Bild
Nästa artikel
Sofiero slottsträdgård, Helsingborg.
Sofiero slottsträdgård, Helsingborg.

Trädgårdar i södra Sverige

Resa

Sverige har många offentliga trädgårdar att inspireras och njuta av. Här är fem trädgårdar väl värda ett stopp. Eller till och med en omväg.

1. Sofiero slottsträdgård

Den som uppskattar trädgård bör någon gång besöka Sofiero slottsträdgård. Det är inte en vanlig slottsträdgård eller slottspark. För trädgårdsvänner utmärker sig Sofiero och har så gjort ända sedan tiden då Gustav VI Adolf och kronprinsessan Margareta bodde här. Inte bara för den vackra platsen med utsikt över Öresund, utan också för trädgårdsrummens utformning där natur möter kultur, bokskog och raviner smälter samman med raka rabatter och klippta häckar.

Gustav VI Adolf och Margareta hade båda ett stort trädgårdsintresse och när de tog över Sofiero efter Oscar II i början av 1900-talet satte de igång att utveckla och utöka trädgårdarna runt slottet.

Kanske är Sofiero för gemene man mest känd för sin stora samling rhododendron som växer i ravinen ner mot havet. Det var främst Gustav VI Adolf som började samla dessa, men samlingen har fortsatt att utökas långt efter hans död och det är en pampig syn att besöka parken på försommaren när rhododendronravinen fullkomligt exploderar i ett hav av blommor. Rhododendronravinen är dock långt ifrån allt Sofiero har att erbjuda. Trädgården har många rum, bland annat en mycket vacker köksträdgård med orangeri, rosenträdgård, gångar med spaljerade fruktträd och en nyligen anlagd klematislund där svenska klematissorter slingrar sig upp mot ljuset.

Hitta hit: Sofierovägen 131, norr om Helsingborg.
Inträde: 100 kr, gratis för barn under 18 år.
Öppettider: Dagligen kl 10–18 under högsäsong 15 april till 18 sep.
Kontakt: Tel 042-10 25 00, www.sofiero.se


2. Ulriksdal i Kivik

Ulriksdals trädgård i Kivik är ursprungligen och än i dag en privat trädgård. Fokus ligger numera på en plantskola för ovanliga växter. Hit kommer de riktiga ”växtnördarna”, de som letar rariteter till sin egen trädgård eller är väldigt växtintresserade. Men det är långt ifrån enbart växtnördar som har något att hämta här. Trädgårdens hela gestaltning är en upplevelse i sig oavsett om man intresserar sig för latinska namn eller ej.

Ulriksdals trädgård har en lång historia av trädgårdsintresserade ägare. Redan under andra halvan av 1800-talet började dåvarande ägaren att plantera ovanliga träd och buskar och sedan dess har efterkommande ägare fortsatt att förvalta och utveckla trädgården med samma brinnande växtintresse.

I anslutning till plantskolan finns en butik som säljer diverse trädgårdstillbehör. Bland annat hittar man här Gargoyles och Gremlins, ondskefulla väsen som ska skrämma bort onda andar från ens trädgård.

Då vi befinner oss i Kivik är det kanske inte överraskande att äppelmust är ett av butikens teman. Ulriksdal säljer olika typer av fruktpressar samt informerar om hur man gör sin egen must.

Hitta hit: Mitt i Kivik, skyltat från väg 9.
Öppettider: 1 april till 11 okt, ons–sön kl 11–17.
Kontakt: Tel 0414-706 10, www.edafos.se

 

3. Mandelmanns trädgårdar

Mellan Österlens karaktäristiskt böljande kullar strax utanför Rörum på Österlen odlar familjen Mandelmann sin trädgård, driver skogsbruk och jordbruk i liten skala. Allt går i ekologins och självhushållningens tecken. För den trädgårdsintresserade är Mandelmanns trädgårdar väl värda ett besök. Både för att se och inspireras av deras ibland okonventionella sätt att odla med bland annat ull från fåren som täckmaterial i odlingsbäddarna och fritt strövande höns, men också för att platsen där trädgården ligger är så vacker.

Strosa igenom köksträdgården och betrakta hur ätbart och dekorativt växer sida vid sida, men missa inte en promenad i omgivningarna. Bakom gården böljar sig kullarna uppåt där boskap betar och en liten vandringsled leder mot Sträntemölla naturreservat med vackra bokskogar och en bäckravin med små vattenfall.

I anslutning till Mandelmanns trädgårdar finns butik, kafé och restaurang. Trädgården har på blivit så välbesökt att man sett sig tvungen att ta ut en inträdesavgift för den som bara vill gå in och titta i trädgårdarna.

Hitta hit: Djupadal, Rörum. Från Rörum längs väg 9.
Inträde: 25 kr. Barnvandringar (även för vuxna) söndagar
29 juni–16 augusti 50 kr/person).
Öppettider: Dagligen kl 11–17.
Kontakt: Tel 0725-15 70 01, www.mandelmann.se4. Gunillaberg

Mitt i de djupaste smålandsskogarna har den danske blomsterkonstnären Tage Andersen valt att slå rot. Det var nog både ett och annat ögonbryn som höjdes när nyheten kom om att han 2008 köpt en gård på småländska höglandet, väl känt för sitt stränga odlingsklimat. När vi besöker Gunillaberg är det dock inte kylan som är utmärkande. Istället har sommarhettan och seneftermiddagens släpljus lagt sig som ett filter över sceneriet och färgar det gulnande gräset ännu gulare. Tystnaden mitt i skogen förstärker den trolska känslan av att man just upptäckt ett litet paradis mitt ute i skogen!

Gunillabergs säteri har anor sedan 1500-talet, men sedan Andersen kom hit har trädgården antagit en ny skepnad. Det besökaren först lägger märke till är de skulpturer av järn och trä som blivit något av Andersens signum.

Numera delar Tage Andersen sin tid mellan trädgårdsbutiken i Köpenhamn (som är så välbesökt att det tas ut inträde) och gården Gunillaberg i Småland. Här har även hans berömda kameliasamling fått en plats för vintervila i det 400 kvadratmeter stora orangeriet. Sommartid arrangeras konserter och balettföreställningar i orangeriet. Program finns på hemsidan.

Hitta hit: Gunillaberg, Bottnaryd. Från väg 40 mellan Jönköping och Göteborg är det skyltat till Gunillabergs säteri.
Inträde: 120 kr, barn upp till 15 år gratis.
Öppettider: Sommarutställningen är öppen dagligen kl 11–18 från den 21 maj till 11 sept.
Kontakt: Tel 036-202 36, www.tage-andersen.com/gunillaberg_s.html

 

5. Capellagårdens trädgård

Carl Malmsten blev redan i början av 1900-talet en av vårt lands mest framstående möbelskapare och gjorde sig vida känd för sina möbler. Men han brann även för andra hantverk och 1960 slog han upp portarna för en skola för skapande på Öland, Capellagården. Här har sedan dess arrangerats kurser och utbildningar i allt från snickeri och textil till keramik och trädgårdsodling.

I dag utbildas trädgårdsmästare här och trädgården fungerar både som visningsträdgård för allmänheten och skolsal för trädgårdsmästareleverna. Här möts lekfullt nytänkande och traditionell odling. Det finns örtagård med kryddodling som andas urgammal tradition, en rosenträdgård, fruktodling och köksträdgård med grönsaksodling samt mängder av perenn-rabatter. Det märks att det är många gröna fingrar i jorden här, en sån här trädgård hade inte varit möjlig utan många, många timmars arbete!

Capellagården har även en kravmärkt plantskola där man
producerar perenner, rosor och kryddor för försäljning. I buti-ken kan man förutom växter även köpa grönsaker som själv-
klart också är kravmärkta.

Hitta hit: Vickleby, Öland.
Inträde: Gratis.
Öppettider: Trädgården är alltid öppen för besökare, se hemsidan för butik och kafé.
Kontakt: Tel 0485-364 43, www.capellagarden.se

Taggar: Resor

1. Sofiero slottsträdgård

Den som uppskattar trädgård bör någon gång besöka Sofiero slottsträdgård. Det är inte en vanlig slottsträdgård eller slottspark. För trädgårdsvänner utmärker sig Sofiero och har så gjort ända sedan tiden då Gustav VI Adolf och kronprinsessan Margareta bodde här. Inte bara för den vackra platsen med utsikt över Öresund, utan också för trädgårdsrummens utformning där natur möter kultur, bokskog och raviner smälter samman med raka rabatter och klippta häckar.

Gustav VI Adolf och Margareta hade båda ett stort trädgårdsintresse och när de tog över Sofiero efter Oscar II i början av 1900-talet satte de igång att utveckla och utöka trädgårdarna runt slottet.

Kanske är Sofiero för gemene man mest känd för sin stora samling rhododendron som växer i ravinen ner mot havet. Det var främst Gustav VI Adolf som började samla dessa, men samlingen har fortsatt att utökas långt efter hans död och det är en pampig syn att besöka parken på försommaren när rhododendronravinen fullkomligt exploderar i ett hav av blommor. Rhododendronravinen är dock långt ifrån allt Sofiero har att erbjuda. Trädgården har många r

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.