Bild
Nästa artikel
Provkörning

Dacia Duster – rapport från provkörningen

Publicerad 11 december 2017 (uppdaterad 11 december 2017)
Erik Rönnblom från Vi Bilägare åkte ner till Grekland för att sätta förnyade budgetbilen Dacia Duster på prov i en terrängbana.
Hej Erik! Vad är nytt med Duster?
– Bilen har fått en helt ny kaross, men är nära på identisk med den första modellen. Man vill tydligen inte ändra på ett vinnande koncept. Duster har ju varit något av en succé för Dacia. Den har sålt bra i Europa, oväntat bra också i Sverige.
– Ny interiör är mer markant skillnad. Instrumentbräda, stolar och en hel del uppgraderingar gör nog att bilen kommer att bli än mer intressant. Däremot har den inte försetts med autobroms – nu heller. Lite förvånande för oss svenskar kanske. Men motiveringen är som tidigare – ekonomiska skäl. Man vill hålla ner priset. Viss förbättring har ändå gjorts säkerhetsmässigt.
 
Hur är den att köra?
– Inte alls dum faktiskt. Jag är lite överraskad. Den tål hårda tag, reagerar logiskt och okomplicerat. Är lättkörd och går bättre på vägen än tidigare. Vi fick också känna på Dusters förmågas på en konstruerad terrängbana (Se videoklippet nedan). Korta överhäng är då en stark fördel och 4WD-systemet puttar på bra också när något av hjulen hänger i luften.
 
När kommer den till Sverige och vad blir priset?
– Duster rullar in i Sverige i februari 2018 och instegsmodellen ligger under 100.000. Det är väl bara Dacia själva som kan konkurrera mot det priset för en så pass rymlig bil? Prisnivån på övriga varianter av Duster känner vi inte till i dagsläget. Men vi kan nog utgå ifrån att det liksom tidigare är hyfsat mycket bil för pengarna!

Läs hela provkörningen av Dacia Duster i Vi Bilägare nummer 1/2018 som utkommer 16 januari. Prenumeranter får tidningen en vecka tidigare. Läs mer om prenumeration här.  

Diskutera: Vad tycker du om Dacia Duster?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.