Bild
Nästa artikel
Luxenbourgträdgården har plats för både avkoppling, aktiviteter och romantiska promenader.
Luxenbourgträdgården har plats för både avkoppling, aktiviteter och romantiska promenader.

Romantiken blommar i Paris

Resor

Vi reser till den romantiska huvudstaden Paris när parkerna blommar med hela färgskalan.

Paris är på flera sätt romantikens huvudstad och under sommarhalvåret står staden i blom i alla regnbågens färger. Bikupor finns på flera platser inne i centrum och stadens insekter gör mycket nytta för grönskan.

En av de platser där bikupor installerats för att öka antalet bin i innerstaden, är på katedralen Notre-Dames tak. När Notre-Dame drabbades av branden i april, trodde många att de 180 000 bin som bodde i kuporna hade dött i lågorna. Glädjen var stor när det sedan visade sig att bina mirakulöst nog hade klarat sig. Lågorna hade inte förstört den plats där kuporna stod och bin skadas inte heller av rök på samma sätt som människor.

Notre-Dame ligger centralt på en ö i floden Seine vilken flyter fram genom Paris och delar staden i två delar. Katedralen började byggas under 1100-talet och är ett av Frankrikes mest besökta turistmål. Byggnaden har en påkostad arkitektur och är rikt utsmyckad med bland annat tre stora rosfönster med glasmålningar från 1200-talet. 

Notre-Dames tak, spiran och mycket av interiören förstördes i branden men en stor del av byggnaden klarade sig. Katedralen är fortfarande en turistmagnet även om vi bara får se den på avstånd.

Under vårt besök i Paris vill vi tillbringa en dag på Louvren som är ett av världens största och främsta konstmuseer. Det har också länge hållit positionen som det mest besökta museet i världen. 

Vi passar på att ta vägen genom den intilliggande Tuilerieträdgården innan vi går till Louvren. Här flanerar vi förbi färggranna blommor, vattenspeglar och en färgglad karusell där ett par barn precis klättrat upp och satt sig till rätta för att få en åktur.

I parken finns omsorgsfullt arrangerade rabatter. En del av dem är helt hållna till enhetliga färgskalor medan andra är blandade i både färg och storlek på växterna.

På håll ser vi glaspyramiden som för 30 år sedan byggdes som en ny ingång till Louvren. Det pyramidformade ljusinsläppet av glas och metall står i modern kontrast till de övriga byggnaderna som började byggas som kungligt palats under 1500-talet och senare byggts ut. 

I dag inrymmer Louvren en ansenlig samling konstverk och besökare får ofta köa en stund för att komma in.

Det finns så mycket vackert att se och för att hinna med allt skulle vi behöva tillbringa flera dagar här på Louvren men det går också att bara välja ut några höjdpunkter oavsett om besöket är en engångsföreteelse eller ett i raden av flera besök. 

Vi tillbringar en god stund ute i glaspyramidens fascinerande ljusinsläpp vilket är en upplevelse i sig och äter lunch i restaurangen medan vi studerar museets karta och väljer ut vad vi vill se under eftermiddagen i lugn och ro. Sedan köper vi biljetter och börjar med att leta reda på Mona Lisa.

Det är trångt i rummet och några skolbarn får komma fram och sitta framför övriga besökare för att bättre kunna se Mona Lisa.
Det är trångt i rummet och några skolbarn får komma fram och sitta framför övriga besökare för att bättre kunna se Mona Lisa.

I Paris finns många parker och grönområden. Parkerna är gratis att besöka och här trivs både Parisbor och turister. 

Luxenbourgträdgården eller Jardin du Luxembourg är en populär park som har vackra och generösa grönområden. Här ligger Luxembourgpalatset lummigt omgärdat av välskötta blomsterodlingar, träd, gräsmattor och vattenblänk. 

Inne i parken finns platser för både lek och träning. Vid palatset och utefter promenadvägarna finns gott om bänkar där vi kan sätta oss för att koppla av en stund och njuta av de fina omgivningarna. I parkområdet finns också över hundra statyer. Vi går förbi en staty som föreställer ett omslingrat kärlekspar och uppe på en avsats står ett naturtroget lejon.

Många passar på att träna och motionera i Luxembourgparken. Vi möter flera joggare men de flesta är här för en promenad i parken.

På en gräsmatta ligger och sitter några som stretchar efter träningspasset. Bortanför dem ser vi konturerna av en glasskiosk. En tur med joggarna runt parken hade kanske varit mer på sin plats men glasskiosken lockar oss i dag och vi handlar en strut innan vi fortsätter fram förbi rader av blommor mot Luxembourgpalatset vid vattnet. 

En man sitter och vilar på en bänk med ansiktet vänt mot solen. Ett ungt par pekar på en staty och pratar glatt på franska. De ler mot varandra så där som bara riktigt nyförälskade kan göra. 

Ett medelålders par går tysta sida vid sida och kisar förnöjsamt mot solen och vid en av de praktfulla blomsterplanteringarna går ett äldre par hand i hand. Mannen böjer sig fram och ser ut att säga något om blommorna och kvinnan nickar i samförstånd.

Framme vid vattnet sitter familjen Guillemain som tillbringar sin lediga dag i Luxembourgträdgården. Vi sätter oss ner en stund och de tipsar oss om några av sina favoritplatser i parken. 

Bahia berättar för oss att de bott i Paris i nio år men ursprungligen kommer från helt andra delar av landet. De träffades under studietiden och flyttade till Paris där de fick jobb och bildade familj. 

– Den här parken går vi gärna till. Det finns mycket att titta på och att göra här. Ett annat område som jag tycker om är Passage Brady. Där finns det många småbutiker och på restaurangerna serveras exotisk och kryddstark mat. Det finns flera trevliga caféer i det området också. Dit måste ni gå, säger Bahia.

Vi promenerar genom parkens engelska och franska trädgårdar, förbi några imponerande statyer och vidare förbi en minst lika imponerande grupp parkbesökare som tränar yoga tillsammans. 

Mellan träden skymtar vi ett utegym och en tennisbana. Vi passerar en dockteater, en karusell och ett område med bikupor. 

I närheten av bikuporna kan vi beundra noggrant beskurna fruktträd och bärbuskar på rad. Här finns gott om växter som har nytta av parkens bin.

Många turister väljer att se Paris från floden Seine som flyter fram genom staden.
Många turister väljer att se Paris från floden Seine som flyter fram genom staden.
Många vill fotografera sig framför det välbesökta Louvren och dess pyramidformade ingång.
Många vill fotografera sig framför det välbesökta Louvren och dess pyramidformade ingång.
Favoriten Mona Lisa finns som souvenir i många varianter.
Favoriten Mona Lisa finns som souvenir i många varianter.

På en brant kulle i stadsdelen Montmartre ligger basilikan Sacré-Coeur. Utsikten härifrån är fantastisk. Många har slagit sig ner i trappan upp till basilikan för att njuta av vyerna. Vi ser ut över staden och tänker att det här måste vara den bästa platsen att se staden från. 

I staketet uppe vid Sacré-Coeur är det fullt av hänglås. Hit kommer kärlekspar från hela världen och bedyrar varandra sin kärlek genom att låsa fast ett hänglås i staketet. De flesta har också skrivit sina namn på låsen. 

På avsatsen nedanför oss står ett par unga män och säljer souvenirer. De ler vänligt mot oss och visar fram några kopior av Eiffeltornet i olika färger och storlekar när vi går förbi.

Plötsligt rafsar de hastigt ihop sina saker och springer därifrån. En polisbil har stannat till på vägen ovanför och vi förstår att de unga männen inte har tillstånd att stå här med sin försäljning. Lite längre ner i trappan ser vi att de snart dukat upp sina varor på en ny plats. 

Solen har varit vår följeslagare men vädret växlar snabbt och innan vi har hunnit ner från Sacré-Coeur börjar det regna. Nedanför trappan rider några barn på hästarna i en gammal karusell och vi skyndar förbi dem ner mot butiksgatorna för att ta skydd i första bästa affär. Det blir en chokladbutik. 

Inne i butiken finns modeller av stadens kända landmärken gjorda i choklad. Här finns både Eiffeltornet, Triumfbågen och Notre-Dame. 

Innan vi lämnar butiken har vi stillat sötsuget med en liten ask fylld av choklad och små bakverk. I dörröppningen får vi tränga oss förbi andra flanörer som överraskats av regnet och också sökt skydd under butikens tak.

Större delen av Notre Dame, religiösa föremål och takets bikupor klarade sig från branden.
Större delen av Notre Dame, religiösa föremål och takets bikupor klarade sig från branden.

Sista dagen i Paris har vi bett om sen utcheckning från hotellet så att vi hinner äta lunch på rummet innan vi måste checka ut. På inköpslistan står ett par smakrika franska ostar, fikonmarmelad, frukt och bröd. 

Vi beger oss till Passage Brady men är tidiga och affärerna har ännu inte öppnat. Vi promenerar i stället vidare till matmarknaden i samma område. Här finns gott om godsaker för hungriga magar. 

Vid crepesståndet träffar vi Vivian och Tony som delar på en wrapsliknande skapelse som är välfylld av skinka, nötkött, ost och grönsaker. De berättar att de rest från Malaysia för att semestra i Frankrike och att de trivs väldigt bra i Paris.

– Paris är en romantisk stad. Det finns väldigt mycket fint att se här och det finns så mycket gott att äta. Det bästa är chokladen. Den är fantastiskt god! tycker Vivian och vi håller med.

Snart hittar vi en ostbutik som ser trevlig ut. Där får vi hjälp med att välja ut några riktigt goda ostar som vi sedan avnjuter med tillbehör innan det är dags att lämna hotellet och det blomstrande Paris.

Personalen delar gärna med sig av sina kunskaper när vi ska välja ut smakrika ostbitar.
Personalen delar gärna med sig av sina kunskaper när vi ska välja ut smakrika ostbitar.
Fakta: Paris

Yta: 105 km2

Invånare: 2,1 miljoner.

Restid från Arlanda: 2,5 timmar.

Länkar: Turistguide till Paris: en.parisinfo.com

Louvren: www.louvre.fr/en

Karta över Luxembourgträdgården: sv.map-of-paris.com/parker,-trädgårdar-och-kartor/jardin-du-luxembourg-karta

Taggar: Resor

Paris är på flera sätt romantikens huvudstad och under sommarhalvåret står staden i blom i alla regnbågens färger. Bikupor finns på flera platser inne i centrum och stadens insekter gör mycket nytta för grönskan.

En av de platser där bikupor installerats för att öka antalet bin i innerstaden, är på katedralen Notre-Dames tak. När Notre-Dame drabbades av branden i april, trodde många att de 180 000 bin som bodde i kuporna hade dött i lågorna. Glädjen var stor när det sedan visade sig att bina mirakulöst nog hade klarat sig. Lågorna hade inte förstört den plats där kuporna stod och bin skadas inte heller av rök på samma sätt som människor.

Notre-Dame li

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa en månad för 1 krona!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Kommentarer

#1
2019-11-25 13:57

Mysig stad som jag avnjöt i somras med hustrun.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.