Bild
Nästa artikel
Åtminstone några besök på Biergartens är ett måste. Ingen stad i världen har så många, över 100 stycken gömmer sig här.
Åtminstone några besök på Biergartens är ett måste. Ingen stad i världen har så många, över 100 stycken gömmer sig här.

Skummande rikt stadsliv

Resor

München är kanske Europas mest underskattade storstad. Här hittar du ölkultur – men också en levande konstscen, rik historia, fantastiskt matutbud och bubblande nattliv.

Jag börjar mitt Münchenbesök som lokalborna. Sätter mig under kastanjerna på härliga Biergarten Augus-tiner med en enorm sejdel öl i handen. Bryggeriet har funnits här sedan 1300-talet och sedan dess serveras ölen i enliters-
glas, det är ingenting som någon vill ändra på sådär i en handvändning.

– Matchar ölen gör man med korv och surkål, och de karakteristiska salta kringlorna, pretzels, det är också så det ska vara. Att ölträdgårdarna ligger under kastanjer har historiska orsaker, fortsätter servitören Dieter som kommer ut med en ny bägare. 

Kastanjerna ger skugga under heta sommardagar men framför allt har de grunda rötter som inte angriper ölkällaren under jord, därför passade de perfekt och man ser dem i nästan varje biergarten – och den här staden har mängder. 

Snart är det dags att utforska Altstadt, den gamla staden med sin imponerande arkitektur, mysiga gränder och restauranger. Klockspelet på Marienplatz är ett spektakel, ja, men också ett måste. Torget framför imponerande Neues Rathaus är stadens hjärta och har lockat lokalborna att samlas sedan 1158. I dag trängs tillresta från jordens alla hörn med mobiler och kameror redo. 

 

München är Tysklands tredje största stad, det är också den rikaste. Belägen mitt i Europa med allt vad det innebär av multi-kulturella influenser och påverkan från länderna runtomkring. Stadens läge i korsningen av världsdelen gör att München ofta varit i centrum av omvälvande politiska skeenden. 

Den sydtyska staden har en konstkultur som sträcker sig långt tillbaka i historien men definierar också nutiden och tittar nyfiket in i framtiden. De pittoreska medeltida kullerstensgatorna är blandade med toppmoderna byggnader runt hörnet. Det lokala köket är djupt rotat i lokala traditioner, men om du är nyfiken ser du att det finns många moderna pang också. Precis som staden erkänner sitt förflutna ser man samtidigt nyfiket på framtiden.

Marienplatz är stadens mest välbesökta plats. Missa inte de små omgivande gatorna som vindlar sig runt den gamla delen av staden.
Marienplatz är stadens mest välbesökta plats. Missa inte de små omgivande gatorna som vindlar sig runt den gamla delen av staden.

Nästa morgon tänker jag att jag åter-igen gör som många lokalbor, det verkar vara ett vinnande koncept här. Jag hyr en cykel och ser staden från sadeln. Snart trampar jag mot det enorma neoklassicistiska torget Königsplatz. Många av de stora museerna och gallerierna ligger här i Kunstareal, ett utsträckt och imposant område av staden. Det var kung Ludvig av Bayern som beställde torget och arkitekten Karl von Fischer utgick från Akropolis i Aten när han drog upp ritningarna. Under Tredje Riket användes torget i propagandasyften med massmöten och uppvisningar. Nazisternas högkvarter, Braunes Haus (Bruna Huset), låg alldeles runt hörnet, på Brienner Strasse. Jag ställer cykeln och besöker samtliga Pinakotheke: Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek de Moderne. De tre olika Pinakotheken innehåller allt från klassisk till modern konst. 

Efter konstvandringen behöver jag en timme för att ta mig igenom den enorma lunchtallriken på legendariska Wirtshaus Donisl. Jag sköljer ner maten med Hacker-Pschoor, ölet som man har man bryggt sedan början av fjortonhundratalet.  

Kvällen inleder jag på ett betydligt mer modernt och samtida vis. På vinbaren Vinothek by Geisel inne i flådiga hotell Excelsior på Schützenstraße väljer jag några rieslingviner från den långa listan. Allt under överinseende av den kvinnliga sommelieren som tipsar om mängder av spännande inhemska viner från Mosel, Baden, Rheingau och andra distrikt. Efter vinprovningen hittar jag hem till härliga Wirtshaus Hohenwart, en gammal favorit. Sydtyskt kök, mängder av lokalbor och trevlig stämning gör att jag stannar sent. 

Musiken är ständigt närvarande i staden. På restauranger och barer finns ofta möjlighet att höra levande musik.
Musiken är ständigt närvarande i staden. På restauranger och barer finns ofta möjlighet att höra levande musik.
Ölnördar är i himmelriket i den här staden. och man behöver inte komma hit under Oktoberfest för att förstå att ölkulturen sitter djupt rotad i invånarna.
Ölnördar är i himmelriket i den här staden. och man behöver inte komma hit under Oktoberfest för att förstå att ölkulturen sitter djupt rotad i invånarna.

Morgonen därpå besöker jag stadens mest spännande samtida konstmusuem, MUCA (muca.eu) som strävar efter att registrera gatukonst och inte konsthistoria genom att visa städer och samtida konstnärer. 

– Ja, vi är intresserade av att visa street art, muralmålningar, konstnärer som är urbana och samtida, säger Christian Utz som grundade museet tillsammans med sin fru. MUCA känns mer som ett modernt galleri än ett museum. 

Efter konstrundorna vill jag ut i naturen och det är aldrig svårt i München. Jag cyklar bort till Englischer Garten, den underbara lummiga parken i trendiga stadsdelen Schwabing. Under helgerna fylls parken av familjer och älskande och här får plats ett helt gäng kärlekskranka. Englischer Garten är enorm, 3,7 km², betydligt större än exempelvis Central Park i New York. 

Jag stannar länge och kollar på surfarna som bemästrar de ihärdiga vågorna i Eisbach, under stort jubel från den uppsluppna publiken som alltid samlas här. 

Från parken är det nära till Maxvorstadt, som är Münchens kulturella smältdegel. Här ligger dessutom två universitet vilket alltid borgar för ett bra kaféliv. Jag botaniserar lite bland småbutikerna innan jag tar en långfika i skuggan.   

Jag kan inte undgå att cykla förbi Dallmayr på Dienerstrasse, stadens tempel för delikatessgodis som ost, kött, choklad, te och vin. Utbudet är enormt och det är omöjligt att gå därifrån utan att köpa något. 

Pakethållaren dignar av ostar, bröd och skinka innan jag trampar vidare.

Delikatesser på Dallmayr, stadens palats för finsmakaren. Ostar, bakverk, kött och mängder av annat hittar du här.
Delikatesser på Dallmayr, stadens palats för finsmakaren. Ostar, bakverk, kött och mängder av annat hittar du här.
Maten är ofta traditionell och bastant, som här på ett traditionellt värdshus, men många samtida restauranger lockar också matentusiasten.
Maten är ofta traditionell och bastant, som här på ett traditionellt värdshus, men många samtida restauranger lockar också matentusiasten.

Jag avslutar helgen som jag började den, på biergarten! Återigen sitter jag under fina stora kastanjeträd, den här gången mitt i matmarknaden Viktualienmarkt. Helgfirarna är många, det är svårt att få plats och den som lyckas behåller gärna sin position länge. Inte minst för att matutbudet här är enormt, man beställer sin öl och så kilar man över till marknaden runtomkring och håvar in delikatesser. Som Schweinshaxe, Brezens eller Schweinebraten och så förstås goda ostar. 

När solen lägger sig bakom kastanjerna är det fortfarande fullsatt. Så jag gör som Münchenborna, beställer ännu en sejdel.

Har du ingen biljett till något av konserthusen – lyssna runt på gatorna!
Har du ingen biljett till något av konserthusen – lyssna runt på gatorna!
Många vill bemästra Eisbachs vågor. Det är också ett trevligt skådespel med ganska stora publikskaror.
Många vill bemästra Eisbachs vågor. Det är också ett trevligt skådespel med ganska stora publikskaror.
Fakta München

Åka hit: Till München är det 97 mil från Malmö, 122 mil från Göteborg och 157 mil från Stockholm. 

Lufthansa flyger direkt från Stockholm/Arlanda, en resa på runt två timmar. Transfern från
den fina flygplatsen är enkel, billig och föredömligt smidig. Tåget S-line är smidigast, resan tar runt 45 minuter och det är bra skyltat för att hitta perrongen. Biljetten kostar runt hundra-lappen. 

Information: Den lokala turistbyråns sajt är verkligen suverän. Boka utflykter, hotell och annat direkt via sajten. www.munich.travel/en-gb

Bo: Ruby Lilly Hotel på Dachauer Straße 37 ligger perfekt med gångavstånd till sevärdheter och restauranger. Dubbelrum från 1 500 kronor, inklusive frukost. www.ruby-hotels.com/lilly

Hotel Mercure Munich Altstadt på Hotterstraße 4 funkar utmärkt för den som lägger mer vikt vid sevärdheter än själva boupplevelsen. Dubbelrum från 1 600 kronor/natt inklusive frukost, alldeles i Altstadt. www.accorhotels.com.

Äta: Wirtshaus Donisl, Weinstraße 1, vid Marienplatz har sin genuina bayerska robusta stil och ute på trottoaren finns en solig och alldeles förträfflig uteservering för den som vill spana på folk och äta den traditionella vällagade maten. Satsa på rätter som schnitzel eller schweinshaxen. Eller de fina lunchtallrikarna för runt 200 kronor som man med lätthet delar med sin partner. Och så klassiska (man har bryggt sedan början av 1400-talet) ölet Hacker-Pschoor på träfat. www.donisl.com

Wirtshaus Hohenwart, Gietlstraße 15. Det är så här det ska se ut och faktiskt också såhär det sydtyska köket ska smaka. Kanske dags att beställa den där kalvschnitzeln här! www.hohenwart.net

Cafe Luitpold, Brienner Strasse 11. Klassiker som alltid drar både lokalbor och turister. Elegant så det förslår. Sydtysk meny med bra vinlista. Missa inte desserten här, eller den underbara och långa disken med så mycket bakverk att man baxnar. www.cafe-luitpold.de.

Sevärdheter: Storslagna Schloss Nymphenburg är en väldigt fin halvdagsutflykt. Den barocka parken är helt enastående att vandra runt i och slottet rymmer mängder med spännande godis för den historieintresserade. En informativ app finns att ladda ner för parken. På Nymphenburg-kanalen kan man också ta en gondoltur, precis som i Venedig. www.gondel-nymphenburg.de

Marienplatz. Stadens absoluta centralpunkt, torget mitt i gamla stan. Missa inte klockspelet klockan 11 varje dag, ett uppfriskande spektakel. Tips: sluta inte filma för tidigt, det gör de flesta turisterna och de missar det bästa, det kommer efter ungefär tre minuter.

Königsplatz. Det enorma nyklassiscistiska torget Königsplatz är i dag ett nav för stadens uppburna kultur. Många av de stora museerna och gallerierna ligger här.

Taggar: Resor

Jag börjar mitt Münchenbesök som lokalborna. Sätter mig under kastanjerna på härliga Biergarten Augus-tiner med en enorm sejdel öl i handen. Bryggeriet har funnits här sedan 1300-talet och sedan dess serveras ölen i enliters-
glas, det är ingenting som någon vill ändra på sådär i en handvändning.

– Matchar ölen gör man med korv och surkål, och de karakteristiska salta kringlorna, pretzels, det är också så det ska vara. Att ölträdgårdarna ligger under kastanjer har historiska orsaker, fortsätter servitören Dieter som kommer ut med en ny bägare. 

Kastanjerna ger skugga under heta sommardagar men framför allt har de grunda rötter som int

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa en månad för 1 krona!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.