Bild
Nästa artikel
Kajpromenaden längs Trosa å är en sällsynt skönhetsupplevelse. Här liksom på många ställen utmed Utflyktsvägen finns det skyltar som berättar om platsens historia.
Kajpromenaden längs Trosa å är en sällsynt skönhetsupplevelse. Här liksom på många ställen utmed Utflyktsvägen finns det skyltar som berättar om platsens historia.

Resan till världens ände

Resor

Längs med sörmländska Utflyktsvägen styr vi mellan besöksmålen. Sträckan mellan Nyköping och Vagnhärad–Trosa blir en prisvärd rullande upptäcktsfärd.

Vi Bilägare 2014-05

Framtidens biltrender från Genève. Bilmodellen som siktade mot stjärnorna. Resan till världens ände. Missa inte nya numret av Vi Bilägare. – Genève-salongen. Vi rapporterar om framtidens trender inom bilteknik. – Årets Bil. Peugeot segrade stort i kampen om årets Bil 2014. – Kombikamp. Vi ställer Honda Civic, Renault Megane och Seat Leon mot varandra. – Resan. Utflyktsvägen i Sörmland. – Provkörningar. Vi kör Mercedes C-klass, Ford Focus Electric, Lexus CT 200h, Mercedes GLA och Kia Soul EV. – Garaget. Vi testar sladdlösa borrmaskiner. – Konsument. Mercedes fälldes återigen i rostfall hos ARN. – Reportage. Vi berättar historien om Volvo 850 som siktade mot stjärnorna. – Konsument. Säkraste sättet att betala bilen. – Begagnat. Vi granskar Opel Insignia som begbil. – Långtest.Ny backkamera på Kian, samt mycket omotiverat pipande från Hyundai. – Köpguiden. Kombi för 100 000. Dessutom i varje nummer av Vi Bilägare:Bilfrågan, bildkryss, Johan Norbergs krönika, insändare, Bil & Trafik, Vem kan mest? och På väg.

Färden går på väg 219 genom det böljande odlingslandskapet med omväxlande skogar och sädesfält, slott och herrgårdar och flera naturreservat längs skärgårdskusten. Vi börjar vid Nyköpingshus mitt i Nyköping, kastalen från 1100-talet som sedemera blev borg åt Vasasonen Karl IX. En bra utgångspunkt för turism. I borgen huserar Sörmlands museum, vars upplysande skyltsystem ”Historien i Sörmland” här tar sin början.

 Vi slörar vidare till väl utprovade smultronställen. I naturreservatet Stendörren finns bad vid de solvarma rosa klipporna med den karakteristiska ljusgröna tången. På spångarna och längs klipporna möts de bilburna efter en promenad från parkeringarna och båtfolket som söker sig in i de skyddade vikarna vid Stendörren. Stendörrens Naturrum orienterar om Östersjöns djur och natur liksom grannskapets historia och är öppet maj till och med september.
 
En dovhjort hoppar över vägen framför bilen och skvallrar om rymlingar från hägn vid närliggande slott och herresäten. Viltet kan man ha i åtanke då småvägarna inbjuder till rallykörning. Även vildsvin är frekventa men rör sig mest nattetid. För bara ett besök till Sörmlands många slott och herresäten, står Nynäs slott i en klass för sig. Vi gör flera rundor i den för rekreation och upptäckter inbjudande miljön.
 
Naturreservatet omfattar 3 000 hektar och har alltid öppet. Slott och temautställningar har bara öppet sommartid med ett 60-tal hus, stugor och även museigårdar som visar det tidigare privata godsets omfattning. Efter flera besök förstår vi att familjer väljer att fira sin semester här och bor i endera vandrarhemmet eller i stugorna vid sjön. Dit kan man köra bilen för avlastning genom att ”smyga” förbi slottet. Och ingen generation lär finna Nynäs tråkigt. Vi träffar barn som går den guidade turen i slottet, det enda som kostar inträde, vars inredning och samlingar är en deponi hos Nationalmuseum.
 
Vi stiger på den blanka
marmorn, trätiljorna och de äkta mattorna som dämpar draget och betraktar häpna ”Paradvåningens” stuckarbeten från 1600-talet. I slottets övre våning fanns gästrummen, nödvändiga från tiden innan ångbåtstrafiken till Nynäs brygga.  Det numera renoverade Orangeriet är ett annat av Nynäs dragplåster, ritat av den namnkunnige arkitekten Isak Gustaf Clason, uppfört åren 1905–1907. I dag hyser Orangeriet kafé och trädgårdsbutik. Omkringliggande byggnader visar för varje år nya utställningar på teman hämtade ur slottets historia.
 


Nu går färden via avtagsvägen 218 till den lilla sagostaden Trosa, ”världens ände”, dit bil- och båtturister om sommaren förr eller senare hittar. Här sträcker vi på benen bland trähuskvarterens gator och prång och äter lunch på Bomans hotell. Bilburna hittar p-platser i en stad som tillämpar fri parkering på rätt ställen. Den äldre staden står inte friluftsmuseet Skansen efter, där promenaden längs ån fylld med stockrosor och med gångbroar och verandor i snickarglädje tar oss till torget med rådstuga krönt av klockstapel. Trosa Turistbyrå och bibliotek som är inhysta i byggnaden är troligen världens ändes mest fotograferade.
 
Trosabygden är mycket
gammal och troligen centralort åtminstone sedan Folkvandringstiden runt 400–500-talen e Kr. Att trakten samlade makt och rikedom redan på den tiden visar Tureholmsskatten från Tuna innehållande tolv kg guld hittad år 1774. En del av skatten kan ses i Guldrummet på Historiska Museet. Långt senare, år 1719, brändes Trosa ner under rysshärjningarna längs kusten. Allt utom kyrkan brann upp. 
 
Vad kan passa bättre
för bilentusiaster än att lägga Trosabesöket samtidigt med sommarens legendariska veteranbilsträffar? Varje torsdag från 12 juni till 14 augusti 2014, mellan 18 och 21 utanför vandrarhemmet Snipan samlar Trosa Veteranbilsklubb bilsvärmare i hamnen där man kan visa upp sin veteranbil, alltså 30 år eller äldre. Träffen avslutas med en veteranbilscruising genom Trosas farbara delar.

Diskutera: Vad skulle du tipsa om som ett bra besöksmål i Sörmland?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.