eller hur?

https://media.citroen.se/file/76/0/produktfakta_c3_aircross.293760.pdf

http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad/ra4_pf_web.pdf?_ga=2.20...

#183
2019-03-17 17:38

Shogun, jag är självfallet både ”helt blåst i skallen” har ”hål i huvudet” som du uttrycker dig. Men jag begriper iaf att en bil som går på klimatneutralt biobränsle släpper ut mindre netto CO2 än en hybrd som går på fossilt bränsle. Du är välkommen att återkomma när du accepterar detta enkla faktum.

Du har inaktuell information om eegnskogen och HVO. Nya svenska lagar innebär att palmolja redan är borta och snart försvinner PFAD också. Preem gör HVO på nordiskt skogsavfall, restprodukter från skogsindustrin. Inte regnskogen.

Vi kan höja produktionen och göra den billigare, vi kan odla biobränsle i vertikala växthus.

När fossila bränslen är utfasade kör jag vidare på biobränsle medan du inte har något att tanka i din RAV4.

Men överlag måste vi minska transporter. Mer tåg och få bort lastbilarna.

#184
2019-03-17 18:22

Du inbillar dej det ja, men du får läsa på bättre med tillförlitliga källor. Jag släpper ut betydligt mindre med min kommande Rav4 hybrid än den dieselbil jag har nu, även jämfört mot en dieseldriven pluttbil från PSA släpper jag ut mindre och åker bekvämt och säkert i jämförelse, det kan vi se här nedan i länkarna. Som tur är finns här inget HVO att köpa, här har folk inte hål i huvudet så de tankar något som HVO som kostar 2kr mer per liter än diesel och där man skövlat regnskogen för att få fram. Bara en rättrogen religiös miljöpartist med asbergers som tror på något sådant att det kan vara rätt att göra något sådant.

file:///C:/Users/Acer/Downloads/pm-per-kaageson-palmoljeprodukter-och-reduktionsplikt.pdf

https://media.citroen.se/file/76/0/produktfakta_c3_aircross.293760.pdf

http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad/ra4_pf_web.pdf?_ga=2.20...

#185
2019-03-17 19:23

Shogun, du har givetvis helt rätt i att jag inbillar mig att jag är ”helt blåst i skallen” och har ”hål i huvudet”. Helt rätt, i själva verket är jag en klok och intelligent människa. Bra, då har vi kommit fram till det. Det var ju trevligt.

Eftersom jag kör med biobränsle så släpper jag ut mindre CO2 ön vad du gör med din nuvarande och sen din nya RAV4. För du kör på fossilt bränsle och jag kör på klimatneutralt biobränsle.

Det är fortfarande så att Preems HVO inte innehåller någon palmolja eller PFAD, så där har du helt enkelt fel.

Och när de fossila bränslena fasat ur så sitter du där med din RAV4 och kommer ingenstans för du har inget brånsle attt köra, då susar jag förbi dig med biobränsle och säger hej hej.

#186
2019-03-17 19:25

Shogun, nu finns DS3 Crossback med flera motoralternativ. Du kan välja en som klarar HVO eller så väljer du batteriversionen. Toyota erbjuder varken HVO eller elbilar. PSA gruppen har producerat elbilar sedan 1987 de har lång erfarenhet.

#187
2019-03-17 20:05

file:///C:/Users/Acer/Downloads/pm-per-kaageson-palmoljeprodukter-och-reduktionsplikt.pdf[/quote

Goddag yxskaft! Klart inte Toyota erbjuder det de tillverkar bilar, de är klokare än så. Regnskog skövlas, läs på i länken så får du riktig fakta för en gång skull!

Jag släpper ut mindre med Rav4 hybrid än pluttbilar från PSA som går på diesel, som de flesta kloka människor kör på och har tillgång till i Sverige, HVO finns knappt. Så där är en hybrid som Rav4 att föredra trots att den är större släpper den ut mindre skadliga ämnen så som Nox även mindre Co2. Står i länkarna jag tidigare visat från tillverkarna där man presentersr både utsläpp och förbrukning. Enkelt att läsa och förstå om man är normalt funtad. Bara en religös rätttroende miljöpartist med asbergers tror på något annat som jag brukar säga.

#188
2019-03-17 21:04

Ingen HVO som säljs i Sverige innehåller palmolja, den HVOn försvann efter de nya reglerna från juli 2018 för man inte längre kunde dea av den på skatten. Och gällande PFAD så säger den största leverantören Neste att den bara kommer från godkända odlingar och alltså inte skövlar någon regnskog, utan det är godkända odlingar. Och Preems är från svensk skog.

HVO finns på flera ställen i landet - Preem, OKQ8 och Cirkle K är de största. Det går att söka på Circle K:s webb så ser du vilka HVO stationer det finns.

Som jag har förstått det så har du tre tankställen med HVO inom en 8 mils radie. Det beror helt på var man bor.

Och jag kör på HVO. Genom att jag kör på HVO så har jag mindre utsläpp än vad du har så dina påståenden stämmer inte hur mycket du än upprepar dig.

Fakta: En bil körd på biobränsle har alltid lägre utsläpp av Co2 än en bil på fossilt bränsle. Även om den fossila är en Toyota hybrid.

Dina länkar är inaktuella och gäller 2018 års modell och inte 2019. 2019 har alla 6 vxl inte 5 vxl som 2018. Jag vet inte varför FCS AB inte har uppdaterat hemsidan men korrekt info finns att få från återförsäljare.

Så med HVO så tar man Co2 siffran och drar av 90 procent. Och HVO finns kring större städer och större vägar där det passerar många. Det beror helt på vart man bor.

Bara för att du inte hittar någon i din närhet så betyder inte det att inte andra har tillgång till det. Jag kör på HVO.

#189
2019-03-17 21:05

Jag säger igen: DS 3 Crossback finns med olika motoralternativ. Dieseln klarar HVO, det finns även en elversion. Toyota erbjuder fortfarande inte elbilar.

#190
2019-03-17 21:41

Nej, man behöver inte springa iväg som andra när man har hybrider sedan länge och de lägsta genomsnittliga utsläppen av alla märken i EU av alla märken tack vare hybriderna. Därför kommer elbilarna när de är färdigutvecklade, billigare, bättre batterier, lättare, kort sagt de kommer i rätt tid. Har man hybrider behöver man inte stressa fram elbilar som andra som målat in sig i ett hörn med dieselbilar.

#191
2019-03-17 22:16

Shogun, DS3 är inget framstressat projekt. PSA har jobbat med elbilar sedan 1987, man kan istället undra varför det tagit så lång tid att bli klar. Men anledningen är att PSA väntat på att marknaden skulle mogna och nu lanserar de en bredsida. Förutom de elektriska skåbilarna i produktion så har PSA visat upp mängder med elbilskoncept på mässor sedan länge. Det var bara en tidsfråga innan de skulle komma i produktion. Inget framstressat alls, de har tagit god tid på sig att finslipa tekniken.

#192
2019-03-17 22:18

DS är kvalitet, handlar om design och kvalitet och omsorg om detaljer. Den nya plattformen är kvalitet rakt igenom. Lättare, starkare och avsncerat uppbygd i moduler. Magnesium, aluminium och högfasthetsstål används. Alla är dyra material. Laserskurna alumimium-detaljer. Alcantra-textil. Dyr förarassistansteknik. Exklusiv takkonstruktion. Osv osv.

#193
2019-03-17 22:20

Shogun, det har inte varit någon felsatsning av PSA att under många år satsat på diesel. PSA har sålt fler dieslar i Europa än Toyota har sålt hybrider. PSA har tjänat bra på diesel.
Och nu går de över till batteribilar och lanserar en bredsida medan Toyota bara står passiva och ser på helt handlingsförlamade. Toyota har målat in sig i ett hörn med hybrider. För småbilar är det batteridrift som gäller.

#194
2019-03-17 22:30

Shogun, Det är fortfarande så att en DS som kör på biobränsle HVO har lägre utsläpp av CO2 än en Toyota Hybrid.

#195
2019-03-17 23:28

Och då har du huggit ned regnskogen för många djur som lever där för att du ska få köra på HVO...sover du bra om natten med detta på samvetet? Det borde vara straffbart att göra så. Förstöra miljö för både djur och människor. Du behöver läsa på mer än bara reklam och annan propaganda från PSA och de som tillverkar HVO utan samvete.

#196
2019-03-17 23:36

Shogun, Ingen HVO som säljs i Sverige innehåller palmolja, den HVOn försvann efter de nya reglerna från juli 2018 för man inte längre kunde dea av den på skatten. Och gällande PFAD så säger den största leverantören Neste att den bara kommer från godkända odlingar och alltså inte skövlar någon regnskog, utan det är godkända odlingar. Och Preems är från svensk skog.
HVO finns på flera ställen i landet - Preem, OKQ8 och Cirkle K är de största. Det går att söka på Circle K:s webb så ser du vilka HVO stationer det finns.
Som jag har förstått det så har du tre tankställen med HVO inom en 8 mils radie. Det beror helt på var man bor.
Och jag kör på HVO. Genom att jag kör på HVO så har jag mindre utsläpp än vad du har så dina påståenden stämmer inte hur mycket du än upprepar dig.

Fakta: En bil körd på biobränsle har alltid lägre utsläpp av Co2 än en bil på fossilt bränsle. Även om den fossila är en Toyota hybrid.

Så med HVO så tar man Co2 siffran och drar av 90 procent. Och HVO finns kring större städer och större vägar där det passerar många. Det beror helt på vart man bor.
Bara för att du inte hittar någon i din närhet så betyder inte det att inte andra har tillgång till det. Jag kör på HVO.

#197
2019-03-17 23:37

Shogun, jag sover alldeles utmärkt om natten tack för din vänliga omsorg. För jag släpper ut mindre CO2 än vad du gör för jag kör på HVO.

#198
2019-03-18 00:17

Du är inte tillräckligt påläst hur saker och ting förhåller sig, utan verkar leva i din egen värld, kanske är den ding ding vad det verkar. Något sjukt måste ligga bakom när du fått alla fakta från flera skribenter om HVO, men bara blundar och mal på om ditt eget som du läst in dig på som är fake news tex om HVO och att regnskog skövlas, det går inte in....få är så dumma att de tankar HVO, som väl är möjligen religösa rättroende miljöpartister med asbergers syndrom kan tro på det, som jag brukar säga.

Jag måste fråga, är du dum som tror att jag eller annan skulle åka 8mil för att tanka HVO, och sedan åka hem tillbaka? Och betala 2kr litern mer än diesel, är du så korkad verkligen? Mycket enklare med en hybrid för de flesta med huvudet i behåll.

#199
2019-03-18 00:21

Shogun, tack för din fråga. Ja, jag är dum, har hål i huvudet och helt blåst. Vi är helt överens där, jag säger inte emot. Men jag är faktiskt påläst, din information är inaktuell för Sverige, du har gamla, föråldrade uppgifter.

Ingen HVO som säljs i Sverige innehåller palmolja, den HVOn försvann efter de nya reglerna från juli 2018 för man inte längre kunde dra av den på skatten. Och gällande PFAD så säger den största leverantören Neste att den bara kommer från godkända odlingar och alltså inte skövlar någon regnskog, utan det är godkända odlingar.

Och Preems är från svensk skog.
HVO finns på flera ställen i landet - Preem, OKQ8 och Cirkle K är de största. Det går att söka på Circle K:s webb så ser du vilka HVO stationer det finns.

#200
2019-03-18 00:23

Shogun, så jag är sjuk, dum, har hål i huvudet och är blåst. Och så lägger vi till att jag inte har huvudet i behåll. Har jag fått med allting nu eller vill du lägga till något ytterligare?

#201
2019-03-18 00:29

Oj Shogun, nu såg jag att du hsde skrivit att jag är korkad också så vi lägger det till listan också. Jag ber om ursäkt att jag missade det förut. Något mer som du tycker att jag är?

#202
2019-03-18 00:43

Ja, du är ju inte mottaglig för fakta, så något fel måste det vara. Kolla dina inlägg. Läs annat än det PSA skriver, det är inte fakta.

#203
2019-03-18 00:56

Shogun, jag redan lagt till i listan att det skulle vara fel på mig. Men det är du som inte är mottaglig för fakta. Fakta är: 1. HVO med palmolja har försvunnit från Sverige sedan skattesubventionen togs bort juli 2018.
2. Marknaden gick över till PFAD.
3. Neste som är störst leverantör, köper bara PFAD från godkända plantager. Inte skövling regnskog.
https://www.neste.se/hallbarhet/ravaror/fragor-och-svar-om-pfad

#204
2019-03-18 00:57

Shogun, fast det är ju roligt att du tror att det är PSA som styr över svenska leverantörer av biodiesel. Givetvis har inte PSA någon koppling till dem, inget annat än att bränslena funkar i bilarna.

#205
2019-03-18 10:08

Inte ett rätt har du....på något enda område....

#206
2019-03-18 12:39

Shogun, dina uppgifter om HVO är från 2017, ditt material är gammalt och inaktuellt. Från 1 juli 2018 så kan man inte göra skattevadrag för HVO med palmolja, bara för HVO utan palmolja. Det gjorde att HVO med palmolja blev mycket dyrare än HVO utan palmolja, och branschen gick äver till HVO utan palmolja hösten 2018.

Detta innebär att ingen HVO som säljs i Sverige har palmolja. Det fanns 2017, men jag har aldrig pratar om 2017. Det är 2019 nu, jag pratar om vad som säljs nu inte vad som såldes för två år sedan.

#207
2019-03-18 20:46

Du har ff inte ett rätt....på något enda område, du är förd bakom ljuset av de som tillverkar HVO, typ Nestle. Du vill heller inte veta hur det går till, regnskog skövlas, det är fakta annar skulle inte produktionen av HVO räcka till en bråkdel av det som används nu, du kör på skövlad regnskog, det borde vara straffbart att lura folk som inte förstår bättre

#208
2019-03-18 22:11

Shogun, jag är givetvis inte förd bakom ljuset. Jag förstår att du har de tankarna du har, men du utgår från inaktuell information. För två år sedan var det som du säger. Ändring av skatteavdrag etc har ändrat marknaden. Jag har gett dig massor med länkar i andra trådar om detta redan. Utvecklingen går framåt.
Vi kanske inte kommer längre om detta nu. Jag ska iaf provköra en DS3 Crossback när den kommer, även fsst den är helt ointressant för dig. :)

#209
2019-03-19 14:59

....och många andra....de väljer riktiga premiumbilar ;o)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.