Bild
Nästa artikel
Färjebolaget Faergen trafikerar Ystad–Rönne, upp till åtta gånger per dag under högsäsong.
Färjebolaget Faergen trafikerar Ystad–Rönne, upp till åtta gånger per dag under högsäsong.

Rulla uppför på Bornholm

Resor

Danmarks östligaste del ligger till och med öster om Skåne. Ta bilfärjan från Ystad, och efter knappt en och en halv timme är ni på Bornholm, solens ö i Östersjön.

Läs hela reportaget i Vi Bilägare 8/14

Test av tre lyxiga sedaner, provkörning av Peugeot 308, test av cykelställ och guide till att resa med bilen på färja.
– Status-sedaner Vi jämför BMW 320 Sedan, Mercedes C180 och Volvo Lexus IS 300h med varandra.
– Resan. Till havs med bilen.
– Provkörningar. Vi kör Volkswagen Polo, Peugeot 308 Sportwagon, Hyundai Grand Santa Fe, Renault Zoe och Opel Zafira 1,6 CDTI.
– Garaget. Vi testar cykelställ.
– Konsument. Volvon tål inte spolarvätska.
– Autoindex. Japanskt i topp tre.
– Trafik. Trängselskatten – en kassako.
– Begagnat. Vi granskar Volvo XC70 som begbil.
– Klassikern.Porsche 911, bilen som måste upplevas.
– Köpguiden. 4-hjulsdrivna kombibilar.
Dessutom i varje nummer av Vi Bilägare:Bilfrågan, bildkryss, Johan Norbergs krönika, insändare, Bil & Trafik, Vem kan mest? och På väg.

Det populäraste och allra märkligaste vägavsnittet hittar vi på öns nordostsida, en rak och smal väg som går förbi Kobbegård. Här samlas bilturister för att slå av motorn – och rulla uppför! Det kan tyckas logiskt att platsen i folkmun kallas för Magnetbacken.
Självklart prövar Vi Bilägares utsända, och de utplacerade vittnena längs med dikeskanten hävdar att bilen synbart faktiskt rullar några meter uppför på den knaggliga vägen. Förklaringen får vi av bonden på Kobbegård.
– Det är en synvilla. Vägen lutar svagt nedför i början och bilen får lite fart. Därför ser den ut att rulla uppför.

Bornholm bjuder på skiftande vägavsnitt och vyer. Norra delen är kuperad, och här kan körningen liknas vid en berg- och dalbana med branta backar och till och med serpentinkurvor. På sydkusten är det flackt, dominerat av Dueodde, av flera kännare ansedd som en av Nordeuropas bästa sandstränder.

Det finns många intressanta raster att göra längs med vägarna. Ett stopp som kräver lite mer tid är att besöka Historisk Bil & Motor Museum strax utanför Åkirkeby, eller ännu märkligare; att lägga några timmar på Bornholms Tekniske Samling i Allinge på nordkusten. Det här är ett familjeägt museum där prylar av de mest överraskande slag hamnat i lador och uthus, exempelvis en eldriven ensitsig Mini-el som tillverkades i Danmark 1987–88, ett Drakenplan från 1971, traktorer, gräsklippare och allehanda mekanik för industri och lantbruk.


Mest iögonfallande längs med färdvägen är Hammershus borg, sillrökeriernas karaktäristiska skorstenar och rundkyrkorna. I välskötta täppor finner vi också hus med namn som Dig & Mig eller Strandbo.

Svaneke på östkusten, byn med de röda taken, är också värd ett besök. Här tillverkas glass på mjölk av Jerseykor med smaksättningar utan tillsatser, havtorn, krusbär och kaffe-öl.

Diskutera: Vad är ditt bästa restips för Bornholm?

Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.