Bild
Nästa artikel
En tur utmed Romantiska vägen gör skäl för namnet, Tücherfeld.
En tur utmed Romantiska vägen gör skäl för namnet, Tücherfeld.

Svenska Franken

Resa

Häng med på en fyradagarstur till tyska regionen Franken, öster om Frankfurt och norr om München, i vacker natur. Ta del av historien och om det gömda men inte glömda ”svenskvinet”. Njut av Frankenviner och alla ölsorter, inte minst det unika rökiga ölet.

Efter att ha hämtat ut vår signalröda hyrbil, en Fiat 500X med snålt tilltaget bagageutrymme, beger vi oss från Frankfurt österut. I Buttenheim tittar vi in hos Levi Strauss Museum & Kult, huset där jeanspionjären föddes och bodde fram till 18 års ålder, då han emigrerade till USA. I mitten av 1850-talet började han förse guldgrävarna med slitstarka byxor. När kopparnitarna tillkom blev jeansen ännu hållbarare, attraktivare – och dyrare. En interaktiv presentation berättar om Levi Strauss och hans produkter, den tidlösa 501:an och många, många fler modeller.

Grannstaden och betydligt större Bamberg är riktigt hemtrevlig med ringlande gränder och gator, torg, kaféer och Europas bäst bevarade gamla stad, världsarvsmärkt.Gott om enkelriktade gator får oss att snurra runt ett par varv innan vi når vårt boende bakvägen, gästhuset och bryggeriet Fässla. Incheckningsdisken är gömd bakom ett gäng herrar med ölsejdlar. Vi är i öl-Franken nu. Och trappan upp till de fräscha rummen är brant som en stege; inte en resa till med en tung och vobblande resväska från 1997!

 

I Bamberg finns elva teatrar och elva lokala bryggerier och ståtar med den första kvinnliga ölsommelieren. Det unika bierotheket med 350 ölsorter får förstås besök och så är det dags för ett glas av det berömda och omstridda rökta ölet, som får tummen upp av fotograf Denny. Själva rökningen smakar efter hur man behandlar malten, här gäller blötlagd malt som torkas över eld. Enkel middag på utmärkt Frankenkorv på Fässla avslutar kvällen.


Fem mil norrut nästa morgon och vi är i Coburg där det faller ett kungligt regn över staden där vår nuvarande kungs mamma, prinsessan Sibylla, växte upp.

Åk inte härifrån utan att besöka det anslående fortet Veste och det vackra slottet Callenberg. Fortet skulle ta flera dagar att ta sig igenom ordentligt. Varenda sal och våning imponerar med sina samlingar; klockor, glas i alla former, dyrbart dekorerade vapen, kungliga barnkläder, vagnar med fin proveniens, bland annat belgiske kung Leopolds lyxåk, ett stort rum med väggar och tak täckta av träpussel som visar olika episoder.

Vi fascineras av salarna med rustningar från trettioåriga kriget och salar med galarustningar, både för rika män och deras hästar. I krig användes enklare rustningar.

– De fina rustningarna var måttbeställda och bekväma med gångjärn. Ju högre upp i hierarkin desto dyrare och tyngre rustning, upp till 35 kilo. En rustning kunde kosta som en villa med trädgård. Å andra sidan förväntades alla jobba gratis för hertigen, berättar vår ciceron Louisa Engel.

I början av 1600-talet utvecklades eldvapnen och rustningarna förlorade sin betydelse.

Efter lunch visar Markus Timm sitt pyttebryggeri i city, här kan man prata om microbryggeri. Två gånger per dag brygger han 160 liter och häller i fina halvlitersflaskor.

Eftermiddagen är vikt åt slottet Callen-berg som har utsikt mot fortet och vice versa.

Det ljusa jakt- och sommarslottet är inte annat än underbart med sina behagliga rum och vackra inredning. I denna fina miljö förlovade sig tyska Sibylla med svenske arvprinsen Gustav Adolf i juni 1932.

Vi fastnar vid en osannolik porträttsamling som visar den första kullen barn som växte upp i slottet. Louisa Engel berättar vilka barnen var och hur det gick för dem. Enligt tidens sätt att porträttera ser de ut som gamlingar, det är knappt man kan skilja flicka från pojke.

Inte för inte kallas den här delen av Tyskland för Romantiska Franken, en del vägar för Romantisk väg, och det är väldigt vackert, bördiga landskap, långa vyer.

 

Så bär det vidare mot sydöst till Bayreuth som har tre verkliga dragplåster: det vackra Operahuset i barockstil som trots en omfattande renovering är väl värt ett besök, inte minst för de rörliga bilder som visar hur det ska se ut när allt är återställt efter felaktiga tidigare försök.

Den andra höjdaren är det nyöppnade Richard Wagner-museet, som visar hans hem, där hans sista hustru inrett sitt privata rum med tapeter i skarpt lila och gult. Hela besöket toppas med ett mäktigt framförande av hur Wagner lade till instrument efter instrument i sina partitur.

Nummer tre är ölmuseet, inhyst i ett gammalt bryggeri och med en John Cusak-kopia som guide. Glöm tidigare vin- och ölrundturer; den här är roligare och intressantare. Bland annat får vi höra om äldre regler för bryggning och se apparaterna för det. Roligast är nog de 365 gamla ölreklamskyltarna och montrarna med 5 000 ölglas – varav ett ska vara svenskt.

I samma byggnad ligger en nyöppnad och mycket populär restaurang, Liebesbier at Beer Adventure World. 280 platser inne, 300 ute, öl från 80 bryggerier, 25 på kran. Fotograf Denny är mycket nöjd med sommelier Michael Königs val av Maisel & Friends, en IPA (India Pale Ale) på sex procent. Damdrickan blir en Aperolliknade belgisk öl, Lindemans Faro.

 

I Bayreuth hinner vi med en lång och trevlig lunch på pasta och jättemycket ost på uteserveringen vid eremitaget, mitt bland trädgårdar och vattendrag, innan det är dags för halvannnan timmes bilkörning till Erlangen i sydlig riktning.

En snabbvisit på den stora ölfestivalen, Bergkirchweih, tradition sedan 1755, visar en strid ström av ungdomar på väg till kullen där det vankas öl, musik och festivitas. Nästan alla har traditionella kläder, pojkarna lederhosen, flickorna moderiktiga och färggrant mönstrade klänningar till de vita blusliven.

Kväll och natt är bokad på Landgasthof Fiedler i Oberrossbach. Fyrarättersmiddag med ölprovning och husfrun själv, Carmen Fiedler, som värdinna. Till humleskottsoppan serveras Rittmeyer Summer ale. Efterrätten bieramisu med rabarber och jordgubbar sköljs ner med ”Doppelbock”.

Innan vi återlämnar hyrbilen vid Frankfurts flygplats ska Würzburg få celebert besök. Det första vi ser när vi närmar oss är den magnifika borgen Marienberg som tronar som en hägring vid horisonten. Dit ska vi.

Genom en portal med hål i taket – där man hällde ner tjära för att hindra oönskade besök – kommer vi ut på borggården med byggnader byggda i etapper från 1250 och framåt. Under några år på 1630-talet förde vår Gustav II Adolf befäl här.

Borgområdet användes senast till en nyinspelning av De tre musketörerna och bjuder för övrigt på museer, restaurang, café, kyrka, en 1500-talsträdgård, brunnshus, vakttorn... På 60-talet användes en del lokaler till studentbostäder.

 

Ett vägande skäl att vallfärda hit är utsikten. Hela Würzberg breder ut sig nedanför med det pampiga tretornade Käppele (Lilla kapellet) och vinsluttningar praktiskt taget mitt i stan. I Würzburg finns Frankens tre största vinproducenter, Staatlicher Hofkeller, Bürgerspital (som annonserar på spårvagnarna i centrala staden) samt Juliusspital.

På borgsidan är det lugnt och fridfullt; på andra sidan bron råder storstadskänsla med butiker, kaféer och puls.

En 20 minuters promenad och du är i city, inramat av en ringpark delvis anlagd av en svensk med gröna fingrar, Jöns Persson Lindahl, på 1880-talet. Hugade shoppare håller sig utmed spårvagnsspåret. Det går också bussar city–borgen

Det är en solig lördageftermiddag och öl- och vinbarerna på bron över Main har många kunder. 25 cl silvanervin kostar fyra euro.

I city tuffar turisttåg och spårvagnar, i övrigt bilfritt. Svenska Maria Pertmann-Ley visar oss runt.

– Allt finns inom gångavstånd.

Som det häpnadsväckande inredda och påkostade Unescomärkta residenset, som ägdes och beboddes av katolska biskopar med politisk makt. Här kan man tillbringa timmar. Det ena rummet slår det andra, bara taken är värda en historia, eller väggarna, eller den rosa säng Napoleon sägs ha övernattat i – i ett rum stort som en balsal – tillsammans med frun Marie-Louise. Han ska ha kallat residenset den vackraste prästgården i Europa.

 

Under residenset ligger den trevliga statliga vinkällaren, med levande ljus bland träfaten och gott om utrymme för vinprovningar och andra event. Vi njuter ett glas iskall riesling, som tillsammans med silvaner, är huvuddruva i Franken, och får oss till livs historien om svenskvinet, det som skördades det särdeles varma året 1540 och därmed blev extra hållbart. Det sista av den satsen grävdes ner för att att hindra de invaderande svenskarna, med Gustav II Adolf i spetsen, att komma åt det. På en provning i London 1961 dök en av flaskorna upp och vinet befanns ha ”levande aromer”. Den sista flaskan av denna unika årgång finns nu här och vi vet inte om vi som svenskar ska vara stolta eller skamsna.

FRANKEN

Hertigdömet Franken var en del av östfrankiska riket, har en gammal historia och är nu en region i nordöstra Bayern. Känt för sina viner, öl, inte minst det rökta, sin vackra natur och många sevärdheter. Huvudstad Würzburg, 127 000 invånare.

Ta sig dit: Lågprisflyg till Frankfurt eller Nürnberg.

Bilavstånd: Frankfurt–Würzburg 11 mil, Würzburg–Coburg 11 mil, Coburg–Bayreuth
9 mil, Bayreuth–Erlangen 9,6 mil.

Info: www.frankentourismus.de

Taggar: Resor

Efter att ha hämtat ut vår signalröda hyrbil, en Fiat 500X med snålt tilltaget bagageutrymme, beger vi oss från Frankfurt österut. I Buttenheim tittar vi in hos Levi Strauss Museum & Kult, huset där jeanspionjären föddes och bodde fram till 18 års ålder, då han emigrerade till USA. I mitten av 1850-talet började han förse guldgrävarna med slitstarka byxor. När kopparnitarna tillkom blev jeansen ännu hållbarare, attraktivare – och dyrare. En interaktiv presentation berättar om Levi Strauss och hans produkter, den tidlösa 501:an och många, många fler modeller.

Grannstaden och betydligt större Bamberg är riktigt hemtrevlig med ringlande gränder och gator, torg, kaféer och Europas bäst bevarade gamla stad, världsarvsmärkt.Gott om enkelriktade gator får oss att snurra runt ett par varv innan vi når vårt boende bakvägen, gästhuset och bryggeriet Fässla. Incheckningsdisken är gömd bakom ett gäng herrar med ölsejdlar. Vi är i öl-Franken nu. Och trappan upp till de fräscha rummen är brant som en stege; inte en resa till med en tung och vobblande resväska från 1997!

 

I Bamberg finns elva teatrar och elva

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.