Bild
Nästa artikel

Begtest: Peugeot 406

Begbil

Populariteten ökade med åldern. Peugeot 406 är prisvärd med bra köregenskaper och utrymmen. 

Peugeot 406 kom tidigt 1996 som ersättare till den tidigare mellanklassmodellen 405. Modellen finns i tre karossutföranden, sedan, kombi och coupé. En uppdatering gjordes under 1999, då bland annat krockskyddet förbättrades.

406 finns med flera olika motoralternativ, vanligast är 2,0 med 132 eller 136 hk (beroende på årsmodell). En snikvariant på 1,8 liter och 110-116 hk finns också, men är inte särskilt vanlig. Värstingmodellen med V6-motor på tre liter fanns med 190 eller 207 hk. Under ett par år såldes 406 även med tvåliters turbomotor på 147 hk, samt senare en 2,2-liters motor på 158 hk. Dieselmotorerna har 90, 107 eller 133 hk.

Peugeot 406 har mycket goda köregenskaper, med stabil väghållning och precis styrning. Tvålitersmotorn på 136 hk räcker bra för att ge bilen pigga prestanda. Trots att chassiet är mjuk är bilen stadig även i tvära svängar. Komfort brukar vara ett kännetecken för franska bilar, så även för 406. Fjädringen sväljer gupp bra och ljudnivån i bilen är låg.

Förarplatsen är tydlig och bra i stort sett. Förarstolen på äldre årsmodeller har en del förare kritiserat. Från 1999 är stolarna förbättrade, med möjlighet att höja och sänka samt tippa förarstolen. Sikten är skaplig framåt, men det höga bakpartiet försvårar sikten bakåt vid exempelvis fickparkeringar.  


Baksätet är bekvämt och stort för bilstorleken och har trepunktsbälte och nackskydd även på mittplatsen. Bagageutrymmet är normalrymligt i sedanmodellen, men enormt stort i kombiversionen. 406 finns också med extrabaksäte för små barn.

Krockskyddet blev förbättrat från 1999. Tidigare fick 406 endast en tvåa i krockbetyg av EuroNCAP. Kraftigt förstärkta krockbalkar gjorde att skyddet blev bättre och sidokrockkuddar blev standard. Betyget höjdes också till en trea vid test under 2001. Enligt Folksam är dock 406 minst 30 procent säkrare än medelbilen.

Rostiga bromsskivor bak är vanliga, det kostar 3 000 - 4 000 kr att laga hos märkesverkstaden. Krånglande handbroms eller skeva bromsskivor förekommer också. Ljuddämpare som rostar sönder i förtid är inte heller ovanligt.

Glappa krängningshämmarstag är ett vanligt fel. Glapp i bakvagnsstagen kan göra att bilen slingrar på vägen. Det kan också leda till onormalt däckslitage. En reparation kostar cirka 3 000 kr för båda sidorna.  
Elektronikfel har också varit ganska vanliga, ofta med varningslampor som tänds felaktigt eller startproblem. En del ägare klagar också på krånglande värme i stolarna.

Många ägare klagar också på ryckig motorgång i jämn fart. Det kan ha flera orsaker, till exempel dåliga tändstift eller problem med avgasreningen. Det sistnämnda är ett problem som är svårt att få bukt med. Vevhusventilation som krånglat vid kyla har också förekommit på en del exemplar, Peugeot återkallade ett stort antal bilar med tvålitersmotorn för åtgärd, kolla att det är gjort.

På V6-motorerna har tändspolar fått bytas. Ett dyrt fel om det inte går på garantin. Orsaken är att de inre tändspolarna medför ett tidskrävande byte. Då kan det kosta 3 000 - 5 000 kr.

Rostskyddet på Peugeot 406 är bara medelmåttligt. Galvaniseringen är mycket bra, men vaxbehandling saknas helt.

På äldre 406 fanns ett kodlås som måste aktiveras med en fyrsiffrig kod varje gång bilen ska startas. På senare exemplar slipper man det krånglet men kolla så att koden till startspärren finns med. Annars kan du bli tvungen att koda om nycklarna till en dryg kostnad.

Som på alla bilar med kamrem bör man vara uppmärksam på att byta i tid. Peugeot har förkortat intervallet till fyra år, oavsett vad som står i serviceboken. Att byta kamrem på en V6 är mycket dyrt.

Hemligheten bakom det låga priset på 406 är svag status. Det gör att du som köpare kan göra en god affär. Prutmånen är exempelvis rätt skaplig, speciellt på sedanmodellen av 406. Kombimodellen är mer eftertraktad som begagnad och därmed också dyrare.

Taggar: Begbil, Peugeot 406

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.