Bild
Nästa artikel
Vinnarna i Vi Bilägares fototävling 2011

Vinnarna i Vi Bilägares fototävling 2011

Fototävling

Vinnaren i Vi Bilägares fototävling är en rutinerad amatörfotograf som började leta efter motiv redan i juni, när han läste om årets tema ”Bilen”. Tävlingsjuryn föll för en välexponerad bild som skildrar unga mäns bildrömmar.

En bra fotograf ska kunna se en vinnarbild i alla situationer. Det gjorde årets vinnare. All rekvisita fanns på plats. En röd Chevrolet Camaro (som ägs av fotografens son Per Olov), en svart lådbil med röda plastfälgar, ett par färgmatchande röda Foppatofflor och barnbarnen Mathias och Andreas. Kurt Johansson i Säffle läste om Vi Bilägares fototävling i början av sommaren och nu såg han en situation som skulle kunna bli en bra bild. Det är en ”tänkt bild” där fotografen bett Mathias och Andreas att köra fram sin lådbil i närheten av pappas Camaro. Däremot har han inte regisserat de båda ungdomarna. Deras blickar, som går mot den röda bilen, känns spontana och en betraktare kan ana pojkarnas dröm om att de ska få byta upp sig till en större, snabbare och rödare bil... Kurt Johansson, 69 år, påminner om tidigare års vinnare av Vi Bilägares fototävling. Han är aktiv amatörfotograf, har tre gånger tidigare fått pris i tävlingen och han har som de flesta gått över till att fotografera med digitalkamera. Just nu använder han en Panasonic Lumix, en kompaktkamera med zoom. Att Kurt Johansson äntligen tar hem förstapriset tycker han är jättekul. Och även om han är amatör så har han jobbat professionellt med vinnarbilden. – Jag tog en serie bilder där Mathias och Andreas rörde sig sakta framåt. När jag kollade exponeringarna så var det en som hade blivit lite bättre. Den skickade jag in. Hög jämn klass Juryn tyckte att årets urval av bilder höll hög och jämn klass och att det uppenbarligen fanns många sätt att tolka årets tema. Förutom vinnarbilden var det Tommy Lundbergs snöbild från Älgsjön i Västergötland som imponerade mest. Tommy brukar finnas med i finalomgången och har hamnat högt upp på prislistan flera gånger. Att flera bilder skildrar människor i bil gillades också av juryn. Både ”damen i blått” och ”två entusiaster kör öppet” placerade sig bland de tio bästa. Stefans Bågings färgsprakande bild från en bilutställning var också en favorit. Varje år kommer det in allt fler digitala bilder till tävlingen och i år handlade det om över 90 procent av bidragen. Men det går fortfarande bra att skicka in både papperskopior och diabilder. 1:a pris. Bensincheckar för 3 000 kr. Kurt Johansson, Säffle. 2:a pris. Bensincheckar för 1 000 kr. Tommy Lundberg, Öxabäck. 3:e pris. Bensincheckar för 500 kr. Björn Carlsson, Falun. 4:e–10:e pris. Bensincheckar för 250 kr. Stefan Båging, Lidköping. Per Hauschildt Värnamo Mats Rissveds, Enviken Dag Sandell, Stockholm Bror Johansson, Avesta. Ove Pettersson, Älvsjö. Arne Hurtig, Örebro. Fotojuryn har bestått av Lars Malmström och Jörgen Persson från Vi Bilägare.

Taggar: Tävling,

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.