Bild
Nästa artikel
Test: Alfa Romeo Stelvio, BMW X3, Volvo XC60 (2018)

Test: Alfa Romeo Stelvio, BMW X3, Volvo XC60 (2018)

Nybilstest

Motståndarna är många, tillskyndarna desto fler när det gäller suv-modellernas vara eller icke vara. Favoriten Volvo XC60 har nyss fått förnyad konkurrens från både Italien och Tyskland – hur går testmatchen mot Alfa Romeo Stelvio och BMW X3?

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 14 sidor. OBS! Du som är prenumerant kan läsa testet gratis på vibilagare.se/fri. Du behöver prenumerationsnummer och postnummer.

Läs hela testet (endast för prenumeranter)

Ingen biltyp är fri från kompromisser men att få ihop en så kallad suv som rimmar med det egna varumärket kräver ovanligt mycket tagande och givande mellan konstruktionsavdelningarna och deras principer, nästan som att bilda svensk regering. Därför kan resultaten skilja väsentligt också mellan modeller som är tänkta som varandras konkurrenter. Testtrion denna gång är ett exempel. 

Att Alfa Romeo Stelvio, BMW X3 och Volvo XC60 är olika karaktärer syns redan på håll. Stelvios avrundade kaross och sluttande bakparti har inga drag av traditionell suv i denna klass, snarare av uppblåst halvkombi med sportig överton. BMW och Volvo är mer fyrkantiga, upprätta, utan att för den skull sakna linjeglädje. 

Ordet ”sport” i förkortningen suv är ju oftast en chimär men för ett märke som Alfa Romeo givetvis omöjligt att runda när Stelvio, märkets första försök i genren, skulle tas fram. Det gällde inte minst att transformera de lyckade, direkta köregenskaperna från sedanmodellen Giulia, på vars grund Stelvio också bygger. Att kombinera dem med en betydligt högre tyngdpunkt för suv-versionen blev en utmaning. Målet för nya X3 och XC60 var lite enklare att sikta för konstruktörerna. Båda skulle vara – och blev – naturliga fortsättningar på sina föregångare snarare än revolutioner.

Test: Alfa Romeo Stelvio, BMW X3, Volvo XC60 (2018)

Testbilarna har tvåliters bensinturbomotorer, automatiskt reglerande fyrhjulsdrift, olika körprogram och åttaväxlade automatlådor. Alfa Romeo är i grunden helt bakhjulsdriven men kan, vid häftigt gaspådrag, hård kurvtagning eller hjulspinn skicka upp till halva drivkraften till framhjulen. BMW är normalt sett bakhjulsdriven till cirka 60 procent men kan vid behov fördela kraften 50/50 fram/bak. Volvo driver vid normal körning mer med fram- än bakhjulen, Alfa har högsta effekten, 280 hk, BMW 252 och Volvo 250. Skillnaderna i grundpris för Stelvio Q4 (485.000 kr), X3 xDrive20i (546.600 kroch XC60 T5 R-Design (470.900 krär cirka 75.000 kronor men växer i takt med utrustningskryssen i testexemplaren till över 200.000 kronor, Alfa ”billigast”, BMW klart dyrast.

Suv-modet kan förstås diskuteras i det oändliga, inte minst när det gäller jämförelser med hyfsat motsvarande kombimodeller (som Alfa Romeo dock saknar). Att köpsuget efter biltypen är stort är däremot ställt utom tvivel och det reflekteras förstås också på begagnatmarknaden.

Vinnare? Tre olika kompromisser som sagt, var och en kan vara en vinnartyp beroende vilken typ du själv är.

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann. Köp och ladda ner testet här.

Det här testet publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 15/2018Läs om hur du aktiverar din digitala läsning!

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Kommentarer

#1
2018-11-14 17:03

Stevio verkar vara en riktigt rolig bil – men Volvon desto mer vardagsvänlig.

#2
2018-11-14 18:17

Körde Stelvion nyligen. Inte imponerad. Har kört Giulian i flera tappningar innan. Giulian är mycket, mycket bättre.
Stelvion är stötig och spattig. Lite onaturlig när man rattar runt. Visst, det går runt fort.
Men att påstå att det finns någon skön och naturlig koppling till hur bilen på styltor kör känns överdrivet.
XC60 som jag kört vid andra tillfällen känns klart mer avslappnad, planterad och mindre "högbyggd bil". Den känns mycket mera SUV.

#3
2018-11-14 20:48

Jag säger en sak, kan de inte bygga en bil som ser ut som en SUV, kör som en SUV i farter under 80 km/h... ökar farten blir bilen som en sedan...slank och fin. Då får alla precis det de vill ha, låg förbrukning... högt insteg, och en bil som blir lättare att hantera i högre farter (sedan som är lägre = bättre vägegenskaper). Slå den idén någon..

#4
2018-11-15 07:48

Volvo vann testet (som väntat?), men Alfa kom faktiskt före BMW. Litet kul tycker jag!

#5
2018-11-15 10:34

Har kört alla tre och om jag var tvungen att välja mellan dessa skulle det nog nästan bli Volvon. Stelvion är, som milkylainen säger, alldeles för stötig och "hoppig". Dessutom är stolarna riktigt primitiva jämfört med BMWs och Volvos. Även nya X3:an tycker jag blivit onödigt hård i fjädringen jämfört med föregångaren som jag själv kör. Och även om jag håller med om att X3:an snarare är evolution än revolution, så tycker jag inte alls detta stämmer in på nya XC60. Den är en helt annan bil än föregångaren.

#6
2018-11-16 07:16

Alfa har utvecklat en SUV/crossover med extremt goda vägegenskaper - i linje med deras tradition.
Bilen kommer till sin fulla rätt i Quadrifoglio versionen:
-2.9 l V6 på 510 hk - från Ferrari
-bakaxel med Torque Vectoring, som styrs av centratdator (Integrated Chassis Control) som känner av: rattvinkel, hastighet, sidoacceleration och rotationshastighet, och korrigerar moment till resp. bakhjul efter behov.

Den enda bil där "testare" på Tuben åkt omkring med ett saligt leende.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.