Bild
Nästa artikel
Staden vid kanalen

Staden vid kanalen

Resor

Till Söderköping kommer många för vattnets och hälsans skull men läckergommar hittar också smultronställen här.

Söderköping i Östergötland är både ett turistmål i sig och ett populärt delmål för många trafikanter på genomresa. Med cirka tjugo mils bilväg både söderut till Kalmar och norrut till Stockholm, ligger Söderköping lägligt till för ett stopp på vägen.

Västerut finns det inte bara vägar på land utan också på vatten tack vare Göta kanal.

Med Söderköping i ena änden av kanalen och Göteborg i den andra, är Göta kanal Sveriges längsta besöksmål. Kanalen är också Sveriges längsta trädallé. Den är ett av våra största byggnadsverk och kanalen har cirka tre miljoner besökare årligen, varav många är cyklister som vill följa de småvägar som finns utefter kanalen. 

De som vandrar Östgötaleden går delar av den utmed kanalen.

Söderköping har många välbevarade byggnader från 1800- och 1900-talen.
Söderköping har många välbevarade byggnader från 1800- och 1900-talen.

Under 1700-talet när kanalen började planeras, var det under flera år osäkert om Göta kanal skulle mynna ut i Slätbaken vid Söderköping eller i Bråviken vid Norrköping men det slutade med att Söderköping stod som vinnare i den matchen. 

Kanalen drogs fram över tomter, åkrar och ängar. Den förändrade hela stadens utseende och sättet att röra sig mellan olika stadsdelar. Till skärgården blev kanalen en ny transportväg. 

Många välbevarade fynd har påträffats vid arkeologiska utgrävningar i Söderköping eftersom områdets olika lager av tät lera har bevarat organiskt material som till exempel trä och läder ovanligt väl.

Söderköpings historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och fynden kan berätta mycket om hur stadens invånare levde, om deras handelsvaror, hantverk och kläder men också om härjningar, bränder och sjukdomar.

Söderköping uppstod som en mötesplats och handelsplats där olika kommunikationsleder möttes. Både vattendrag och flera större landvägar i olika väderstreck sammanstrålade här.

På 1000- och 1100-talen låg här en lokal handelsplats och det fanns bebyggelse på ett par platser invid Storån.

Under 1200-talet anlades staden och den delades naturligt in i olika stadsdelar av Storån och Lillån. Vid den här tiden anlades också Gråbrödraklostret i Söderköping.

Mycket tack vare vägen till Kalmar och möjligheten för fartyg att ta sig in i Slätbaken och vidare till Storån, blev Söderköping en av landets viktigaste hamnstäder under tidig medeltid.

Tillsammans med Visby och Kalmar, var Söderköping centrum för den svenska östersjöhandeln men under 1600-talet förlorade Söderköping sin betydelse som hamnstad. Delvis berodde det på att det byggdes allt större fartyg och Storån var för grund för att kunna ta emot de stora fartygen. 

Vatten har alltid haft en stor betydelse för staden på flera sätt. Inte bara genom havet, Storån och de möjligheterna till handel som gav Söderköpings invånare goda livsvillkor. Även vattnet som kom ur marken, fick betydelse för staden.

Sankt Ragnhilds källa har varit känd sedan medeltiden och olika legender har berättats om Ragnhild. Hon ska ha varit en ung kvinna som ville bli nunna och som arbetade för att införa kristendomen.

Ragnhilds källa är en källåder som ger ett klart och gott vatten och som under tidigt 1700-tal gjorde att Söderköping blev brunnsort och fick en hälsobrunn. 

På 1800-talet infördes den berömda kallvattenkuren som innebar mycket vatten både invärtes och utvärtes. Många kom för det goda och hälsosamma vattnet vid Söderköpings brunn men här fanns också ett aktivt sällskaps- och kulturliv.

Även om Söderköpings Brunn är ett anrikt kurortshotell är det i dag också ett modernt hotell med restaurang, konferensverksamhet och spa med olika behandlingar. 

Det är också ett populärt ställe för olika träffar och festligheter.

När vi besöker Söderköping, har Svenska MG-mötet hållits och i hotellets trädgård står en av bilarna kvar på gräsmattan och glänser vackert röd i solskenet. 

– Midsommarfirandet är en av de mest populära traditionerna som Söderköpings Brunn ansvarar för och som lockar många besökare, berättar Johan Lindgren som är vd för hotellet. 

Han visar oss runt på brunnsområdet där lusthuset och andra gamla byggnader bevarats. Brunnssalongen byggdes för 200 år sedan och används fortfarande flitigt.

– Källan har alltid varit en naturlig samlingsplats för Söderköpingsborna och sedan 1719 har folk druckit brunn här, säger Johan och berättar sedan om det stora badhuset som brann ner 1967. Han har sett ritningarna från 1911 och har bilder av dem i sin mobil. När han visar dem glittrar ögonen.

– Jag skulle vilja återuppbygga kurortshotellet efter de här ursprungliga ritningarna. Det är min dröm, säger Johan.

Själva källan finns under hotellets reception. Brunnens vatten innehåller inga speciella ämnen men det ska smaka bra och vi vill provsmaka så vi går in i receptionen.

Källvattnet rinner ur små kranar och vi tar varsin mugg för att smaka på det berömda vattnet. Vi tar några klunkar och är överens om att det mycket riktigt är ett gott vatten.

 

Källvattnet kommer upp i hotellreceptionen.
Källvattnet kommer upp i hotellreceptionen.
»Många kom för det goda och hälsosamma vattnet.«
Vinnarsötma bestående av knäck, choklad, polkaglass, mjukglass och godisferrari.
Vinnarsötma bestående av knäck, choklad, polkaglass, mjukglass och godisferrari.

Bredvid Söderköpings Brunn flyter Storån fram. Ett par unga män står på slänten vid ån och fiskar. 

Vi promenerar över bron till Brunnskyrkan och beundrar parkens konstnärliga planteringar innan vi strosar vidare genom parken till Göta Kanal.

På avstånd ser vi slussen och M/F Lindön som ligger vid kajkanten. Med Lindön kan man boka lunchturer på kanalen eller en längre tur genom Mems sluss ut i Sankt Anna skärgård, till skärgårdsön Harstena och Stegeborg.

Söderköping är en trevlig småstad med 14 600 invånare och staden är ett välbesökt turistmål som upplevs lika bra från land som från vatten. Vi promenerar fram till Smultronstället som ligger precis invid Söderköpings sluss och här stannar vi för att avnjuta en av deras spännande glassar.

Vi slår oss ner i skuggan under ett parasoll på uteserveringen och bestämmer oss för att dela på en Grand Prix med röda ferraribilar och glittrande guldmedalj serverad i en glänsande pokal. En vinnande idé.

Vi höjer på ögonbrynen när vi ser vad gästerna vid grannbordet beställt. Där serveras något som mest liknar en mystiskt rykande häxbrygd men som tydligen smakar väldigt bra att döma av gästernas miner.

Efter glasspausen är det dags att röra på sig och vi är nyfikna på slussen. Det ska vara en enkelsluss och för att minska vikten och trycket mot lergrunden, förseddes den här slussen med träbotten. Fallhöjden är på 2,4 meter.

Vi promenerar vidare och plötsligt dyker det upp en skylt där det står Rabbit crossing och snart ser vi mycket riktigt kaniner som skuttar i vattnet på ena kanalbrinken och som hjälper varandra att klättra upp på andra sidan. Rabbit Crossing är ett konstverk som ingår i ett konstprojekt vid kanalen.

Göta kanal kan upplevas på nära håll med både kanot och cykel som går att hyra men vi tycker att apostlahästarna duger bra och det finns gott om fina promenadvägar utmed kanalen.

Under medeltiden var Stegeborg utanför Söderköping ett av Sveriges viktigaste fästen.
Under medeltiden var Stegeborg utanför Söderköping ett av Sveriges viktigaste fästen.
Johan Lindgren hoppas på att kunna återuppbygga brunnsområdets badhus.
Johan Lindgren hoppas på att kunna återuppbygga brunnsområdets badhus.
MG Midget TA från 1936 var på SMGM i Söderköping.
MG Midget TA från 1936 var på SMGM i Söderköping.
Eva Fornåås konstverk Rabbit Crossing ingår i ett konstprojekt vid kanalen.
Eva Fornåås konstverk Rabbit Crossing ingår i ett konstprojekt vid kanalen.
Förutom Göta kanal rinner också Storåns naturliga vattendrag genom Söderköping.
Förutom Göta kanal rinner också Storåns naturliga vattendrag genom Söderköping.

Innan vi lämnar Söderköping, vill vi också se oss omkring ute vid kusten. På vägen dit passerar vi Skällviks kyrka som byggts på pålar på en av Slätbakens låglänta delar. Kyrkans äldsta bevarade partier är från 1300-talet.

Efter en kvart närmar vi oss Stegeborgs slottsruin som ligger på en ö i Slätbaken. Stegeborgs slott hade en viktig position från 1200-talet för att skydda sjövägen och kontrollera handeln. Under många år var Stegeborg därför ett av rikets viktigaste fästen.

Färjan från Norrkrog kommer in till Slottsholmen och några bilar kör av färjan när vi kommer fram till slottsruinen.

I Stegeborg finns gott om bekvämligheter för besökare från både land och hav. Här finns hotell, ställplatscamping, café, restaurang, minilivs, promenadvägar, minigolf, badstrand och hamn.

Här letar sig havsbrisen in från havet och uppför en slänt med vilda rosenbuskar så att doften sprider sig över hamnområdet där vi passar på att sträcka på benen igen och andas lite havsluft innan vi fortsätter vår resa.

För den som kommer sjövägen och ska vidare in på Göta kanal, är det värt att känna till att det sista bensinstoppet innan Motala ligger här i Stegeborgs gästhamn. Annars kan det bli en onödigt spännande båttur på kanalen.

Rundturståget utgår från Söderköpings sluss.
Rundturståget utgår från Söderköpings sluss.
Fakta Söderköping

Invånare: 14 654.

Mer om Söderköping:
www.soderkoping.se

Söderköpings Brunn:
sbrunn.se

Östgötaleden:
www.visit-ostergotland.se/
44530/Ostgotaleden-
Soderkoping

Taggar: Resor

Söderköping i Östergötland är både ett turistmål i sig och ett populärt delmål för många trafikanter på genomresa. Med cirka tjugo mils bilväg både söderut till Kalmar och norrut till Stockholm, ligger Söderköping lägligt till för ett stopp på vägen.

Västerut finns det inte bara vägar på land utan också på vatten tack vare Göta kanal.

Med Söderköping i ena änden av kanalen och Göteborg i den andra, är Göta kanal Sveriges längsta besöksmål. Kanalen är också Sveriges längsta trädallé. Den är ett av våra största byggnadsverk och kanalen har cirka tre miljoner besökare årligen, varav många är cyklister som vill följa de småvägar som finns utefter kanalen.

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa en månad för 1 krona!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Kommentarer

#1
2019-12-11 07:49

Trevlig miljö med överskattad glass!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.