Bild
Nästa artikel
Stonehenge - Stensäker turistmagnet

Stonehenge - Stensäker turistmagnet

Resa

Få platser är lika mytomspunna som Stonehenge. På avstånd ser stencirkeln inte ut att vara särskilt speciell men ju närmare vi kommer, desto mäktigare känns historiens vingslag.

Stonehenge ligger cirka 14 mil väster om London. Den som vill köra bil själv i Storbritannien och behärskar vänstertrafiken, når Stonehenge på två timmar i västlig riktning från London räknat via M4, M3 och A303.

Från London går också flera olika dagsutflykter med turistbuss till både Stonehenge och andra sevärda ställen. Det är ett bekvämt sätt att resa och inträden ingår i resans pris. Ofta ingår även ett lunchpaket.

De märkliga stenarna kan ses på långt håll ute på den kala slätten Salisbury Plain när vi närmar oss Amesbury från väg A303.

En minibuss går från parkeringen och en strid ström av besökare söker sig sedan den allra sista gångvägen ut till stencirkeln i sakta mak. De flesta besökarna är lågmälda men beundrar och fotograferar intensivt de stora stenblocken redan på avstånd.

Det är en märklig känsla. De gamla stenformationerna har stått i tusentals år och vi känner respekt, förundran och ödmjukhet inför de som byggde denna plats. Stenarna fascinerar oss och vi drar oss i cirklar runt den märkliga stenringen. Delar av den har fått ge vika för tidens tand och eftersom inte alla delar längre är intakta, ser ringen inte likadan ut från alla väderstreck.

 

Några glänsande svarta råkor ser ut att vaka över området från sina utsiktsplatser uppe på de högsta stenarna. De ser ut att betrakta oss besökare med nästan samma intresse som vi visar för stenmonumentet. Fåglarna bidrar också till den känsla av mystik som omgärdar platsen.


Vid den bortre delen av cirkeln gör en ung kvinna gymnastiska övningar medan ett äldre par fotograferar henne. Kvinnan står på händer, ställer sig en stund i brygga och hjular sedan fram och tillbaka över gräset.

Teri och Curt Brandt kommer från Bismarck i North Dakota och reser med sitt barnbarn Emily Brandt-Koppy. Emily berättar för oss att hennes syster tyvärr inte kunde följa med på resan och att det är till henne som familjen försöker få till en rolig bild med stenarna i bakgrunden.

– Jag lovade henne att skicka hem en bild när jag hjular framför Stonehenge, säger Emily och skrattar. Familjen har rest från USA för att uppleva Europas kultur och för att få se Stonehenge i verkligheten.

– Vi har varit i London också och sett Harry Potter studios och en massa kända byggnader inne i London berättar Emily.

– Det har varit en intressant vecka och att komma till Stonehenge och få se en så gammal fornlämning i verkligheten är helt fantastiskt! säger Teri.

– Ja, det här är verkligen en höjdpunkt på resan, menar Curt.

 

Vi går vidare utmed vallgraven runt stenmonumentet och det märks att platsen lockar besökare i alla åldrar och från olika delar av världen. Vi hör flera andra språk och några olika engelska dialekter.

Många går med kameran beredd för att få med sig en bild av den kända stensilhuetten. Några har ställt upp sig lydigt för ett gruppfotografi medan andra poserar och visar tänderna för en selfie. Här finns barngrupper i färgglada reflexvästar, ensamma resenärer, små och stora familjer och par som går hand i hand och ler mot varandra.

När vi har gått nästan ett varv, ser vi plötsligt hur en av råkorna lämnar sin utkiksplats uppe på en sten och flyger ner över våra huvuden. Den har fått syn på en kvinna som har tagit fram en påse med fågelmat. Rachel Cotton behöver inte ens rassla med sin påse för att fågeln ska förstå att det vankas något gott. Korpen slår sig ner på Rachels utsträckta arm. Strax dyker en konkurrent upp och vill ta del av måltiden.

– De här råkorna håller alltid till vid stenmonumentet och jag brukar mata dem. De är vackra med sina glänsande fjädrar och de är nästan tama. De ser påsen och vet att de ska få mat och då kommer de.

En annan besökare sträcker också ut armen och en stor korp slår sig genast ner. Den sitter alldeles stilla och ser förväntansfullt på henne en stund men när inga fler godsaker bjuds, flyger korpen tillbaka upp på en av de höga stenarna. När vi går tillbaka mot parkeringen känns det nästan som om den följer oss med blicken.

 

Det mystiska Stonehenge har stått där på slätten i årtusenden och många teorier har funnits kring varför och hur det uppfördes. Många har till och med trott att det måste ha skett med utomjordisk hjälp. De flesta har ändå ansett att människan själv tidigt måste ha varit kunnig i de matematiska uträkningar som krävts för att frakta stenarna till platsen och resa dem upp.

Forskare har kommit fram till att Stonehenge började byggas redan för 5 000 år sedan. Det tog 1 500 år att bygga och det skedde i tre olika etapper.

Stenblocken väger flera ton och några av dem är nästan nio meter höga. Många stenblock är av sandsten. Den största stenen uppskattas väga över 40 ton.

 

De äldsta stenarna i Stonehenge är de legendariska blåstenarna. Dessa väger cirka fyra ton och är upp emot två meter höga. När det regnar på stenarna, glänser de i blått men när vi besöker platsen ser alla stenar mest grå ut i det svaga soldiset.

Blåstenarna fraktades 100-tals kilometer hit från Preselibergen i sydvästra Wales. Preselibergen ligger i ett område som också har varit känt för stencirklar och andra monument med stående stenar.

Resandet av blåstenarna markerar en viktig övergång från de ursprungliga träkonstruktionerna och mot det monument som vi känner i dag. I de överliggande stenarna har håligheter gjorts för att passa på de tappar som finns på de stående stenarnas översida. Det har gjort stenkonstruktionen stabilare och är hämtat från den snickarteknik som användes på överliggare med tappar och tapphål på samma sätt som när konstruktionen tidigare var av trä.

 

För att förstå Stonehenge måste kultplatsen förstås sättas i dess historiska sammanhang. Det finns många andra monument att studera och jämföra med i nordvästra Europa och mängder av gravhögar har gett forskarna möjligheter att studera olika begravningsseder. Det har visat hur verktyg, ingenjörskonst och kultur utvecklades och jägarsamhällen under bondestenåldern övergick till jordbruk för att få en bättre tillgång på mat.

Många studier har gjorts för att få en inblick inte bara i hur människor levde, utan även för att få veta vad som var viktigt för människorna innan den yngre stenåldern övergick i bronsåldern. När stenarna kom till platsen i Amesbury, var skogen bortröjd för att ge plats åt åker- och betesmarker.

Stonehenge måste ha haft en viktig andlig innebörd för de som byggde den eftersom det är en så storslagen anläggning. Religiösa sammankomster tros ha varit en anledning till byggandet. Platsen anses ha använts som tempel och till begravnings-ceremonier. Den har också setts som en själslig och läkande plats.

En annan teori är att Stonehenge ska ha använts som kultplats för människooffer.

Många tror att druider byggde Stonehenge men nya rön menar att det byggdes för månen. En tanke är att en solkult kan ha föregåtts av en månkult. Det kan även ha använts som ett astronomiskt instrument för att studera stjärnorna.

 

Den vanligaste uppfattningen är ändå att Stonehenge byggdes för soldyrkan. Som ett tempel helgat åt solen och som en kalender för att följa solens gång. Solljuset faller in genom stenarna på olika sätt beroende av vilken årstid det är.

Midsommarens solljus uppmärksammas särskilt här, eftersom det via hälstenen ses falla in i stencirkeln när solen går upp. Därför samlas årligen tusentals människor här vid midsommartid med hopp om en molnfri himmel och för att få uppleva soluppgången i gemenskap och festligheter.

Många samlas  även för att uppmärksamma vintersolståndet här när solen går ner för årets mörkaste natt och månen lyser in i cirkeln.

Stonehenge anses vara Europas mest berömda fornlämning och är ett av de mest studerade och kända monumenten i världen. Året om lockas människor hit och varje år ökar besökarna i antal. Under 2017 hade Stonehenge över en och en halv miljon besökare.

Stenarna har granskats utifrån ursprung, form, placering, kännetecken och dekorationer. Till och med deras skuggor har undersökts under olika årstider och vid olika tid på dygnet men trots alla arkeologiska fynd och all forskning som har gjorts, förblir syftet med Stonehenge till större delen en gåta.

Stonehenge

Mer fakta om Stonehenge och om engelsk historia läser du på hemsidan English Herritage: www.english-herritage.org.uk/visit/places/stonehenge/history/

Taggar: Resor

Stonehenge ligger cirka 14 mil väster om London. Den som vill köra bil själv i Storbritannien och behärskar vänstertrafiken, når Stonehenge på två timmar i västlig riktning från London räknat via M4, M3 och A303.

Från London går också flera olika dagsutflykter med turistbuss till både Stonehenge och andra sevärda ställen. Det är ett bekvämt sätt att resa och inträden ingår i resans pris. Ofta ingår även ett lunchpaket.

De märkliga stenarna kan ses på långt håll ute på den kala slätten Salisbury Plain när vi närmar oss Amesbury från väg A303.

En minibuss går från parkeringen och en strid ström av besökare söker sig sedan den allra sista gångvägen ut till stencirkeln i sakta mak. De flesta besökarna är lågmälda men beundrar och fotograferar intensivt de stora stenblocken redan på avstånd.

Det är en märklig känsla. De gamla stenformationerna har stått i tusentals år och vi känner respekt, förundran och ödmjukhet inför de som byggde denna plats. Stenarna fascinerar oss och vi drar oss i cirklar runt den märkliga stenringen. Delar av den har fått ge vika för tidens tand och eftersom inte alla delar längre är intakta, ser ringen i

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.